We zijn ons niet altijd bewust van de invloed van ons taalgebruik. Maar je kent vast wel iemand die veel klaagt. Hoe voel je je bij zo’n persoon? Je voelt je vast meer op je gemak bij iemand die juist optimistisch of enthousiast is. De manier waarop je je uit en ook de manier waarop je tegen jezelf praat in je gedachten, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt en hoeveel stress je hebt.
Invloed van taal
Doet het er echt toe welke woorden we kiezen en hoe we communiceren? Jouw woordkeuze zegt veel over je persoonlijkheid. Je kunt door middel van taal je gedachten uiten en je mening geven. Taal zegt veel over je omgang met anderen, hoe je de wereld om je heen ervaart en hoe je je leven leidt.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Daarnaast heeft je taalgebruik een grote invloed op jezelf en de mensen om je heen. En daar zijn we ons niet altijd bewust van. Natuurlijk weten we dat je anderen pijn kunt doen met wat je zegt en dat je ook anderen kunt aanmoedigen met je woorden. Maar soms kan zelfs een enkel woord net het verschil maken tussen een goed gesprek of een vervelende discussie.
Angst, pijn en stress voorkomen met positieve taal
Het is bekend dat de manier waarop ouders met hun kinderen praten tijdens een stressvolle situatie, angst en pijn kan voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die een prik krijgen. Als de ouders de kinderen voor de prik waarschuwen of praten over pijn, zal het kind juist nog banger zijn en meer pijn ervaren. Maar door positief taalgebruik en door afleiding ervaart het kind minder angst, pijn en stress.
Zou hetzelfde principe kunnen gelden voor volwassenen? Zouden we minder stress kunnen ervaren door positieve taal? Zonder dat je het door hebt kan negatieve taal verschillende aspecten van je leven beïnvloeden. Het is daarom goed om stil te staan bij de gevolgen van negatieve taal en om te kijken hoe je negatieve taal kunt ombuigen naar positieve taal.
Communicatie met anderen
Bij wie voel jij je meer op je gemak: bij optimistische personen die doorzetten als het even tegenzit en gul zijn met complimentjes of personen die constant klagen en kritiek uiten op alles wat je doet? Mensen die klagen en kritiek leveren maken je onzeker. Je durft niet jezelf te zijn en je gaat op je tenen lopen.
Bovendien heeft de manier hoe anderen met jou communiceren ook weer invloed op hoe jij met anderen communiceert. Als jij niet lekker in je vel zit, is het moeilijker om geduldig te zijn met je kinderen of een aardige collega of een liefdevolle partner te zijn.
Gevolgen van negatieve taal
Positieve communicatie met anderen kan dus een groot verschil maken in je verhouding met anderen en hoe jij je voelt. Negatieve taal kan anderen ontmoedigen, voor een vervelende werksfeer zorgen en meer stress veroorzaken.
Chronische stress en depressie
In Nederland doen we het maar al te graag: even lekker over alles en iedereen klagen. Als het koud is klagen we over het slechte weer en als het warm is klagen we over de hitte. Er is altijd wel iets om over te klagen. Soms helpt klagen om even stoom af te blazen en je emoties te uiten. Maar wanneer klagen een gewoonte wordt, kun je in een negatieve spiraal terecht komen van negatieve gedachten en emoties. Je kunt last krijgen van chronische stress, angst en depressie.
Ontmoedigend en demotiverend
Negatieve taal is ook demotiverend en ontmoedigend. Wanneer iemand op het werk bijvoorbeeld moppert en klaagt, verliezen anderen ook hun motivatie. Je hebt daardoor minder werkplezier en minder doorzettingsvermogen. Het is moeilijker om je werk af te ronden en je doelen te bereiken.
Communicatie met jezelf
Positieve taal is niet alleen belangrijk in de communicatie met anderen, maar ook in de manier hoe je met jezelf praat in je gedachten. Misschien ben je tegen anderen altijd heel aardig, warm en optimistisch, maar is je innerlijke dialoog heel negatief.
Waarom is het belangrijk dat je ook tegen jezelf positieve taal gebruikt? Positieve zelfspraak helpt je om je doelen te bereiken. De manier waarop je tegen jezelf praat, laat zien hoe je over jezelf denkt en hoeveel eigenwaarde en zelfvertrouwen je hebt. Als je positief tegen jezelf praat, ervaar je veel minder stress.
Gevolgen van negatieve zelfspraak
Negatieve zelfspraak daarentegen kan negatieve gevolgen hebben voor je eigenwaarde en je mentale gezondheid. De manier waarop je tegen jezelf praat, bepaalt hoe je je voelt. Die innerlijke stem beïnvloedt je gevoel en je gedag en bepaalt de keuzes die je maakt.
Weinig zelfvertrouwen
Je kunt bijvoorbeeld vanbinnen jezelf continu bekritiseren. Je zegt tegen jezelf dat je niet goed genoeg bent of dat anderen leuker zijn dan jij. Je hoort een gemene stem in je hoofd die commentaar levert op alles wat je doet en je beslissingen worden in twijfel getrokken. Als je op die manier tegen jezelf praat, zul je weinig zelfvertrouwen hebben.
Angst
Als je elke dag negatief tegen jezelf praat, kan dat stress en angstgevoelens veroorzaken. Wanneer je jezelf steeds naar beneden praat, heb je weinig zelfvertrouwen en kun je faalangst ontwikkelen of je wordt heel perfectionistisch. Uit angst om te falen ga je uitdagingen liever uit weg en je durft geen nieuwe dingen uit te proberen.
Stress en burn-out
Een negatief zelfbeeld zorgt er ook voor dat je meer stress hebt en maakt je gevoeliger voor een burn-out. Je maakt bijvoorbeeld eerder keuzes die niet bij jou passen of je probeert iemand te zijn die je eigenlijk niet bent. Daarnaast kun je meer moeite hebben om ‘nee’ te zeggen en wil je anderen altijd pleasen uit angst dat ze negatief over je denken. En dat zal je meer stress geven en vergroot het risico op een burn-out.
Minder stress door positieve zelfspraak
Heb je bij jezelf gemerkt dat negatief tegen jezelf praat? Probeer die negatieve zelfspraak dan te vervangen door positieve zelfspraak. Het kan tijd en inspanning kosten om te veranderen hoe je tegen jezelf praat, maar het zal je uiteindelijk optimistischer maken en je levenskwaliteit verbeteren.
Meer zelfvertrouwen
Positief tegen jezelf praten zal je zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je aardig tegen jezelf praat, zul je je goed over jezelf voelen. Zeg daarom niets tegen jezelf als je dat ook niet tegen iemand anders zou zeggen. Behandel jezelf daarentegen met dezelfde empathie en vriendelijkheid, zoals je anderen behandelt.
Doelen bereiken
Daarnaast helpt positieve zelfspraak je om je doelen te bereiken. Je kunt jezelf aanmoedigen en je bent overtuigt van je eigen kunnen. Je bent daardoor beter in staat problemen op te lossen en effectiever om te gaan met uitdagingen of moeilijkheden. Je kun dingen beter in perspectief plaatsen en ervaart minder stress.
Voorbeelden van positieve taal
Je kunt je taalgebruik een positieve draai geven door de juiste woorden te kiezen. Wanneer je positievere woorden gebruikt, geef je je gedachten en motivatie ook een positieve richting. De volgende voorbeelden kunnen je helpen om jezelf duidelijker en positievere opdrachten te geven.
Wees voorzichtig met het woordje ‘niet’
Onze hersenen kunnen niet goed overweg met het woordje ‘niet’. Als iemand tegen je zegt: ‘Denk niet aan een roze olifant’. Dan denk je meteen aan een roze olifant. Iets wat je eigenlijk moest negeren, krijgt juist aandacht. Probeer daarom aandacht te geven aan wat je wilt bereiken. In plaats van te zeggen: ‘De meeste mensen lukt het niet om snel uit een burn-out komen’, kun je beter zeggen: ‘Beetje bij beetje gaat het me lukken om uit een burn-out te komen’.
‘Willen’ in plaats van ‘moeten’
Het woord ‘moeten’ heeft een negatieve lading. Als je zegt: ‘Ik moet mijn werk afronden’ of ‘Ik moet nog boodschappen doen’, leg je je onbewust iets op, waardoor je de dingen met tegenzin gaat doen. Het klinkt heel anders als je zegt: ‘Ik wil eerst mijn werk afronden en daarna ga ik boodschappen doen’.
‘Doen’ in plaats van ‘proberen’
Wanneer je zegt: ‘Deze maand ga ik proberen meer te sporten’, klinkt dat niet veelbelovend. Het klinkt als ‘Misschien gaat het me lukken’ of ‘Als ik zin heb, ga ik het doen’. Je zult zien dat je meer bereikt en sneller in actie komt als je zegt dat je het gaat doen.
‘Nog niet gemakkelijk’ in plaats van ‘moeilijk’
‘Ik vind deze opdracht zo moeilijk!’ Zo’n opmerking zorgt ervoor dat je brein focust op het woordje ‘moeilijk’ en maakt de kans op slagen een stuk kleiner. Als je daarentegen zegt: ‘Deze opdracht is nog niet gemakkelijk’, focust je brein op het woord ‘gemakkelijk’. En dat maakt de kans op slagen een stuk groter.
Negatieve taal ombuigen naar positieve taal
Je woordkeuze veranderen en op een andere manier met jezelf en met anderen communiceren lijkt wellicht niet zo gemakkelijk. In het begin kost het ongetwijfeld inspanning om je bewust te worden van je taalgebruik, maar het is zeker mogelijk om positief taalgebruik aan te leren en positiever met jezelf en anderen te communiceren.
Bewust van je taalgebruik
Je kunt je taalgebruik in kaart brengen door een aantal dagen een logboek [1] bij te houden. Zodra je jezelf betrapt op negatieve gedachten of opmerkingen, schrijf je ze op. Op die manier word je meer bewust van je eigen taalgebruik.
Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?
Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.
Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox.
Analyseer je taalgebruik
Vervolgens kijk je kritisch naar alles wat je geschreven hebt. Gebruik je veel negatieve taal? Praat je voornamelijk negatief tegen jezelf of tegen anderen? Analyseer je negatieve gedachten of opmerkingen. Zijn ze echt waar?
Positief taalgebruik aanleren
Ten slotte kun je jezelf positieve taal aanleren. Hoe kun je dezelfde boodschap anders overbrengen? Hoe kun je negatieve gedachten vervangen door positieve gedachten? Je kunt negatieve taal eerst op papier herformuleren in positieve taal en vervolgens oefenen, oefenen en oefenen totdat je de positieve taal eigen hebt gemaakt.
Wanneer kun je het beste hulp zoeken?
De taal die je gebruikt weerspiegelt je binnenste. Wanneer jij je van binnen dus knap rot voelt, is de kans groot dat een positieve kijk op je leven en daarbij positieve taal teniet wordt gedaan.We kunnen je door middel van coaching helpen om een positieve kijk op jezelf te hebben waardoor je positieve taal en een positieve blik op je leven een logisch gevolg wordt.
Conclusie: Kun je stress verminderen door positieve taal te hanteren?
De manier waarop je met anderen communiceert en hoe tegen jezelf praat in je gedachten, heeft een grote invloed op hoe je je voelt, je motivatie en doorzettingsvermogen. Negatieve taal is erg ontmoedigend en negatieve gedachten over jezelf kunnen je veel stress geven.
Positieve taal daarentegen geeft je meer zelfvertrouwen. Je bent meer overtuigd van je eigen kunnen en daardoor kun je je doelen bereiken. Je bent beter in staat om problemen op te lossen en om met uitdagingen om te gaan, waardoor je minder stress ervaart.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Referenties
- Wikipedia.org – Logboek – gevonden op 23/09/2024
Link naar de pagina op wikipedia.org