Tekenen van een te hoog testosteron: Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en wordt voornamelijk aangemaakt in de zaadballen. Ook vrouwen maken testosteron aan, in kleinere hoeveelheden, in de ovaria en in de bijnieren. Het hormoon heeft diverse functies in je lichaam en heeft vooral een opbouwende functie. Het testosterongehalte wordt onder andere gelinkt aan libido, spieropbouw, zelfvertrouwen en competitieve drang.

Er wordt regelmatig gewaarschuwd voor de gevolgen van een laag testosterongehalte. Een te hoog gehalte van dit hormoon kan echter ook vervelende gevolgen hebben. Identificeren of iemand te veel of te weinig testosteron heeft, kan toekomstige ziekten voorspellen en zelfs behandelen. Dit zijn een aantal zaken waar je op kan letten als jij je afvraagt of je een hoog testosteron gehalte hebt.

Wat is testosteron?

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Dit hormoon zorgt onder meer voor mannelijke kenmerken en is nodig voor de aanmaak van sperma. Ook speelt het een rol in de ontwikkeling van de penis en zaadballen, lichaamsbeharing en baardgroei, zorgt het hormoon voor meer spiermassa en een lage stem. Ook hebben mannen testosteron nodig om seksueel opgewonden te raken. Het mag dan met name een mannelijk hormoon zijn, ook vrouwen hebben dit hormoon in mindere mate in hun lichaam, naast vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen.

De testosteronspiegel is zowel bij mannen als bij vrouwen verantwoordelijk voor diverse processen in het lichaam. Een hoge testosteronspiegel wordt onder andere in verband gebracht met een gespierd lichaam, vroeg ontstaan van gezichtsbeharing, oksel- en schaamhaar en vroege verandering van de stem bij mannen. Bij een overmaat kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen en worden ze vroeg kaal. Ook kan een vervroegde puberteit optreden bij jonge jongens met een teveel aan het hormoon.

Hoe ontstaat testosteron?

Het vetachtige molecuul wordt bij mannen in de teelballen geproduceerd. Vrouwen produceren in kleine mate testosteron in de eierstokken en bijnieren. Dit hormoon zorgt tijdens de foetale ontwikkeling dat de ontwikkeling van de penis en testikels op gang komt bij de jongetjes. Tijdens de puberteit speelt het hormoon een belangrijke rol en worden de verschillen tussen jongens en meisjes nog groter door dit mannelijke hormoon. De spiergroei en lichaamsbeharing van mannen wordt gestimuleerd en de stem wordt lager. Gemiddeld gezien hebben mannen zo’n 10 keer meer van dit hormoon in hun bloed.

testosteron gaat omhoog bij puberteit en zorgt voor ontwikkelen van kenmerken

Voor een gedeelte is de hoeveelheid testosteron aangeboren. De baarmoederlijke blootstelling aan het hormoon varieert echter, wat mogelijk een deel van de verscheidenheid aan mannelijk en vrouwelijke kenmerken verklaart. Maar even belangrijk is de gevoeligheid van je hersenen, iets wat ontstaat als je nog in de baarmoeder zit. Jongetjes maken dan al meer testosteron aan dan meisjes, waardoor ze meer receptoren in hun brein vormen die ontvankelijk zijn voor het hormoon. Vanaf de puberteit gaat dit een rol spelen. In de jaren na de geboorte gaat de aanmaak van receptoren door, maar dan wel onder invloed van sociale factoren. Zo laat onderzoek zien dat mannen die getrouwd zijn en jonge kinderen hebben, een lager testosteronniveau hebben. De omgeving waarin je jezelf als volwassene begeeft is dus van belang voor het testosteronniveau in je lichaam.

Er zijn een aantal dingen die het testosterongehalte verhogen. Zo stimuleert krachttraining de productie van het hormoon, net als voldoende slaap en goed en genoeg eten. Gezonde vetten zijn van invloed voor de productie van het gezonde cholesterol HDL, dat op zijn beurt weer zorgt voor de productie van testosteron. Ook voeding dat rijk is aan vitaminen en mineralen zorgt voor een gezond testosterongehalte. Door regelmatig seks te hebben, krijg je een hoger testosterongehalte in het lichaam. Drink niet teveel alcohol, want dit zorgt ervoor dat de productie van testosteron juist afneemt. Stress is ook nadelig, omdat veel stress leidt tot hogere productie van het stresshormoon cortisol dat ervoor zorgt dat het testosteronniveau daalt.

Wat doet testosteron in ons lichaam?

Het testosteronniveau hangt samen met de mannelijke kenmerken. Zo bepaalt de hoeveelheid testosteron de ontwikkeling van lichaams- en gezichtsbeharing, zorgt het voor een goede ontwikkeling van de geslachtsorganen, de aanmaak van sperma, de spiergroei en heeft het invloed op je libido. Daarbij houdt het testosteronniveau verband met zelfvertrouwen, laat het je goed presteren, heeft het invloed op de competitiedrang en zorgt het voor een gevoel van dominantie. Oudere mannen merken vaak een daling op van deze hormonen. Een lage testosteronspiegel uit zich onder meer in erectieproblemen, haaruitval en verminderde spiermassa.

Wat is de rol van stress bij testosteron?

Langdurige stress heeft een nadelige invloed op het testosteronniveau. Bij stressklachten neemt de productie van cortisol sterk af doordat de bijnier uitgeput raakt. Als je de stress niet serieus neemt, wordt in een later stadium ook het hormoon DHEA niet meer goed aangemaakt. Dit hormoon biedt bescherming wanneer je lichaam stress ervaart. Uiteindelijk heeft dit invloed op het testosteronniveau. Dit daalt, want het mannelijk hormoon wordt uit DHEA gemaakt. Een teveel aan het mannelijk hormoon zal je dus niet snel tegenkomen bij personen die erg veel stress ervaren. Een tekort kan leiden tot klachten als minder zin in seks, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, verminderde spiermassa, haaruitval en lusteloosheid. De kans op een testosterontekort is groter bij mannen met diabetes, maar ook erge stress kan een veroorzaker zijn.

kenmerken van een teveel aan testosteron

Bij stress krijgen de bijnieren een seintje van de hersenen dat ze adrenaline aan moeten maken. Daarnaast worden brandstofreserves aangesproken en de vetzuren in de bloedcirculatie opgenomen. Zo bereid het lichaam zich voor om te vechten of te vluchten. Door langdurige stress kan de hele hormoonhuishouding en het immuunsysteem van slag raken. Een burn-out kan zelfs een blijvend negatief effect op je hersenen hebben.

Wat zijn tekenen van een te hoog testosteronniveau?

Een teveel aan het mannelijk geslachtshormoon heeft diverse vervelende effecten. Bij een te hoog gehalte vindt er namelijk veel opbouw in het lichaam plaats. Vaak zijn mensen met een hoog testosterongehalte langer, slanker en gespierder. Als het gaat om een te hoog gehalte, kan je last hebben van onder meer teveel haargroei, agressie, spierspasmen, een rusteloos gevoel hebben of snel agressief worden. Ook een vette huid en acne, een verhoogd libido, hoge bloeddruk, onderbroken slaap en insulineresistentie kunnen het gevolg zijn van een te hoog testosteronniveau. Bij vrouwen uit een teveel aan testosteron zich onder meer in PCOS, onvruchtbaarheid en pijn bij ovulatie.

Wat kan ik doen een teveel aan testosteron?

Een te hoog testosterongehalte kan bij beide geslachten leiden tot een hoop vervelende symptomen, van een verhoogde agressie tot gewichtstoename. Je komt er achter of het testosterongehalte te hoog is door een bloedonderzoek te laten doen. Blijkt dat jij teveel van het hormoon in je bloed hebt? Dan zijn er een paar veranderingen die je door kunt voeren in je dagelijks leven om het gehalte op den duur te laten zakken.

Door voldoende te bewegen kun je jouw insulinegehalte op natuurlijke wijze laten zakken. Dit helpt bij het in balans brengen van de hormoonspiegels. Door dagelijks een half uur lang matig intensief te bewegen kun je jouw lichaam beter in balans brengen. Dit is ook nog eens goed voor je algehele fysieke gezondheid. Vrouwen kunnen de anticonceptiepil slikken om het testosterongehalte te laten zakken. Bij een teveel aan het mannelijk geslachtshormoon werkt een anticonceptiepil met progesteron bij het verlagen. Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij een medicijn met een anti-androgene werking om het testosterongehalte in het lichaam te laten zakken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Ja, ook vrouwen maken dit hormoon aan. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat dit hormoon alleen bij mannen voorkomt. De eierstokken en de bijnier zorgen voor de aanmaak van dit mannelijke hormoon bij vrouwen. Dit wordt in kleine hoeveelheden vrijgegeven in de bloedbaan. Op het gedrag van vrouwen heeft het hormoon een kleinere invloed dan bij mannen het geval is.

Of een teveel aan testosteron vanzelf over gaat, hangt af van diverse factoren. In sommige gevallen lost dit probleem zichzelf weer op, in andere gevallen moet je jouw leefstijl aanpassen zodat je lichaam weer in balans kan komen. Een arts kan je verder helpen en jouw specifieke situatie bekijken. Ervaar jij stress- of burn-outklachten en ben jij benieuwd hoe je jouw hormonen onder controle krijgt? Daar kunnen wij je bij helpen. Neem contact op voor meer informatie.

Een teveel of tekort aan iets is nooit goed. Een gezond testosterongehalte is echter niet gevaarlijk en juist goed voor mannen en vrouwen. Zo heeft het onder andere te maken met het geheugen, botontkalking, de gemoedstoestand en de spiermassa. Gebruik van geneesmiddelen die mannelijke hormonen bevatten, de zogeheten anabole steroïden, kennen wel risico’s. Een te hoog niveau zorgt onder meer voor een verhoging van de agressie en een rusteloos gevoel, wat weer kan leiden tot slaapproblemen.

Artsen meten het testosterongehalte in nanomol per liter (nmol/l) en het gerapporteerde “normale” gezonde bereik bij mannen varieert van 9,2 tot 31,8 nmol/L. Het is ongeveer tien keer lager bij vrouwen, met “normale” niveaus die worden beschouwd als tussen 0,3 en 2,4 nmol/L. Ondanks deze lagere niveaus bij vrouwen, circuleert testosteron in hogere concentraties in het bloed dan oestrogeen, het typische vrouwelijke hormoon. Een testosteronwaarde van boven de 12 nmol/l wordt voor mannen gemiddeld gezien als normaal beschouwd. Artsen spreken van een tekort bij een waarde onder de 8 nmol/l. Bij de tussenliggende waarden kan er sprake zijn van een tekort. Ver boven de 12 nmol/l is er pas sprake van een overschot.

Bronnen

  1. Apotheek.nl – testosteron – gevonden op 30-05-2022
    Link naar pagina op apotheek.nl
  2. Wikipedia.org – Testosteron – gevonden op 30-05-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  3. harvard.edu – Testosterone, What It Does And Doesn’t Do – gevonden op 30-05-2022
    Link naar pagina op harvard.edu
  4. wikihow.com – Het testosterongehalte verlagen – gevonden op 30-05-2022
    Link naar pagina op wikihow.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *