Je persoonlijkheid wordt gevormd door positieve en negatieve eigenschappen die je bezit. Wanneer je jouw positieve eigenschappen herkent en als jouw kracht inzet, krijg je meer positieve gevoelens en een positiever zelfbeeld. Toch is het niet altijd makkelijk om positieve punten bij jezelf te herkennen. Wat maakt dit zo moeilijk? En hoe kun je ze ontdekken?

Wat zijn positieve eigenschappen?

Eigenschappen zeggen iets over wie jij bent en maken deel uit van jouw persoonlijkheid. Iedereen heeft positieve en negatieve eigenschappen. Volgens de positieve psychologie [1] zijn we geneigd om ons vooral te concentreren op onze zwakke kanten. Maar het is veel beter om te ontdekken waar je kracht ligt en je op die persoonlijke kracht te focussen in plaats van je zwakke punten.

Welke positieve eigenschappen heb jij? Sta je bekend om je vriendelijkheid, je doorzettingsvermogen of je geduld? Of ben je juist enthousiast, verantwoordelijk, ijverig en leergierig? Er bestaan een heleboel positieve karaktereigenschappen. Je kunt bijvoorbeeld vindingrijk, behulpzaam, betrouwbaar, creatief, zorgvuldig, gedreven, bescheiden, attent, eerlijk, veerkrachtig of zelfverzekerd zijn.

Waarom is het soms moeilijk je eigen positieve eigenschappen te herkennen?

Welke sterke eigenschappen zou jij vertellen aan je toekomstige werkgever? Lukt het jou om een paar positieve eigenschappen van jezelf te noemen? Of vind je dat moeilijk? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je dit moeilijk vindt.

Bescheidenheid en zelfkritiek

Misschien weet je wel een paar positieve punten over jezelf te noemen, maar spreek je deze uit bescheidenheid liever niet uit. Maar het kan ook zijn dat je zo bescheiden bent dat je die mooie eigenschap werkelijk niet bij jezelf herkent.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Bescheidenheid is een mooie en een positieve eigenschap. Maar je moet oppassen voor de valkuil dat je bescheidenheid niet in zelfkritiek doorslaat. Bescheiden zijn betekent niet dat je jezelf omlaag moet halen en je positieve kant moet verstoppen. Je hoeft jezelf niet onzichtbaar te maken. Het feit dat je bescheiden bent, laat zien dat je een mooi persoon bent en dat mogen anderen best zien.

Vergelijking met anderen

Het kan ook zijn dat je twijfelt over je positieve eigenschappen, omdat je anderen kent die deze eigenschappen nog veel beter bezitten. Wanneer jij geneigd bent jezelf met anderen te vergelijken, kan het lastig zijn je positieve eigenschappen te herkennen. Anderen zullen namelijk altijd wel ergens meer in uitblinken.

Probeer daarom jezelf minder met anderen te vergelijken en meer tevreden te zijn met jezelf en de kwaliteiten en eigenschappen die jij bezit. Iedereen is uniek, ook jij. Je zult gelukkiger zijn als je dat inziet en vaker emoties als liefde en blijheid kunnen ervaren.

Onzekerheid

Iedereen is weleens onzeker. Je twijfelt over jezelf of over de beslissing die je neemt. Maar wanneer de onzekerheid overheersend is, heb je waarschijnlijk een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Het kan dan heel moeilijk zijn om positieve eigenschappen bij jezelf te herkennen. Aan de andere kant kun je jouw extreme onzekerheid overwinnen door stil te staan bij je positieve eigenschappen en te ontdekken waar jouw kracht ligt.

Behoefte aan bevestiging

Wanneer je erg onzeker bent of een laag zelfbeeld hebt, kun je afhankelijk worden van de bevestiging van anderen. Je ziet daarom niet je positieve eigenschappen, omdat je niet in jezelf gelooft. Je gelooft pas dat je er mag zijn wanneer je bevestiging en waardering van anderen krijgt.

Waarom is het soms moeilijk je eigen positieve eigenschappen te herkennen?

Je kunt zo druk bezig zijn om deze bevestiging en waardering te krijgen en aardig gevonden te worden dat je niet meer toekomt aan persoonlijke ambities en behoeftes. Je wordt afhankelijk van de mening van anderen. Het is daarom belangrijk dat je je eigen kwaliteiten leert kennen en waarderen om je eigenwaarde op te krikken.

Waarom is het belangrijk om je eigen positieve eigenschappen te herkennen?

Het is voor je levensgeluk cruciaal om jezelf te waarderen. Je positieve eigenschappen kennen helpt je blij te zijn met jezelf en met jouw persoonlijke groei. Wanneer je jezelf goed kent, kun je ook trots op je eigen inspanningen zijn, omdat je weet wat ze voor jou persoonlijk betekenen. Ook heb je vertrouwen in jezelf bij nieuwe uitdagingen, omdat je weet hoe je jouw sterke kanten kunt inzetten.

Zelfreflectie helpt tegen stress

Jezelf goed kennen geeft je bovendien meer energie en zelfvertrouwen waardoor je beter met stress om kunt gaan. Je doet je werk met meer vertrouwen. Je twijfelt namelijk niet constant aan jezelf en je eigen kunnen. Je kunt op je werk jouw persoonlijke kracht inzetten, waardoor je betere resultaten levert en minder stress ervaart.

Door zelfreflectie begrijp je beter wie je bent, waar je voor staat en wat je nodig hebt om gelukkig te zijn. Stel jezelf bijvoorbeeld vragen als: Waardoor raak ik gespannen? Wat is er gebeurd? Welke persoonlijke eigenschappen kwamen tot uiting? Op die manier zal naar voren komen waarom je stress ervaart op bepaalde momenten en wat je eraan kunt doen om de stress terug te dringen.

Een positief zelfbeeld als antwoord op burn-out

Wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld, kun je het gevoel hebben dat je jezelf constant moet bewijzen. Dit kan vervolgens tot perfectionisme of faalangst leiden. Bovendien kun je moeite hebben met je grenzen aangeven als je een negatief zelfbeeld hebt. Uiteindelijk kunnen deze eigenschappen je veel stress geven en gevoelig maken voor een burn-out.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Een positief zelfbeeld daarentegen helpt je om sneller tevreden te zijn. Het hoeft niet altijd beter en je hoeft jezelf niet continu te bewijzen. Je staat steviger in je schoenen en je durft je grenzen beter aan te geven. Hierdoor kom je meer in evenwicht met jezelf en verlaag je het risico op een burn-out.

Tips om je positieve eigenschappen te ontdekken

Je kunt je positieve eigenschappen ontdekken door tijd te maken voor zelfreflectie, door feedback aan anderen te vragen en door eerlijk naar jezelf te kijken. Je zult jezelf op die manier beter leren kennen en ruimte maken voor persoonlijke ontwikkeling. Vervolgens is het nog wel belangrijk dat je jezelf accepteert zoals je bent en je tevreden met jezelf kunt zijn.

Maak tijd voor zelfreflectie

Hoe vaak maak jij nu echt tijd vrij om te reflecteren op jezelf? Zelfreflectie betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt en eerlijk naar jezelf kijkt. Dat helpt niet alleen om stress terug te dringen, maar je leert jezelf hierdoor ook goed kennen.

Kies hiervoor specifiek een moment in de week uit om terug te kijken op je ervaringen van de week. Vraag je af wat je geleerd hebt van wat je hebt meegemaakt en welke vaardigheden je hebt ingezet. Wat was jouw rol in een taak? Hoe heb je gehandeld? En wat was de uitkomst hierdoor?

Vraag feedback aan anderen

Je kunt ook een beter zelfbeeld krijgen door anderen om feedback te vragen. Vraag je familie, je vrienden en collega’s bijvoorbeeld om drie positieve eigenschappen van jou te benoemen. Verzamel de antwoorden en vergelijk ze met elkaar. Je kunt nu een top drie maken van de eigenschappen die het meest genoemd werden.

Wees realistisch en eerlijk

Wanneer je jouw persoonlijke kracht wilt ontdekken, gaat het er niet om welke eigenschappen jij tot in de perfectie bezit. Het kan zijn dat je de neiging hebt overmatig kritisch naar jezelf toe te zijn. Maar wanneer je positieve eigenschappen bij jezelf benoemt, betekent dat niet dat je deze niet nog verder kunt cultiveren. Niemand is perfect en bezit mooie eigenschappen tot in de perfectie.

Het gaat er ook niet om welke eigenschappen jij zou willen bezitten. Je kunt jezelf doelen stellen om bepaalde eigenschappen te cultiveren. Maar wanneer je jouw positieve eigenschappen wilt ontdekken, gaat het erom welke eigenschappen jij bezit en die jou persoonlijkheid op dit moment vormen.

Let op kleine successen

Een eigenschap wordt niet pas jouw persoonlijke kracht wanneer je er enorm in uitblinkt of wanneer anderen deze al veraf bij jou zouden moeten herkennen. Je kunt jouw positieve eigenschappen al in kleine dingen herkennen.

Probeer je daarom meer bewust te worden van kleine successen die je op een dag behaald. Heb je een taak succesvol uitgevoerd? Heb je vandaag gezond gekookt? Of ben je gaan sporten? Dan kun je daar al een aantal mooie eigenschappen uit afleiden. Vraag je af wat er goed ging en welke vaardigheden je hebt ingezet. In alledaagse dingen kun jij je positieve eigenschappen ontdekken.

Werk aan zelfacceptatie

Toch zul je jouw positieve eigenschappen ook daadwerkelijk als positief gaan zien als je jezelf accepteert. Wanneer je jezelf onvoldoende accepteert zoals je bent, heb je moeite je eigen kwaliteiten en jouw kracht te zien.

Velen hebben moeite om zichzelf te accepteren, omdat ze iets negatiefs van zichzelf heel groot maken. Voor je gevoel worden positieve eigenschappen overschaduwd door negatieve punten van jezelf. Je kunt dit doorbreken door je focus te verleggen. Hou een periode lang een positief dagboek bij waarin je allerlei mooie momenten verzamelt en beschrijft welke invloed jij daarop hebt gehad. Dit zal je helpen de focus te verleggen naar mooie eigenschappen en vaardigheden die je bezit en jezelf te accepteren.

Cultiveer je sterke punten voor talloze voordelen

Wanneer je positieve eigenschappen cultiveert en je overtuigd bent van je eigen sterke punten, zul je sterker in je schoenen staan. Je bent zelfverzekerder en dat zal je helpen je positieve punten op je werk in te zetten en daar meer voldoening uit te halen.

Zelfvertrouwen en eigenwaarde

Het grootste voordeel van je bewustzijn van je positieve punten is dat je lekkerder in je vel komt te zitten. Je voelt je meer tevreden over jezelf en je hebt een gezond gevoel van eigenwaarde. Zelfvertrouwen hebben en positief over jezelf denken is erg belangrijk voor je levensgeluk.

Effectiviteit en productiviteit

Daarnaast helpen je sterke punten je om productief en effectief te zijn op je werk of in je dagelijkse bezigheden. Zelfkennis helpt je om een duidelijke persoonlijke visie te hebben. Je weet waar je voor staat, wat je wilt bereiken en waar je energie van krijgt.

Je kunt hierdoor makkelijker beslissingen nemen en je kunt zo veel mogelijk uit een werkdag halen. Maar wat vooral een voordeel is van persoonlijke effectiviteit is dat je jouw persoonlijke doelstellingen haalt en je jouw eigen dromen kunt realiseren. Dit zal je veel positieve energie geven.

Voldoening en plezier

Ten slotte haal je meer voldoening uit je werk en heb je meer werkplezier wanneer je jouw mooie eigenschappen positief in kunt zetten. Als je iets doet wat past bij jouw persoonlijke waarden en sterke punten krijg je voldoening. Stel dat creativiteit een van jouw positieve eigenschappen is en je deze creativiteit ook daadwerkelijk dagelijks kunt gebruiken. Dan zal je dat veel voldoening en plezier geven.

Conclusie: Het belang van je positieve eigenschappen herkennen en cultiveren

Het is voor je levensgeluk heel belangrijk dat je jouw positieve eigenschappen herkent en verder kunt cultiveren. Je zelfkennis zal toenemen, je zult sterker in je schoenen staan en meer zelfvertrouwen hebben. Hierdoor zul je minder stress ervaren en minder risico lopen op een burn-out.

Bovendien zul je betere beslissingen kunnen nemen op basis van jouw positieve punten en jouw persoonlijke visie. Je zult meer tevreden zijn en je eigenwaarde zal toenemen. Dit komt jouw persoonlijke effectiviteit ten goede en geeft je meer voldoening en plezier in je werk. Maak daarom jouw positieve eigenschappen tot jouw kracht.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Je kunt je sterke punten ontdekken door tijd te maken voor zelfreflectie en door anderen hun mening over jou te vragen. Daarnaast zal zelfacceptatie je helpen om een eerlijk zelfbeeld te krijgen en je positieve punten bij jezelf te zien.

Wanneer je heel erg onzeker over jezelf bent en een negatief zelfbeeld hebt, kun je moeilijk je eigen positieve punten herkennen. Zelfs als iemand anders jouw positieve eigenschappen voor jou benoemt, kan het voor jou nog steeds voelen alsof je ze niet hebt.

Je kunt een genetische aanleg hebben dat je bepaalde eigenschappen makkelijker kunt ontwikkelen en met andere meer moeite hebt. Maar je moet je sterke punten hoe dan ook tijdens je leven ontwikkelen. Niemand wordt bijvoorbeeld met geduld, zelfbeheersing of veerkracht geboren.

Als je je positieve punten niet kunt inzetten in je huidig baan, zul je minder voldoening uit je werk halen. Je voelt je wellicht vaker onzeker over je resultaten of hebt minder werkplezier. Dit kan voor meer stress zorgen.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Positieve psychologie – gevonden op 14/06/2023
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *