Bijna 1 op de 5 Nederlandse werknemers heeft het gevoel overbodig te zijn op de werkvloer. In de huidige situatie denken zij dat hun vaardigheden niet langer nodig zijn. Dit zie je bijvoorbeeld vaak bij werknemers die al langere tijd in dienst zijn. Herken jij je hierin? Voel je je in je persoonlijke of zakenleven vaak overbodig? 

Overbodig zijn

Als je je overbodig voelt, voel je je ‘te veel’. Er is al genoeg, en er is geen plek voor jou. Stel dat er in het team voor een project op je werk al acht collega’s zitten. Je denkt dat er acht mensen nodig zijn voor dit project, en jij bent nummer negen. Ben je overbodig? Je kunt net zo goed niet meedoen. 

Waarschijnlijk ben je niet overbodig, maar heb je slechts zo’n gevoel. En dit gevoel komt ergens vandaan. Het voelt alsof jij in dit leven geen toegevoegde waarde kan bieden en dat jouw leven geen zin heeft. Het komt er eigenlijk op neer dat je een gevoel hebt dat jij je plek niet waard bent. 

En dat is natuurlijk niet waar. We zijn allemaal evenveel waard en iedereen verdient een plekje op deze wereld. Wat kan je doen om dit gevoel tegen te gaan?

Waar komt het gevoel vandaan?

Kijk eens goed waar het gevoel vandaan komt. Is er een relatie die jou nutteloos laat voelen? Hebben je ouders je als kind overbodig laten voelen? Of is er een bepaalde situatie waar je geen controle over hebt? Ook dit kan ervoor zorgen dat je je overbodig voelt. Of heb je misschien het gevoel dat je überhaupt niets bijdraagt aan de samenleving?

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Door de oorzaak van je overbodige gevoel te identificeren, heb je de eerste stap om je leven te veranderen gezet. Het kan lastig zijn om direct te begrijpen waar je gevoel vandaan komt. Probeer dit te doen door in een dagboek te schrijven. Geef hier antwoord op bovenstaande vragen en kom erachter wat jou precies dwarszit. Want de kans is groot dat hier een gebeurtenis aan ten grondslag ligt. 

Leef vol passie

Het is ook een goed idee om meer vanuit passie te leven. Denk eens goed na waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt om te doen. Dit zijn de vaardigheden waarmee jij iets kunt bijdragen aan de wereld. Een handvat hiervoor is Ikigai, een Japans concept. Door je Ikigai te vinden, ga je op zoek naar jouw reden van bestaan

In je Ikigai komen vier elementen samen: 

  • Waar je van houdt
  • Wat de wereld nodig heeft
  • Waar je betaald voor kunt worden
  • Waar je goed in bent

Door antwoord te geven op de bovenste vragen en hierin een overlapping te vinden, heb je jouw passie, missie, beroep en roeping gevonden. De Japanners zien dit als hét geheim voor een gelukkig leven. 

Zie jezelf niet als overbodig

Dit hoeft niet te betekenen dat je direct je baan opzegt (al kan het natuurlijk wel!), als blijkt dat jij op dit moment niet volgens je Ikigai leeft. Het is enkel een handvat om te zien welke kant je op moet gaan. 

Stel dat jij gek bent op tekenen, je bent hier goed in, kennissen vragen jou al vaker om tekeningen van hun bruiloften of andere evenementen, en bieden je hier ook geld voor. Dit is een mooi voorbeeld van een Ikigai. Door dit in de avonden en weekenden af en toe op te pakken als bijbaantje, zal je snel voelen dat je overbodige gevoel wegebt. En misschien kan je dan al snel je vaste baan, waarin je voelt dat je in de weg loopt, opzeggen… 

Zie jezelf niet als overbodig

Het begint bij jezelf. Zo lang jij negatief over jezelf praat en jezelf ziet als overbodig, dan ben je dat ook. Het is dus een goed idee om iets te doen aan je negatieve zelfbeeld. Praat op een positieve manier tegen jezelf, en laat eerst aan jezelf zien dat je de wereld echt wel iets te bieden hebt. Een paar simpele oefeningen om te doen zijn:

  • Kijk elke ochtend even iets langer in de spiegel. Kijk jezelf in de ogen en zeg iets positiefs tegen jezelf. Ja, hardop. 
  • Zoek eens wat affirmaties (een gedachte die je door herhaling steeds meer gaat geloven) op, en hang ze ergens op waar je vaak ziet. Bijvoorbeeld ‘Ik ben precies goed zoals ik ben. Ik maak verschil op deze wereld.’ Door deze affirmatie meerdere keren per dag te herhalen, geef je een boost aan je zelfvertrouwen. Op een gegeven moment zal je het gaan geloven. 

Draag je zelfvertrouwen ook uit naar buiten. Misschien ontvang je wel eens een complimentje, maar wimpel je het gelijk af. Accepteer positiviteit van anderen naar jou toe, en besef dat je het compliment verdient. Denk na over wat jij hebt gedaan om dat compliment te verdienen. Zie je wel dat je niet overbodig bent? Je mag er zijn! 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *