Wat betekent laissez faire: Iedereen krijgt op een gegeven moment wel met stress te maken. Problemen op de werkvloer of familiale onenigheden liggen vaak aan de oorzaak van dit fenomeen. Stress kan zeer ernstige gevolgen hebben. Als je niet juist met deze gevoelens omgaat, geniet je niet meer van het leven en heb je zelfs kans op een burn-out.

Er bestaan heel wat verschillende technieken om stress te vermijden of te verhelpen. Laissez faire is één van de meest efficiënte en populairste methodes van dit moment. Laissez faire is echter een term die niet voor iedereen erg duidelijk is. We gaan in dit artikel daarom even dieper in op de betekenis en de voordelen van dit begrip en we leggen je graag uit hoe je deze methode in het dagelijks leven kan toepassen.

Wat betekent laissez faire?

Laissez faire is een uitdrukking die letterlijk vertaald ‘zijn beloop laten gaan’ betekent. Deze term werd oorspronkelijk in het economisch liberalisme [1] gebruikt. Volgens de laissez faire theorie mocht de overheid zich niet te veel met economische zaken bezighouden. Door de mensen vrij handel te laten drijven, zou de economie namelijk het best gediend worden.

laissez faire zorgt voor een team dat zelfstandig naar oplossing werkt

Tegenwoordig wordt het laissez faire beleid ook op de werkvloer en tijdens de opvoeding toegepast. Deze passieve methode laat de medewerkers of de kinderen zelf oplossingsgericht te werk gaan. De ouders of de leidinggevenden bieden alle nodige hulpmiddelen aan, maar het is aan de werknemers of de kinderen om te ontdekken wat de juiste werkwijze of oplossing is. Deze methode baseert zich op vertrouwen en zelfstandigheid en deze stijl staat dan ook lijnrecht tegenover autoritair leiderschap.

De betekenis van laissez faire in de praktijk

Zoals al eerder vermeld, is laissez faire een stijl die zowel op de werkvloer als thuis gebruikt kan worden. In een bedrijf wordt de zelfstandigheid van de werknemers op deze manier op de proef gesteld, terwijl de laissez faire opvoedingsstijl kinderen zelf hun verschillende emoties laat ontdekken.

Laissez faire op de werkvloer

Op de werkvloer staat laissez faire voor een erg losse aanpak waarbij de leidinggevende bijna alle taken delegeert en zo weinig mogelijk persoonlijke invloed of macht uitoefent. De medewerkers krijgen op deze manier ontzettend veel vrijheid en moeten voortdurend oplossingsgericht denken en verantwoord handelen.

Bij een autoritaire leiderschapsstijl moeten de medewerkers strikte richtlijnen volgen en mogen ze hun mening vaak niet uiten. Dit leidt vaak tot werknemers die zich niet goed voelen in hun rol en daarom erg snel last hebben van stress. De laissez faire leiderschapsstijl werkt daarentegen op een democratische manier. Al het personeel mag zijn of haar mening geven en de werknemers nemen aan alle besluitvorming deel. Heel wat beslissingen worden zelfs volledig aan de medewerkers overgelaten en de manager probeert geen enkele opinie te beïnvloeden. Op deze manier voelt elke medewerker zich begrepen en gaat hij of zij elke dag met een goed gevoel naar huis.

Ook thuis kun je laissez faire gebruiken

Laissez faire is ook een opvoedingsstijl die aan een echte opmars bezig is. Deze methode kenmerkt zich door een erg losse opvoeding waarbij de kinderen als het ware hun eigen grenzen bepalen. De ouders sturen het gedrag van de kindjes zo weinig mogelijk en helpen het kind niet om bepaalde problemen op te lossen. De kinderen zullen op jonge leeftijd al zelfstandig met bepaalde zaken omgaan en vinden zelf de juiste methodes om moeilijke situaties in hun voordeel te laten uitdraaien.

Laissez faire in de opvoeding betekend kinderen zelf laten ontdekken

Het moeilijke aan een laissez faire opvoeding is het regelen van de emoties van de kinderen. Deze methode biedt troost als het kind bepaalde negatieve of verdrietige gevoelens ervaart, maar leert de kinderen niet hoe ze hun emoties kunnen reguleren. Het karakter van de kinderen bepaalt of ze zelf met hun emoties leren omgaan. Sommige kinderen begrijpen snel wat de verschillende gevoelens zijn en waarom ze verschillende expressies ervaren, terwijl dit voor andere kinderen een raadsel blijft. Bij een laissez faire opvoeding is het daarom erg belangrijk dat je met het karakter van je kind rekening houdt en dat je, indien nodig, de opvoedingsstijl op een gegeven moment aanpast.

Wat zijn de voordelen laissez faire?

De laissez faire methode is in bepaalde omstandigheden ontzettend efficiënt. Zeker op de werkvloer kan deze stijl indrukwekkende resultaten behalen, maar wel enkel als je team bestaat uit gedreven werknemers die de vrijheid en de verantwoordelijkheid aankunnen. In dit geval zorgt deze leiderschapsstijl voor een enorme vertrouwensband tussen de leidinggevende en het personeel. Door het gebrek aan leiderschap moeten de werknemers zelf het heft in handen nemen en moeten ze zelf oplossingen voor bepaalde ernstige problemen zoeken. De medewerkers krijgen op deze manier een uitstekend beeld van de werking van het bedrijf en dragen bij tot de groei van een onderneming.

Laissez faire betekend dat een team zelf de oplossing zoekt voor problemen

Tijdens de opvoeding werkt laissez faire enkel bij sommige kinderen. Als je kind echter zelfstandig is en zijn emoties onder controle heeft, dan is deze stijl een uitstekende manier om je kleintje zich volledig te laten ontwikkelen. Hij of zij gaat zelf met zijn emoties om en weet wat kan en wat mag. Deze kinderen groeien vaak uit tot zelfstandige personen die onder alle omstandigheden kalm en doelgericht te werk gaan.

Mogelijk valkuilen bij laissez faire

Pas je deze leiderschapsstijl of opvoeding toe bij een publiek dat hier niet klaar voor is, dan zijn er heel wat valkuilen waar je rekening mee moet houden.

Valkuilen op de werkvloer:

  • De werknemers voelen zich té vrij, waardoor er een soort van anarchie ontstaat
  • Je komt als leider ongeïnteresseerd, ongemotiveerd en weinig betrokken over
  • Je passieve houding weerspiegelt zich in de werkethiek van het personeel
  • Het werk wordt onvolledig of incorrect uitgevoerd
  • De medewerkers worden niet voldoende gestimuleerd om al hun capaciteiten ten volste te benutten

Valkuilen tijdens de opvoeding

  • Het kind heeft moeite om richtlijnen op school te volgen en vertoont rebels gedrag
  • De kinderen hebben problemen om vriendschappen te sluiten en met andere mensen om te gaan
  • Het kind weet geen blijf met zijn emoties en denkt dat negatieve emoties enkel door te huilen overgaan
  • De losse opvoeding kan bij sommige kinderen tot concentratie– en leerstoornissen leiden

De link tussen laissez faire en stress?

Eén van de belangrijkste oorzaken van stress op de werkvloer is het feit dat de werknemers zich niet begrepen voelen door de leidinggevende. Ze mogen hun mening niet uiten en wanneer ze toch hun opinie kunnen geven, wordt hier geen rekening mee gehouden. De laissez faire stijl maakt hier een einde aan. De werknemers dragen namelijk zelf alle verantwoordelijkheid en worden niet door een strenge manager onder druk gezet. Verder zorgt deze stijl ook vaak voor een betere band tussen de medewerkers. Ze moeten voortdurend samenwerken en kunnen zelf beslissen op welke manier ze dit doen. Ten slotte zorgt dit beleid ook voor minder conflicten op de werkvloer. Het personeel voelt zich namelijk erg goed in hun vel en discussies zijn dan ook eerder zeldzaam.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Ook kinderen hebben dankzij deze methode heel wat minder stress. Hoge eisen van de ouders, streng afgebakende grenzen en angst voor de reactie van ouders zijn veel voorkomende factoren die ervoor zorgen dat de kinderen zich onbegrepen voelen en zo in een stressvolle situatie terecht komen. Door het kind zijn gang te laten gaan en zelf te laten bepalen hoe ver hij of zij kan gaan, verminder je de kans op stress aanzienlijk en stimuleer je de ontwikkeling van je kinderen op een erg efficiënte manier.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Laissez faire is een Franse term die oorspronkelijk in de economie toegepast werd. Deze economische theorie liet alle mensen vrij handel drijven, waardoor de economie op een zeer positieve manier beïnvloed werd. Vrij vertaald betekent deze term dan ook ‘zijn gang laten gaan’.

Laissez faire staat lijnrecht tegenover een autoritaire stijl. Een autoritair leiderschap bepaalt hoe de werknemers zich moeten gedragen, welke methode ze moeten volgen en hoe de problemen opgelost worden. Het personeel neemt op geen enkel moment deel aan de besluitvorming en met hun mening wordt ook helemaal geen rekening gehouden.

In een bedrijf is de laissez faire methode enkel succesvol als je over een gemotiveerd, gedreven en bekwaam team beschikt. De werknemers moeten over voldoende zelforganiserend vermogen beschikken en moeten de verantwoordelijk aankunnen. Voor medewerkers die voortdurend gestuurd moeten worden en ongemotiveerde teamleden is een autoritaire stijl beter. Als laissez faire in de verkeerde omstandigheden toegepast wordt, kan dit namelijk tot anarchie, ziekteverzuim en verstoorde relaties in het team leiden.

Als leidinggevende en als ouder hou je, ook tijdens de laissez faire stijl, altijd een oogje in het zeil. Je voelt zelf aan wanneer het nodig is om voor jezelf op te komen en wanneer je alles rustig zijn beloop kan laten gaan. Laissez faire is een methode die stress voorkomt en dat geldt ook voor jou. Als je merkt dat er een ongecontroleerde situatie ontstaat, moet je zeker voor jezelf opkomen.

Bronnen

  1. Wikipedia.org – Economisch liberalisme – gevonden op 04-07-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  2. Wikipedia.org – Laisser-faire – gevonden op 04-07-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  3. Psychologiemagazine.nl – Opvoedstijlen, de laissez-faire… – gevonden op 04-07-2022
    Link naar pagina op psychologiemagazine.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *