Ondernemer: geen tijd voor een burn-out (Een verhaal uit de praktijk)

Marcel (niet zijn echte naam) is een succesvolle ondernemer. Hij is eigenaar van een goedlopende meubelzaak in een grote stad. Zijn klantenkring bestaat uit mensen die genoeg geld hebben om kwaliteit te betalen. Bovendien hechten zijn klanten aan exclusiviteit, design en duurzaamheid. In de loop der jaren heeft Marcel deze gerenommeerde zaak uit laten groeien tot een begrip in zijn regio.

Inmiddels is Marcel 50 jaar geworden maar hij had niet veel zin in een feestje. Hij voelt zich eigenlijk al jaren vermoeid en leeft naar de weekenden toe. De vakanties zijn voor hem het moment om zich op te laden. Echt genieten doet hij dan niet, nee, de vakantie is vooral een moment van rust en bijtanken, want dat lukt hem niet als hij aan het werk is.

Lange werkweken

Zijn werkweek loopt van maandagmiddag tot de zaterdagmiddag. Hij werkt gemiddeld 60 uren per week en Marcel doet dit al bijna 30 jaar. In feite is hij alleen op zondag vrij en meestal valt hij op die rustdag gaandeweg de dag op de bank in slaap. Zij gezin vindt dat niet echt leuk, maar dit patroon is langzamerhand uitgegroeid tot een vaste gewoonte waar niemand meer gek van op kijkt.

Zijn twee kinderen ( 16 en 19 jaar) leven steeds meer hun eigen leven. De vrouw van Marcel heeft zich helemaal aangepast aan het leefpatroon van Marcel. Ze heeft haar eigen bezigheden en vindt het wel goed zo; ook zij weet niet anders dan dat dit normaal is.

Lees ook: De invloed van het bedrijf op het gezin

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

De druppel

Op een dag komt Marcel thuis, gaat zitten op de bank en barst in tranen uit. Hij kan geen woord uitbrengen en zijn vrouw probeert hem te troosten maar weet niet wat er aan de hand is. Marcel weet dat zelf ook niet. Wat hij wel weet is dat hij zichzelf zo niet kent en dat hij volkomen van slag is. Hij voelt zich heel moe en wil na zijn huilbui alleen maar slapen en vooral met rust gelaten worden.

Symptomen van oververmoeidheid

De volgende ochtend wordt hij wakker en weet niet wat hem is overkomen: hij is uitgeput, heeft totaal geen zin om naar de zaak te gaan en hij voelt zich slecht. Als hij gaat staan voelt hij zich duizelig, hij kan niet goed zien en voelt een zekere druk op zijn borst. Bovendien heeft hij hoofdpijn. Zijn vrouw vraagt zich af wat er met hem aan de hand is en ze wil graag dat hij een afspraak maakt met de huisarts. Daar heeft Marcel zelf niet de moed voor en dus maakt zijn vrouw een afspraak.

De huisarts kent Marcel al lang en hij weet dat Marcel een erg druk leven heeft. In het verleden heeft hij hem al eens gewaarschuwd en hem geadviseerd het rustiger aan te doen. Dat advies heeft Marcel genegeerd. Deze keer is het advies van de huisarts klip en klaar: Marcel heeft een burn-out en moet stoppen met werken! Hij zal eerst moeten rusten, herstellen en daarna zien of en hoe hij weer aan het werk kan.

Lees ook: Hoe herstel je het beste van burn-out?

gevolgen burn-out bedrijf

Erkennen dat het te veel is geworden

Ook al valt het Marcel heel zwaar om het te erkennen dat hij een burn-out heeft, hij belt zelf naar de zaak en zegt tegen de medewerker die de telefoon opneemt, dat hij voorlopig niet meer komt. Hij zegt dat hij het rustiger aan moet doen en dat hij geen keus heeft: zijn lichaam geeft voldoende noodsignalen af waardoor hij weet het menens is. Hij zal nu aan zichzelf moeten denken, ook al weet hij als ondernemer dat hij geen tijd heeft voor een burn-out.

De dagen na zijn ineenstorting – want zo ziet Marcel dat – zijn bizar. Hij kan en wil niet naar zijn zaak en aan de andere kant heeft hij het sterke gevoel om toch heen te gaan. Zonder hem gaat het immers niet goed? Hij doet normaal gesproken de verkoop en zijn personeel – 5 mensen in totaal – hebben heel andere taken. Hoe kan de zaak draaiende blijven zonder zijn aanwezigheid?

Lees ook: Acceptatie van burn-out

Onmisbaar?

Die vraag wordt in de weken daarna steeds duidelijker beantwoord. Het personeel steekt de koppen bij elkaar en ze overleggen over een goede taakverdeling. Ze zagen al langere tijd aankomen dat Marcel te veel stress opbouwde. Hij was nogal prikkelbaar, vergat veel dingen, was met van alles tegelijk bezig en keek vaak schrikachtig. Hij was niet meer in balans.

Lees ook: Werk uit handen geven

Dat hij de komende tijd afwezig zal zijn, lag in de lijn van hun verwachtingen. Ze hebben respect voor alles wat hij aan werk heeft verzet en waarderen hem bijzonder voor het kweken van goodwill bij een grote klantenkring. De taken worden verdeeld en wat blijkt: zonder Marcel lijkt het alsof iedereen nog gemotiveerder is dan voorheen. Er wordt hard gewerkt, iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid en de werksfeer blijft goed. Was dat niet het geval toen Marcel er nog was? Jawel, maar veel van het werk werd door hemzelf steeds overgenomen van medewerkers.

Zodra iemand iets vroeg, kwam Marcel gelijk met een antwoord, voordat een ander iets had gezegd. Bij elke klacht of vraag van een klant, werd direct naar Marcel gewezen of verwezen. Werkelijk alles wat er speelde in de zaak, ontsnapte niet aan zijn aandacht, sterker nog, ontsnapte niet aan zijn bemoeizucht. Natuurlijk was dat goed bedoeld en ook logisch: de zaak was immers van hem, het was zijn kindje!

Lees ook: Oorzaken van stress bij ondernemers

Coaching voor een ondernemer

Zonder de hulp van een coach lukt het Marcel niet om tot rust te komen. Hij besluit een coachtraject aan te gaan. Dat levert hem na enkele maanden zoveel effect op, dat hij zich langzamerhand beter voelt en zich gaat bemoeien met zijn zaak. Hij wil in eerste instantie de verkoopcijfers zien.

Hij had verwacht dat die flink zouden tegenvallen, maar die vallen juist mee! Marcel komt op zeker moment op de zaak en ziet dat er van alles is veranderd: de inrichting van de zaak en de opstelling van de meubels zijn compleet gewijzigd.

Na een eerste schrik, vindt hij het toch prima en hij geeft zijn medewerkers daarvoor de complimenten. Die laten op hun beurt aan hem weten, dat ze de zaak goed draaiende hebben kunnen houden. Ze vinden het mooi dat Marcel weer op zijn zaak is verschenen, ook al is het maar voor een kop koffie en een blik op de verkoopcijfers.

Lees ook: Twijfel bij ondernemers

Van ondernemers, voor ondernemers.

De coaches van MTC zijn allen ZZP-ers die begrijpen dat een burn-out niet gewenst is voor je bedrijf.

Start daarom met ons speciale ondernemerstraject:

Coaching voor ondernemers

Herstel

Marcel herstelt in de maanden daarna met kleine stappen: hij heeft minder last van duizelingen en hij ervaart steeds minder vaak druk op de borst. Zijn energie blijkt nogal kwetsbaar. Zodra hij teveel prikkels ervaart, of iets te lang op de zaak aanwezig is, merkt hij dat zijn energie snel weglekt. De opbouw van nieuwe energie lukt hem wel, maar dat gaat hem te langzaam.

Marcel heeft echter geen keus: hij heeft door de coaching geleerd zijn grenzen te herkennen, te erkennen en ze af te bakenen. Ook zijn personeel weet inmiddels dat Marcel niet altijd meer voor ze klaar staat, ook niet met een antwoord op de vragen die ze stellen. Dat blijkt geen probleem te zijn, want zijn medewerkers hebben zich in de loop van de afgelopen maanden goed geïnformeerd over nieuwe producten, de nieuwst trends en ontwikkelingen op de meubelmarkt.

Een veel voorkomende bron van stress bij ondernemers: Aansturen van medewerkers.

ondernemer burn-out

Het nut van een burn-out

De tijd gaat voort en Marcel heeft door zijn burn-out letterlijk een pas de plaats gemaakt, beter gezegd: moeten maken. Wat levert hem dat op? Hij is tot het inzicht gekomen dat hij hard op weg was om zichzelf kapot te werken. Zijn omgeving wist dat al lang en had hem min of meer gewaarschuwd, maar zijn ineenstorting was het signaal om een definitieve switch in zijn leven te maken.

Hij heeft de keus gemaakt om nog maar 4 dagen te werken en zelf te bepalen hoe laat en wanneer hij op de zaak komt. Zijn personeel heeft taken van hem overgenomen en Marcel ziet dat “zijn” mensen groeien in hun job.

Minder werken was voor Marcel nooit een optie, maar nu hij die keus vol overtuiging heeft gemaakt, voelt hij zich beter dan lange tijd het geval was. Zijn vrouw heeft een “andere” man gekregen, zo zegt ze en zijn kinderen voelen de rust die hun vader voor zichzelf heeft gecreëerd. Marcel kent zijn grenzen en bakent die consequent af, iets waar hij nooit over nadacht. Nee, voor een burn-out had hij “als ondernemer geen tijd”.

Lees ook: Waarom je van een burn-out een beter mens wordt

Keihard werken vs ontspannen ondernemen

Bij de afsluiting van het coachtraject bedankte Marcel mij en zei met een lach: “De burn-out is het beste dat mij ooit is overkomen. Ik heb geleerd om te luisteren naar mijn lichaam en naar mijn omgeving. Bovendien heb ik geleerd om los te laten. Mijn kindje, mijn zaak, betekende alles voor mij, maar ik weet nu dat ik – net als een ouder – het kindje moet loslaten om het te laten groeien. Mijn geluk is dat mijn personeel mij hierbij heeft geholpen.“

Dit verhaal van Marcel, de ondernemer die heel lang keihard werkte en zo langzaam in een burn-out terecht kwam, staat niet op zichzelf. De cijfers geven het aan: 2 op de 3 ondernemers werkt meer dan 40 uur; van die groep werkt ruim 75% meer dan 60 uur per week. Het werk is hun passie en dat geeft energie, maar is tegelijk een valkuil.

Ondernemers zullen overwegend tot het uiterste doorwerken, voordat ze zich “ziek melden”. Voordat een ondernemer eenmaal in een burn-out is beland, moet er veel gebeuren. Bij Marcel heeft de burn-out tot een positieve ommezwaai in zijn leven gezorgd. “Crisis geeft kansen”, is een Chinees gezegde.

Marcel heeft dat volledig waargemaakt.

Lees ook: Stressvrij ondernemen? (5 tips!)

Lees andere ervaringsverhalen..

Hulp bij stress en een burn-out van een young professional

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *