Ben je een liefhebber van droge humor, sarcasme, satire, ironie, zelfspot of humor met een knipoog? Humor is een manier om te ontspannen, spanning te verminderen en sociale interacties gemakkelijker te laten verlopen. Daarnaast werkt humor verbindend, want je kan je vrolijkheid en blijdschap delen met mensen die je lief hebt. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, toch? Daarom leggen we je in dit artikel uit waarom en hoe je meer humor kan toelaten in je leven om meer plezier en minder stress te ervaren!

Wat is humor?

Humor is een onderwerp dat moeilijk te definiëren is, aangezien het subjectief is wat iemand grappig vindt. De definitie van humor is het vermogen om grappen, ironie en andere vormen van humor te begrijpen en waarderen. Hiermee kan je je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, klanten of buurtgenoten laten lachen.

De grappen waar je van houdt, hangt vaak af van je persoonlijke voorkeuren en achtergrond. Sommigen vinden slapstick humor het leukst zoals in een tv-programma als “Lachen om Home Video’s”, terwijl anderen meer opgewonden raken van sarcastische opmerkingen of woordgrapjes. Wat humor ook is, het is duidelijk dat het een belangrijk onderdeel is om sociale relaties mee op te bouwen. Humor schept een band.

Humor als medicijn tegen stress

Welke soorten humor zijn er?

Wanneer lig jij in een deuk? Lachen is gezond, gratis en werkt stressverlagend, waardoor je minder druk en spanning voelt. Wat grappig is varieert sterk van persoon tot persoon. Hier zijn enkele voorbeelden van soorten humor die mensen vaak leuk vinden:

 • Droge humor is subtiel of onderhuids, waarbij de grap niet direct duidelijk is. In plaats van duidelijk grappig te zijn, kan droge humor eerder ironisch of sarcastisch zijn en kan het mensen laten twijfelen of iemand echt een grap maakt of niet.
 • Sarcasme is gebaseerd op het zeggen van het tegenovergestelde van wat je echt bedoelt, meestal om iets te bekritiseren of te ironiseren. Sarcasme kan soms moeilijk te herkennen zijn en kan leiden tot misverstanden als het niet duidelijk is dat het sarcastisch bedoeld is.
 • Slapstick kan je zien als humoristische komedie met lichamelijke acties waarbij mensen struikelen, vallen, botsen of wegglijden. Vooral in films, tv-shows en toneelstukken wordt slapstick vaak toegepast als entertainment.
 • Woordspelingen zijn grappen waarbij je bewust dubbele betekenissen van woorden met elkaar combineert om een grappig effect te creëren, zoals met homofonen, homoniemen of heteroniemen.
 • Zelfspot staat erom bekend dat je grappen over jezelf maakt. Over je eigen fouten, zwaktes of vergissingen. Zelfspot helpt om het leven luchtiger te maken en makkelijker te verbinden met anderen.
 • Zwarte humor is een vorm van leedvermaak en gebaseerd op het lijden van iemand anders die in een moeilijke situatie verkeert. Denk aan het lachen om fouten, blunders, rampen of tragische gebeurtenissen wat normaal gesproken als ernstig of onaangenaam wordt beschouwd, zoals dood, geweld of ziekte. Niet iedereen kan lachen om zwarte humor en zij vinden het vooral ongepast of beledigend. 

Wat is de functie van humor? 

Sociale taboes doorbreken en bespreekbaar maken

Humor is een universeel fenomeen dat in alle culturen voorkomt. Het kan worden gebruikt om mensen aan te moedigen, vermaken en verbinden. Waardoor je zelfs met humor sociale taboes kan doorbreken, want met satire en ironie kan je moeilijke onderwerpen makkelijker bespreekbaar maken. Terwijl zonder humor juist de lat te hoog kan liggen om gevoelige thema’s openlijk te bespreken. Zo heeft humor een politieke en sociale functie, waarbij je het kan gebruiken om macht te ondermijnen en onrecht aan de kaak te stellen.

Krachtig en overtuigend verhalen delen

Bovendien kan je met humor luchtiger informatie verstrekken, je complexe verhalen simpel verduidelijken of tegenargumenten weerleggen. Door iets op een grappige manier te vertellen of presenteren, blijft je boodschap langer in het brein hangen en is je verhaal makkelijker te onthouden. Dat is de kracht van storytelling, waarmee je mensen kan aantrekken, want met een grap kan je een patroon in je verhaal doorbreken om de aandacht van de luisteraar te herpakken. 

Humor als medicijn tegen stress

Verbinding voor meer vreugde

Met een grap kan je sociale barrières doorbreken en het spits afbijten om mensen dichter bij elkaar te brengen. Zo kan je sociale relaties opbouwen, behouden en versterken. Als mensen samen lachen, kan dit een gevoel van verbondenheid creëren en kan het helpen om mensen te laten zien dat ze niet alleen zijn in hun gevoelens en ervaringen. Emotionele betrokkenheid is vooral belangrijk in tijden van stress en crisis, wanneer mensen extra steun en verbinding kunnen gebruiken.

Spanning loslaten  

Een spontane grap werkt ook als je iets wilt zeggen wat je nog niet durft te zeggen. Dan voel je meer vrijheid in je zelfexpressie, want met humor kom je iets onschuldiger over waardoor je alsnog een serieus punt kan maken. Zo kan achter je grap alsnog een subtiele hint schuilen om iemand ergens op aan te spreken. 

Emoties verwerken

Zit je niet zo lekker in je vel en wordt de stress of spanning je teveel? Lopen je emoties op, waardoor je zelfs het gevoel hebt dat je in een rollercoaster aan emoties zit? Gelukkig kan je leren relativeren met humor en een positieve mindset om emoties te verwerken en om te gaan met stress. Hierdoor kan je de lat lager leggen voor jezelf als je last hebt van prestatiedruk. Door met zelfspot te lachen over waar je tegenaan loopt of over blijft piekeren, kan je minder streng worden voor jezelf.

De valkuilen van humor

Hoewel humor belangrijk is voor stressvermindering en het versterken van verbinding, heeft het ook valkuilen en schaduwkanten waar je rekening mee wilt houden als je grappen maakt. 

Eén van de grootste valkuilen is dat het kan leiden tot sociale ongelijkheid. Niet iedereen heeft hetzelfde gevoel voor humor of je kan gevoeliger zijn voor bepaalde soorten humor, waar je minder interesse voor hebt. Bovendien kunnen grappen ook gebruikt worden om anderen te beledigen of kleineren, wat leidt tot pijn en verdriet voor degenen die het doelwit zijn van de grapjes.

Een andere valkuil van humor is dat het kan leiden tot een gebrek aan respect voor serieuze kwesties. Dit kan kwetsend zijn of mensen uitsluiten, wat kan zorgen voor meer spanning en conflicten. Als mensen voortdurend grapjes maken over ernstige onderwerpen, kan dit leiden tot een gevoel van onverschilligheid of onbegrip voor de impact die deze kwesties hebben op anderen. Dit kan vooral problematisch zijn in situaties waarin mensen worstelen met moeilijke emoties of als er sprake is van discriminatie of onrechtvaardigheid.

Een andere schaduwkant is dat een grap kan leiden tot een gebrek aan authenticiteit in je communicatie met anderen. Dit gaat ten koste van de onderlinge verbinding, want als je voortdurend bezig bent met het maken van grappen om iets luchtig te houden, kan je jezelf afschermen van je echte emoties en gevoelens. Het onderdrukken of negeren van wat je voelt, wordt dan juist een barrière voor je emotionele gezondheid op langere termijn. 

Een laatste schaduwkant van humor is dat het kan leiden tot een gebrek aan professioneel respect. In sommige beroepen, zoals leraar of arts, is het belangrijk om serieus te blijven en respect te tonen voor de emotionele toestand van anderen. Als je voortdurend grapjes maakt of je gedraagt alsof alles luchtig is, kan je je onprofessioneel of ongevoelig opstellen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

De link tussen onze mentale gezondheid en humor

Wist je dat humor je kan helpen om te gaan met stress? Stress is een natuurlijke reactie op moeilijke situaties of drukke periodes, maar teveel stress kan leiden tot emotionele en fysieke uitputting. Gelukkig kan humor je stressklachten verminderen door je te laten lachen en grappen verlichten de emotionele lasten die je op je schouders draagt. Zo kan je het leven in perspectief plaatsen, waardoor je stressbestendiger wordt. 

Als je lacht, maakt je lichaam gelukshormonen aan, zoals meer endorfine, dopamine en serotonine. De humor ontspant je lichaam, waardoor je bloeddruk daalt, hartslag vertraagt, spijsvertering verbetert en spieren ontspannen. Ook remt humor de productie van het stresshormoon cortisol, waardoor je met stressmanagement niet langer geleefd wordt, rondloopt met een slecht humeur of voorkomt dat je in een negatieve spiraal belandt. 

Humor is niet alleen nuttig voor het omgaan met stress. Het kan ook een krachtig middel zijn om te helpen omgaan met andere emoties en uitdagingen. Bijvoorbeeld, als je lacht kan het je helpen om je te verzetten tegen negativiteit en pessimisme. Om boosheid, frustraties en woede te uiten en verminderen. 

Humor als medicijn tegen stress

10 eenvoudige tips voor meer humor in je leven

Bij humor is het hilarisch om een lachbui te hebben, waarbij je soms zelfs moet huilen van het lachen. Kan je je laatste lachbui nog herinneren, toen de tranen over je wangen stroomden? Meer komedie maakt je leven plezierig en vreugdevol, dus wat kan je doen om meer lol te ervaren bij het maken van meer grappen? Doe je voordeel met 10 simpele tips om meer gevoel voor humor te krijgen: 

 1. Probeer niet te hard te werken aan het zijn van een grappenmaker. Humor kan vaak spontaan ontstaan en de beste grappen zijn vaak de onverwachte.
 2. Zoek naar humor in de dagelijkse dingen, want humor is ook een kwestie van relativeren met een positieve ingestelde levenshouding. Probeer het leven niet te serieus te nemen. Dus hoe kan je iets omdenken en verpakken in een grap?
 3. Lees grappige boeken, ga naar je favoriete cabaretvoorstelling en kijk naar comedyshows. Dit kan je helpen om nieuwe ideeën op te doen en je te laten inspireren door andere grappenmakers.
 4. Durf risico’s te nemen. Soms zijn de beste grappen de meest onverwachte of de meest risicovolle. Durf dus af en toe een grap te maken waarmee je misschien niet helemaal binnen de lijntjes kleurt.
 5. Wees niet te kritisch op jezelf. Als je een grap maakt die niet aanslaat, is dat niet het einde van de wereld. Probeer het op te vatten als een leermoment en blijf doorgaan.
 6. Luister naar andere mensen, probeer hun humor te begrijpen en ontrafel wat je kan leren van hun grappen. Wat is hun stijl van humor die je aanspreekt en welke grappen slaan aan?
 7. Probeer niet te veel na te denken over een grap. Soms kan overmatig nadenken een grap doen sterven voordat die de kans heeft gekregen om te bloeien. Probeer gewoon te improviseren en het te laten gebeuren.
 8. Maak gebruik van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Soms is non-verbale communicatie net zo belangrijk voor een grap als de woorden zelf.
 9. Verbind je met hilarische personen die een goed gevoel voor humor hebben en van een goede grap houden. Dus wiens humor werkt op je lachspieren? Humor werkt namelijk aanstekelijk, waardoor je zelf ook meer humor gaat maken.
 10. Oefen je timing, want humor is vaak afhankelijk van timing, dus probeer te leren hoe je de juiste momenten kunt kiezen om grapjes te maken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Ja, je kan je humorvaardigheden verbeteren. Zet de eerste stap door voor jezelf aan te voelen wat jouw smaak is qua humor, want ben je juist een liefhebber van droge humor, sarcasme, satire, ironie, zelfspot of humor met een knipoog? Probeer dan juist spontane grappen te maken op onverwachte momenten.

Let vooral op de timing van je grap en voel met je empathisch vermogen aan of een bepaalde grap gepast is in een specifieke situatie. Doordat je met een grap buiten de lijntjes kan kleuren, kan je mensen kwetsen of beledigen. Hierdoor loop je al snel een blauwtje op, wat mogelijk ten koste gaat van de verbinding.

Als je lacht om je eigen grappen, maakt je lichaam gelukshormonen aan, zoals meer endorfine, dopamine en serotonine. De humor ontspant je lichaam, waardoor je bloeddruk daalt, hartslag vertraagt, spijsvertering verbetert en spieren ontspannen.

Grappen verlichten de emotionele lasten die je op je schouders draagt. Zo kan je je leven in perspectief plaatsen, waardoor je stressbestendiger wordt. 

Bronnen

 1. Psychologie Magazine – Zo krijg je meer gevoel voor humor – Gevonden op 06-01-2023
  Link naar de pagina op Psychologie Magazine

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *