Wat is body stress release: last van opgekropte spanning in je lichaam? Heb je last van allerlei kwaaltjes en weet je maar niet wat de oorzaak is? Door fysieke of emotionele spanning in je leven, kan je lichaam overbelast raken. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, een verkeerde houding of een gebeurtenis in je leven die je veel spanning geeft.

Wanneer deze spanning zich fysiek vastzet in je lichaam en je lichaam deze spanning niet kan loslaten, heb je body stress. Body stress release kan je helpen om deze body stress los te laten. Maar wat is body stress release precies? En hoe weet je of je body stress hebt?

Wat doet stress met ons lichaam?

Stress hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Gezonde stress kan je namelijk helpen extra alert te zijn en zorgt ervoor dat je geconcentreerd kunt werken. De stress is van tijdelijke aard en zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, kun je van de stress herstellen.

Stress heeft daarentegen negatieve gevolgen voor je lichaam als deze een lange tijd aanhoudt en je er niet goed van kunt herstellen. Langdurige stress kan chronische stress worden. Je lichaam staat dan continu paraat om te kunnen vechten of vluchten. Je spieren zijn constant gespannen, je krijgt last van spanningshoofdpijn, je raakt oververmoeid of je wordt gevoeliger voor pijn.

Hoe kan body stress release me helpen wanneer ik de stress signalen van mijn lichaam herken

Bovendien kun je psychische klachten krijgen. Je bent vaker uit je humeur en trekt je meer terug. Je bent prikkelbaar of je hebt meer moeite je te concentreren. Uiteindelijk zou je zelfs een angststoornis, een depressie of een burn-out kunnen krijgen.

Wat is body stress?

Wanneer het je lichaam niet lukt om de stress lost te laten, ontstaat er lichaamsspanning. Body stress is vastgezette spanning in je spieren of bindweefsel. Het is een automatische reactie van je lichaam op fysieke of emotionele overbelasting. Je autonome zenuwstelsel geeft deze reactie om je af te remmen. De overbelasting moet stoppen en je lichaam heeft rust nodig om de stress te verwerken.

Body stress zorgt ervoor dat er meer druk op je zenuwbanen komt te staan. Je kunt daardoor verschillende klachten krijgen, zoals pijn in je spieren en gewrichten, hoofdpijn, vermoeidheid, RSI, hernia of een prikkelbare darm.

Wat is de herkomst van BSR?

Body stress release is een techniek die is ontwikkeld in Zuid-Afrika door het echtpaar Ewald en Gail Meggersee [1]. In Nederland is BSR nog een relatief nieuwe techniek, maar in Zuid- Afrika wordt deze al sinds 1981 toegepast.

Ewald en Gail begonnen hun zoektocht vanwege een ongeluk dat Ewald kreeg op 5-jarige leeftijd. Hij ontwikkelde in de loop der jaren vele kwalen en aandoeningen en de behandelingen van een chiropractor gaven hem tijdelijk verlichting. Daarom besloten hij en zijn vrouw in Amerika een vierjarige opleiding tot chiropractor te volgen.

In de Verenigde Staten kwamen zij in contact met Dr. Van Rumpt die een methode had ontwikkeld om het lichaam te gebruiken als bio-feedbackmechanisme. Toen ze terugkeerden naar Zuid-Afrika ontdekten ze met behulp van deze inzichten dat het lichaam overbelasting op een georganiseerde manier opslaat. Zo ontwikkelden zij ‘body stress release’, een techniek die het lichaam helpt deze opgeslagen spanning los te laten.

Hoe werkt body stress release (BSR)?

Spierspanning wordt op georganiseerde wijze opgeslagen. Je lichaam zorgt ervoor dat dit volgens bepaalde patronen gebeurt. Body stress release stimuleert het lichaam om die vastgezette spierspanning los te laten. Een body stress release-practitioner herkent deze patronen en stelt tijdens de eerste consult vast waar en in welke richting deze zich bevinden.

Om de body stress in het lichaam te vinden, wordt gebruikgemaakt van het zogenoemde bio-feedbackmechanisme van het lichaam. Tijdens het testen reageert je lichaam door middel van reflexen. De body stress release-practitioner neemt deze reflexen waar en stelt zo vast welke releases je nodig hebt en in welke richting deze moeten worden uitgevoerd.

Een release bestaat uit kleine, gerichte duimimpulsen op het lichaam, voornamelijk langs de wervelkolom. Deze impulsen stimuleren de spieren waardoor de communicatie tussen het zenuwstelsel en de hersenen wordt hersteld. Dit is belangrijk voor het zelfherstellend vermogen van je lichaam.

Herken de stresssignalen van je lichaam

Heb je allerlei lichamelijke klachten waar de oorzaak maar niet van achterhaald wordt? Of ben je regelmatig uit je humeur of schiet je ineens uit slof zonder echte reden? Dan kan het zijn dat je lichaam je duidelijk probeert te maken dat je stress hebt. Hoe herken je op tijd de stresssignalen van je lichaam?

Lichamelijke klachten

Ieder lichaam reageert anders op stress en daarom kunnen de klachten per persoon heel verschillend zijn. Je kunt stress in je lichaam herkennen als je bijvoorbeeld last hebt van stijve of pijnlijke spieren. Anderen krijgen hoofdpijn of migraine of worden misselijk. Of misschien heb je last van overmatig zweten, een versnelde hartslag of krijg je een huidaandoening of maagklachten.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Psychische klachten

Stress heeft daarnaast een grote impact op je gemoedstoestand en je emoties. Je kunt je ineens heel lusteloos of somber voelen. Je kunt emotioneler reageren dan anders en bijvoorbeeld ineens huilen of prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn. Sommigen worden sneller boos en krijgen meer conflicten. Anderen krijgen last van concentratieproblemen of overmatig piekeren.

Veranderingen in gedrag

Je kunt stress ook herkennen als je veranderingen in je gedrag waarneemt, zoals in je eetgedrag. Sommigen gaan bij stress bijvoorbeeld ineens veel te veel eten en bij anderen verdwijnt de eetlust. Het kan ook zijn dat je merkt dat slechte gewoonten erger worden, zoals meer gaan roken of te veel alcohol gaan drinken. Daarnaast kun je ineens overmatig actief worden of juist helemaal niets uit je handen krijgen.

Wat zijn de gevolgen van stress negeren?

Zodra je weet welke stresssignalen jouw lichaam geeft, kun je daar op tijd op reageren en de nodige veranderingen aanbrengen om stress terug te dringen of binnen de perken te houden. Stress negeren en gewoon stug doorgaan kan een goede optie lijken, maar zal op den duur vervelende gevolgen hebben.

Wanneer je stress negeert, blijft de stress zich ophopen. Je lichaam kan de stress niet kwijt en daardoor zul je body stress krijgen. Deze vastgezette spierspanning kan vervolgens weer talloze andere klachten veroorzaken.

Uiteindelijk zul je overspannen worden. Je zult je steeds meer oververmoeid en uitgeput voelen en de stressklachten zullen steeds erger worden. En als je zelfs de overspannenheid blijft negeren zul je burn-out raken.

Tips om stress de baas te blijven

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom belangrijk dat je jezelf goed kent en naar je lichaam leert luisteren. Hoe reageert jouw lichaam op stress? Welke signalen geeft je lichaam dat je gas terug moet nemen? Zodra je deze alarmsignalen bij jezelf leert herkennen, kun je ingrijpen en stress de baas blijven.

Daarnaast helpt een gezonde leefstijl enorm om beter met stress om te gaan en om stress in je leven te verminderen. Denk bij een gezonde leefstijl aan voldoende slapen, gezond eten en elke dag minstens een halfuur bewegen.

Wanneer je gestrest bent, heb je spanning in je lichaam. Neem daarom voldoende tijd voor ontspanning. Vooral wanneer je denkt daar geen tijd voor te hebben, heb je ontspanning nodig. Op die manier hou je de stress binnen de perken en geef je je lichaam de kans om te herstellen.

Ten slotte kun je stress beter de baas blijven door tevreden te zijn en geen perfectie van jezelf te verwachten. Het is niet erg om af en toe een stapje terug te doen en alles hoeft niet altijd ‘uitstekend’ te zijn. Vaak is ‘prima’ goed genoeg. Door minder streng voor jezelf te zijn, voorkom je veel stress.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Dat hangt af van je zorgverzekeraar. Er zijn een aantal zorgverzekeraars die body stress release vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. De vergoeding valt onder alternatieve geneeswijzen. Een voorwaarde is dat de behandelaar is aangesloten bij de Body Stress Release Associatie Nederland (BSRAN). Dit is een beroepsvereniging voor professionals die zijn gecertificeerd om de body stress release-techniek uit te oefenen.

Normaal gesproken begin je met 3 releases kort achter elkaar op dag 1, dag 4 en dag 11. Na een kort intakegesprek neem je plaats op een kantelbare bank. Vervolgens wordt de bank langzaam horizontaal gekanteld. Je kunt je kleding gewoon aanhouden. De behandelaar onderzoekt waar de spanning wordt vastgehouden en maakt gerichte duimimpulsen op het lichaam.

Hoe snel de behandeling werkt en hoeveel behandelingen nodig zijn verschilt per persoon. Het hangt af van hoe lang iemand met de klachten rondloopt, hoe de klachten zijn ontstaan, de ernst van de klachten en hoe snel het lichaam de spanning kan loslaten.

Body stress release activeert het zelfherstellend vermogen van je lichaam. Net zoals je lichaam zelf kan herstellen van een wondje, kan je lichaam ook zelf herstellen van stress. Je lichaam zal laag voor laag de opgebouwde spanning loslaten waardoor de veerkracht van je lichaam terugkomt en je kunt herstellen.

Bronnen

  1. Bodystressreleasebetuwe.nl – geschiedenis – gevonden op 19-12-2022
    Link naar pagina op bodystressreleasebetuwe.nl
  2. Bodystressrelease.nl – Body stress release Nederland – gevonden op 19-12-2022
    Link naar pagina op bodystressrelease.nl
  3. Zorgwijzer.nl – body stress release – gevonden op 19-12-2022
    Link naar pagina op zorgwijzer.nl
  4. Wikipedia.org – Body stress release – gevonden op 19-12-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *