Rouwen om je burn-out: De termen rouw en verlies heb je vast al eens gehoord. Wie weet heb je er zelf ook al eens mee te maken gehad. Maar wat betekenen rouw en verlies precies en hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Rouw en verlies

Rouw en verlies zijn heel nauw aan elkaar verbonden. Wanneer je iets of iemand verliest moet je dit vaak verwerken en een plek kunnen geven. Dit proces wordt ook wel ‘rouwen’ genoemd. Tijdens dit proces leer je om je gevoelens die door het verlies ontstaan zijn en de gedachten die je hebt gekregen te verwerken en een plaats te geven.

Wat vooral enorm belangrijk in heel dit proces is, is acceptatie. Acceptatie van de situatie hoe die nu is. Zonder achterom te kijken en zonder te ver in de toekomst te kijken. Dit kan nogal lastig zijn. Vaak zijn we geneigd om ons te focussen op zaken als de toekomst en wat voor invloed dit verlies zal hebben op jouw leven. Of kijken we soms te vaak naar het verleden en kampen we met oneindig veel ‘wat als’ gedachten.

Besef dat dit je allemaal niet gaat helpen. Het zal je alleen maar meer stress geven en je zult in een hele negatieve cirkel terecht komen.

Emoties burnout

Rouwen: Voor iedereen anders

Rouwen is voor iedereen anders. Iedereen heeft zijn eigen manier om met verlies om te gaan en creëert zijn eigen rouwproces. Dit persoonlijke rouwproces zal ervoor zorgen dat jij je weer kunt herpakken en na het rouwproces weer verder kunt gaan met je leven. Op een gezonde manier. Het is niet erg om te rouwen wanneer je iets of iemand bent verloren.

Je kunt dit proces beter direct aan gaan. Wanneer je je hiervoor afsluit en je emoties afstelt kan het zich allemaal gaan opstapelen en zullen je gevoelens en je stress alleen maar groter en meer worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen want zo een opstapeling is voor niemand goed of gezond.

Wanneer rouwen mensen?

Vaak wordt er bij het woord rouwen gedacht aan het verwerken van het verlies van een persoon wanneer deze overlijdt. Maar rouwen is veel meer dan dat. Wanneer je kampt met een verlies hoeft dit niet altijd te zijn omdat er iemand overleden is. Rouwen is het accepteren van een onomkeerbaar proces. Je bent iets of iemand voor altijd kwijt.

Dit kan ook gaan over een relatie die over is gegaan of een baan die je verliest door ontslag of het niet verlengen van je contract. Het rouwproces kent verschillende gradaties en de één ervaart de bijkomende emoties heviger dan een ander.

Verplichte rouwprocessen

Soms word je gedwongen om een rouwproces aan te gaan. Bijvoorbeeld bij situaties waar je zelf weinig tot geen controle over hebt. Je wordt ontslagen en verliest je baan. Je verliest je veilige omgeving waar je 5 dagen per week zat, de dagelijkse gezellige lunch met fijne collega’s en je inkomen. Dit is een keuze die voor jou gemaakt wordt waardoor je eigenlijk gedwongen een rouwproces ingaat. Je moet afscheid nemen van zaken en mensen waar jij op dat moment wellicht nog helemaal niet klaar voor was.

Of je partner beëindigd jullie relatie. Misschien was jij nog gelukkig met hem/haar en wilde je niet dat er een punt achter gezet werd maar ook hier heb je weinig invloed op. Ook in deze situatie wordt je gedwongen om het rouwproces in te gaan.

Wanneer je in een bepaalde situatie belandt terwijl dit niet jouw eigen keuze is geweest kan dat voor veel stress en nare gevoelens zorgen. Vaak willen we ons kop dan in het zand steken, het wel bekende struisvogelsyndroom komt om de hoek kijken. Maar daar schieten we niks mee op. Het is heel dapper om het verplichte rouwproces aan te gaan. Je kunt niet altijd kiezen wat jou in je leven overkomt maar je kunt wel kiezen hoe jij met deze situaties omgaat. Je bent zelf de producer van je eigen leven, jij hebt de touwtjes in handen! Vergeet dat niet! Hoe moeilijk het soms ook wordt en lijkt.

Het is goed voor je eigen welgesteldheid dit rouwproces op een gezonde manier aan te gaan. Afscheid nemen van mensen en situaties en de situatie accepteren zoals die is zal je uiteindelijk veel rust en voldoening brengen. Ook al lijkt dat in het begin misschien nog helemaal niet zo. Probeer het proces toch met je zelf aan te gaan.

Blijvende klachten burn-out

Rouwproces tijdens en na een burn-out

Wanneer je met een burn-out kampt komt er natuurlijk al gigantisch veel je op je af. Anders had je geen burn-out gehad. Je bereikt een punt waarbij je er volledig doorheen zit en werkelijk waar niks kunt opbrengen. Tijdens dit proces en de weg die je zult afleggen tijdens je herstel is het belangrijk om ook aandacht te hebben voor het rouwen van hetgeen waardoor je in deze situatie bent beland.

Het rouwproces tijdens en na een burn-out beslaat het afscheid nemen van gewoonten die ongezond waren, maar waar je wellicht wel trots op was. Het kan zijn dat je gekend, gezien en gehoord wordt door je omgeving met eigenschappen die je ver buiten jezelf hebt ontwikkeld. Het afscheid nemen hiervan, vraagt ook afscheid nemen van het gekend worden op dit vlak.

Het rouwproces na een burn-out kan ook bestaan uit het feit dat je afscheid moet nemen van bepaalde taken waar je wel dol op was, maar die simpelweg niet handig bleken te zijn. Denk hierbij eens aan een baan, een relatie of een sport.

De voordelen van een gezond rouwproces

Wanneer je het rouwproces na een burn-out goed doorloopt, pluk je hier de vruchten van op lange termijn. Door dit proces aan te gaan open je de deuren om verder te kunnen met je leven, in plaats van continu terug te kijken en jezelf te realiseren van wat je niet meer kunt. \

Wanneer je het rouwproces niet goed doorloopt, sluit je je ogen voor de mogelijkheden die de ‘hervonden ik’ heeft. Veelal zijn die veel gezonder en effectiever dan voor een burn-out aan.

Bedenk dat velen een irreeel beeld hebben van wat ze voor hun burn-out konden. Blijf bij de les en wees eerlijk over je periode voor je burn-out aan. Deze was niet altijd rooskleurig!

Hoe kom ik uit mijn burn-out?

Wanneer je hebt erkend dat je last hebt van een burn-out is het belangrijk hier ook aan te werken. Het is niet erg dat je in een burn-out terecht komt. Wees niet te hard voor je zelf. De tijd kan je niet terugkeren en we kunnen enkel vooruitkijken. Tijdens een burn-out heb je waarschijnlijk helemaal nergens zin in en wil je wellicht ook helemaal niet voor uit kijken.

Ook dit mag af en toe. Geef je zelf een week de tijd waarbij even helemaal niks hoeft. Rust uit, slaap veel, maak mooie wandelingen en kom goed tot rust. Probeer uit je hoofd te komen en onderneem activiteiten die voor jou prettig zijn. Van Netflixen tot breien en van sporten tot naar de sauna gaan. Verwen je zelf en neem de regels voor burn-out herstel in acht

Kom je ooit van burnout af

Rouwen om burn-out

Nadat je de juiste dingen hebt gedaan om te herstellen van burn-out en je herstel in gang hebt gezet, kun je kleine stappen zetten om te gaan rouwen.

Wanneer deze tijd is aangebroken ga dan steeds meer het rouwproces aan en volg de volgende stappen.

Van je af schrijven

Wanneer je wat meer in je eigen kracht bent gekomen begin dan met schrijven. Schrijf over je leven De mooie maar ook de slechte momenten. Schrijf alles van je af. Wat vaak ook helpt is om een brief te schrijven naar jezelf. Dit is puur en enkel bedoeld voor jou om al deze gevoelens van je af te schrijven. Alle vragen die je hebt waar je nooit antwoord op hebt gekregen kun je van je af schrijven.

Je zult merken dat je tijdens dit schrijfproces veel emoties zult ervaren. Laat deze er zeker ook zijn. Als je moet huilen, laat de tranen dan vloeien. Dit is niet erg en dit gevoel mag er zijn. Blijf tijdens dit proces lief voor je zelf.

Wanneer je alles van je af hebt geschreven kun je ervoor kiezen dit symbolisch te vernietigen. Alsof je afscheid neemt van een vervelend verleden. Het doet velen goed dit ook als een letterlijk punt in de agenda te zetten. Weer anderen kiezen ervoor om dit juist te bewaren om later terug te kunnen blikken.

Spiegel jezelf

Neem je zelf onder de loep. Wat voor eigenschappen heb jij ontwikkeld die niet goed of gezond voor je zijn? Wellicht ben je te veel gaan drinken of heb je heel ongezond gegeten. Besluit dat het nu genoeg is. Je hebt net heel mooi afscheid genomen van al het slechte en de negativiteit waardoor de situatie is ontstaan, dan kan je ook deze stap ondernemen! Gooi alles weg wat met deze slechte eigenschap te maken heeft of geef het weg aan vrienden of familie leden.  Zie een burn-out als een kans om je leven opnieuw in te richten

Om hulp vragen

Durf hulp te vragen: Ook al voel je je waarschijnlijk heel eenzaam in heel dit proces, je bent niet alleen. Er zijn altijd mensen die voor je klaar willen staan. Open je ogen en kijk goed rond. Welke mensen hebben wel een goede invloed op je en welk mensen hebben wel het beste met je voor? Ouders, vrienden, familie? Of wellicht wil je professionele ondersteuning.

Ook dit is niks om je voor te schamen maar het bewijst dat jij je zelf de moeite waard vindt om weer te herstellen en je zelf uiteindelijk weer goed, gezond en gelukkig te voelen. En dat is iets dat zeker waar is. Geloof erin, ook op de momenten waarin de wereld lijkt te vergaan. Ook jij mag gelukkig zijn. Ook jij mag mooie momenten kennen. Vraag om hulp als je er niet alleen uit komt.

Breng je verdriet onder woorden

Ook wanneer je zelf grote stappen kunt maken in je rouw en herstelproces, deel dit ook met je naasten. Sluit ze niet buiten maar maak deze mensen die je dierbaar zijn onderdeel van je processen. Leg ze uit waar doorheen je bent gegaan en dat je vastberaden bent hier weer uit te komen. Je zult je verbazen hoe positief mensen op jouw kwetsbaarheid zullen reageren.

Is het eng om je zelf kwetsbaar op te stellen? Absoluut. En niet iedereen verdient het om deze kanten van jou te zien. Maar de mensen die echt van je houden, om je geven en het beste met je voor hebben, gun het deze mensen wel. Laat deze mensen er voor je zijn, je opvangen, voor je zorgen en je een luisterend oor bieden. Want laten we eerlijk zijn, jij zal dat toch ook voor hun doen?

Lees ook: blijvende stressklachten na burn-out

Nooit helemaal uit burnout komen

Rouwen na burn-out = verwerken van een burn-out

Wanneer je door het rouwproces bent gegaan en afscheid hebt genomen van bepaalde mensen en situaties zal je zien dat ook jij je weer beter gaat voelen. En op momenten dat dit echt onmogelijk lijkt blijf dan positieve dingen tegen je zelf zeggen. Wat vaak helpt is de volgende Engelse gezegde: ‘This too shall pass, and it will be okay’ – vertaald: Ook dit gaat voorbij, en het zal weer oké zijn.

Het is soms even door de zure appel heen bijten maar uiteindelijk zal je merken dat de appel weer heerlijk zoet zal gaan smaken!

Gerelateerde artikelen

In onze kennisbank over stress vind je talloze artikelen die je op weg helpen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

4 reacties

  1. Ik ben zo mega slecht in afscheid nemen. Dit komt ook omdat dit de laatste jaren teveel is gebeurt. Zit vanaf 2009 al in een proces van ziektes en overlijden. En net zoals je zegt hoeft dit niet altijd gepaard te gaan met overlijden van personen. Heb wel uit het verleden geleerd dat ik dit soort gevoelens niet weg moet stoppen want je komt het altijd weer tegen en dan is de klap nog vele malen groter.

    1. Ja idd geda als je het nu niet uit komt het idd heftiger uit .ik heb nu de periode dat alles wat ik vroeger had meegemaakt moet verwerken .keihard komt het aan .met hartkloppingen .overgeven .gevoel dat ik gek wordt .maar voel wel dat ik hierdoor steeds dichter bij mezelf komt .die persoon die ik echt diep vanbinnen bent

  2. Ik zit nog in me burnout maar ben al het begin aan het verwerken wanneer je verder bent in je herstel merk je hoe heftig het begin was.echt droevig en pijnlijk.ben met de jaren vanaf klein emoties gaan onderdrukken nu komt alles los

  3. Ik ga me derde jaar in er zit gewoon geen vooruitgang in loslaten is het toverwoord ik zal je zeggen hoe meer ik loslaat hoe meer mensen ik verlies me wereld wordt steeds kleiner ik heb in de sport op hoog niveu mee gedaan me baan zakelijk maximaal gegaan en dan komt er ruis oke ik ga niks uit de weg ik heb geen angst maar ik kan niets meer van de top van mount everest een vrije val tot in het dal waar ik al 3 jaar in zit ik moet het de tijd geven wordt er gezegd nodige theraphie gehad en het is nog steeds …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *