Bescheidenheid wordt vaak gezien als een mooie eigenschap en iets goeds, maar het hoeft niet altijd iets goeds te zijn. Ben jij een bescheiden persoon? Dan zul je niet graag op de voorgrond staan. Je geeft liever dan dat je iets neemt en arrogantie past niet bij je. Je bent ingetogen en staat vaak op de achtergrond. Op een borrel ga je liever weg zonder dat iemand het doorheeft dan dat iedereen het moet horen dat je naar huis gaat. Bescheiden zijn is iets moois, maar het kan gebeuren dat je juist doordat je bescheiden bent, te veel geeft en te weinig neemt, je uitgeput raakt. In deze blog leggen we je hier meer over uit en geven we je tips om op een gezonde manier bescheiden te zijn.

Wat is bescheidenheid?

Bescheidenheid is een karaktereigenschap. Wie bescheiden is, stelt zichzelf voor als klein en nederig, zonder veel verdienste. Bescheidenheid wordt in de westerse cultuur en in andere culturen gezien als een goede en mooie eigenschap [1].

Hoe herken je een bescheiden persoon?

Bescheidenheid is een kwaliteit. Vroeger zouden ze zeggen: het is een deugd. Ben je bescheiden? Dan hoef je niet per se op de voorgrond of in het middelpunt van de belangstelling te staan. Je gaat liever je gang zonder op te vallen of dat mensen je opmerken.

In welke situaties herken je bescheidenheid?

Associaties met bescheidenheid zijn onder andere geloofwaardigheid, sympathie, introversie en beleefdheid. Heel positief dus, maar bescheidenheid wordt ook geassocieerd met zwakte en onzekerheid. Stel je hebt een sollicitatie en er wordt aan je gevraagd aan welke projecten je hebt gewerkt. En je dan moeite hebt om je hierover te vertellen en jezelf te verkopen. Dan doe je jezelf minder goed voor dan je bent. Je maakt jezelf kleiner dan je bent en je bagatelliseert datgene dat je goed kunt. En dat is zonde, want juist met datgene waar je goed in bent, kun je een belangrijke bijdrage leveren. Bovendien haal je er zelf het meeste plezier en voldoening uit om die sterke punten in te zetten. Als je dat doet, hoef je niet meteen arrogant te zijn. Dat ben je pas als je hierin overdrijft.

Oorzaken van bescheidenheid

Wanneer je te bescheiden bent, bestaat er een kans dat je jezelf zodanig wegcijfert, dat je onzichtbaar wordt voor anderen. De uitdaging voor iemand die bescheiden is, is om profilerend te zijn. Dit betekent dat je jezelf bewust bent van je kwaliteiten, talenten en ervaringen en deze ook zichtbaar maakt. Door jezelf te profileren kun je jezelf onderscheiden van anderen. Om een gezonde balans te houden in je bescheidenheid, is het dus belangrijk om te leren profileren. Het is van belang om dit met mate te doen en zo realistisch mogelijk te blijven, want je kunt anders uitkomen bij arrogantie.

Voor een gezonde balans in je bescheidenheid moet je leren je te profileren

Wat als je extreem bescheiden bent?

Mensen die heel bescheiden zijn, zijn te lang bezig met het wegcijferen van zichzelf en raken hierdoor enorm gestrest. Wanneer je te bescheiden bent, durf je jezelf niet te profileren. Wanneer je iets over jezelf moet vertellen zoals je sterke punten of prestaties, schiet je in de stress. Je bent vaak bang om afgunst op te wekken. Als je enorm bescheiden bent, kan dit je veel stress bezorgen. 

Gevolgen van bescheidenheid

Jezelf klein houden komt vaak voort uit onzekerheid. Je durft bepaalde dingen niet te doen of te zeggen omdat je dan denkt: wie ben ik om te zeggen dat ik ergens goed in ben? Of: zullen ze me wel aardig vinden? Er is niets mis met laten zien waar je goed in bent. Jij bent immers net zo belangrijk als anderen dat zijn.  

Jezelf klein houden

Ben je eens op een feestje geweest waar jou de vraag werd gesteld wat je momenteel op werk doet en je heel kort en bescheiden antwoord hebt gegeven? Veel mensen die heel bescheiden zijn, hebben vaak moeite met ‘een stapje naar voren’ doen. Mensen die erg bescheiden zijn, maken zichzelf zodanig klein dat dit stress bij ze oplevert. 

Relatie met stress en burn-out

Wanneer je te bescheiden bent, te veel geeft en weinig neemt, kan dit uiteindelijk gaan zorgen voor stress en als je niet op tijd ingrijpt kan het uitlopen op een burn-out. 

Praktische tips bij bescheidenheid

Als je van jezelf weet dat je te bescheiden bent, is het belangrijk om hier wat mee te doen. Wanneer je dat niet doet, bestaat er een grote kans dat je jezelf volledig aan de kant zet voor anderen en niet meer toekomt aan wat voor jou belangrijk is. In dit artikel lees je tips om met je bescheidenheid om te gaan:

Zet jezelf voorop

Zie je iemand op het werk of in je omgeving iets verkeerd doen en zie je dat altijd door de vingers? Durf jij een ander niet aan te spreken als je ze iets verkeerds ziet doen? Zegt iemand iets naars tegen je en blijf je stil? Dan is dit nu het moment om voor jezelf op te komen, door jezelf uit te spreken. Het is ook wel spannend, maar hierdoor hoef jij je niet in te houden. Probeer eens vaker te jezelf uit te spreken.

Jij doet er ook toe!

Praat je bijna nooit over jezelf? Over je behaalde doelen of over iets leuks dat je laatst hebt gekocht? Mensen die bescheiden zijn praten niet graag over zichzelf. Het voelt misschien niet prettig of je hebt het idee dat anderen er niet op zitten te wachten. Belangrijk om te onthouden is dat over jezelf praten iets anders is dan opscheppen. Maar praten over jezelf, over wat je mee hebt gemaakt of wat je gepresteerd hebt is juist goed! Probeer met je omgeving te delen wie je bent, wat je doet en wat je allemaal kunt. Dit helpt je juist om jezelf beter te profileren.

Bouw je zelfvertrouwen op

Bouw je zelfvertrouwen op, want hoe zelfverzekerder je bent, hoe comfortabeler je zult zijn met wie je bent en durft te vertellen wie je bent. Door aan je zelfvertrouwen te werken zul je uiteindelijk gaan ervaren dat je makkelijker je mening durft te geven, durft te vertellen over jezelf en jouw prestaties. Wanneer je dat ervaart zul je ook merken dat je een goede balans krijgt in het geven en nemen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Bronnen

  1. Definitie.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *