Elke dag horen we slechte nieuwsberichten en worden we overspoeld met informatie via internet en sociale media. Daarnaast kan het een hele uitdaging zijn om alle laatste ontwikkelingen bij te houden. En alsof de chaos buitenshuis niet al genoeg is, kan het moeilijk zijn chaos in je persoonlijke leven te vermijden. We moeten altijd druk zijn, we hebben nergens tijd voor en iedereen heeft stress. Lukt het jou nog om rust en balans te vinden in deze chaotische wereld?
Wat maakt het leven zo chaotisch?
De samenleving verandert in hoog tempo. Het kan lastig zijn om alle ontwikkelingen bij te benen. Daarnaast word je elke dag met informatie overspoeld en wordt er door de maatschappij extra druk op je gelegd door algemene hoge verwachtingen.
Ontwikkelingen
Er zijn continu ontwikkelingen in de wereld gaande. De technologie bijvoorbeeld verandert in hoog tempo. Er wordt steeds meer ontwikkeld op het gebied van duurzame energie en kunstmatige intelligentie. Maar daarnaast zijn er culturele en politieke ontwikkelingen. Hou jij al die ontwikkelingen bij? Meestal gaat het om positieve ontwikkelingen. Maar er zijn ook grote ecologische veranderingen gaande die zorgwekkend zijn.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Slecht nieuws
We worden dagelijks overspoeld met slechte nieuwsberichten. De regenwouden worden gekapt, de ijskappen smelten en de oceanen liggen vol plastic. Er heerst een vluchtelingencrisis en er is armoede, ongelijkheid en oorlog. Wat doet al dit slechte nieuws met jou?
Media
Bovendien worden we elke dag overspoeld met informatie. Via internet en sociale media ben je 24-uur per dag met de rest van de wereld verbonden. Je hebt altijd informatie binnen handbereik en die informatiestroom stopt nooit. Lukt het jou om je van deze informatiestroom los te koppelen?
Je dagelijkse leven
Ten slotte moet je daarnaast gewoon je dagelijkse leven leiden en proberen je hoofd boven water te houden. En dat is niet makkelijk als je gevoelig bent voor wat de samenleving van jou verwacht. Gewoon voor je gezin zorgen lijkt niet meer voldoende te zijn. Je moet een interessante baan hebben, je kinderen moeten minstens een paar hobby’s hebben en je kunt jezelf altijd verder blijven ontwikkelen.
Wat doet leven in een chaotische wereld met je?
Blijf jij overeind in deze chaotische wereld? Wat doet de chaos met jou? Je kunt op verschillende manieren negatieve gevolgen ondervinden. Leven in een chaotische wereld kan invloed hebben op je gemoedstoestand, je gezondheid en je sociale leven.
Overweldigd voelen
De chaos in de wereld in het algemeen en de chaos in je persoonlijke leven kan je erg overweldigen. Het kan moeilijk zijn alle informatie die je binnenkrijgt te verwerken en niet te veel te piekeren over nieuwsberichten. Je kunt je veel zorgen maken en je ongerust voelen.
Slecht slapen
Wanneer je je veel zorgen maakt en veel piekert, kun je meer moeite hebben in slaap te komen. Daarnaast wordt je slaappatroon ook verstoord door overmatige blootstelling aan het blauwe licht van de beeldschermen. En onvoldoende nachtrust maakt je meer gestrest en ongerust.
Werk-privébalans
Bovendien wordt er in deze chaotische wereld van je verwacht dat je altijd bereikbaar bent. Je krijgt niet alleen continu veel informatie binnen, maar je blijft ook bereikbaar voor je werk. Voor je het weet ben je e-mails en telefoontjes van je werk aan het beantwoorden in je vrije tijd.
Sociale vergelijking
Door sociale media ben je altijd op de hoogte van het leven van anderen. Het is leuk om foto’s van vrienden te zien en te weten wat anderen beleven. Maar de berichten die anderen plaatsen kunnen er ook voor zorgen dat je je eigen leven voortdurend vergelijkt met die van andere mensen. Je kunt meer gaan twijfelen aan jezelf en de keuzes die je maakt en je kunt het gevoel krijgen dat je dingen mist.
Stressfactoren in een chaotische wereld
Het feit dat jij in je eentje niet de problemen in de wereld kunt oplossen, kan je stress geven. Je kunt bijvoorbeeld je steentje bijdragen door netjes afval te scheiden en milieubewust te zijn, maar wat als 7 miljard mensen de aarde blijven uitputten? Je kunt een goed doel steunen om armoede te bestrijden, maar er is nog steeds veel armoede in de wereld.
Maak jij je zorgen over dergelijke kwesties? Misschien vraag je je af hoe het kan dat mensen zo zijn. Waarom wordt er überhaupt zoveel plastic gefabriceerd? Waarom worden er bossen gekapt? Waarom is er zoveel ongelijkheid? Nadenken en piekeren over problemen waar je weinig invloed op hebt, geeft veel stress.
Hetzelfde geldt voor de druk die je kunt voelen die anderen je opleggen. Alles wat zogenaamd van je verwacht wordt. Wanneer je daadwerkelijk het gevoel hebt dat je aan al die verwachtingen moet voldoen en altijd druk moet zijn, zul je veel stress krijgen.
Burn-out raken in een chaotische wereld
De innerlijke onrust en onmacht die je voelt, laat zien dat je empathisch bent en een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebt. Deze eigenschappen maken jou een mooi mens. Maar ze maken je ook gevoelig voor stress en burn-out.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Het kan voor jou moeilijk zijn rust te vinden en in balans te blijven. Als je een lange tijd veel stress hebt en geen rust kunt vinden, vergroot je het risico op een burn-out. Hou daarom altijd je gezondheid in de gaten en blijf niet te lang met stressklachten rondlopen.
Hoe voorkom je dat de chaos je overweldigt?
Je kunt beter leren leven in een chaotische wereld wanneer je beter leert omgaan met de chaos. Je weet dat de wereld een chaos is en je weet dat de klimaatverandering, de armoede, de vluchtelingencrisis grote problemen zijn. Je houdt je ermee bezig en doet van jouw kant wat je kunt, maar daarnaast leef je je dagelijkse leven.
Vraag je niet af hoe wij de wereld kunnen veranderen, maar kijk naar hoe jij de wereld kunt veranderen. Je kunt namelijk niet bepalen wat anderen doen en wat er allemaal om je heen gebeurt. Maar je kunt wel bepalen hoe jij ermee omgaat. Laat de chaos van de wereld jou niet gek maken.
Rust en balans is belangrijker dan je denkt
Voldoende rust nemen en voldoende ontspannen helpt je om beter opgewassen te zijn tegen de chaos in de wereld en er beter mee om te gaan. Het is essentieel om van stress te herstellen en het houdt je emotioneel stabiel en vermindert de kans op een burn-out.
Naast letterlijk uitrusten en ontspannen is het ook belangrijk om innerlijke rust te vinden. Hoe onrustiger jij je vanbinnen voelt, hoe chaotischer de wereld lijkt. Het helpt om je wereld te verkleinen en je aandacht meer te richten op het hier en nu en op waar je op de moment mee bezig bent. Als de piekergedachten en zorgen terug blijven komen, kun je ze ook van je afschrijven of iets actiefs gaan doen.
5 tips om rust te vinden in een chaotische wereld
Misschien denk je: hoe vind ik werkelijk rust als ik elke dag opnieuw geconfronteerd wordt met deze chaotische wereld? De volgende tips kunnen je helpen om uit de greep van deze chaos te komen en om je eigen weg te vinden.
Controle loslaten
Je zult rust vinden door allereerst de controle los te laten. Jij hebt gewoonweg niet de macht om alle wereldproblemen op te lossen. En je hoeft niet per se op de hoogte te zijn van alle laatste nieuwsupdates en alle Instagramposts van iedereen. Richt je op de dingen waar jij wel controle over hebt en wees oprecht blij met wat jij kunt doen.
Autonoom worden
Wat vind jij belangrijk in het leven? Waar sta jij voor en waar wil je graag prioriteit aan geven? Dergelijke vragen zullen je helpen autonoom te worden. Wanneer jij jezelf verantwoordelijk voelt voor je eigen leven en je eigen welzijn, zul je daar ook naar handelen. In plaats van jezelf met anderen te vergelijken, durf jij te leven op een manier die jou voldoening geeft.
Digitale detox doen
Merk je dat je vooral gevoelig bent voor nieuwsberichten en sociale media? Dan kun je erover denken om een digitale detox te doen. Je kunt je bijvoorbeeld ten doel stellen drie dagen offline te gaan. Of je kunt specifiek sociale media en nieuwsapps van je telefoon verwijderen en kijken wat dat met je doet.
Bewegen en actief zijn
Ook al lijkt bewegen en actief zijn het tegenovergestelde van rust vinden, voldoende beweging zal je helpen om minder stress en angstgevoelens te hebben. Wanneer je gaat fietsen of hardlopen maakt je lichaam het hormoon endorfine [1] vrij. Daardoor krijg je een gelukkig en ontspannen gevoel van sporten en bewegen. Bovendien werkt buiten zijn in de natuur ook kalmerend.
Goed voor jezelf zorgen
Dagelijkse gezonde routines zijn ook belangrijk om rust te creëren. Denk aan gezond eten, persoonlijke hygiëne en voldoende bewegen. Wanneer je goed voor jezelf zorgt en vasthoudt aan je eigen disciplines, laat je aan jezelf zien dat je trouw bent aan je eigen normen en waarden en dat geeft zelfvertrouwen en innerlijke rust.
Conclusie: Kun je rust vinden in een chaotische wereld?
Het kan een hele uitdaging zijn om rust te vinden te midden van de chaos in de wereld. Maar het is wel mogelijk! Bedenk dat je de wereld niet helpt door je veel zorgen te maken. Bovendien lijkt de wereld nog chaotischer als jij je onrustig van binnen voelt.
Probeer daarom meer rust in je leven te creëren door dingen los te laten waar jij geen invloed op hebt. Neem daarnaast bewust afstand van de hoeveelheid nieuwsconsumptie. Wees tevreden over jouw bijdrage aan een betere wereld, blijf goed voor jezelf zorgen en breng tijd in de natuur door.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Referenties
- Wikipedia.org – Endorfine – gevonden op 31/01/2024
Link naar pagina op wikipedia.org