Veeleisende ouders, stress en burn-out: De zorg voor ouders kan op verschillende manieren vorm krijgen, en het is begrijpelijk dat je een rol wilt spelen wanneer ze ouder worden en minder zelf kunnen doen. Deze zorg kan variëren van af en toe een bezoekje brengen tot dagelijkse ondersteuning. Het is echter niet altijd eenvoudig om te bepalen wie binnen de familie deze verantwoordelijkheid op zich neemt, wat regelmatig tot spanningen en conflicten kan leiden.

De verdeling van zorg kan ingewikkeld zijn en wordt vaak beïnvloed door factoren zoals reistijd, afstand, de hoeveelheid beschikbare vrije tijd, werkverplichtingen en de relatie met de ouder. Elk familielid heeft een unieke situatie, en dit maakt het moeilijk om een eerlijke en praktische oplossing te vinden. Hierdoor ontstaan er vaak meningsverschillen over wie welke zorgtaak op zich neemt waarbij uiteindelijk degene met het hoogste morele besef de taak op zich neemt.

Veeleisende ouders: de kenmerken

Een veeleisende ouder kan voor veel extra druk zorgen bij degene die voor hen zorgt. Deze ouders hebben vaak hoge verwachtingen en stellen voortdurend eisen, zowel op emotioneel als praktisch vlak. Een kenmerk van veeleisende ouders is dat ze vaak moeilijk tevreden zijn. Ondanks de inspanningen van hun kinderen of zorgverleners, blijven ze regelmatig klagen of aangeven dat de zorg niet voldoende is. Dit kan leiden tot een gevoel van falen bij de kinderen, zelfs wanneer je je uiterste best doet.

De kernmekren van veeleisende ouders en de link met stress en burn-out

Daarnaast hebben veeleisende ouders vaak moeite met loslaten en geven ze weinig ruimte aan hun kinderen om hun eigen leven te leiden. Ze kunnen constant om aandacht vragen of hun wensen en behoeften op de voorgrond plaatsen, zonder rekening te houden met de draagkracht van de verzorger. Een ander belangrijk kenmerk is manipulatief gedrag. Dit kan subtiel zijn, zoals het inboezemen van schuldgevoelens (“Als je echt om me gaf, dan zou je meer voor me doen”), maar soms ook direct en eisend.

Het omgaan met veeleisende ouders vraagt veel van de emotionele veerkracht van jou als kind en kan uiteindelijk leiden tot chronische stress of zelfs burn-out. Het is daarom van groot belang om grenzen te stellen en te erkennen dat het oké is om ook voor jezelf te kiezen, zonder je schuldig te voelen.

Van zorg voor veeleisende ouders naar een burn-out

Mensen die vatbaar zijn voor een burn-out, zijn vaak degenen die hoge eisen aan zichzelf stellen, sterk betrokken zijn bij anderen, en geneigd zijn hun eigen behoeften opzij te zetten in het belang van anderen. Deze eigenschappen komen vaak naar voren wanneer ouders ouder worden en zorg nodig hebben. Iemand met een verhoogde gevoeligheid voor burn-out is vaak degene die de verantwoordelijkheid voor de zorg op zich neemt en zich snel gefrustreerd voelt als andere familieleden volgens hen niet genoeg tijd en aandacht aan hun ouder besteden.

Het resultaat is vaak dat juist deze persoon zich steeds meer belast voelt en uiteindelijk de dagelijkse zorg voor de ouder op zich neemt, wat een nieuwe bron van stress wordt.

Goedbedoelde zorg of diepere pijn?

Veel kinderen zijn onbewust voortdurend op zoek naar de goedkeuring van hun ouders, zelfs op volwassen leeftijd. Deze diepgewortelde behoefte om erkenning en waardering te krijgen, kan hen ertoe aanzetten om voor hun ouders te gaan zorgen, vaak zonder hun eigen grenzen in de gaten te houden. Ze hopen dat door intensieve zorg te verlenen, ze eindelijk die bevestiging of waardering zullen krijgen waar ze al hun hele leven naar verlangen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Maar in de realiteit komt die goedkeuring vaak niet zoals gehoopt. De zorg voor hun ouders wordt daardoor een oneindige taak, waarin ze blijven streven naar perfectie, in de hoop de verwachtingen van hun ouders te vervullen. Dit kan ertoe leiden dat ze steeds meer verantwoordelijkheid op zich nemen, zowel emotioneel als praktisch, zonder te beseffen dat ze zichzelf daarbij uitputten. Ze gaan over hun eigen grenzen heen, omdat ze denken dat ze nooit genoeg doen. Het resultaat is dat ze hun eigen gezondheid opofferen, waardoor de zorg voor hun ouders een bron van intense stress wordt.

Op de lange termijn leidt deze situatie vaak tot een burn-out. De voortdurende druk om alles perfect te doen, gecombineerd met de onvervulde zoektocht naar goedkeuring, zorgt ervoor dat hun energie opraakt. Ze blijven geven, zonder zelf voldoende herstelmomenten te nemen, totdat hun lichaam en geest het niet meer aankunnen.

Zorgen voor je ouders is geen plicht

Om jezelf te beschermen en in een redelijke balas te blijven, is het goed om je te realiseren dat het zorgen voor je ouders geen plicht is. De druk om voor oudere of hulpbehoevende ouders te zorgen kan soms zo groot zijn dat je je eigen grenzen uit het oog verliest, wat kan leiden tot stress en zelfs een burn-out. Natuurlijk is het mooi en waardevol om voor je dierbaren te zorgen, maar dit moet gebeuren vanuit liefde en niet vanuit een gevoel van dwang of verplichting.

Het is cruciaal om jezelf af te vragen of je in staat bent om de zorg op je te nemen zonder dat dit ten koste gaat van je eigen welzijn. Je bent geen slechter kind of persoon als je besluit om hulp in te schakelen of om bepaalde taken uit te besteden. Het inschakelen van professionele zorg of het verdelen van de zorg binnen de familie kan niet alleen de druk verlichten, maar ook de kwaliteit van zorg verbeteren, omdat je meer ruimte creëert voor je eigen mentale en fysieke gezondheid.

Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen zorgen voor je ouders en zorgen voor jezelf. Je hebt het recht om je eigen leven te leiden, zonder je schuldig te voelen als je niet in staat bent om alle zorg zelf te dragen. Door je eigen grenzen te respecteren en tijdig hulp te vragen, voorkom je overbelasting en zorg je indirect ook beter voor je ouders.

Veeleisende ouders of narcistische ouders?

Soms kan het zijn dat een veeleisende ouder een narcistische ouder blijkt te zijn. In geval van narcistische ouders is de kans op burn-out of problemen op latere leeftijd vele malen groter. Vaak komt hier de term parentificatie [1] om de hoek kijken: Ongezonde zorg voor ouders waarbij het kind de zorg opgelegd krijgt, waarbij de ouders dit hadden moeten doen. Het kind wordt gedwongen om te geven of te nemen.

Parentificatie ligt bijvoorbeeld op de loer wanneer een van de ouders ziek is in de jonge jaren van een kind. Het kind moet dan voor de ouder zorgen, waarbij het eigenlijk nog verzorgd moet worden door de ouder. Het kind is op die leeftijd nog niet in staat om deze zorg op de juiste manier te projecteren en kan zo geen gezonde afstand nemen van de situatie. Zeker wanneer de ouder zich de zorg van het kind dankbaar laat aanleunen is de kans op een ongezonde relatie groot.

Wat de oorzaak ook is, vanuit gebondenheid en loyaliteit past het kind zich aan aan de verwachtingen van de ouders, hoe ongezond deze verwachtingen ook zijn.

Ouders blijven emotioneel altijd de verzorger van hun kind!

De grens van een gezonde ouder-kind relatie

Een gezonde ouder-kind relatie kent grenzen die wederzijds respect en autonomie waarborgen, ook als de ouder zorgbehoevend wordt. In een gezonde relatie is er ruimte voor beide partijen om hun eigen leven te leiden, zonder dat de een volledig afhankelijk wordt van de ander. Dit betekent dat kinderen hun eigen behoeften en grenzen moeten erkennen en respecteren, zelfs als de zorg voor hun ouder intensiever wordt. Het zorgen voor een ouder kan veel van iemand vragen, maar het is belangrijk dat dit niet ten koste gaat van je eigen gezondheid als kind.

De grens van een gezonde relatie wordt vaak overschreden wanneer de zorg een eenrichtingsverkeer wordt en je je als kind verplicht voelt om voortdurend aan de wensen van de ouder te voldoen, zonder zelf steun of erkenning te ontvangen. Dit kan leiden tot gevoelens van uitputting, schuld en uiteindelijk tot burn-out. Het is essentieel dat er open communicatie is over wat haalbaar is en waar de grens ligt, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Veeleisende ouders en burnout - Wanneer zorg verplicht wordt

Een andere belangrijke grens is het besef dat het niet de taak van het kind is om al het emotionele, fysieke of praktische werk op zich te nemen. Het zoeken naar externe hulp, zoals zorgverleners of andere familieleden, kan helpen om de lasten eerlijk te verdelen. Het erkennen van deze grenzen betekent niet dat je minder om je ouder geeft, maar juist dat je in staat bent om voor hen te zorgen zonder jezelf te verliezen.

De gevolgen van een veeleisende vader of moeder.

Vaak is het patroon van een veeleisende vader of moeder een patroon dat al heel lang sluimert, soms al begonnen in de jeugd. Het kunnen zo diepgewortelde patronen worden die lastig om te buigen zijn. Wanneer een ouder wordt en meer hulp nodig heeft, komt dit tot uiting.

Op latere leeftijd hoor je vaak de volgende zinnen:

  • Iedereen wil van mij profiteren
  • Ik moet weer opdraven als bemiddelaar
  • Wanneer ik het maximale er uit haal voel ik me pas goed
  • Ik moet altijd sterk zijn

Vaak ontstaat er een onredelijk verwachtingspatroon van eigen kunnen. Er is aangeleerd dat alleen het maximale meer dan genoeg is. Door dit na te streven voelt het alsof een ander altijd de kantjes er af loopt. Een redelijk evenwicht is dan ver te zoeken

Het kind als ouder en de vicieuze cirkel

Wanneer het kind zelf ouder wordt moet er geput worden uit een opgedroogde waterbron: het is nooit aangeleerd wat een evenredig verwachtingspatroon is van kinderen. Vaak zoeken deze veeleisende ouders zelf de bevestiging bij hun kinderen van wat ze bij hun ouders nooit hebben gehad. Het gevolg laat zich raden: een hernieuwde onevenwichtige relatie tussen ouder en kind.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Het accepteren van de onvermogens van een kind, het accepteren dat een kind een keer niet zijn uiterste best heeft gedaan, of dat het een opleiding gaat doen die hij/ zij leuk vindt in plaats van een aanzienlijk niveau, zijn voor deze ouders zeer lastige dingen.

Je kunt nooit genoeg zeggen ‘ik hou van je omdat je mijn zoon bent’ of ‘ik vind jou het allermooiste meisje van de wereld’

Op een gezonde manier zorgen voor je ouders

Gezond zorgen voor je (bejaarde) ouders betekent dat je een balans vindt tussen het geven van zorg en het behouden van je eigen welzijn. Dit houdt in dat je je eigen grenzen respecteert en niet alles zelf probeert te doen. Het inschakelen van hulp, bijvoorbeeld van zorgverleners of andere familieleden, kan helpen om de zorg te verdelen en overbelasting te voorkomen. Gezond zorgen gaat over liefdevolle betrokkenheid zonder jezelf volledig weg te cijferen, zodat zowel jij als je ouder op de lange termijn beter af zijn.

Wil je gezond kunnen zorgen voor je ouders zonder jezelf helemaal weg te cijferen? Het is dan van belang dat je een autonome levensstijl gaat ontwikkelen waarbij je zelf weet te bepalen wat goed en fout is. Dit lijkt simpel, maar ligt letterlijk bij iedereen met burn-out omver. Het vraagt soms een (fors) aantal stappen terug te doen en sommige zaken opnieuw op te bouwen. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

De zorg voor ouders kan emotioneel en fysiek belastend zijn, vooral als je daarnaast werk- of gezinsverantwoordelijkheden hebt. Het balanceren van deze verantwoordelijkheden kan leiden tot overbelasting, slaaptekort en constante stress, wat het risico op burn-out vergroot.

De eerste signalen van burn-out door mantelzorg kunnen variëren van extreme vermoeidheid en prikkelbaarheid tot gevoelens van machteloosheid en isolatie. Mantelzorgers neigen hun eigen grenzen te negeren, wat kan resulteren in lichamelijke klachten, emotionele uitputting en een afname van concentratie.

Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en realistische verwachtingen van jezelf te hebben. Het kan helpen om tijdig ondersteuning te zoeken, zoals professionele hulp of hulp van andere familieleden. Op je werk kun je bespreken of er mogelijkheden zijn voor flexibelere werktijden of een aangepaste werklast.

Schuldgevoelens komen vaak voor bij mantelzorgers, maar het is belangrijk om te beseffen dat je grenzen hebt. Praat erover met anderen en wees mild voor jezelf. Soms is professionele zorg een betere optie voor het welzijn van zowel je ouders als jezelf, en dat is helemaal oké.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Parentification -gevonden op 27/09/2024
    Link naar de pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *