Stress verminderen is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Stress verminderen helpt je niet alleen je gezondheid te verbeteren en je goed te voelen, maar met minder stress ben je ook effectiever, gelukkiger, succesvoller en gezonder.

We kennen allemaal wel de symptomen van stress: een verhoogde hartslag, gespannen spieren, een ademhaling die sneller gaat, minder concentratievermogen en een diepe vermoeidheid. Je lichaam staat in de overlevingsmodus, klaar om te vechten of te vluchten. Dit oeroude mechanisme is nuttig in levensbedreigende situaties, maar op de lange termijn is het uitputtend en leidt het menigmaal tot een burn-out.

In dit artikel gaan we in op wat je kunt doen om de stress te verminderen:

  • We laten zien wat je kunt doen op korte termijn (tips tegen stress)
  • We laten ook zien wat er vaak onder de stress ligt (dieperliggende oorzaken van stress)

Wat doet stress precies?

Laten we beginnen bij het begin: Stress is de natuurlijke reactie van je lichaam op een veranderende situatie. Het activeert je ingebouwde overlevingsmechanisme om je klaar te maken voor actie. Dit proces is allesomvattend en beïnvloedt je hele lichaam: je hartslag schiet omhoog, je ademhaling versnelt en adrenaline stroomt door je aderen. Je spieren spannen zich aan, en je staat volledig in de startblokken om te reageren op het dreigende gevaar. Ga je vechten, of kies je ervoor om te vluchten? Deze reactie, diep geworteld in onze evolutie, was en is cruciaal om ons in leven te houden in bedreigende omstandigheden.

De voordelen van stress verlagen

Het verminderen van stress kan je leven op veel manieren verbeteren. Stel je voor: beter slapen, je energieker voelen en minder last hebben van die constante spanning in je lichaam. Stress verminderen betekent dat je je lichaam en geest de kans geeft om te herstellen. Je merkt het niet alleen in hoe je je voelt, maar ook in hoe je omgaat met anderen en met de uitdagingen in je leven.

Met minder stress word je scherper en kun je beter genieten van de momenten die echt belangrijk voor je zijn. Je voelt je meer in balans, hebt meer rust in je hoofd en ruimte om weer écht jezelf te zijn. Dit heeft niet alleen een positief effect op jouw gezondheid, maar ook op je relaties en prestaties op het werk.

Gun jezelf dus die rust en ontdek wat het voor jou kan betekenen. Het is geen luxe, maar een basis voor een gelukkiger en gezonder leven. Het begint bij kleine stappen, zoals bewuster luisteren naar je lichaam en beter voor jezelf zorgen. Jij bent het waard om je goed te voelen!

Stress verminderen: leven of overleven?

Een van de belangrijkste inzichten bij stress is het verschil tussen leven en overleven. Wanneer je stress ervaart, schakelt je lichaam automatisch over naar de overlevingsstand. Dit betekent dat al je energie gericht is op het omgaan met een dreiging of uitdaging, of deze nu reëel is of slechts een gevoel in je hoofd. In die staat van overleven maak je het hormoon cortisol aan en ben je enkel bezig met: hoe voorkom ik fouten, hoe red ik het vandaag, wanneer is het goed genoeg?

Maar hoe vaak sta je stil bij de vraag of je daadwerkelijk leeft? Leven betekent dat je keuzes maakt vanuit vrijheid, vertrouwen en verbinding met jezelf. Overleven daarentegen voelt als voortdurend reageren op alles om je heen, alsof je geen controle hebt en je steeds opnieuw moet aanpassen. Langdurige stress duwt je steeds verder die overlevingsstand in, waarin alles draait om het vermijden van problemen en het beheersen van situaties. Je energie wordt opgeslokt door angsten, onzekerheden en druk, waardoor er weinig ruimte overblijft voor vreugde, creativiteit en zelfexpressie.

Hoe kun je stress verminderen?

Stress verminderen is burn-out voorkomen

Stress verminderen is essentieel om een burn-out te voorkomen. Om echt te voorkomen dat stress je volledig uitput, is het belangrijk om ook naar de diepere oorzaken te kijken die in dit artikel beschreven zijn. Een burn-out ontstaat altijd doordat er een dieperliggende pijn aanwezig is: een diepe twijfel aan jezelf, het niet goed genoeg zijn, een gebrek aan bestaansrecht, etc.

Wil je stress verminderen en daarmee een burn-out voorkomen, dan doe je er dus goed aan om te leren tevreden te zijn met jezelf, een gezond zelfbeeld op te bouwen en daarbij een gezonde kijk op je eigen werk te ontwikkelen.

Alleen door deze oorzaken aan te pakken, kun je voorkomen dat stress zich opstapelt en uiteindelijk leidt tot een burn-out. Het gaat niet alleen om symptomen bestrijden, maar om begrijpen wat je nodig hebt om in balans te komen. Door eerlijk naar jezelf te kijken en structurele veranderingen te maken, kun je niet alleen stress verminderen, maar ook bouwen aan een gezonder en veerkrachtiger leven.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Wat te doen tegen stress? Tips tegen stress.

Laten we praktisch beginnen door te kijken wat je direct kunt doen om stress te verminderen. Stress verlagen kun je op op diverse manieren doen. Het is erg helpend om bepaalde technieken aan te leren die goed zijn om direct stress te verminderen.

Hieronder een aantal tips om instant stress te verminderen:

1. Ademhalingsoefeningen:

Neem een moment om rustig en diep adem te halen. Adem in door je neus, houd drie seconden vast en adem langzaam uit door je mond. Dit kalmeert je zenuwstelsel en brengt je lichaam en geest tot rust.

2. Bewegen (sjoggen)

Iedere vorm van beweging is goed om stress te verlagen. Maak een korte wandeling, ook al is het maar in huis of op kantoor. Nog beter is het om te gaan ‘sjoggen‘: een vorm van rustig hardlopen op wandeltempo.

Wanneer je gestrest bent, blijft adrenaline in je lichaam circuleren. Beweging helpt om dit stresshormoon af te breken. Kies een vorm van beweging die bij je past: een stevige wandeling of zelfs een paar minuten rekken en strekken thuis. Beweging helpt niet alleen je lichaam ontspannen, maar geeft je ook mentaal ruimte. Je zult merken dat je hoofd na een fysieke activiteit lichter aanvoelt. Beweging helpt om spanning los te laten en je hoofd leeg te maken.

3. Focus op het nu

Breng je aandacht naar wat je op dit moment doet. Kijk om je heen, voel je ademhaling en focus op een klein detail, zoals het geluid van vogels buiten of het gevoel van de grond onder je voeten. Stress gaat vaak over de dingen die je al hebt meegemaakt, of over de dingen die je nog moet gaan doen.

4. Zet je gedachten op papier

Schrijf op wat je dwarszit. Vaak geeft dit overzicht en helpt het je om los te laten wat je niet kunt controleren. Wanneer je je eigen gedachten op papier ziet, dan realiseer je jezelf eigenlijk waar je je druk om maakt.

5. Eet en drink gezond

Gezonde voeding stabiliseert je bloedsuikerspiegel en helpt je lichaam beter met stress om te gaan. Vermijd cafeïne of suikerrijke snacks, want die kunnen je onrust vergroten. Goede voeding helpt je om stress te verminderen, want je kunt het vergelijken met hout op een houtkachel: goed hout geeft warmte en energie. Zo ook met voeding: door het eten van de juiste voeding krijg je de energie die je nodig hebt, wat helpt om je stress te verlagen.

6. Doe iets wat je leuk vindt

Door te doen wat je leuk vindt laat je de energie in je lichaam stromen. Ook je lichaam blokkeert door de dingen die je moet doen- dat levert je stress op. Door te doen wat je wilt, help je de energiestromen in je lichaam op gang te brengen.

7. Zorg voor een goede nachtrust

Hoe lastig het ook is als je erg gestresst bent, een goede nachtrust is onontbeerlijk om stress goed de baas te zijn. Zorg er dus voor dat je je schermtijd vermindert, dat je lekker in je bed ligt, ga op tijd naar bed, en draai je nog een keer om als je de mogelijkheden hebt.

Door één of meerdere van deze tips toe te passen, voel je vaak al binnen enkele een korte tijd verlichting. Probeer het uit en ontdek wat voor jou werkt!

8. Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft vaak al vroeg signalen af wanneer stress zich opstapelt. Denk aan gespannen schouders, een bonzend hart, vermoeidheid of een opgejaagd gevoel. Veel mensen negeren deze signalen en gaan door. Maar juist luisteren naar je lichaam is belangrijk. Vraag jezelf af: Wat probeert mijn lichaam me te vertellen? Heb ik rust nodig? Door te pauzeren en aandacht te schenken aan wat je voelt, voorkom je dat de spanning erger wordt.

9. Stel prioriteiten

Een van de grootste stressoren is het gevoel dat alles tegelijk moet gebeuren. Maar de waarheid is dat niet alles even urgent is. Maak een lijst van taken en verdeel deze in categorieën: belangrijk en dringend (direct doen), belangrijk maar niet dringend, (plannen), niet belangrijk maar wel dringend (delegeren), en niet belangrijk en niet dringend (helemaal niet doen). Dit helpt je om te focussen op wat écht prioriteit heeft en geeft rust in je hoofd.

10. Leer ‘nee’ zeggen.

Veel stress ontstaat doordat je te veel hooi op je vork neemt. Misschien wil je niemand teleurstellen of ben je bang dat je iets mist. Toch is het stellen van grenzen essentieel voor je mentale welzijn. Nee zeggen betekent niet dat je anderen afwijst, maar dat je ruimte maakt voor wat jij nodig hebt. Begin met kleine stappen, zoals vriendelijk aangeven dat je geen tijd hebt voor een extra taak. Je zult merken dat het oplucht.

Kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

11. Zorg voor meer ontspanning.

Rust betekent niet alleen slapen, maar ook bewust momenten inlassen om niets te doen. Onze moderne maatschappij draait om productiviteit, maar je lichaam en geest hebben tijd nodig om te herstellen. Plan rustmomenten in je agenda, net zoals je dat zou doen met afspraken. Gun jezelf bijvoorbeeld een middag om gewoon te ontspannen of een avond zonder schermen. Rust is niet lui, het is noodzakelijk.

Ontspanning is essentieel om stress te verminderen. Dit kan van alles zijn: meditatie, muziek luisteren, een boek lezen of een hobby waar je van geniet. Het gaat erom dat je bewust tijd maakt voor activiteiten die je rust en plezier geven. Zie deze momenten niet als een luxe, maar als een belangrijk onderdeel van je dag. Je hoeft niet altijd bezig te zijn; je mag ook gewoon zijn.

12. Laat perfectionisme los

Perfectionisme kan een grote bron van stress zijn. De gedachte dat alles foutloos moet, legt een enorme druk op je. Bedenk dat fouten maken menselijk is en dat goed vaak meer dan genoeg is. Stel haalbare doelen voor jezelf en leer accepteren dat het leven niet altijd perfect verloopt. Door realistisch te zijn over wat je van jezelf verwacht, verlaag je de spanning en krijg je meer voldoening van wat je wél bereikt.

13. Omring jezelf met positieve mensen

Mensen om je heen kunnen een enorme impact hebben op hoe je je voelt. Zoek steun bij mensen die je energie geven en waar je jezelf kunt zijn. Een goed gesprek met een vriend(in) of familielid kan stress verminderen omdat je je begrepen voelt. Het delen van je zorgen haalt de druk van de ketel en helpt je om stress in perspectief te zien.

14. Wees mild voor jezelf

Veel stress komt voort uit hoe streng we voor onszelf zijn. Misschien heb je het gevoel dat je altijd sterk moet zijn, alles onder controle moet hebben of nooit mag falen. Maar iedereen heeft grenzen, en het is oké om kwetsbaar te zijn. Spreek tegen jezelf zoals je dat bij een goede vriend zou doen: met begrip en compassie. Mildheid voor jezelf helpt je om beter om te gaan met uitdagingen en minder spanning op te bouwen.

Bovenstaande stappen zijn de eerste dingen die je kunt doen in het verminderen van stress. Stress ontstaat vaak door een combinatie van externe omstandigheden (zoals werkdruk of conflicten) en interne factoren (zoals een laag zelfbeeld, perfectionisme of onzekerheid). Neem de tijd om te onderzoeken welke situaties, mensen of gedachten spanning bij je veroorzaken. Schrijf ze desnoods op.

Door de oorzaak helder te krijgen, kun je gerichter actie ondernemen en beter begrijpen waarom je je gestrest voelt. Deze tips nodigen je uit om niet alleen de symptomen van stress aan te pakken, maar ook de oorzaak en je dagelijkse gewoontes. Door deze inzichten stap voor stap toe te passen, kun je leren omgaan met stress op een manier die bij jou past.

Wat als deze tips tegen stress niet werken?

Natuurlijk komen bovenstaande tips tegen stress niet uit de lucht vallen en vaak zijn ze ontzettend effectief gebleken. Wanneer je echter merkt dat deze tips niet werken, je ze vaak al geprobeerd hebt en hebt gemerkt dat je in stressvolle situaties telkens weer terugschiet in oude patronen, dan lijkt het verminderen van stress haast onmogelijk.

Vaak wordt stress gezien als iets dat je simpelweg moet ‘weghalen’ door rust te nemen of een paar dagen vrij te nemen. Maar stress gaat vaak vaak veel dieper. Het is meer dan alleen een reactie op een drukke agenda of een volle inbox. Stress kan een spiegel zijn die laat zien wat er op een dieper niveau speelt. Het dwingt je om stil te staan bij vragen zoals: Waarom voel ik me zo gespannen? Wat ligt er eigenlijk écht achter mijn onrust?

Wil je echt stress verminderen zodat je een langdurig en blijvend resultaat hebt, dan is het goed om ook naar de diepere oorzaken te kijken. Zeker wanneer je stress langdurig aanhoudt!

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Stress verlagen? Kijk naar de diepere oorzaken!

Wanneer je echter merkt dat bovenstaande tips om je stress te verlagen niet werken, doe je er goed aan om dieper te kijken. Feitelijk kun je zeggen dat wanneer stress langer aanhoudt, het dieper kijken naar de oorzaken altijd een vereiste is. Stress ontstaat namelijk niet zomaar. Het is vaak een combinatie van factoren die bij elkaar komen. Soms is het tijdelijk en duidelijk, zoals een moeilijke periode op je werk of een persoonlijke uitdaging. Maar als stress blijft hangen, kan het wijzen op iets fundamentelers.

Het kan bijvoorbeeld komen door:

1. Een gevoel van tekortschieten en faalangst.

Misschien voelt het alsof je niet genoeg kennis, vaardigheden of energie hebt om een bepaalde situatie aan te pakken. Je twijfelt aan jezelf: Kan ik dit wel? Wat als ik faal? Deze gedachten kunnen je continu belasten en een vicieuze cirkel van onzekerheid veroorzaken.

2. Te hoge verwachtingen van jezelf en de lat hoog leggen.

Veel stress komt voort uit het gevoel dat je aan allerlei eisen moet voldoen. Misschien leg je de lat voor jezelf erg hoog en voel je dat je altijd ‘meer’ moet doen – beter presteren, harder werken, perfect zijn. Dat kost energie, veel energie.

3. Onzekerheid over wie je bent en of je er wel toe doet.

Stress kan ook ontstaan als je diep vanbinnen worstelt met wie je bent en wat je waard bent. Het gevoel dat je jezelf voortdurend moet bewijzen of dat je alleen waardevol bent als je iets bereikt, kan je dagelijks onder druk zetten.

4. Een laag zelfbeeld

Als je over jezelf denkt in termen van ‘niet goed genoeg’, ‘niet sterk genoeg’, of zelfs ‘niet belangrijk genoeg’, kan dat een constante bron van spanning zijn. Het is alsof je altijd op je tenen moet lopen, bang om door de mand te vallen.

5. Het gevoel dat je niet mag zijn wie je bent

Misschien leef je op een manier die niet helemaal bij je past, of heb je het gevoel dat anderen je niet écht accepteren zoals je bent. Dit kan een diepe innerlijke spanning veroorzaken, omdat je continu bezig bent met voldoen aan wat je denkt dat anderen van je willen.

6. Pleasen en het anderen naar de zin maken

Wanneer je het gevoel hebt dat je het anderen naar de zin moet maken, verlies je het contact met jezelf en je eigen behoeften en verwachtingen. Dit gaat vaak hand in hand met een laag zelfbeeld en het gevoel dat je er niet mag zijn.

7. Niet autonoom of authentiek

Autonomie betekent dat je zelf aan het roer staat van je eigen leven. Het betekent dat je de regie voert over de dingen die je wilt en niet over wat je allemaal moet. Authentiek zijn betekent dat je dicht bij jezelf bent en daarvoor durft te staan. Veel stress ontstaat door de verwachtingen die anderen van je hebben of die je jezelf oplegt. Door autonoom en authentiek te zijn doe je waarvoor je gemaakt bent en waarvoor jij gekozen hebt.

10 tips om stress te verminderen

Hoe kom je achter de dieperliggende oorzaken van stress?

Bovenstaande stappen zijn niet eenvoudig. Het is vaak verstandig om hier een ‘externe spiegel’ voor te gebruiken oftewel een coach die weet waar hij op moet letten. Natuurlijk kan dit confronterend zijn, maar het is ook de sleutel tot verandering en het verminderen van stress.

Wil je zelf de eerste stappen zetten? Je kunt voor beginnen met deze stappen:

  • Luister naar je stress: Stress is niet je vijand, maar een signaal. Het probeert je iets te vertellen. Het is een waarschuwingslampje op het dashboard. Wat wil je stress jou duidelijk maken? Wat in jouw leven voelt niet goed? Geef jezelf de ruimte om hier eerlijk naar te kijken.
  • Herken patronen: Vaak is langdurige stress een gevolg van remmende overtuigingen en patronen die diepgeworteld zijn. Misschien heb je altijd geleerd dat hard werken gelijk staat aan waardevol zijn, of dat je je gevoelens moet wegstoppen om anderen tevreden te houden. Het doorbreken van die patronen begint met ze te herkennen.
  • Vraag jezelf af: wat heb ik nodig? Dit is een vraag die je misschien niet vaak stelt, maar die heel belangrijk is. Wat heb jíj nodig om je beter te voelen? Misschien is dat meer rust, meer zelfacceptatie, of het loslaten van patronen en verwachtingen die niet bij je passen.

Stress verminderen begint dus niet alleen met oppervlakkige oplossingen, maar met eerlijk en liefdevol naar jezelf kijken. Het vraagt moed om naar binnen te gaan en te ontdekken wat jouw stress veroorzaakt, maar dat is de eerste stap naar een lichter en vrijer leven.

Kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Wat helpt tegen stress? Begin met een moment van zelfreflectie

Echt stress verminderen begint dus met een moment van zelfonderzoek. Het is belangrijk om stil te staan bij wat er in jou gebeurt en waarom je voelt wat je voelt. Stress is niet zomaar iets wat uit het niets komt opborrelen; het is een reactie van je lichaam en geest op een situatie die jou op een bepaalde manier raakt. De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is: Is mijn stress tijdelijk, of speelt het al langere tijd?

Laten we stap voor stap weergeven wat je dus concreet kunt doen om je stress te verlagen:

Stap 1: Stress verminderen- Zelfonderzoek

Om te begrijpen en dieper te kijken naar wat jouw stress veroorzaakt, is het cruciaal om jezelf een paar eerlijke vragen te stellen:

  • Wat maakt dat ik me zo voel? Wat ligt eronder?
  • Waarom voel ik me zo gespannen?
  • Welke verwachtingen leg ik mezelf op?
  • Wat in mijn leven brengt me uit balans?

Misschien ontdek je dat je al een tijdje over je eigen grenzen heen gaat, of dat je probeert te voldoen aan verwachtingen die eigenlijk niet bij je passen. Misschien voel je dat je vastzit in een patroon van presteren, zonder echt stil te staan bij wat je zelf nodig hebt.

Daarnaast is het belangrijk om te onderzoeken of jouw stress voortkomt uit een specifieke situatie of dat het dieper geworteld is. Tijdelijke stress – zoals een deadline, een groot project, of een moeilijke periode – kan vaak verdwijnen wanneer de situatie verandert.

Vraag jezelf eerlijk af:

  • Hoe lang duurt deze stress al echt?
  • Wat zit eronder? Waar maak je je nou echt druk om?

Maar als stress aanhoudt, kan dat wijzen op een dieperliggende oorzaak, zoals onzekerheid, perfectionisme of het gevoel dat je er niet mag zijn zoals je bent.

Stap 2: Stress verminderen – Hoe leef je eigenlijk?

Stress vraagt je om eerlijk naar jezelf te kijken. Niet alleen naar wat je doet, maar ook naar hoe je leeft. Ben je constant aan het vechten tegen de stroom? Voel je dat je altijd ‘aan’ moet staan? Of kun je momenten vinden waarin je loskomt van die druk en je echt verbonden voelt met jezelf en de dingen die je doet? Dit onderscheid is belangrijk, want zolang je in de overlevingsstand blijft, is het moeilijk om je echt vrij en ontspannen te voelen.

Stap 3: Stress verminderen- Wat moet er veranderen?

Wanneer je een antwoord hebt op bovenstaande vragen, is het goed om te kijken naar wat er concreet moet veranderen.

  • Hoe blijf je dichter bij jezelf?
  • Hoe kun je gaan doen waar je energie van krijgt?
  • Wat moet je concreet doen om je minder druk te maken?
  • Hoe zorg je ervoor je je minder aantrekt van anderen?
  • Etc.

Door deze vragen te beantwoorden, krijg je inzicht in wat je werkelijk tegen stress kunt doen. Misschien ontdek je dat je te veel van jezelf vraagt of dat je je energie besteedt aan dingen die niet bij je passen. Het erkennen van deze inzichten is de eerste stap naar verandering. Wanneer je merk dat je hier niet verder in komt, is het goed om een coach te vragen. Je geeft je leven zo (eindelijk) weer glans.

Wat te doen tegen stress als deze dieper ligt?

Wanneer stress dieper ligt, is het belangrijk om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar ook de kern aan te pakken. Dit vraagt om een bewust proces waarin je jezelf beter leert begrijpen en keuzes maakt die aansluiten bij wie je werkelijk bent.

1. Leer jezelf goed kennen

Stress ontstaat vaak wanneer je je eigen behoeften en grenzen negeert. Neem de tijd om stil te staan bij wie je bent. Wat zijn jouw diepste verlangens, waarden en overtuigingen? Wat geeft je energie en wat kost je juist kracht? Schrijf je gedachten op of praat erover met iemand die je vertrouwt. Door jezelf beter te begrijpen, ontdek je wat echt belangrijk voor je is. Dit inzicht vormt de basis voor het maken van keuzes die jou rust en balans brengen.

2. Durf te leven naar wie je bent

Authentiek leven betekent dat je keuzes durft te maken die passen bij jouw waarden, ook als die spannend zijn. Dit hoeft niet in één keer; kleine, geleidelijke veranderingen maken vaak al een groot verschil. Begin bijvoorbeeld met vaker ‘nee’ zeggen tegen wat niet goed voelt, of plan bewust tijd in voor dingen die je gelukkig maken. Hoe meer je leeft naar wie je bent, hoe meer energie en voldoening je zult ervaren.

3. Omarm je unieke ik

Vergelijken met anderen kan stress vergroten. Besef dat jouw kracht juist in jouw uniekheid ligt. Er is niemand zoals jij, en dat is precies jouw waarde. Geef jezelf toestemming om je eigen pad te bewandelen, met al je talenten en tekortkomingen. Door jezelf te accepteren zoals je bent, creëer je ruimte voor innerlijke rust en een diepere connectie met jezelf.

Dit proces vraagt tijd, maar het resultaat is een leven dat echt bij jou past, met minder stress en meer voldoening.

Kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Stress verlagen: wat als het alsnog niet lukt?

Soms lijkt alles wat je doet om stress te verlagen niet te werken. Misschien probeer je bewuste ademhaling, beweging of rustmomenten, maar het gevoel van spanning blijft aanhouden. Dit kan ontmoedigend zijn en je het gevoel geven dat er geen oplossing is. Maar het feit dat stress niet direct vermindert, betekent niet dat je faalt. Het kan juist een signaal zijn dat er iets diepers speelt dat aandacht nodig heeft.

Als het niet lukt om stress te verlagen, is het belangrijk om verder te kijken dan de symptomen. Vaak is er een dieperliggende oorzaak die je onbewust met je meedraagt. Bijvoorbeeld:

  • Oude patronen of overtuigingen: Misschien leef je met de gedachte dat je altijd alles perfect moet doen, of dat je pas waardevol bent als je presteert. Deze overtuigingen kunnen je gevangen houden in een constante staat van stress.
  • Geen ruimte voor verwerking: Als je veel hebt meegemaakt – zoals verlies, conflicten, of langdurige druk – kan je lichaam en geest tijd nodig hebben om dit te verwerken. Stress vermindert niet zomaar als er onverwerkte emoties [1] spelen.
  • Je grenzen blijven overschrijden: Soms blijft stress hangen omdat je niet durft of kunt stoppen met de dingen die je overbelasten. Misschien blijf je te veel hooi op je vork nemen, uit angst om anderen teleur te stellen.

Wat kun je doen als stress blijft aanhouden?

Het niet direct kunnen verlagen van stress is een uitnodiging om dieper te kijken. Stel jezelf de vraag: Waar komt mijn stress écht vandaan? Dit kan confronterend zijn, maar het is de eerste stap naar blijvende verandering.

Misschien is professionele hulp nodig, zoals een coach die samen met jou de oorzaak van je stress kan onderzoeken. Het erkennen dat je hulp nodig hebt, is geen zwakte maar juist een teken van kracht.

Hoe kun je stress verlagen?

Samenvatting: stress verminderen

In bovenstaand artikel heb je veel gelezen over het verminderen van stress en over wat helpt tegen stress. Je hebt gelezen over tips tegen stress voor zowel de korte als de lange termijn.

Wat uiteindelijk goed werkt tegen stress, is je leven op een manier inrichten die jou ondersteunt. Dit betekent niet dat je alle uitdagingen uit de weg moet gaan, maar dat je leert omgaan met wat je echt nodig hebt. Of dat nu meer rust is, betere grenzen stellen, of het loslaten van perfectionisme – het begint met luisteren naar jezelf.

De sleutel tegen stress ligt dus niet altijd in snelle oplossingen, maar in een diepere blik naar binnen. Door dieper te kijken naar wat je stress veroorzaakt en daar verandering in aan te brengen, kun je weer de regie over je leven voelen, dichterbij jezelf komen en zodoende de balans herstellen.

Aan de slag om je stress te verminderen!

Voel je dat stress de overhand neemt en lukt het niet om het zelf te verminderen? Neem de eerste stap naar rust en balans door contact op te nemen met een coach van Meulenberg Training & Coaching. Samen pakken we de oorzaak van jouw stress aan. Jij verdient het om weer vol energie te leven!

Neem contact op en binnen 24 uur heb je van ons een reactie!

Gerichte hulp bij burn-out en stress

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Ga zitten, focus een minuut op je ademhaling Zorg dat je diep inademt en langzaam door je mond uitademt. Lees bovenstaande tips en kies de leukste om direct uit te voeren.

Stress verminderen! Zodra de oorzaak van de stress verdwijnt, zal de spanning ook afnemen. Om dat te versnellen kun je rustiger worden met de tips hierboven.

Stress hoort bij het leven. Bij te veel stress raakt je lichaam continu in de overlevingsstand. Hierdoor ben je vatbaarder voor allerlei ziektes en aandoeningen.

Rustig in- en uitademen en bovengenoemde tips opvolgen.

Referenties

  1. Webmd.com – What to Know About Repressed Emotions – Gevonden op 19/11/2024
    Link naar de pagina op webmd.com

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Dag Ruud,
    Fijne verzameling tips voor afname van stress. Dank daarvoor. Als trainer emotioneel lichaamswerk herken ik er veel van. Het helpt zeker in het herstel van mijn burn-out. Overigens een zeer transformerend proces.
    Ik wil 2 methoden die mij zeer ondersteunen met je delen.
    1 De yoga nidra van House of deep relax. Zij combineren een aantal krachtige methoden. Mij helpt het om los te komen van mijn overtuigingen en met oprechte, liefdevolle aandacht bij mijn gevoelens te zijn. De stress verdwijnt dan meestal direct.
    2 De 10 seconden ademhaling. 5 seconden in en 5 seconden uit liefst geholpen met een visuele stimulans. De 10 seconden cyclus is wat het zenuwstelsel doet om in balans te komen.
    Wellicht voor jou bruikbare ervaringen waarmee je anderen weer kunt ondersteunen.
    Met warme groet, Fred.

  2. Aartje schreef:

    Ik heb ook stres altijd pijn bij borstbeen raar in mijn hoofd veel huilen maar als ik op mijn buik ga liggen pijn weg en heel vergeetachtig

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *