Gordelroos is een virale infectie dat veroorzaakt wordt door het varicellazostervirus, hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Je kunt alleen gordelroos krijgen als je in het verleden waterpokken hebt gehad. De uitslag van gordelroos ontwikkelt zich tot pijnlijke blaren die ook jeuken, meestal aan één kant van het lichaam, op het gezicht, de borst, de rug, de buik of het bekken.

Ze kunnen enkele weken aanhouden. De eerste keer dat je het virus oploopt, krijg je waterpokken. Het virus blijft nadien in je lichaam en kan later opnieuw worden geactiveerd. Bij een reactivering wordt het gordelroos genoemd. (bron: RIVM)

Misschien heb je ooit heel milde waterpokken gehad en kun je je zelfs niet eens herinneren dat je het hebt gehad? Ook dan kan je nog steeds gordelroos ontwikkelen. Gordelroos kan op elke leeftijd voorkomen, maar treft meestal oudere volwassenen. Ongeveer 1 op de 3 mensen ontwikkelt gordelroos.
Gordelroos is een ernstige ziekte omdat het zenuwpijn kan veroorzaken die maanden kan aanhouden. Verder kan het leiden tot:

  • Ernstige oogproblemen, waaronder blindheid
  • Longontsteking
  • Gehoorproblemen
  • Zwelling van de hersenen
  • Overlijden

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Symptomen van gordelroos

Gordelroos is huiduitslag die wordt gekenmerkt door pijn en blaarvorming. De uitslag verschijnt meestal aan één kant van het gezicht of lichaam. Voordat de huid rood wordt en kleine, met vocht gevulde blaren verschijnen, kan een branderig gevoel, een tintelende en pijnlijke huid, vermoeidheid, hoofdpijn en het ongemak bij het kijken naar felle lichten optreden.

Gordelroos kan elk deel van het lichaam aantasten. Het eerste teken kan een tintelend of pijnlijk gevoel in een deel van de huid zijn, of hoofdpijn of een algemeen onwel gevoel. Een paar dagen later verschijnt er uitslag. Over het algemeen neemt de uitslag vaak de vorm aan van een riem vanaf de middellijn aan één kant van het lichaam. De uitslag vormt dit kenmerkend patroon omdat het virus langs de zenuwen werkt die zich vertakken vanuit het ruggenmerg. De borst en lumbale regio worden het vaakst aangetast.

De uitslag duurt meestal ongeveer 10 tot 15 dagen. Gedurende die tijd kan er een schilferige korst verschijnen. Zodra de aanval voorbij is, keert de huid gewoonlijk terug naar een normale toestand. In ernstige gevallen kan echter littekenvorming of een secundaire bacteriële infectie optreden. Soms kan de uitslag geïnfecteerd raken of is de pijn er nog steeds, zelfs nadat de uitslag is verdwenen.

Als de pijn langer dan drie maanden aanhoudt, wordt dit postherpetische neuralgie genoemd.

Gordelroos oorzaken

Iedereen die waterpokken heeft gehad, loopt het risico later in het leven gordelroos te krijgen. Het virus treft meestal oudere mensen. En hoe ouder je bent, hoe groter het risico om een ernstige ziekte te krijgen. Maar ook mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen het risico een ernstige ziekte te krijgen, zelfs als ze jong zijn.

Eenmaal blootgesteld, kan het virus jarenlang inactief blijven. De meeste volwassenen met het slapende virus in zich ervaren nooit een uitbraak of andere problemen. Bij sommige personen kan het echter meerdere keren opnieuw worden geactiveerd.

Gordelroos komt van binnenuit je eigen lichaam wanneer het waterpokkenvirus opnieuw wordt geactiveerd. Je kunt dus geen gordelroos krijgen als je niet eerst aan waterpokken bent blootgesteld. Als je geen waterpokken hebt gehad, kun je wel besmet raken met waterpokken van iemand met gordelroos.

Dit gebeurt als je in contact komt met de vloeistof uit de blaren. Naar schatting ervaart ongeveer één op de vier mensen ten minste één episode van gordelroos tijdens zijn of haar leven. Andere risico’s of oorzaken zijn:

  • De leeftijd. Kinderen, tieners en jongvolwassenen kunnen gordelroos krijgen
  • Een verzwakt immuunsysteem kan mogelijk gordelroos veroorzaken. Goede voeding en voldoende slaap zijn dus belangrijk omdat ze je immuunsysteem sterk kunnen houden
  • Sommige medische aandoeningen en hun behandelingen kunnen het immuunsysteem nadelig beïnvloeden, waardoor je vatbaarder wordt voor gordelroos. Ze bevatten: HIV, kanker en kakerbehandelingen en orgaantransplantatie
  • Stress en burnout

Gordelroos en vermoeidheid

Heel wat mensen zeggen vaak dat ze zich extreem moe voelen tijdens en zelfs na de infectie. Wanneer je gordelroos hebt, zul je je normaal gesproken moe voelen, maar het virus is niet de oorzaak van je vermoeidheid. Het is waarschijnlijker dat alles wat de oorzaak is geweest voor de uitbraak van het virus, dat dat hetgeen is wat je moe maakt. Zo zul je bijvoorbeeld vaak merken dat een persoon al ziek, gestresseerd of oververmoeid was, voordat de gordelroos verscheen.

De uitslag en de pijn zijn de eerste zaken waar je je doorheen moet bijten, maar de vermoeidheid kan verpletterend zijn. Heel wat mensen voelen zich extreem moe waardoor ze het gevoel hebben dat ze geen energie meer over hebben. Het slapen van 11 tot 14 uur per nacht is niet ongewoon voor mensen die het virus hebben. Deze vermoeidheid kan mogelijk enkele weken aanhouden.

Lees ook: Oververmoeid en stress door overwerken (en de relatie met burn-out)

Relatie tussen gordelroos en stress

Gordelroos en stress

Stress kan je immuunsysteem onderdrukken en uitbraken van koortsblaasjes en andere aan het herpesvirus gerelateerde symptomen veroorzaken. De reden waarom meer mensen (en zelfs jongvolwassenen) gordelroos krijgen, moet mogelijk gezocht worden in de richting van het gebruik van sociale media, onze moderne cultuur en de emotionele, fysieke en spirituele stress die heel wat mensen de dag van vandaag voelen.

Stress is een risicofactor voor vele ziekten en kan ook een rol spelen in het reactiveren van het varicellazostervirus. De meeste mensen zullen ook op een bepaald moment in hun leven stress ervaren. Catastrofale gebeurtenissen, zoals het overlijden van een dierbare, financiële problemen of het verlies van een baan, kunnen de stressniveaus aanzienlijk verhogen. Dit kan van invloed zijn op de algehele gezondheid, waardoor depressieve gevoelens en een onderdrukking van het immuunsysteem ontstaan.

Sommige onderzoekers denken zelfs dat een verzwakt immuunsysteem het varicella zoster-virus kan reactiveren. Omdat stress het immuunsysteem aantast, denken veel onderzoekers dat stress een trigger kan zijn voor gordelroos.

Onderzoekers in meerdere onderzoeken hebben vertrouwde chronische, dagelijkse stress en zeer stressvolle gebeurtenissen in het leven als risicofactoren voor gordelroos in verband gebracht. Sommige onderzoeken geven aan dat stress een risicofactor kan zijn als er geen andere factoren aanwezig zijn, zoals ouder worden, stemmingsstoornissen en slechte voeding. Deze kunnen immers ook het immuunsysteem negatief beïnvloeden.

Effecten van stress op je lichaam

Wetenschappers verschillen van mening over de relatie tussen stress en gordelroos, maar de meeste mensen zijn het erover eens dat stress een effect heeft op het lichaam. Onderzoekers hebben stress, met name op ernstige of lange termijn, in verband gebracht met een breed scala aan problemen, waaronder:

Lees ook: Slaaptekort door stress – Wat als je niet kunt slapen door stress?

Gordelroos en burn-out

Wat voor de één een uitdaging kan zijn, zal voor de ander een stressfactor zijn. Wat je aankan, hangt grotendeels af van je achtergrondervaring, temperament en omgevingsomstandigheden. Beroepsstress en burn-out is wat specifiek voortvloeit uit de omstandigheden op de werkplek. Bepaalde zaken kunnen aanvankelijk stress veroorzaken of de reeds aanwezige stress van andere bronnen verergeren.

Op de typische werkplek van vandaag wordt stress steeds vaker gezien. Mensen lijken langer te werken, nemen meer verantwoordelijkheid en verleggen hun grenzen om te voldoen aan de stijgende verwachtingen over werkprestaties. De concurrentie is scherp. Er is altijd wel iemand anders die klaarstaat om een baan over te nemen. Beroepsstress veroorzaakt mogelijk niet alleen een burn-out, maar ook gordelroos.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Tips om gordelroos te vermijden

Stress veroorzaakt geen gordelroos omdat het virus al in het lichaam slaapt. Maar stress zorgt er wel voor dat het immuunsysteem verzwakt. Hierdoor neemt het aanvallen van z’n vermogen om het lichaam te verdedigen tegen allerlei ziekten af.

Het is algemeen bekend dat stress een vecht- of vluchtreactie veroorzaakt. Normaal gesproken treedt die reactie op wanneer we worden geconfronteerd met een zeer reëel gevaar, zoals een auto die over straat rijdt als we op het punt staan ​​over te steken. Het autonome zenuwstelsel neemt het dan over zonder dat we het weten.

Kortom, het autonome zenuwstelsel duwt de alarmbel in die het waarschuwingssysteem inschakelt. Normaal gesproken wordt de alarmbel, zodra het gevaar voorbij is, automatisch uitgeschakeld en keren we terug naar een gevoel van evenwicht en normaliteit. Bij sommige mensen blijft de alarmbel echter aanstaan omdat het stressgevoel niet weggaat.

Het resultaat van voortdurende stress is dat er gezondheidsproblemen ontstaan die het immuunsysteem en het cardiovasculaire systeem beïnvloeden. Op die manier kun je eindigen met gordelroos, een beroerte, hartaandoeningen en andere aandoeningen.

Leefmethoden toepassen om stress te verminderen

Het is daarom belangrijk dat je leefmethoden toepast die de impact van stress verminderen. Bijvoorbeeld door lichaamsbeweging in de natuur, meditatie, yoga, gezond eten en een leven leiden dat werk en vrije tijd in evenwicht houdt.

In stressvolle situaties kan het gezelschap van goede vrienden, familie en geliefden precies zijn wat we nodig hebben om ons erdoorheen te krijgen. Maar als het probleem dieper zit, is professionele hulp waarschijnlijk geschikter. Dat is het moment waar coaching van pas komt. Een stress coach heeft een gestructureerd en toch flexibel protocol ontwikkeld voor het werken met klanten die zich overweldigd voelen door hun omstandigheden, wat deze ook mogen zijn.

De complexiteit van het werk dat je samen met een coach doet, hangt af van de complexiteit van je omstandigheden. Het algemene doel blijft echter hetzelfde: de intensiteit en frequentie van je stress verminderen door de toepassing van op bewijzen gebaseerde strategieën en technieken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. T.Huisman schreef:

    Mensen met een burn out zijn vaak perfectionistisch ingesteld.

  2. Pieter Bernouw schreef:

    Goede dag Ruud,

    Ongeveer 4 weken geleden kreeg ik tintelingen in mijn tong en 1 zijdige oor klachten. Oordruppels hielpen niet. Ik kreeg er kies- en tandpijn bij, waarmee de huisarts mij wilde doorverwijzen naar de tandarts. Ja wat moet je ermee.
    Ondertussen kreeg ik ook 1 zijdig een branderige pijn op mijn hoofd en er ontstond een bult die rood zag en warm aanvoelde. Ik had mij niet gestoten, geen schram of verwonding.
    Met deze waslijst van klachten kwam ik bij de huisarts. Diagnose: gordelroos op het hoofd dat ook naar binnen is gewoekerd.
    Medicatie: antibiotica en oog zalf. Oog is gelukkig niet aangetast. Na 1 week was de kuur voorbij en kreeg voor mijn aanhoudende oorpijn een zure oordruppel. Gehoorgang zal door zwelling bijna dicht, zonder ontstoken te zijn. Verder uitzieken met paracetamol en ibuprofen. Ik ben nu ongeveer 4 weken verder. Veel (zenuw)pijn en tintelingen en erg moe. Ik herken de burn-out klachten na een lange, zeer arbeidsintensieve periode.
    Aldus arts: geduldig uitzieken.

    1. Dag Pieter,

      Dat is knap lastig! Ik hoop dat je er snel van herstelt

      Ik ben het deels met je arts eens. Natuurlijk heb je rust nodig, maar er moet daarnaast ook iets gebeuren. De oorzaak moet opgelost worden wil je naar de toekomst toe kunnen herstellen en voorkomen.

      Wees welkom als we met je mee kunnen denken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *