Wat is een paniekstoornis: Een gevoel van paniek dat je overvalt wanneer je in gevaarlijke situaties terechtkomt, is helemaal niets om je zorgen over te maken. Het paniekgevoel helpt je om snel op bepaalde situaties te reageren en eens de dreiging voorbij verdwijnt ook dat gevoel van paniek. Herhaaldelijke paniekaanvallen kunnen door de tijd leiden tot een paniekstoornis, waarvoor wel professionele hulp aangewezen is. Laten we wat dieper ingaan op deze angststoornis.

Wanneer spreken we van een paniekstoornis?

Als je op regelmatige onverwacht momenten, soms ook zonder directe aanleiding, een zeer intense angst voelt die niet in verhouding staat tot wat er op dat moment gebeurt, kan je spreken van een paniekstoornis. Naast de angst die je dan voelt, zul je ook al angst ervaren over een volgende paniekaanval. Een vicieuze cirkel dus die heel wat invloed heeft op je dagelijkse leven en functioneren. Het kan ertoe leiden dat je bepaalde plaatsen, activiteiten of situaties gaat vermijden en op die manier voor een groot stuk geïsoleerd raakt van het leven en je omgeving. In dit gevallen spreken we van een paniekstoornis.

Paniekstoornissen zijn onder te brengen bij de angststoornissen.

Hoe ontstaat een paniekstoornis?

De oorzaak van een paniekstoornis is niet zo eenvoudig aan te duiden, bij iedereen kan die verschillend zijn, al zijn wel enkele zaken aan te duiden die het ontwikkelen ervan in de hand kunnen werken. Bovendien moet ook gezegd worden dat iemand die geconfronteerd wordt met een eenmalige paniekaanval daarom niet automatisch een paniekstoornis zal ontwikkelen op de langere termijn.

niet iedere paniekaanval word een paniekstoornis

Zaken die mogelijk een aanleiding kunnen vormen tot het ontwikkelen van een paniekstoornis zijn:

  • Kinderen van ouders die lijden aan een bepaalde vorm van angststoornis hebben een grotere kans om zelf een paniekstoornis te ontwikkelen. Erfelijkheid is dus een eerste oorzaak die kan aangeduid worden.
  • Een traumatische of erg negatieve ervaring uit het verleden kan aanleiding geven tot het ontwikkelen van een paniekstoornis. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een verleden van mishandeling of seksueel misbruik.
  • Een ingrijpende en drastische verandering in het eigen leven die gepaard gaat met een enorme hoeveelheid stress kan het ontwikkelen van een paniekstoornis in de hand werken. Iemand uit de naaste omgeving die komt te overlijden, een ingrijpend en onverwacht ontslag op het werk of een pijnlijke scheiding, om nog maar enkele gebeurtenissen te noemen die voor een zware impact kunnen zorgen.

Welke symptomen horen bij een paniekstoornis?

Een paniekstoornis kan zich op heel verschillende manieren uiten, sterk uiteenlopend van patiënt tot patiënt. Hartkloppingen, overmatig zweten, duizeligheid, hoofdpijn, pijn op de borst, ademnood, misselijkheid zijn stuk voor stuk symptomen die vaak ervaren worden door mensen met een paniekstoornis. Ook de angst om dood te gaan, de angst om de controle over zichzelf volledig te verliezen en angst om een nieuwe paniekaanval te krijgen zien we vaak terugkeren. De angst voor een nieuwe aanval wordt hoofdzakelijk gevoed door het ervaren van de hierboven beschreven symptomen.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Is een paniekaanval hetzelfde als een paniekstoornis?

Onder een paniekaanval verstaan we het moment dat de angst toeslaat en de paniek een overheersende vorm gaat aannemen. Als die aanvallen regelmatig voorkomen, kunnen we spreken van een paniekstoornis. Een eenmalige paniekaanval hoeft niet per definitie uit te groeien tot een stoornis, maar het kan wel het begin ervan vormen.

Een paniekstoornis van dag tot dag

Een paniekstoornis heeft een grote invloed op het dagdagelijkse leven. De extreme angst om een paniekaanval te krijgen, zorgt er namelijk voor dat die mensen bepaalde plaatsen en activiteiten vermijden en zo van anderen en de omgeving gaan vervreemden. Ze sluiten zich als het ware op en af van de wereld en dit kan dan weer leiden tot het ontwikkelen van pleinvrees. Het gebruik van drugs, alcohol en kalmeringsmiddelen wordt vaak gezien als een uitweg omdat het de angsten en gevoelens voor een stuk verdoofd. Doorheen de tijd zal een vicieuze cirkel ontstaan die moeilijk te doorbreken lijkt.

Leven met een paniekstoornis levert voor degene die eraan lijdt een permanent stressgevoel op. Er is constant die angst voor een paniekaanval en dat alleen al legt een enorme druk op de schouders en maakt het leven zwaar om dragen.

Kan ik afkomen van mijn paniekstoornis?

Voor ongeveer 70 tot 80 procent van de mensen die lijden aan een paniekstoornis biedt een combinatie van cognitieve gedragstherapie en medicatie tot een vermindering van het aantal paniekaanvallen of blijven deze zelfs helemaal uit.

Welke therapie kan mij helpen?

Tijdens de cognitieve gedragstherapie wordt geleerd om niet langer situaties te vermijden die zouden kunnen leiden tot een paniekaanval. Onder begeleiding worden net die omstandigheden opgezocht die de angsten oproepen en wordt aangetoond dat ook zonder die angst die handelingen mogelijk zijn. Ee realistisch denkpatroon zorgt voor een vermindering van de overheersende gevoelens en doorbreekt de cirkel waarin de cliënt zich bevond.

Zijn er medicijnen voor paniekstoornissen?

Vaak wordt de cognitieve gedragstherapie gecombineerd met medicatie die rustgevend werkt en die de angstgevoelens verminderen. Hier moet opgemerkt worden dat de medicatie dan wel de symptomen kan helpen verminderen, maar het neemt de oorzaak niet weg, daarvoor is de therapie een noodzakelijke aanvulling.

Nuttige tips voor het leven met een paniekstoornis

Zelf kan je naast de behandeling een aantal zaken ondernemen om met een paniekstoornis te leven en om te gaan.

Het is belangrijk voor de omgeving dat ook zij weten wat er aan de hand is om in voldoende mate begrip te kunnen opbrengen. Praat erover met de mensen rondom je of schrijf jouw angsten en gevoelens op als je het moeilijk vindt om er rechtstreeks over te praten. Wederzijds begrip zal misverstanden uit de weg helpen en zo kan ook jouw omgeving je aanmoedigen om niet je niet te isoleren van de buitenwereld.

Stress vermijden is belangrijk en hier kan je zelf heel wat stappen in ondernemen. Zorg voor een goede dagindeling, beweeg voldoende en ga op zoek naar een hobby waar je voldoening uit haalt. Ook uit werken gaan, helpt in het aanhouden van een structuur.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wees ook lief voor jezelf en heb aandacht voor de situaties die je overwonnen hebt. Het is goed om stil te staan bij die overwinningen en het zal helpen in het verminderen van je angsten en in het ondernemen van volgende stappen.

Praten met lotgenoten is eveneens een goede manier om te leren omgaan met je angsten. Je kan leren van anderen en van hun manier van ermee omgaan en het leert je dat er nog mensen zijn die in dezelfde situatie zitten als jij.

Geef nooit op!

Leven met een paniekstoornis is niet alleen voor degene die eraan lijdt een grote druk op het leven, ook voor de mensen errond gaat het gepaard met gevoelens van ongerustheid en onmacht. Professionele hulp van artsen en therapeuten is de beste manier om de angsten onder ogen te zien, er op een goed manier te leren mee omgaan en zo op termijn de paniekstoornis te leren overwinnen. De weg naar een normaal leven is niet eenvoudig, maar vast en zeker haalbaar.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Enkele veelgestelde vragen

Wat is een paniekstoornis?

Een paniekstoornis valt onder de angststoornissen en zorgt ervoor dat iemand een extreme angst ervaart die niet meer in verhouding staat tot de gebeurtenis.

Hoe ontstaat een paniekstoornis?

Erfelijke factoren, een traumatische gebeurtenis of een ingrijpende verandering zijn de voornaamste oorzaken voor het ontwikkelen van een paniekstoornis.

Is een paniekaanval hetzelfde als een paniekstoornis?

Nee, we spreken pas van een paniekstoornis als de paniekaanvallen herhaaldelijk voorkomen.

Kan je genezen van een paniekstoornis?

Door een combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie kan het aantal paniekaanvallen aanzienlijk verminderen of kunnen ze zelfs helemaal wegblijven.

Bronnen

  1. Thuisarts.nl – Ik heb een paniekstoornis – gevonden op 22-02-2022
    https://www.thuisarts.nl/paniekaanvallen/ik-heb-paniekstoornis
  2. PsyQ.nl – Paniekstoornis – gevonden op 22-02-2022
    https://www.psyq.nl/angststoornis/paniekstoornis
  3. UMCG – Paniekstoornis: over de ziekte – gevonden op 22-02-2022
    https://www.umcg.nl/-/paniekstoornis-over-de-ziekte

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *