Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Stress vergeten door te gamen

article content

Stress vergeten door te gamen

Gamen tegen stress: best logisch eigenlijk. Je hebt een hoop stress, of het wil allemaal even niet, of je omgeving staat even op zijn kop, wat is er dan lekkerder dan je even afsluiten van alles en iedereen door je te begraven in een spel?

Succes van een game

Gamen heeft best goede invloeden. Je engels wordt er door verbeterd, je oog hand coordinatie verbeterd, je leert snel te schakelen tussen allerlei dingen, etc.

Gevaar van een game

Het gevaar bestaat dat je gamen nodig gaat hebben om te ontspannen. Om even te vergeten waar je staat en wat er allemaal om je heen gebeurt. In het begin begint het natuurlijk onschuldig. Niemand sluit zich bewust op in een game om zich voortaan voor altijd van de buitenwereld af te sluiten.

Games zijn echter zo gemaakt dat je er heel veel tijd in gaat stoppen. De fabrikant verdient zijn geld doordat er nieuwe dingen unlocked kunnen worden. Zonder dit unlocken kun je niet verder in de game, of moet je vaak heel lang wachten. Dat wil je niet, dus ongewild ben je vaak vele uren extra bezig met de game als dat je vooraf had bedacht.

Gameverslaafd

Zeker als je een game gebruikt om een rot gevoel of stress te verlichten is de kans op een gameverslaving groot. Wanneer je de game nodig hebt om een rotgevoel kwijt te raken en het zonder de game niet meer lukt, ben je gameverslaafd. De weg terug wordt dan veel langer

Extra stress door gamen

Wat veel mensen niet weten is dat je extra stress kunt krijgen door het gamen. Doordat je tijdens het gamen vaak in spannende situaties komt, reageert je lijf door te willen vechten of vluchten. Het maakt dan de hormonen aan die je gaan helpen om extra snel te reageren (bijvoorbeeld adrenaline en cortisol) Maar omdat je achter je console bezig bent, kun je geen van beiden. Vaak is dit een onbewust gebeuren. Je merkt het dan aan een hogere hartslag of ‘zweethandjes’. Dus in plaats van je even terug te trekken van de problemen die je al had, wordt je stress door het gamen alleen maar erger en je problemen dus groter!

Stress verminderen

Natuurlijk is het niet zo dat wanneer je een keer een spelletje speelt je gelijk verslaafd bent aan het gamen. Maar als je dit artikel nu leest en je herkent in het punt dat je gaat gamen wanneer je stress hebt, zou je dan niet veel liever je stress / rotgevoel gaan oplossen dan dat je weer gaat gamen en al je vrije tijd er aan verloren gaat? Natuurlijk is dat niet eenvoudig, maar er is een oplossing

Ben je zo iemand? Neem dan contact op

Contact

Dit zal je ook interesseren:

Een borrel tegen de stress?

Helpt drugs tegen stress?

De verslaving aan je telefoon

Roken om te ontspannen?

 

 

Comment Section

0 reacties op “Stress vergeten door te gamen

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken