Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

ADHD en burnout.

ADHD en burnout.

ADHD en burnout: Dit artikel geeft inzicht in ADHD en de relatie tussen ADHD en burnout.

Intens druk, dat is het beeld dat veel mensen van ADHD hebben. Veel mensen denken dan dat iemand een beetje rustiger aan moet doen en dat dan alles weer normaal is. Maar ja, als dat niet kan, sta je opeens voor een heel ander ‘probleem’ dan wanneer je gewoon een keer de kolder in je kop hebt.

Het enorme energie niveau met daartegenover de uitputting die iemand voelt met ADHD, is kenmerkend. Het leven van iemand met ADHD is nooit saai. Maar bedenk wel, ‘bovenin’ is het net zo druk als dat iemand zich uit. De gedachtegang draait maar door en er is weinig tijd voor rust. Rust in de zin van ontspanning en relativeren, niet in de zin van rustig aan doen.

Kenmerken van iemand met ADHD

 • Altijd op zoek naar een (nieuwe) adrenalinekick
 • Ongeremd en enthousiast
 • Moeite met afronden (studies, taken, projecten)
 • Ongeduldig en rusteloos
 • Moeite met vaste procedures
 • Piekert, veel en snel
 • Snel verveeld
 • Gevoel van onderpresteren
 • Super veel energie voor interessante zaken

Het is dus niet zo dat wanneer je ADHD hebt, je alleen een druk lijf hebt. Ook je gedachten gaan snel, nog sneller dan dat je lijf het bij kan houden

Juist het rusteloze in ADHD zorgt ervoor dat je extra kans maakt op een burnout 

ADHD en burnout

Doordat de gedachtegang maar niet tot stoppen lijkt te komen is het lastig om echt te ontspannen als ADHD-er. Zeker wanneer je niet gelijk aan de ritalin of andere medicatie wilt. Het lijkt op een oceaanstomer fullspeed keren in de westerschelde: bijna onmogelijk.

De kans is aanwezig dat je met ADHD vast loopt in de maatschappij als je je wilt aanpassen aan de omgeving. De omgeving verwacht dat je ‘normaal’ doet. Normaal in de zin van ‘zoals iedereen het doet’. Doordat je opvalt en anders bent dan anderen, is het niet raar dat je je wilt aanpassen.

Echter: teveel aanpassen leidt tot vervelende consequenties als: Verslavingen, woede uitbarstingen, chronische stress, zeer korte relaties en burnout. Net zoals bij mensen zonder ADHD, zijn er ADHD-ers die bijzonder gedisciplineerd zijn en erg veel van zichzelf eisen. Door hoge eisen en het willen aanpassen aan de maatschappij is een burnout niet ver weg.

Vaste gewoontes en ADHD

Hoe raar het ook klinkt: een ADHD-er wenst vaak vaste gewoontes. Niet omdat regelmaat of geleid worden zo belangrijk is, maar omdat regelmaat enige rust geeft. Het wegvallen van regelmaat kan zelfs leiden tot heftige angst en paniek aanvallen en emotionele uitbarstingen, gevoed door de stress die hier achter zit.

Gerelateerde artikelen

Add en Burnout

Hoogbegaafd maar toch burnout. Hoe kan dat?

Doodmoe na hyperfocus

Ontwikkelingsstoornis en burnout

 

  Comment Section

  0 reacties op “ADHD en burnout.

  Plaats een reactie


  *