Iedereen heeft het tegenwoordig over selfcare en jezelf op nummer één zetten. Maar is dat niet een beetje egoïstisch? Misschien denk je bij selfcare aan een warm bad en een gezichtsmasker of een avondje bankhangen. Maar is dat wel echt selfcare? Wat houdt selfcare nu precies in? En hoe helpt selfcare je bij stress en burn-out?

Wat is selfcare?

‘Selfcare’ is een populaire term die we uit het Engels hebben overgenomen en betekent letterlijk ‘zelfzorg’. Het betekent dat je liefdevolle aandacht aan jezelf geeft. Je maakt je goede gewoontes eigen om jezelf goed te verzorgen. Selfcare betekent niet dat je jezelf met luxe moet overladen of dat je egoïstisch bent. Het gaat erom dat je voor je eigen welzijn zorgt. Het kan om hele eenvoudige dingen gaan, zoals dagelijks een gezonde maaltijd klaarmaken, een frisse neus halen tijdens je pauze of luisteren naar je favoriete muziek.

Selfcare is heel breed en heel persoonlijk. Je kunt voor jezelf zorgen op fysiek, mentaal en emotioneel gebied. En iedereen heeft andere behoeftes en voorkeuren. Het is dus belangrijk dat je jezelf goed kent en naar je lichaam leert luisteren. Op die manier kun je keuzes maken die goed voor je zijn.

Geen selfcare hebben is eigenlijk geen optie. Kies een vorm van selfcare en zorg goed voorzelf.

Waarom selfcare zo belangrijk is!

Selfcare is essentieel om van stress te kunnen herstellen. We hebben allemaal elke dag met stress te maken en als we niet goed met stress omgaan, kun je ziek worden. Selfcare is dus belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je goed voor jezelf zorgt, word je veerkrachtiger en kun je beter met stress omgaan.

Daarnaast is selfcare ook belangrijk voor je emotionele gezondheid. Als je niet goed voor jezelf zorgt, geef je eigenlijk een signaal naar jezelf dat jij er niet toe doet en dat je niet belangrijk bent. Wanneer je daarentegen goed voor jezelf zorgt, neemt je zelfvertrouwen en je eigenwaarde toe. Je leert beter aan te voelen wat je nodig hebt en als je dat aan jezelf geeft, voel je je sterker en gelukkiger.

Bovendien krijg je door selfcare meer energie en ben je productiever. Misschien denk je dat je geen tijd hebt voor selfcare en voor je het weet bent je alsmaar aan het rennen. Maar dat kun je helaas niet lang volhouden. Je moet goed voor jezelf zorgen om je voor anderen en voor je werk in te kunnen zetten.

Selfcare is een mindset

Selfcare begint door je mindset aan te passen. Je mindset is namelijk de basis van alles wat je doet en de beslissingen die je neemt. Je kunt pas goed voor jezelf zorgen wanneer je de juiste overtuigingen over jezelf, over je leven, over je werk en over je tijdsbesteding hebt.

Selfcare is niet egoïstisch

Ten eerste kun je een verkeerde overtuiging hebben dat het egoïstisch is om aan jezelf te denken. Daardoor kun je je iedere keer dat je met selfcare bezig bent, schuldig voelen. Probeer daarom meer stil te staan bij de noodzaak van selfcare en luister niet naar die innerlijke criticus. Door goed voor jezelf te zorgen kun je je meer voor anderen inzetten en meer voor anderen betekenen. Dankzij selfcare word je de beste versie van jezelf en kun je het beste van jezelf aan anderen geven.

Selfcare is geen tijdsverspilling

Zodra je beseft hoe belangrijk selfcare is, weet je eigenlijk wel dat het geen tijdsverspilling is. Toch kun je je afvragen waar je de tijd vandaan haalt. Bedenk in dat geval dat selfcare niet veel tijd hoeft te kosten. Bedenk voor jezelf een aantal kleine dingen die je kunt doen, zodat je meer in balans komt. Er zijn veel dingen die niet veel tijd hoeven te kosten, zoals een korte wandeling maken, een warm bad nemen, of een paar ontspanningsoefeningen doen.

Selfcare hoeft geen geld te kosten

Je hoeft selfcare niet uit te stellen, omdat je moet sparen voor een dure luxe vakantie of een andere activiteit die je veel geld gaat kosten. Selfcare kan om kleine eenvoudige dingen gaan die je in het dagelijkse leven wilt toepassen.

wandeling in het bos als rust moment is een voorbeeld van selfcare

Selfcare als antwoord op stress en burn-out?

Heb jij momenteel veel stress of heb je een burn-out? Dan heb je ondertussen vast al vaak gehoord dat het belangrijk is voldoende te bewegen en te ontspannen, gezond te eten en een vaste slaaproutine te hebben. Al deze dingen vallen onder selfcare en zullen je helpen beter om te gaan met stress.

Wanneer je een te lange tijd onder te veel stress staat of als je een burn-out hebt, maakt je lichaam te veel van het stresshormoon cortisol aan. Door regelmatig tijd te maken voor selfcare, kun je de hoeveelheid cortisol in je lichaam verlagen. Bovendien stimuleert selfcare de aanmaak van gelukshormonen, zoals serotonine en dopamine. Je zult je rustiger en meer ontspannen voelen en je komt beter in je vel te zitten.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Welke soorten selfcare zijn er?

Selfcare is niet alleen nodig om stress terug te dringen, maar gaat om je algehele welzijn. Je kunt selfcare daarom op elk aspect van je leven toepassen.

Fysieke selfcare

Ten eerste moet je goed voor jezelf zorgen om gezond te blijven. Bij fysieke selfcare kun je denken aan gezonde maaltijden, een goede nachtrust en voldoende ontspanning en beweging. Deze dingen schieten er vaak bij in als we het druk hebben, maar juist dan is het zo belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Ook voldoende water drinken of douchen of een bad nemen, vallen onder fysieke selfcare. En je zorgt ook goed voor jezelf als je een kopje thee zet of even in het zonnetje gaat zitten.

Mentale selfcare

Misschien sta je er niet altijd bij stil, maar je moet ook voor je mentale gezondheid zorgen. Hoe doe je dat? Door je bijvoorbeeld af en toe terug te trekken om even tot jezelf te komen. Neem af en toe een pauze om van de drukte op het werk te herstellen, lees een boek, luister naar een podcast of sta eens stil bij dingen waar je dankbaar voor bent.

Emotionele selfcare

Voor jezelf zorgen op emotioneel gebied betekent dat je voldoet aan je emotionele behoeften. Deze behoeften kunnen per persoon verschillen, maar over het algemeen hebben we allemaal behoefte aan warmte, affectie en empathie. We willen graag gehoord worden en onze gevoelens en mening kunnen uiten. Bij emotionele selfcare kun je dus denken aan je hart luchten bij vrienden, je partner knuffelen, een onenigheid oplossen of in een dagboek schrijven.

Sociale selfcare

Sociale selfcare betekent dat je je sociale contacten onderhoudt. We zijn sociale wezens en we hebben allemaal behoefte aan vriendschappen. Ook geeft het je een goed gevoel wanneer je je een deel van de maatschappij of een gemeenschap voelt.

Hoe zet je een selfcare routine op?

Een selfcare routine kan alleen jij voor jezelf opstellen met jouw leven en jouw behoeften in gedachten. Bovendien kan het nodig zijn je routine regelmatig aan te passen, want naarmate je omstandigheden veranderen, veranderen ook je behoeften.

Vraag je daarom ten eerste af welke soorten selfcare je in je routine op wilt nemen. Maak een lijst van de activiteiten waar je dagelijks de meeste tijd aan besteedt. Bij welke activiteiten ervaar je de meeste stress en moet je het meest van herstellen? Wat kun je doen om de stress terug te dringen? Wat kan je helpen om beter in je vel te zitten?

Op basis van je antwoorden kun je een routine opzetten en eventuele veranderingen in je leven aanbrengen. Dat lukt natuurlijk niet van de een op de andere dag. Een routine opbouwen kost tijd. Wees daarom geduldig met jezelf en wees blij met kleine veranderingen die je kunt aanbrengen om beter voor jezelf te zorgen.

Routine helpt je zodat je niet vergeet om voor jezelf te zorgen en dus te doen aan selfcare.

Manieren om te zorgen voor selfcare

Je kunt erin slagen beter voor jezelf te zorgen door specifieke doelen te stellen. In plaats van te zeggen dat je beter voor je gezondheid wilt zorgen, kun je bijvoorbeeld specifiek een tijd vaststellen dat je naar bed gaat. Of je besluit geen ontbijt meer over te slaan of je spreekt met een vriend af om samen te gaan hardlopen.

Een andere manier om beter voor jezelf te zorgen, is door bijvoorbeeld een ontspannende hobby op te nemen, een keer per week de natuur in te gaan of dagelijks een korte wandeling maken. Selfcare kan ook betekenen dat je elke avond je telefoon een uur op vliegtuigmodus zet.

Vind je het toch nog moeilijk om voor selfcare te zorgen? Word je teveel opgeslokt door het dagelijkse leven dat je geen tijd voor selfcare lijkt te hebben? Dan kan jouw specifieke doel voor meer selfcare zijn: leren grenzen aangeven en leren ‘nee’ zeggen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Nee, selfcare is niet egoïstisch. Dankzij selfcare heb je een goede gezondheid en zit je goed in je vel. Daardoor kun je je werk beter uitvoeren en ben je beter in staat voor anderen te zorgen en je voor anderen in te zetten.

Selfcare kan ongezond worden als je er bijvoorbeeld te veel geld aan besteedt. Of als je niet meer flexibel met je selfcareroutine om kunt gaan en je jezelf begint te bekritiseren wanneer je ervan afwijkt. Bovendien is selfcare niet meer gezond als je selfcare belangrijker gaat vinden dan de gezondheid en het welzijn van je familie.

Selfcare is heel breed en kan per persoon verschillen, omdat we allemaal andere behoeften en voorkeuren hebben. Alles wat je doet voor je fysieke, mentale en emotionele welzijn valt onder selfcare.

Selfcare betekent dat je goed voor je eigen welzijn zorgt en je liefdevolle aandacht aan jezelf geeft. Je kunt je goede gewoontes eigen maken om voor jezelf te zorgen op fysiek, mentaal en emotioneel gebied.

Bronnen

  1. foreverliving.nl – Acht selfcare tips voor iedere dag. Omdat… – gevonden op 19-09-2022
    Link naar artikel
  2. inhersight.com – How to Create a Self-Care Checklist – gevonden op 19-09-2022
    Link naar artikel
  3. chronischawesome.nl – Self-care is niet selfish: en dit zijn de… – gevonden op 19-09-2022
    Link naar artikel

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *