Weet jij precies wat je sterke en zwakke punten zijn? En zo ja, weet je ook hoe je die het beste kunt inzetten? Het kan een hele uitdaging zijn er achter te komen waar je precies in uitblinkt en waar je nog aan kan werken. Dit kan je vervolgens stress geven, omdat je niet weet waar je moet beginnen. De Kernkwadranten van Ofman kunnen je hierbij helpen.
Het geeft je een houvast zodat het makkelijker wordt om verder te groeien. Daarnaast kan het een grote hulp voor je zijn om een bepaalde kwaliteiten te ontwikkelen en valkuilen te vermijden. Dit helpt je weer om je stress te verminderen!
Wat zijn de Kernkwadranten van Ofman?
Misschien heb je wel eens gehoord van de Kernkwadranten van Ofman. De Kernkwadranten van Ofman laten je zien wat je sterkste kwaliteiten, je valkuilen en je ontwikkelpuntjes zijn. Ook helpt het je inzicht te krijgen in hoe je functioneert. Een goede tool om zelfreflectie mee te doen dus.
Zoals de naam al zegt is dit model bedacht door Daniel Ofman. Hij is de oprichter van Core Quality en is in het dagelijks leven consultant en management coach. Zijn interesse in nieuwe manieren van management zette hem ertoe aan steeds meer stappen te zetten, waardoor hij gaandeweg de Kernkwadranten van Ofman opstelde. Daarnaast heeft hij een aantal succesvolle boeken geschreven.
Hij traint en coacht verschillende mensen, vooral op managementniveau. Hierdoor heeft hij veel ervaring opgedaan en heeft hij dit goed kunnen toepassen in zijn model.
De elementen van de Kernkwadranten van Ofman
Het model is opgebouwd in vier termen: ‘Kernkwaliteit’, ‘Valkuil’, ‘Uitdaging’ en ‘Allergie’. Elk van de vier karaktereigenschappen geeft invulling aan een ander gebied van je vaardigheden. Om erachter te komen hoe deze kernkwadranten jou kunnen helpen, is het goed eerst te kijken wat ze precies inhouden.
Kernkwaliteit
De naam zegt het al: Jouw kernkwaliteit is je belangrijkste eigenschap. Het zijn de vaardigheden die het meest bij je passen en jouw als persoon kenmerken. Iemands kernkwaliteit hoort tot de aangeboren eigenschappen.
Dit zijn de vaardigheden waar je bijvoorbeeld complimenten over krijgt of waar je trots op bent. Je kan hier iedere keer op terugvallen, dus het kennen van je kernkwaliteit is een groot voordeel.
Valkuil
Je valkuilen – ook wel vervormingen genoemd – kunnen naar voren komen wanneer je onder druk staat of je gestresst voelt. Dit zijn de eigenschappen die je in de weg kunnen zitten of je zwakker maken. Wat iemands valkuil is hangt af van onder andere persoonlijkheid, opvoeding en ervaringen.
Als je een bepaalde kernkwaliteit als lastig ervaart is dit geen verassing. Dit komt doordat een kernkwaliteit zo sterk ontwikkeld kan zijn dat je erin doorschiet. Stel dat je kernkwaliteit zelfvertrouwen is, maar dat je soms met mensen overhoop ligt. Dat kan juist komen door je kernkwaliteit, die ervoor zorgt dat je te weinig rekening houdt met de mening van anderen.
Uitdaging
Je uitdagingen kan je zien als het tegenovergestelde van je valkuilen, omdat ze juist je kernkwaliteiten kunnen aanvullen. Jouw uitdaging kan je zien als een kans om te groeien. Het zijn de gebieden waar je de potentie hebt om jezelf te verbeteren.
Het is dus verstandig om je uitdagingen te ontdekken, zodat je jouw ‘core qualities‘ nog meer kan verbeteren. Ook helpt het je om steeds beter je valkuilen te vermijden.
Allergie
Ook het woord allergie geeft al een sterke indruk van Ofman’s bedoeling hier: De eigenschappen van anderen die jou het meest dwarszitten. Als iemand een karaktereigenschappen heeft die haaks staat op jouw kernkwaliteiten geeft dat wrijving. Het is vaak het gedrag dat sterk aanwezig is bij een ander, maar je zelf nooit zou tonen.
Hierin is de ene persoon compleet anders dan de andere, dus waaraan iemand zich ergert varieert flink. Zo irriteert een analytisch persoon zich misschien aan een impulsief persoon, of een empathisch persoon zich aan een pragmatisch persoon.
Hoe kan je de Kernkwadranten van Ofman gebruiken?
Nu bestaat er een aardige kans dat jij helemaal geen manager bent. Heb je dan nog steeds wat aan de Kernkwaliteit van Ofman? Laten we eens kijken.
Hoe kan je je kernkwaliteit gebruiken?
Misschien vind je je kernkwaliteiten nogal voor de hand liggend, maar het helpt je als je eerst zeker weet wat je sterkste punten zijn. Stel die dus eerst vast, zodat je ermee aan de slag kunt. Een stukje zelfinzicht doet wonderen!
Probeer je sterkste punten echt te gebruiken als je kracht of drijfveer. Dit zorgt voor een voldaan gevoel, omdat je doet wat bij jou past. Ook helpt het je om inzetbaar te zijn voor anderen, bijvoorbeeld op je werk. Voor je relaties met anderen kan het zorgen voor meer hechtheid, omdat een ander jouw kern ziet en jou op die manier goed kan leren kennen.
Voorbeeld: je kernkwaliteit is doorzettingsvermogen. Je zit al een tijdje in een stressvolle situatie met familie, omdat je tante chronisch ziek is. Je hebt een goede band met haar en je wil dat het goed met haar gaat. Helaas is haar gedrag vanwege haar ziekte de laatste tijd erg veranderd.
Omdat je haar al jaren kent en een groot doorzettingsvermogen hebt, laat je je irritatie niet de overhand nemen en blijf je voor haar klaarstaan. De voldoening die je daardoor voelt helpt je om je stressniveau behapbaar te houden.
Hoe kan je je valkuilen gebruiken?
Als je je kwaliteiten kent, hoeft het niet lang te duren voordat je je valkuilen leert kennen. Bekijk goed welke specifieke eigenschappen jou soms juist in de weg staan en wat het gevaar is als je er niets aan doet. Dit kunnen dus doorgeschoten kernkwaliteiten zijn.
Ga voor jezelf na in welke situaties jouw kernkwaliteit niet langer een goede aanvulling is, maar juist een negatieve eigenschap wordt. Als je deze gevaren op tijd ziet kan je er wat aan doen.
Voorbeeld: je hebt een groot analytisch vermogen, wat je op het werk al vaak heeft geholpen om allerlei problemen op te lossen. Je kan goed inschatten hoe mensen in elkaar zitten en hebt hier veel collega’s mee geholpen.
Aan de andere kant begin je te merken dat je baas zich hieraan begint te ergeren, omdat je haar vaak op haar zwakke punten wijst. Deze verzwakte relatie met je baas geeft je stress, maar omdat je de valkuil herkent besluit je er iets aan te doen. Je probeert minder analytisch met haar om te gaan door beter te luisteren. Ook al gaat het niet altijd goed, de relatie verbetert en die stress neemt stukje bij beetje af.
Hoe kan je je uitdaging gebruiken?
Om je uitdagingen goed te kunnen gebruiken, bekijk je welke kwaliteiten je kunt ontwikkelen zodat je niet in je valkuil terecht komt. Het is dit altijd even makkelijk om te zien waar je in wil groeien. Stel jezelf dus kritische vragen, zodat je ervoor zorgt dat je uitdagingen duidelijk worden.
Ben je besluitvaardig maar is jouw valkuil dat je beslissingen slecht uitpakken voor anderen? Probeer dan te ontdekken wat hier de oorzaak van is.
Denk je veel over dingen na maar heb je steeds vaker last van impulsief gedrag? Onderzoek welke stressfactoren voor je impulsiviteit zorgen en kijk of je er iets aan kan doen.
Is zelfvertrouwen jouw kernkwaliteit en is je valkuil om anderen daarmee voor de borst te stoten? Ga dan de uitdaging aan om een stapje terug te nemen en andere personen een kans te geven om hun kwaliteiten te tonen.
Hoe kan je je allergie gebruiken?
Al klinkt dit niet erg logisch, je kunt wel degelijk van je allergie leren omdat het rechtstreeks van invloed is op je kernkwaliteit. Zodra je aan de hand van de Kernkwadranten van Ofman erachter bent gekomen wat je eigen kernkwaliteiten precies zijn, kan je vaststellen wat je allergie is.
Zodra je weet wat je allergie is, kan je er wat aan doen. Als je je aan bepaalde mensen ergert, is de kans groot dat dit komt door een tegenstelling van jullie kwaliteiten. Hoe kun je dit zien?
Laten we als voorbeeld nog eens besluitvaardigheid nemen. Als je besluitvaardig bent kan je je ergeren aan iemands passiviteit. Je wil vlotte beslissingen maken, maar de ander wil graag langer nadenken. Je allergie is besluiteloosheid, dus je voelt de frictie en vervolgens misschien zelfs stress. De uitdaging is hier dus om meer geduld te ontwikkelen. Daarnaast is het goed te letten op de uitkomst, die vaak niet eens slechter is dan je eigen manier. Zo zie je ook meteen de goede uitkomst van je geduld.
Het gevaar van (chronische) stress op je werk
Nu is het dus zeker niet makkelijk om de Kernkwadranten van Ofman perfect toe te passen. Als je bijvoorbeeld op je werk nog aan het oefenen bent en het lukt nog niet helemaal, geef het dan niet op! Blijf analyseren wat je mogelijke valkuilen zijn en probeer ze om te zetten in uitdagingen, in positieve leerpunten.
Wanneer het nog niet slaagt en je veel stress ervaart kan dit je enorm in de weg zitten. Chronische stress kan een gevaar voor je vormen, zoals de ontwikkeling van een burn-out. Je krijgt een steeds grotere weerzin naar je werk te gaan, waardoor je sneller emotioneel uitgeput raakt en juist de uitdagingen op je werk weer slechter aan kunt. Chronische stress verhoogt het risico op hart- en vaatproblemen en je immuunsysteem kan verstoord raken.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Deze vicieuze cirkel is zowel sluipend als slopend. Voordat je het doorhebt heeft de chronische stress zijn werk al gedaan. Hoewel stress op zich niet verkeerd is, heeft chronische stress dus slechte gevolgen op je lichaam. Maar dit betekent niet dat je er niks aan kan doen.
Tips om te ontspannen na een stressvolle tijd op je werk
Wanneer je hebt onderzocht wat je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn, heb je misschien ook wat meer duidelijkheid gekregen over je persoonlijkheid. Waarom is dit nuttig? Je weet dan beter wat je stress geeft en wat je juist verlichting brengt.
Goede ontspanning na een stressvolle tijd op je werk kan je helpen om chronische stress te verhelpen. Als je weet wat voor jou werkt, grijp deze ontspanning dan vooral op regelmatige basis aan. Wellicht makkelijk in theorie, maar nu nog de praktijk. Drie tips:
- Eindig je werkdag niet te ‘moeilijk’. Hoe kan je dit zien? Doe de lastigste taken niet op het laatst. Dit zorgt ervoor dat je brein alvast de kans krijgt om af te bouwen. Zo bereid je jezelf alvast voor op ontspanning. Je kunt dit onder andere doen door alvast taken voor de volgende dag klaar te zetten.
- Bedenk wat je waardeert aan je werk. Dit is soms een uitdaging, want niet al het werk is even stimulerend. Zelfs als je een hekel hebt aan je werk kan het je lukken één leuk moment van de dag te herinneren. Dit helpt je om een dankbare houding te ontwikkelen, een effectief tegengif voor stress.
- Je hebt het misschien al vaker gehoord: Leg je telefoon aan de kant voordat je gaat slapen. Slaap is een belangrijk onderdeel van je gezondheid. Het helpt je om scherp te blijven en de stress van de dag beter aan te kunnen of af te weren. Het blauwe licht van je telefoon verstoort de aanmaak van je slaaphormoon melatonine, dus leg hem ruim – bijvoorbeeld een uur – voor het slapengaan weg.
Veelgestelde vragen
Bronnen
- reflectiesite.nl – Kernkwadranten – Gevonden op 25-07-2022
Link naar artikel - bpopleidingen.nl – Kernkwadranten Ofman als Intervisiemethodiek – 25-07-2022
Link naar artikel - nlp-zuid.nl – Het kwadrant van Ofman – Gevonden op 25-07-2022
Link naar artikel - jobdesign.be – Chronische stress – de tol van een sluipend gif – Gevonden op 27-07-2022
Link naar artikel - hugseat.io – De 7 makkelijkste manieren om te ontspannen na een drukke werkdag – Gevonden op 27-07-2022
Link naar artikel - zelforganisatiefabriek.nl – Ofman Kernkwadranten: Jouw Kernkwaliteiten & Voorbeelden – Gevonden op 27-07-2022
Link naar artikel