Ben je constant bang dat er iets vreselijks zal gebeuren? Voel je je de hele tijd gespannen en pieker je voortdurend? Dan kan het zijn dat je een gegeneraliseerde angststoornis of piekerstoornis hebt. De gegeneraliseerde angststoornis komt veel voor onder de bevolking. Je maakt je dan veel zorgen over bijvoorbeeld je werk, je gezondheid of je familie. Daarnaast piekeren mensen met een gegeneraliseerde angststoornis zo veel dat ze er allerlei klachten van kunnen krijgen. De angst kan op een gegeven moment je leven gaan beheersen. Maar gelukkig sta je niet alleen in de strijd en kun je je angsten overwinnen.

Wat is een angststoornis?

Iedereen kan af en toe in bepaalde situaties angst ervaren. Angst is een belangrijke emotie die je alert maakt op gevaar. Normaal gesproken verdwijnen de angstgevoelens vanzelf en zijn ze van korte duur. Maar wat nu als je bijna altijd angstig bent en de angsten sterk aanwezig zijn? Of als je angstig bent in compleet ongevaarlijke situaties? Dan kan het zijn dat je last hebt van een angststoornis.

Een angststoornis heeft een grote invloed op je dagelijks leven. Je kunt moeite hebben om naar je werk of naar school te gaan. Sommigen gaan sociale bijeenkomsten uit de weg of andere situaties die hun klachten erger maken.

Welke angststoornissen zijn er?

Angststoornissen komen veel voor en naast de gegeneraliseerde angststoornis bestaan er nog andere angststoornissen. Elke angststoornis kenmerkt zich door bepaalde symptomen en de klachten kunnen per persoon verschillen.

Gegeneraliseerde angststoornis

Bij een gegeneraliseerde angststoornis voel je je continu angstig of heb je bange voorgevoelens. Bij gegeneraliseerde angst ben je niet slechts bang voor een ding, maar voor verschillende dingen. Je kunt eindeloos piekeren over kleine zaken en je maakt je overmatig zorgen over veel dagelijkse dingen. Daarom wordt deze angststoornis ook wel piekerstoornis genoemd. Je kunt klachten hebben, zoals hartkloppingen, duizeligheid, benauwdheid en zweten.

Paniekstoornis

Als je een paniekstoornis hebt, heb je regelmatig last van paniekaanvallen. Je kunt ineens in paniek raken en ook constant bang zijn om opnieuw een paniekaanval te krijgen. Deze angst kan je leven gaan beheersen en gaat vaak samen met agorafobie of pleinvrees. Je gaat situaties vermijden waarin je een paniekaanval zou kunnen krijgen.

Sociale-angststoornis

Ben je altijd heel erg bang voor de reactie van anderen? Dan heb je misschien een sociale-angststoornis of een sociale fobie. Je bent zo bang voor kritiek of dat anderen je raar vinden en negatief over je denken dat je sociale situaties het liefst zo veel mogelijk vermijdt.

Er zijn heel wat angststoornissen met elk andere ervaringen

Dwangstoornis

Als je een dwangstoornis hebt, wordt je leven beheerst door dwanggedachten of dwanghandelingen. De gedachten zijn hardnekkig en maken je angstig. Dwanghandelingen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je steeds iets wilt controleren of schoonmaken.

Verlatingsangst

Verlatingsangst is de angst verlaten te worden door iemand die je dierbaar is. Je bent bang dat je in de steek wordt gelaten, dat je partner je verlaat of dat een van je naasten iets ergs overkomt. Deze gedachten komen steeds terug en gaan je leven bepalen.

Specifieke fobie

Je kunt ook constant een grote angst hebben voor bepaalde voorwerpen of situaties. Je hebt dan een specifieke fobie. Denk bijvoorbeeld aan claustrofobie wanneer je bang bent voor gesloten ruimtes. Anderen hebben hoogtevrees en zijn bijvoorbeeld bang van een ladder te kunnen afvallen of worden duizelig van angst op een hoge verdieping.

Gevolgen van een gegeneraliseerde angststoornis voor het dagelijks leven

Een gegeneraliseerde angststoornis heeft een grote impact op je dagelijks leven. Op het moment dat de angst overheerst, kun je lichamelijke verschijnselen hebben, zoals benauwdheid, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, droge mond en het gevoel de controle over jezelf te verliezen.

Lichamelijke klachten

Daarnaast kun je andere lichamelijke spanningsklachten hebben, zoals gespannen spieren en hoofdpijn. Bovendien put de constante spanning je uit en zul je je erg vermoeid voelen. Sommigen hebben ook last van overmatig zweten en trillen of krijgen buikpijn en diarree. Je kunt gaan denken dat je aan een ernstige lichamelijke ziekte lijdt waardoor je nog meer gaat piekeren.

Concentratieproblemen

Ook rusteloosheid en concentratieproblemen kunnen ervoor zorgen dat je slechter functioneert. Je kunt je lastig concentreren en daardoor krijg je je werk niet op tijd af wat je nog meer reden tot piekeren geeft.

De ervaringen met gegeneraliseerde angststoornissen zijn heel divers

Slaapproblemen

Bovendien kun je slecht in slaap komen als je veel piekert of je slaapt heel onrustig en wordt snel wakker. Door de slaapproblemen zul je oververmoeid raken, waardoor je prikkelbaar bent, minder werkprestaties kunt leveren en meer spanningen in het gezin kunt hebben.

Sociaal isolement

Wanneer je een gegeneraliseerde angststoornis hebt, loop je al gauw het risico in een sociaal isolement te raken doordat je je steeds meer gaat afzonderen. Misschien voel je je onbegrepen of ga je bepaalde situaties liever uit de weg, omdat je te veel mogelijke gevaren ziet. Bovendien kunnen je relaties onder druk komen te staan, omdat je controlerend gedrag vertoond en constant geruststelling nodig hebt.

Meer stress

Een gegeneraliseerde angststoornis veroorzaakt veel spanning. Je probeert angstvallig bepaalde situaties te vermijden, je loopt tegen moeilijkheden op het werk aan en doordat je je niet goed kunt concentreren en slecht slaapt, zullen er nog meer dingen misgaan. Het zijn allemaal factoren die je meer stress geven en het risico op een burn-out verhogen.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Verminderde gezondheid

De angst en de stress hebben invloed op je gezondheid. Je loopt bijvoorbeeld een groter risico een verslaving te krijgen. Sommigen proberen hun angst en spanning te verminderen door meer alcohol te consumeren of door meer te gaan roken. Anderen proberen de spanning en angst te verdringen door veel te eten en komen veel aan. Of je kunt juist in een korte tijd onbedoeld afvallen door de stress die gepaard gaat bij angst.

Het belang van openheid naar je omgeving

Het is belangrijk dat je over je angsten praat met je vrienden en je familie. Een gegeneraliseerde angststoornis is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Door erover te praten, creëer je meer begrip en voorkom je spanningen in je gezin. Wanneer je omgeving op de hoogte is en begrijpt wat er in je omgaat, wordt het makkelijker voor ze om er mee om te gaan.

Bovendien is het ook voor jezelf belangrijk dat je jezelf uit. Aan de ene kant kan het je helpen om kritisch naar je zorgen en je piekergedachten te kijken. Heb je wel echt een reden om bang te zijn? En aan de andere kan helpt het je ook te voorkomen dat je je in je schulp terugtrekt en je eenzaam wordt. Zoek daarom steun bij mensen die je vertrouwt. Bel bijvoorbeeld iemand op wanneer je piekergedachten je te veel worden of spreek af om samen te gaan wandelen.

Welke stappen kunnen je helpen om je angststoornis de baas te worden?

De eerste stap die je kunt zetten om van een angststoornis te herstellen, is hulp zoeken. Zonder behandeling kun je lang last blijven houden van je klachten of ze kunnen zelfs verergeren. Maar met de juiste behandeling kun je herstellen van een gegeneraliseerde angststoornis.

Cognitieve gedragstherapie

Meestal bestaat de behandeling uit cognitieve gedragstherapie [1]en soms in combinatie met medicijnen. Tijdens cognitieve gedragstherapie leer je bepaalde denkpatronen te doorbreken en je angstgevoelens beter te interpreteren. Ook leer je hoe je zo goed mogelijk met je klachten kunt leven.

Metacognitieve therapie

Een vorm van cognitieve gedragstherapie is metacognitieve therapie. [2]Deze therapie helpt je om anders tegen je gepieker aan te kijken. Bij een gegeneraliseerde angststoornis ga je namelijk vaak piekeren over je eigen gepieker en kun je het gevoel krijgen gek of ziek te worden van je eigen gepieker. Aan de andere kant kun je denken dat het piekeren nodig is om problemen te voorkomen.

Gezond en regelmatig leven

Om beter met je angsten om te gaan, kun je ook zelf een aantal dingen doen. Ga bijvoorbeeld op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op. Zorg voor voldoende beweging en ontspanning en eet gezond.

Geruststellende gedachten oproepen

Je kunt ook leren je gedachten te veranderen door stil te staan bij wat er precies gebeurt wanneer je je angstig voelt. Probeer op zulke momenten geruststellende gedachten op te roepen. Je zou deze gedachten van tevoren op kunnen schrijven en nalezen op een moment dat je overweldigd wordt door angstige gedachten.

Hoe kunnen anderen je helpen?

Ken je iemand die een gegeneraliseerde angststoornis heeft? Dan kun je veel voor diegene betekenen door begrip te tonen voor zijn of haar angstgevoelens. Probeer de angst niet weg te praten, maar moedig hem of haar wel aan om de dingen te blijven doen die hij of zij eng vindt.

Het is belangrijk dat iemand met deze angststoornis professionele hulp krijgt. Moedig je naaste daarom aan naar de huisarts te gaan. Maar hou ook je eigen welzijn in de gaten. Het kan zwaar zijn om te leven met iemand met een gegeneraliseerde angststoornis. Verlies daarom niet je eigen behoeften uit het oog en zoek ook steun als het je te veel wordt.

Veelgestelde vragen

Een gegeneraliseerde angststoornis is natuurlijk niet hetzelfde als een griepje waar je binnen een week van kunt genezen. Maar met de juiste behandeling kun je beter leren omgaan met je angstgevoelens, leer je piekergedachten te doorbreken en zullen je klachten aanzienlijk verminderen.

Het kan je helpen over je angststoornis te praten met lotgenoten. Je kunt natuurlijk met je vrienden en familie in gesprek gaan over hoe het is een angststoornis te hebben. Maar soms is het ook prettig met anderen te praten die tegen dezelfde dingen aanlopen. Je zou dan bijvoorbeeld je eigen ervaring op een forum kunnen delen en ook de ervaringen van anderen kunnen lezen.

De triggers voor en angststoornis zijn voor iedereen anders. Angst wordt vaak gekoppeld aan een bepaalde situatie of ingrijpende gebeurtenis. Daarnaast is stress vaak een trigger die angst of paniek veroorzaakt of erger maakt.

Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende psychische stoornissen. In Nederland krijgt een op de vijf mensen te maken met een angststoornis.

Bronnen

  1. Ggzgroep.nl – Cognitieve Gedragstherapie – 18-08-2022
    Link naar pagina op ggzgroep.nl
  2. depsycholoog.nl – Metacognitieve therapie – gevonden op 18-08-2022
    Link naar pagina op depsycholoog.nl
  3. Hersenstichting.nl – Gegeneraliseerde angst – gevonden op 18-08-2022
    Link naar pagina op hersenstichting.nl
  4. Thuisarts.nl – Ik heb een angst- en piekerstoornis – gevonden op 18-08-2022
    Link naar pagina op thuisarts.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *