Complimenten hebben een unieke kracht die vaak wordt onderschat. Een welgemeend compliment kan niet alleen de dag van iemand opvrolijken, maar ook langdurige positieve effecten hebben op het zelfvertrouwen en de mentale gezondheid. Maar hoe vaak geven we eigenlijk complimenten? En realiseren we ons wel hoe belangrijk deze kleine gebaren zijn?

In dit artikel duiken we in het geven van complimenten. We onderzoeken waarom we minder vaak complimenten geven, de positieve impact van complimenten op verschillende aspecten van ons leven, en hoe we op een oprechte en effectieve manier complimenten kunnen geven. We sluiten af met enkele veelgestelde vragen om je te helpen het beste uit je complimenten te halen.

Waarom geven we minder complimenten?

Vroeger was het geven van complimenten een natuurlijker onderdeel van de dagelijkse communicatie. Mensen waren gewend om elkaar regelmatig te prijzen voor hun inspanningen en kwaliteiten. Tegenwoordig lijkt het geven van complimenten echter minder gebruikelijk. Wat is er veranderd?

 • Invloed van social media en technologie: Social media en technologie hebben een grote invloed op hoe we communiceren. Terwijl deze platforms ons in staat stellen om gemakkelijk met anderen in contact te komen, hebben ze ook geleid tot een cultuur van snelle en oppervlakkige interacties [1]. Likes en reacties vervangen vaak de diepere, persoonlijke complimenten die we vroeger gaven.
 • Veranderende sociale normen: De sociale normen zijn ook veranderd. In sommige omgevingen kan het geven van complimenten als ongepast of ongemakkelijk worden ervaren. Mensen zijn soms bang om verkeerd begrepen te worden of om overdreven over te komen.
 • Druk en stress in ons dagelijks leven: De toenemende druk en stress in ons dagelijks leven speelt ook een rol. In een wereld waar we constant bezig zijn en hoge verwachtingen hebben, vergeten we vaak om even stil te staan en een compliment te geven.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

De positieve impact van complimenten

Waarom zou het geven van een compliment iets moeten zijn waar we op focussen? Om die vraag te beantwoorden willen we eerst kijken naar de positieve impact die het geven van een compliment kan hebben.

Wat doet een compliment met de ontvanger?

Een oprecht compliment kan wonderen doen voor het zelfvertrouwen van de ontvanger. Wanneer iemand wordt geprezen voor zijn of haar inspanningen of kwaliteiten, krijgt deze persoon bevestiging dat hij of zij op de goede weg is. Dit kan een enorme boost geven aan het zelfvertrouwen en de motivatie om door te gaan.

Complimenten hebben ook positieve effecten op de mentale gezondheid. Ze kunnen gevoelens van waardering en geluk versterken, wat helpt om stress en negatieve gedachten te verminderen. Dit komt doordat complimenten de aanmaak van serotonine en oxytocine in de hersenen stimuleren, twee neurotransmitters die geassocieerd worden met gevoelens van geluk en verbinding.

Wat doet het geven van een compliment met je? 

Het geven van complimenten is niet alleen goed voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Complimenten helpen bij het opbouwen en versterken van relaties. Wanneer je iemand complimenteert, laat je zien dat je hem of haar waardeert en respecteert. Dit kan leiden tot diepere en meer betekenisvolle connecties.

De positieve impact van een compliment

Het geven van complimenten kan dus ook je eigen geluk vergroten. Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig complimenten geven zich gelukkiger en meer vervuld voelen. Dit komt doordat het geven van complimenten positieve emoties oproept en je helpt om je meer verbonden te voelen met anderen.

Hoe complimenten op de werkvloer helpen

Op de werkvloer kunnen complimenten een grote rol spelen in het bevorderen van een positieve en productieve werkomgeving. Wanneer collega’s elkaar complimenteren, voelen ze zich meer gewaardeerd en erkend, wat leidt tot een betere samenwerking en een sterkere teamgeest.

Daarnaast kunnen complimenten de motivatie en productiviteit van medewerkers verhogen. Een compliment voor goed werk kan iemand aanmoedigen om nog harder te werken en zich meer in te zetten. Dit leidt tot hogere prestaties en betere resultaten voor het hele team.

Complimenten in verschillende situaties

Op het werk

In de professionele wereld kan een compliment het verschil maken tussen een middelmatige dag en een geweldige dag. Leidinggevenden die de prestaties van hun teamleden erkennen, creëren een positieve werkcultuur waarin iedereen zich gewaardeerd voelt. Collega’s onderling kunnen ook veel winnen door elkaar regelmatig te complimenteren, wat bijdraagt aan een sfeer van samenwerking en respect.

Voorbeelden van goede werk complimenten:

 • “Je presentatie was echt indrukwekkend.” ” Je hebt het onderwerp duidelijk en boeiend uitgelegd.”
 • “Ik waardeer je inzet en toewijding voor dit project. Het resultaat is fantastisch.”
 • “Je bent altijd zo behulpzaam en vriendelijk. Het is echt een plezier om met je samen te werken.”

In persoonlijke relaties

In persoonlijke relaties zijn complimenten een krachtig middel om je waardering en liefde te tonen. Ze helpen bij het opbouwen van vertrouwen en intimiteit en kunnen conflicten verminderen door een positieve communicatieomgeving te creëren.

Tips voor oprechte complimenten aan vrienden en familie:

 • Wees specifiek: In plaats van een algemeen compliment zoals “Je bent geweldig”, zeg je bijvoorbeeld “Ik zie hoe geduldig en begripvol je bent met je kinderen.”
 • Focus op karaktereigenschappen: Prijs eigenschappen zoals vriendelijkheid, eerlijkheid en doorzettingsvermogen.
 • Wees regelmatig: Maak er een gewoonte van om je waardering regelmatig te uiten.

Binnen het gezin

Voor kinderen zijn complimenten essentieel voor hun ontwikkeling en zelfbeeld. Ze helpen kinderen om een gezonde dosis zelfvertrouwen op te bouwen en moedigen hen aan om nieuwe dingen te proberen en door te zetten, zelfs als het moeilijk wordt.

Voorbeelden die helpen bij motivatie en zelfvertrouwen:

 • “Ik ben trots op hoe hard je hebt gewerkt aan je huiswerk vandaag. Goed gedaan!”
 • “Je hebt echt een talent voor tekenen. Je laatste tekening is prachtig.”
 • “Ik waardeer hoe lief je voor je broertje/zusje bent. Dat laat zien wat een groot hart je hebt.”

De rol van complimenten bij stressreductie

Hoe complimenten stress kunnen verminderen

Complimenten hebben een krachtige invloed op onze gemoedstoestand en kunnen een effectieve manier zijn om stress te verminderen. Wanneer iemand een compliment ontvangt, komen er positieve emoties vrij die het gevoel van welzijn versterken. Dit helpt om stresshormonen zoals cortisol te verlagen en de productie van geluksstoffen zoals serotonine en oxytocine te stimuleren.

Voorbeelden van stressreductie door complimenten

 • Op het werk: Wanneer een collega een compliment krijgt voor zijn of haar inzet, kan dit de druk verlichten en het gevoel van overweldiging verminderen. Bijvoorbeeld: “Ik waardeer echt hoe je dit project hebt aangepakt, ondanks de strakke deadlines.”
 • Thuis: Complimenten binnen het gezin kunnen helpen om een steunende en positieve omgeving te creëren. Bijvoorbeeld: “Ik bewonder hoe kalm en geduldig je bent gebleven tijdens de drukte van vandaag.”
 • Vriendenkring: Een compliment kan iemand eraan herinneren dat hij of zij wordt gewaardeerd en gesteund, wat stressvolle situaties draaglijker maakt. Bijvoorbeeld: “Je bent altijd zo’n geweldige luisteraar. Het betekent veel voor me.”

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Tips om complimenten te gebruiken als stressverlichter

 • Wees oprecht: Een oprecht compliment voelt authentiek en wordt beter ontvangen dan een oppervlakkig of geforceerd compliment.
 • Timing is alles: Geef complimenten op momenten dat ze het meest nodig zijn, bijvoorbeeld tijdens stressvolle periodes of na een moeilijke taak.
 • Richt je op de inspanning: Complimenteer niet alleen het resultaat, maar ook de inspanning en doorzettingsvermogen. Dit moedigt aan en toont waardering voor het harde werk.

2 tips voor een het geven van een compliment

Een goed compliment is specifiek en oprecht. In plaats van een algemeen compliment zoals “Goed gedaan,” kun je beter iets zeggen als: “Ik was echt onder de indruk van hoe gedetailleerd je je rapport hebt opgesteld. Het was duidelijk dat je veel moeite hebt gedaan om alles precies goed te krijgen.” Specifieke complimenten laten de ontvanger zien dat je echt hebt opgelet en waardeert wat hij of zij heeft gedaan.

Complimenten die zich richten op de inzet en het karakter van iemand zijn vaak krachtiger dan complimenten die alleen het resultaat prijzen. Door de inspanningen en positieve eigenschappen van iemand te erkennen, moedig je voortdurende groei en ontwikkeling aan. Bijvoorbeeld: “Ik waardeer echt hoe geduldig en vastberaden je was tijdens dit project. Je doorzettingsvermogen is inspirerend.”

Valkuilen bij het geven van complimenten

 • Niet overdrijven: Hoewel complimenten krachtig zijn, kan een overdaad aan complimenten hun waarde verminderen. Als je constant complimenten geeft, kunnen ze minder oprecht en betekenisvol overkomen. Dit kan ertoe leiden dat mensen ze minder serieus nemen. Het is belangrijk om complimenten weloverwogen en oprecht te geven, zodat ze echt impact hebben.
 • Complimenten die geforceerd overkomen: Geforceerde complimenten kunnen meer kwaad dan goed doen. Als een compliment niet oprecht of te gemaakt klinkt, kan dit wantrouwen wekken en zelfs negatieve gevoelens veroorzaken. Zorg ervoor dat je complimenten natuurlijk en authentiek zijn, passend bij de situatie en de persoon aan wie je ze geeft.
 • Oppassen voor verborgen agenda’s of bijbedoelingen: Complimenten mogen nooit een middel zijn om iets anders te bereiken, zoals het verkrijgen van gunsten of het manipuleren van iemand. Dit soort complimenten kunnen als manipulatief en oneerlijk worden ervaren, wat het vertrouwen schaadt. Geef complimenten omdat je echt iets waardeert, niet omdat je er iets voor terug wilt.

Conclusie: De kracht van een compliment

Complimenten zijn meer dan alleen aardige woorden. Complimenten zijn een krachtig en eenvoudig middel om positieve veranderingen teweeg te brengen in zowel persoonlijke als professionele relaties. Ze kunnen het zelfvertrouwen versterken, stress verminderen, en bijdragen aan een gezondere mentale gezondheid. Door regelmatig en oprecht complimenten te geven, kunnen we een omgeving creëren waarin iedereen zich gewaardeerd en gemotiveerd voelt. Laten we de kracht van een compliment nooit onderschatten en het vaak en oprecht gebruiken om de wereld een beetje mooier te maken. Probeer elke dag ten minste één persoon een oprecht compliment te geven en merk het verschil dat het maakt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Goede complimenten op de werkvloer zijn specifiek en gericht op de inspanningen en kwaliteiten van de ontvanger. Bijvoorbeeld:

 • “Je hebt fantastisch werk geleverd met de presentatie. Je hebt complexe informatie op een begrijpelijke manier overgebracht.”
 • “Ik waardeer je teamgeest en hoe je altijd bereid bent om je collega’s te helpen.”
 • “Je probleemoplossende vaardigheden waren echt indrukwekkend tijdens de laatste vergadering.”

Als iemand een compliment niet goed ontvangt, is het belangrijk om begripvol en geduldig te zijn. Mensen kunnen om verschillende redenen ongemakkelijk zijn met het ontvangen van complimenten. Probeer te verduidelijken dat je compliment oprecht is en geef ruimte voor hun reactie. Bijvoorbeeld: “Ik meen het echt, ik waardeer je harde werk.”

Om een cultuur van complimenten binnen een team te bevorderen, kun je:

 • Zelf het goede voorbeeld geven door regelmatig oprechte complimenten te geven.
 • Teamleden aanmoedigen om successen en prestaties van elkaar te erkennen tijdens vergaderingen.
 • Complimenten integreren in feedbacksessies en evaluaties.
 • Een platform of moment creëren waar teamleden complimenten kunnen delen, zoals een ‘complimentenmuur’ of een speciale sessie tijdens teamvergaderingen.

Te veel complimenten kunnen hun waarde verliezen en minder oprecht overkomen. Mensen kunnen het gevoel krijgen dat complimenten automatisch en zonder echte betekenis worden gegeven. Dit kan ertoe leiden dat complimenten minder impact hebben en minder serieus worden genomen. Het is belangrijk om weloverwogen en oprechte complimenten te geven, zodat ze hun positieve effect behouden.

Referenties

 1. https://www.tilburguniversity.edu – Social media zorgen ervoor dat begrip vriendschap verandert – gevonden op 13/05/2024
  Link naar een pagina op tilburguniversity.edu

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *