Huilen is geen teken van zwakte, maar is juist een vorm van zelfexpressie. Huilen is helend. Je hoeft er niet voor te schamen dat je soms totaal onverwachts huilt. Tranen van verdriet, pijn, onmacht, blijdschap, ontroering, frustratie en medeleven zijn oké. Je hoeft geen ‘sorry’ te zeggen of je te verantwoorden waarom je huilt. Of je nou liefdesverdriet hebt, naar een romantische film aan het kijken bent of je bent een dierbaar personen verloren, accepteer dat je huilt. Oordeel niet en wees lief voor jezelf. Je bent goed zoals je bent. Alleen wat zijn de redenen dat je spontaan een huilbui hebt en waarom is huilen gezond? Lees hier hoe je kan omgaan met huilen. 

Wat is huilen nu precies? 

Huilen is een menselijk verschijnsel als reactie op emotionele prikkels. Iets resoneert of raakt je. Huilen kan je daarom ook zien als een uiting van wanhoop, hulpeloosheid en machteloosheid, waardoor er vocht uit je ogen komt. Zelfs zoveel dat de tranen over je wangen stromen. Zo kan je stilletjes huilen zonder geluid of juist snikken en snotteren met zacht of hard geluid. Dit verschilt per persoon en per situatie. 

Waarom is huilen gezond?

Wat gebeurt er in ons lichaam als we huilen?

Huilen leidt tot ontlading en ontspanning in je lichaam en geest. Tranen stimuleren namelijk de productie van endorfine. Dit ‘feel good’ hormoon vermindert je stress en beïnvloedt positief je gemoedstoestand, want endorfine kan je zien als een natuurlijke pijnstiller dat goed is voor je welzijn. Het verzacht je emoties en elke emotionele traan bevat ook het hormoon cortisol, wat je helpt om met stress om te gaan.

En niet te vergeten: door je tranen de vrije loop te laten als je geëmotioneerd bent, activeer je onbewust je parasympathische zenuwstelsel. Dit werkt troostend en kalmerend. Het effect heb je misschien pas na het huilen door als je tranen gedroogd zijn, want dan merk je bewust op dat het ritme van je ademhaling en hartslag tot rust zijn gekomen. 

Door het huilen verlaag je gelukkig ook de stress, spanning en stijfheid in je lichaam. Denk aan gespannen kaken of nek, schouder- en rugklachten, waardoor je meer bewegingsvrijheid voelt. Dit is juist als je last hebt van een burn-out of depressie.

Verschillende oorzaken van huilen

Wat is de aanleiding tot een huilbui? Om het antwoord op deze vraag helder voor jezelf te hebben, is het belangrijk om te weten dat er 3 mogelijke oorzaken van huilen zijn.

Basaal huilen met basale tranen: dit houdt je ogen vochtig om te voorkomen dat je ogen uitdrogen. Dit heeft niets met emoties te maken. Telkens als je knippert met je ogen leg je automatisch een beschermlaagje over je oog. 

Vaak komt basaal huilen óók voor bij baby’s, peuters en kleuters. Zolang ze nog niet echt kunnen praten is huilen de enige manier om aan te geven dat ze iets willen. Denk aan troost bij pijn, eten bij honger of liefde en aandacht. 

Reflex huilen met reflextranen: in dit geval ga je huilen door een irritant stofje of vliegje in je ogen, hooikoorts, het snijden van een ui of als je hard moet gapen of niezen. De tranen zijn dan een reflex. 

Emotioneel huilen met emotionele tranen: dit komt alleen voor bij mensen, niet bij dieren. Dan heb je tranen van verdriet, geluk, pijn, onmacht, blijdschap, ontroering, frustratie of medeleven. Dit zijn de meest voorkomende emoties achter het huilen. 

Waarom huilen we?

Huilen is een communicatiemiddel om te laten zien dat je hulp nodig hebt. Emotionele tranen zijn signalen naar de buitenwereld dat er iets aan de hand is. En er is nog een andere aanleiding om te huilen, namelijk dat je begint met huilen als je iemand om je heen óók ziet huilen. Dan is huilen een uitingsvorm van om mee te leven, dat je de ander liefhebt en van hem of haar houdt.

Maar wanneer begin je met huilen? Dat hangt af van wat je meemaakt in je leven. Soms komen bewust of onbewust opgeslagen herinneringen weer terug in het hier en nu, waarbij een specifieke geur, geluid of gebeurtenis een herbeleving is vanuit het verleden. 

Zo kan soms je iets dwars zitten, stapelen emoties zich op en voel je niet meer de innerlijke rust. Zonder direct te kunnen verklaren waarom, kan je dan plotseling in huilen uitbarsten. Op dat moment is het misschien verwarrend, maar later biedt het huilen juist verheldering. Onder elke emotie schuilt namelijk een dieperliggend verlangen, dus als je je kan verbinden met het verlangen, is de kans aanwezig dat je beter weet wie hebt te zijn en wat je hebt doen in een situatie.

Zie huilen daarom ook als een uitlaatklep om je emoties en energie los te laten. Dit is juist bevrijdend, ook als in het openbaar de ruimte voelt om je emoties te uiten zonder je druk te maken over de meningen en oordelen van buitenaf. 

Waarom is huilen gezond?

Grote jongens huilen niet

Jezelf kwetsbaar opstellen is eerder ongebruikelijk, ongemakkelijk en onfatsoenlijk dan dat het de normaalste zaak van de wereld is. Specifiek als het gaat om mannen, want volwassen mannen horen niet te huilen, toch? Of toch wel? Huilen wordt vaker dan je lief hebt gezien als zwak, slap en instabiel. “Je moet sterk zijn” is een overtuiging die je vaak hoort. Net zoals: “Kop omhoog en doorgaan.” 

Alleen al een collectieve norm in de maatschappij dat huilen niet gepast is, maakt dat mensen niet of zo min mogelijk huilen. Misschien jij ook wel, waarbij je er alles aan doet om niet zwak voor de dag te komen door te gaan huilen. Want als iemand aan je vraagt “Hoe gaat het met je?”, antwoord je dan direct dat het goed met je gaat om je diepste emoties te verbloemen?

Je hoeft je niet in te houden. Soms is het leven leuk, soms zit het leven tegen. In tranen uitbarsten als het je teveel wordt, is oké. Laat je tranen stromen. Ga er niet mee in gevecht uit angst voor afwijzing en schaamte. Het is juist waardevol om je tranen te omarmen. Huilen is juist moedig en krachtig, want daarmee erken je je emoties in plaats van dat je je emoties ontkent. 

Het gevaar van emoties opkroppen

Juist als je veel in je hoofd zit, is de verbinding met je hart belangrijk. Dat je voelt wat er gevoeld mag worden in het hier en nu. Zonder dat je piekert over het verleden of de toekomst. Zonder emoties onder het tapijt te schuiven. En zonder dat je met je ego bepaalt dat een emotie er niet mag zijn. 

De verleiding is misschien groot om je emoties op te kroppen. Wellicht doe je dit al van jongs af aan, omdat je ouders je aanleerden om niet je emoties te uiten. Dus even slikken en weer doorgaan? Nee, dat is écht niet nodig. Je hebt altijd een keuze om anders met je emoties om te gaan. Je emoties opkroppen is niet de oplossing. Dit leidt alleen maar tot onderdrukte en onverwerkte emoties, waarmee je stress- en burn-out klachten in stand houdt. En dat niet alleen: opgekropte emoties kosten je onnodig een heleboel energie en leiden tot lichamelijke klachten.

Waarom is huilen gezond?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen en een misverstand te voorkomen: huilen lucht niet op. Dit is wat je vaak hoort en leest over de effecten van een huilbui. Alleen dat is niet het geval. Huilexpert Ad Vingerhoets geeft aan dat niet het huilen zelf leidt tot opluchting, maar dat juist de troost, hulp, steun, liefde, aandacht en een luisterend oor van mensen om je heen kalmerend werkt. Dit is de werkelijke reden dat huilen oplucht. Door de begripvolle reactie van een ander, voel je je beter.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Alleen al door het gevoel dat je er niet alleen voor staat en dat er mensen voor je zijn, kan er een last van je schouders afvallen. Een warme knuffel of dat je een arm om je heen geslagen krijgt, doet al wonderen. Net zoals dat een warm kopje thee of een aangereikte tissue, een verschil creëert. Dat maakt huilen gezond, want tranen verbinden. Je kan zo gemakkelijker je zorgen loslaten en je voelt je niet eenzaam. Huilen helpt je zo om emoties te verwerken. Je zet daarmee een helende, bevrijdende stap om een specifiek hoofdstuk af te sluiten en een plek je te geven. 

Hoe kan ik beter omgaan met mijn emoties?

De manier waarop je omgeving reageert op je huilbui, is niet te beïnvloeden. Dus maak je daar niet druk over, want je kan hun reactie, mening of oordeel toch niet veranderen. Wat je wél kan beïnvloeden is hoe je zelf omgaat met huilen. Observeer eens wat je denkt en voelt als je huilt. Mogen je tranen er helemaal zijn of droog je zo snel mogelijk met je handen je tranen weer op? Oftewel, sta je jezelf toe om te huilen als iets je emotioneel raakt?

Je hebt er niets aan om jezelf af te wijzen als je huilt. Daardoor voel je je alleen maar slechter en dit versterkt je negatieve zelfbeeld. Daardoor houd je de onderliggende angsten, twijfels en onzekerheden over jezelf in stand. Terwijl de tranen van verdriet, geluk, pijn, onmacht, blijdschap, ontroering, frustratie of medeleven er juist mogen zijn. Of een huilbui dus écht ontladend en kalmerend werkt, ligt vooral aan jezelf en de mate waarin je jezelf toestaat om écht voluit te huilen. Uit zelfliefde om je emoties los te laten. 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Naast mensen zijn diersoorten ook in staat om traanvocht te produceren. Dan heb je het over basaal huilen om uitdroging van de ogen te voorkomen. Alleen dieren beschikken niet over het vermogen om emotioneel te huilen, dat geldt alleen voor mensen om hun emotionele prikkels te uiten. Zelfs mensapen en chimpansees, die vaak aan de mens verwante diersoorten zijn, kunnen niet emotioneel huilen.

Ja, dit klopt. Door het vrouwelijke hormoon prolactine huilen vrouwen gemiddeld zo’n 20 à 50 keer per jaar. Daarentegen huilen mannen slechts 5 tot 20 keer per jaar vanwege het mannelijke hormoon testosteron en de cultuur waarin ze opgegroeid zijn en leven. Hierdoor huilen mannen minder snel en als man kom je minder vaak in emotionele situaties terecht, omdat je kwetsbaarheid vaker uit de weg gaat. Terwijl vrouwen juist meer behulpzaam zijn om de medemens te troosten én meer in emotionele werkomgevingen werken, zoals in de zorg of het onderwijs. Hierdoor komen ze op regelmatige basis in aanraking met gevoelige emoties en indirect huilen ze daardoor vaker mee uit medeleven.

Nee, huilen is en blijft onderdeel van ‘mens zijn’. Het is juist natuurlijk om te blijven huilen, vooral wanneer je in aanraking komt met een emotionele prikkel die je raakt. In je onbewuste liggen allerlei herinneringen opgeslagen. Dit kan allemaal een aanleiding zijn om plotseling te gaan huilen, zodra je in aanraking komt met geuren, geluiden en gebeurtenissen die lijken op de opgeslagen emotionele herinnering vanuit het verleden. 

In plaats van dat huilen een teken van zwakte is, is huilen een teken van kracht. Juist door de troost, hulp, steun, liefde, aandacht en een luisterend oor voel je je gezien, gehoord, gewaardeerd en gesteund door de mensen om je heen. De verbinding lucht op, vermindert je stress en verbetert je humeur.

Bronnen

  1. Wikipedia.org – Huilen – Gevonden op 05-10-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  2. Happinez – Huilen is oké en ook nog eens gezond – Gevonden op 05-10-2022
    Link naar pagina op Happinez
  3. RTL Nieuws – Waarom huilen we eigenlijk? En nee, niet omdat het oplucht – Gevonden op 05-10-2022
    Link naar pagina op RTL Nieuws
  4. Etos – Huilen – Gevonden op 05-10-2022
    Link naar pagina op Etos

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *