Afgewezen worden door je eigen ouders veroorzaakt diepe emotionele wonden. Je kunt je vanbinnen verworpen voelen en daar kun je de rest van je leven de gevolgen van ondervinden. Als kind zou je je veilig en geliefd moeten voelen en je ouders zouden er altijd voor je moeten zijn.
Helaas is niet iedereen opgegroeid met de onvoorwaardelijke liefde van hun ouders. Ook kan het zijn dat je ouders je onbewust een gevoel van afwijzing hebben gegeven. Wat zijn daarvan de gevolgen voor jou op latere leeftijd? Is dit een van de redenen dat je altijd zoveel stress hebt of momenteel een burn-out hebt? En kunnen zulke diepe emotionele wonden genezen?
Soorten afwijzing van ouders
Er zijn verschillende soorten manieren waardoor je je afgewezen kunt voelen door je ouders. Het kan zijn dat je ouders er niet voor je waren. Maar het kan ook dat je ouders extreem beschermend voor je zijn geweest en je daarmee het gevoel hebben gegeven dat je niet geaccepteerd wordt voor wie je bent. Andere ouders geven hun kinderen het gevoel dat ze het nooit goed kunnen doen en sommigen voelen zich afgewezen door hun ouders vanwege de correctie die ze hebben gekregen.
“Mijn ouders waren er niet voor me”
Als je ouders hebt die er niet voor jou waren, heb je je ongetwijfeld als kind afgewezen gevoelen. Het kan zijn dat je ouders altijd aan het werk waren en je als kind meer tijd met een oppas hebt doorgebracht dan met je ouders. Of misschien waren ze wel thuis aanwezig, maar kon je nooit met je verhaal bij ze terecht. Wat de reden ook is dat je ouders er niet voor je waren, het heeft je als kind een angstig en afgewezen gevoel gegeven.
Lees ook: de angst voor afwijzing
“Mijn ouders waren extreem beschermend”
Bij overbeschermende ouders denk je misschien niet gelijk aan afwijzing. Het feit dat ouders je heel erg beschermen is toch immers een teken dat ze van je houden? Ook al kunnen ouders de beste intenties hebben, een controlerende en overbeschermende opvoedingsstijl is niet het beste voor het kind. Overberschermen gaat namelijk verder dan alleen voor het kind zorgen.
Sommige ouders willen alle activiteiten en routines van hun kind reguleren en perken hun onafhankelijkheid in. Ze kunnen hier zo ver in gaan dat ze zelfs aangeven hoe hun kind moet denken en hoe het zich moet voelen. Als jouw ouders je zo opgevoed hebben, kun je het gevoel hebben dat je ouders je hebben afgewezen voor wie jij werkelijk bent. Jouw capaciteiten waren niet genoeg en daarom moest je extra beschermd worden.
“Mijn ouders gaven me het gevoel dat ik het nooit goed kon doen”
Je kunt je ook afgewezen voelen door je ouders, omdat je ouders de lat heel erg hoog hebben gelegd. Als jij met je rapport van school thuiskwam, was een zeven niet goed genoeg. Als je hielp met klusjes in huis, was er altijd wel iets op aan te merken.
Soms hebben ouders onbewust sterke verwachtingen van hun kinderen. In hun wens hun kinderen aan te moedigen, kunnen ze opmerkingen maken die jou als kind het gevoel hebben gegeven te falen en afgewezen te worden.
Lees ook over: jezelf niet goed genoeg voelen
“Mijn ouders hebben mij verkeerd gecorrigeerd”
Kreeg jij vroeger van je ouders pas liefde en aandacht als je je precies zo gedroeg zoals je ouders van je verwachtte? Alle kinderen hebben correctie nodig. Maar als je daarbij niet de onvoorwaardelijke liefde van je ouders hebt gevoeld, kun je daardoor nu nog steeds last hebben van angst voor afwijzing.
Je denkt wellicht dat je alleen liefde en aandacht zult ontvangen als je je gedraagt ‘zoals het hoort’. Je gaat je gedragen zoals anderen dat van jou verwachten en je hebt het gevoel dat wie jij bent niet genoeg is. Zijn wie je werkelijk bent, betekent dat je afgewezen zal worden.
Lees ook over jezelf aanpassen aan een ander
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Gevolgen van afgewezen worden door ouders
Afhankelijk van op welke manier jij als kind afwijzing van je ouders hebt gevoeld, zul je daar nu nog veel last van hebben. Ten eerste heeft de afwijzing een grote impact gehad op jouw persoonlijkheid. Je kunt bijvoorbeeld heel streng en perfectionistisch naar jezelf toe zijn. De hoge eisen die je ouders je als kind hebben opgelegd, drukken nu nog zwaar op je schouders.
Lees meer over de relatie tussen perfectionisme en stress
Ook kun je last hebben van een heel laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen hebben. Je hebt je niet geliefd gevoeld als kind en dat verwijt je jezelf misschien. Door de afwijzing van je ouders ben je jezelf gaan onderwaarderen en durf je niet jezelf te zijn.
Het zal daarnaast ook ongetwijfeld gevolgen voor de omgang met anderen hebben. De kans is groot dat je een angst voor afwijzing hebt ontwikkeld en om die reden onderhoud je alleen oppervlakkige vriendschappen. Hechte relaties of een liefdesrelatie komen te dichtbij en maakt de kans op een afwijzing groot. Waarom zou je zo’n risico lopen dat zoveel pijn kan veroorzaken?
Al deze gevolgen van perfectionisme, gebrek aan zelfvertrouwen en geen hechte vriendschappen en relaties hebben, veroorzaken veel stress in je leven en maken je burn-outgevoelig.
Lees ook over bindingsangst
Hoe je diepe wonden van afwijzing kunt helen
Waarschijnlijk heb je jezelf bepaalde overlevingsstrategieën eigen gemaakt om geen constante pijn te voelen. Maar net zoals je een letterlijke wond goed moet verzorgen, zodat hij kan helen, zo zou je ook je emotionele wonden eerst moeten verzorgen. In plaats van je emoties weg te stoppen of te negeren is het beter om de oude pijn te verwerken en de onderliggende behoeften te vervullen.
Gehoor geven aan je eigen gevoelens en behoeften is heel erg belangrijk. Op het moment dat jij je pijn en verdriet wegstopt om maar niet te voelen, geef je geen gehoor aan je behoeften. Je zegt dan eigenlijk tegen jezelf dat deze gevoelens niet belangrijk zijn en daarmee wijs je jezelf af. Hoe langer je jezelf blijft afwijzen, hoe pijnlijker de afwijzing van je ouders voelt.
Erken daarom je emoties en durf te voelen, hoe eng dat ook kan zijn. Je mag je gekwetst en boos voelen. Je mag huilen. Geef jezelf de tijd om emoties te verwerken, want alleen dan kun je ze loslaten.
Elke emotie die je bij afwijzing voelt, gaat samen met een behoefte. Verdriet vraagt bijvoorbeeld om troost. Boosheid gaat samen met de behoefte voor jezelf op te komen en je grenzen aan te geven. En angst vraagt om rust en veiligheid. Zodra je erin slaagt deze behoeften te vervullen, zullen de emotionele wonden van afwijzing beetje bij beetje gaan helen.
Lees ook over emotionele verwaarlozing
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor: