Innerlijke kracht: vaak denken we dat (werk)stress vooral aan onze omgeving en de omstandigheden ligt. Die omstandigheden willen we aanpakken: we leren efficiënter met onze tijd omgaan, besteden werkzaamheden uit, volgen een cursus tijdmanagement. Daarbij staan we niet stil bij het feit dat we meestal slechts bezig zijn met symptoombestrijding. Het goed kunnen omgaan met stress moeten vooral bij, maar meer nog in onszelf zoeken. Dat doen we met behulp van onze innerlijke kracht.

Wat is innerlijke kracht precies

Innerlijke kracht is energie. De energie die je nodig hebt om iets dat je belangrijk vindt te realiseren. Er zijn verschillende factoren die samen innerlijke kracht vormen, zoals weerbaarheid, veerkracht en de mate waarmee je tegenslagen kunt incasseren. Het is stabieler dan bijvoorbeeld emoties en zorgt er voor dat je goed voor jezelf en voor anderen kunt zorgen.

Het is iets anders dan wilskracht. Wilskracht kan koppig zijn, geeft een gevoel van falen als iets niet lukt en gaat vaak voorbij aan de emotie. Het moet en het zal lukken, vaak ten koste van jezelf of een ander. Met innerlijke kracht raak je aan een dieper verlangen en luistert naar zowel je innerlijke stem als je lichaam. Het is een natuurlijk ritme, een persoonlijke flow waarmee je rust, tevredenheid en geluk uitstraalt.

Hoe gebruik je innerlijke kracht in de praktijk

Innerlijke kracht vind je met behulp van bewustzijn. Als voorbeeld: wie wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid en er niet goed mee om gaat, lost niets op. Frustratie, teleurstelling en boosheid zijn vaak het gevolg. En daar kun je weer heel moe van worden.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Gericht zijn op positiviteit en op verantwoordelijkheid nemen in het leven, daarmee bereik je kracht. Verantwoordelijkheid nemen betekent dat jij je leven kunt veranderen als je tegen tegenslag of weerstand aanloopt. Innerlijke kracht betekent dat je zelfs de meest moeilijke en zware situaties om kunt buigen naar iets positiefs. Iedere situatie, hoe lastig of vervelend ook, heeft een leermoment, ook als je dat op het moment zelf niet voelt of ziet. Word je bewust van de situatie, denk er over na en durf te voelen. Handelen, voelen en denken komen op een lijn te staan. Kracht komt namelijk niet alleen vanuit je hoofd, maar vooral vanuit je hart.

Daarmee heb je niet alleen invloed op jezelf, maar ook op je omgeving. Je bent een prettig en positief persoon om mee om te gaan, denkt in oplossingen en laat je niet snel op de kast jagen. En dat straalt weer af op je omgeving: mensen worden rustig en blij van jou.

Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan innerlijke kracht

Sta je niet of nauwelijks in verbinding met je kracht, dan loop je voor je verantwoordelijkheden en tegenslagen weg. Mensen met weinig innerlijke kracht zijn vaak boos, wrokkig of gefrustreerd en stappen snel in een slachtofferrol: het is altijd de schuld van een ander.

Wat zijn de gevolgen van een gebrek aan innerlijke kracht

Het hoofd en hart staan niet op een lijn. In die toestand ben je niet gelukkig, ben je juist vaak gefrustreerd en kun je gestrest raken. Bovendien kost het je veel mentale, maar ook fysieke energie en ben je dus vaak of snel moe. Je hoofd wil heel veel, je verlangen is groot, maar de weg naar het bevredigen van die verlangens lijkt onbegaanbaar.

Het belang van innerlijke kracht bij het omgaan met stress

Heb je weinig innerlijke kracht, dan duw je bij weerstand in het leven hard terug. Je plan voor het vervullen van je verlangen staat immers op de tocht. Je ziet de weerstand als de vijand en gaat er de strijd mee aan. Maar tegen het leven kun je niet blijven vechten. Op den duur word je moe, raak je gefrustreerd en uiteindelijk gestrest. Daardoor ga jij je waarschijnlijk nog meer focussen op de weerstand, je wilt het immers uit de weg hebben. Daardoor groeit de stress en raak je in een vicieuze cirkel.

Bekijk jij een probleem vanuit je innerlijke kracht, dan zie je het niet als weerstand, maar benader je het positief. Weerstand is een leermoment, een moment dat je vriendelijk en nieuwsgierig benadert. Je ziet het als een kans om te experimenteren met oplossingen, het leren veranderen van strategieën en het realiseren van een nieuw plan van aanpak. Met deze vriendelijke, positieve aanpak reduceert je stress tot een absoluut minimum – als je al stress krijgt.

Hoe helpt innerlijke kracht bij het herstellen van een burn-out

Innerlijke kracht heelt. Heb je een burn-out, dan ben je ergens onderweg je innerlijke kracht (deels) verloren. Om te herstellen van een burn-out is het belangrijk je hoofd en hart weer op een lijn te krijgen. Een burn-out is een heel vervelende periode. Zie dit als een kans om te groeien en die je met compassie benadert. De kans om jezelf en je situatie eens goed tegen het licht te houden. Waardoor is de burn-out ontstaan? Wat in je leven heeft er voor gezorgd dat je hier nu staat en is het misschien niet beter deze knelpunten aan te pakken? Wat wil je nu echt heel graag, en hoe ziet die weg daar naar toe er uit?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Hoe kan ik mijn innerlijke kracht ontwikkelen

Innerlijke kracht zit in iedereen. Je hebt het overal en altijd bij je. Het is de energie die voortkomt uit jouw levendigheid, liefde en verlangen. Kijk eens waar jij positieve en vriendelijke energie van krijg. Is het wandelen in de vrije natuur, koken, het lezen van een goed boek of tuinieren? Sommige mensen krijgen veel energie van een goed gesprek met vrienden. Die positiviteit laat de energie in je lichaam stromen, waardoor je beter met jezelf in verbinding staat en je hoofd en hart op een lijn staan.

Praktische tips om te werken aan je innerlijke kracht

Waar jij de meeste energie uit haalt weet je zelf meestal het beste. We geven hier drie tips die helpen je energie te geven.

Wandelen

Een ontspannen wandeltocht, het liefst in de vrije natuur met groen om je heen en de zon op je gezicht, geeft veel mensen energie. Wandelen zorgt voor een betere doorbloeding, bloed dat zuurstof naar de cellen brengt en afvalstoffen afvoert. Wandelen maakt dat jij je beter en vrijer voelt. Wandel met vrienden en ga met ze in gesprek (je merkt al snel dat je tijdens het wandelen veel vrijer spreekt dan bijvoorbeeld aan de keukentafel) of maak alleen een tocht, waarbij je geniet van de omgeving.

Yoga

Yoga is een techniek die je lichaam en je geest sterker en veerkrachtiger maken. En veerkracht is een onderdeel van innerlijke kracht. Yoga [1] is niet alleen het aannemen van verschillende poses (en daarvoor hoef je echt niet lenig te zijn), je werkt ook gericht in het moment en focust op je ademhaling. Je leert rustig te worden, te focussen op een ding tegelijk en de blik naar binnen te richten om de rust in jezelf te vinden.

Mindfulness

Bij mindfulness leer jij je bewust te zijn van de huidige ervaring, de ervaring van het moment. Je merkt op wat er gebeurt in je lichaam en in je omgeving, staat hier open voor en benadert het vriendelijk. De ervaring mag er zijn, hoe vervelend die soms ook is. Je leert om te gaan met onbehulpzame gedachtepatronen en in plaats van te vluchten voor weerstand en negativiteit leer je hier rustig en vriendelijk naar te kijken.

Innerlijke kracht: de sleutel tot het verminderen van stress

Wie niet of nauwelijks in verbinding staat met zijn innerlijke kracht leeft vaak een gefrustreerd leven. Weglopen voor verantwoordelijkheden, een ander de schuld geven van alles wat je overkomt, niet willen nadenken over problemen; het levert alleen maar meer frustratie en woede op. Omdat dit niets oplost worden problemen vaak alleen maar groter, wat resulteert in stress.

Put je uit je innerlijke kracht, dan benader je weerstand op een vriendelijke manier. Het is geen probleem, het is een leermoment, een moment waarop jij jezelf verder kunt ontwikkelen. Dat geeft geen stress, dat geeft juist rust. Een rust die bovendien vaak uitstraalt op je omgeving.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Innerlijke kracht is energie dit in jezelf zit, de energie die je nodig hebt om iets dat jij belangrijk vindt te realiseren. Het is je hoofd en hart op een lijn.

Ja, je kunt innerlijke kracht trainen. Dat kun je zelf doen door middel van oefeningen en het doen van dingen waar jij energie van krijgt zoals mediteren of wandelen. Ook kan je coaching krijgen bij het vinden van jouw kracht.

Iemand met weinig innerlijke kracht is vaak gefrustreerd, niet tevreden met zijn leven en moe. Dit komt door het vechten tegen weerstand. Vechten is energieverslindend, net zoals negatieve gedachten en negatieve gevoelens. Heb je veel innerlijke kracht, dan omarm je weerstand. Dit geeft rust.

Hoe lang het duurt om te werken aan jouw kracht hangt af van de hoeveelheid kracht die je al hebt en de manier waarop jij in het leven staat. Mensen die negatief in het leven staan en zich vaak in een slachtofferrol zetten hebben vaak meer tijd nodig om hun kracht te vinden dan mensen die het leven positief benaderen.

Referenties

  1. Wikipedia.org – Hathayoga – gevonden op 24/04/2023
    Link naar pagina op wikipedia.org

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *