Is een burn-out altijd werkgerelateerd? Het oplopen van een burn-out wordt onherroepelijk gekoppeld aan werk. Het is dé beroepsziekte van deze tijd. Mensen die jarenlang hard werken, lange dagen maken, een drukke baan hebben, een groot verantwoordelijkheidsgevoel vallen al snel in de gevaren zone: pas op voor een burn-out.

Enkele veel gebruikte omschrijvingen van een burn-out zijn: extreme vermoeidheid, teveel werk, te weinig tijd of niet meer bekwaam om goed te presteren op het werk. Hoe dan ook: het komt voort uit een periode van extreme werkdruk of stress binnen de werkomgeving.

Is een burn-out altijd werkgerelateerd?

Bij een burn-out ben je langdurig over je grenzen heen gegaan. Dit kenmerkt zich door emotionele en fysieke uitputting. Daar hoef je helemaal geen baan voor te hebben. Sterker nog, ook zonder baan zijn er mensen die (helaas) omvallen en burn-out raken.

Er zijn diverse aanleiding die een burn-out kunnen veroorzaken zonder dat hier sprake is van werk of een baan. Herken jij je in één van onderstaande omschrijvingen, wees dan alert. Een gewaarschuwd mens telt voor twee is het gezegde nietwaar?

Oorzaken van burn-out naast een werkgerelateerde oorzaak

Mantelzorg

Mantelzorgers hebben, mogelijk noodgedwongen, de zorgtaak op zich om voor naasten te zorgen die dit hard nodig hebben. Ze kiezen ervoor om er voor het thuisfront of familie te zijn. Ben jij een mantelzorger? Ben je door de zorgwekkende situatie, genoodzaakt je baan op te geven en sta 24 uur per dag klaar voor mensen die je hard nodig hebben?

Heb jij de zorg voor een zieke of hulpbehoevende partner, ouder, kind of broer of zus? Of voor dierbare naasten als vrienden of buren. Ben je iedere dag in touw om die taken op je te nemen die niet binnen de taken vallen van de mensen die in de (thuis)zorg werken? Of is iemand niet in staat dagelijkse dingen zelf te doen en word hier een beroep op jou gedaan?

Burnout bij mantelzorgers

Stressfactoren van een mantelzorger

Denk eens aan:

  • Bezoek van huisartsen, specialisten, ziekenhuis bezoek, therapie etc.
  • Medicatie, wondverzorging, revalidatie oefeningen
  • Boodschappen (eten, drinken, persoonlijke verzorging, kleding, cadeautjes etc)
  • Schoonmaak van leefruimte
  • Waakplicht of aanwezigheidsplicht omdat het niet veilig is om iemand alleen in een ruimte te laten
  • Specifieke voeding bereiden, wanneer er sprake is van allergie, intolerantie of beperking
  • Helpen met aankleden en wassen
  • Aandacht, gewoonweg eenvoudig aandacht, tijdsbesteding en aanwezig zijn
  • Samen iets ondernemen, de buitenlucht in, sport of bewegen, quality-time.
  • Wassen en strijken van kleding en beddengoed, wat veelvuldig voorkomt bij incontinentie problemen

De impact op mantelzorgers worden vaak onderschat. Naast je gewone dagelijkse taak in het leven zoals kinderen naar school brengen, het huishouden doen en een sport of verenigingsleven gaat er heel veel tijd, zorg en aandacht op aan mantelzorg. Dit alles nog los gezien van de mentale belasting die het met zich meebrengt zoals zorgen hebben of het wel goed komt of dat je het wel goed kost je veel, soms heel veel, energie.

Met het grootste gevaar: wanneer je graag, liefdevol en veelvuldig zorgt voor anderen, zie je dit al snel als een vanzelfsprekendheid. Vaak wordt er dan één heel belangrijk aspect over het hoofd: je eigen behoeften! Vaak worden die weggecijferd of achteloos in de hoek geschoven onder het motto: de ander heeft me nu harder nodig. Maar juist jij, degene die hard voor anderen zorgt mag goed voor zich zelf zorgen en met regelmaat er zorg voor dragen dat je energie oplaadt… helaas schiet dit er maar al te vaak bij in.

Is een burnout altijd werkgerelateerd?

Heel veel piekeren

Niet alleen mantelzorgers lopen een groot risico op burn-out te raken. Ook wanneer je, gewild of ongewild, je je dagen vult met piekeren loop je een groot risico.

Als je continue:

  • Je hoofd op volle toeren laten draaien
  • Doem-scenario’s bedenkt
  • Pijn of verdriet voor wil zijn of juist hierin blijven hangen en het leven hierdoor laten bepalen;
  • Eindeloos kunt blijven nadenken over hoe iets wel had moeten gaan
  • Je je heel druk kan maken over iets wat in de toekomst plaats gaat vinden
  • Veel drukte in je hoofd hebt door de veelheid aan zaken die je bezig houden
  • Veel boosheid of frustratie kent
  • Alles onder controle wilt houden

Dan zorgt dit op lange termijn voor uitputting.

Daar je alle tijd hebt om veel te piekeren en mogelijk weinig afleiding hebt maakt je hersenschors overuren. Wanneer deze overbelast raakt heeft dit impact op je zenuwstelsel. Klachten als hyperventilatie, derealisatie, hoofdpijn, duizeligheid, wazig zien etc zijn hiervan een gevolg. Wanneer je niet uit de vicieuze cirkel komt en het piekeren een halt toe roept is een burn-out als gevolg bijna net zo simpel als 1+1=2.

Hoge eisen stellen aan jezelf

Ook zonder baan kun je perfectionist zijn. Je boekhouding, je huis, de tuin, je kleding, je kinderen, je sport alles en alles moet altijd aan hoge maatstaven voldoen. Het is niet snel goed en het kan altijd beter. Kortom je haalt weinig voldoening uit het leven en bent altijd met een kritische blik aan het kijken hoe het beter kan.

Juist dat continue gebrek aan voldoening zorgt ervoor dat je accu leeg trekt. Want om een voldaan gevoel te krijgen ga jij alleen maar harder, meer of beter je je best doen. Met alle gevolgen van dien. Lichamelijk signalen steken de kop op, maar jouw doorzettingsvermogen en niet te flauw zijn met jezelf zorgen ervoor dat je ze negeert. Immers je wil en zal voldoen aan de eisen die je jezelf oplegt en ga je door.

Burnout niet door werk

Burn-out door een ongezonde leefstijl

Ook een ongezonde leefstijl kan leiden tot een burn-out. Vaak is het een optelsom van:

  • Ongezonde voeding (geraffineerde suiker, snelle koolhydraten, kant- en klaar maaltijden, toevoegingen, kleurstoffen, overmaat aan (trans)vetten etc)
  • Overslaan van maaltijden of onregelmatig eten
  • Geen of te weinig beweging
  • Roken
  • Regelmatig gebruik van alcohol of drugs
  • Te veel koffie drinken
  • Weinig water drinken (gemiddeld genomen is 2 liter aanbevolen)

Door bovenstaande factoren ondervind je lichaam stress. Deze stress ervaar jij mogelijk niet direct. Echter is deze vorm van stress is een sluimerende vorm die je welzijn aantast. Er hoeft dan maar een factor bij te komen (zorg om een naaste, piekeren of pijn en verdriet) en je systeem gaat plat.

Eén van de vragen die we onze cliënten stellen als we samen aan de slag gaan gaat steevast over leefgewoontes. En gek of niet gek maar heel vaak gaat het al mis bij een gezond eet- en leefpatroon. Als de benzinetank van jouw auto leeg is ga je toch ook naar de benzinepomp? Dan tank je benzine en gooi je er geen water. Zo werkt het ook voor je lichaam. Gooi je er de verkeerde brandstof in, dan is de garantie op energie nihil.

Een burn-out is niet altijd werkgerelateerd

Op de vraag: Is een burn-out altijd werkgerelateerd? Is het antwoord dus een duidelijk ‘nee’. Er zijn veel meer factoren die meespelen bij het ontwikkelen van een burn-out.

Zo zijn er nog veel meer dieperliggende oorzaken van burn-out. Vaak wordt een burn-out niet op tijd gezien. De symptomen van een burn-out zijn dan niet helder, of worden genegeerd.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

8 reacties

  1. Sven Ypma schreef:

    Heel herkenbaar weer en bedankt voor de uitleg en de tips.

  2. Mijn burn-out is een gevolg van meer dan 8 jaar overbelasting. Maar ook vele jaren daarvoor. In 2011 vond ik na het overlijden van mijn man, een nieuwe baan als secretaresse. Uiteindelijk in een ‘verziekte’ werkomgeving. Als secretaresse voor 24 uur per week. Een jaar geleden kreeg ik fysieke klachten, werd ziek. Eind mei dit jaar werd een ernstige burn-out geconstateerd. Helaas denken te veel mensen dat een burn-out alleen werk gerelateerd is.
    ‘Je werkt maar 24 uur’

    1. Jessie Reitsema schreef:

      Klopt Elly, een burn-out is veel meer dan alleen werk gerelateerd. En dan lijkt het net alsof het jou niet mag overkomen omdat je maar 24 uur werkt… Ik hoop dat je inmiddels weer op de goede weg bent en aan het herstellen bent.

  3. Wat ontzettend herkenbaar! Zelf, als 27 jarige, zit ik in een burnout/zware overspannenheid. Elke keer als je het erover hebt met iemand, of als je googled op het een of ander, is het altijd werkgerelateerd. Geeft mij een enorm gevoel van niet gezien worden, want ik had een leuke baan waar ik met plezier werkte. Mijn klachten en problemen van nu, zijn niet werkgerelateerd (hoog ui stressverhogend geweest, wel vast contract, niet vast contract etc.), maar worden automatisch wel aan werk gekoppeld. Dit stuk bevestigd mijn eigen gevoel, dankjewel daarvoor!
    Liefs

  4. Janet Polderman schreef:

    Weet bijna zeker dat mijn burn-out niet werkgerelateerd is. Heb geen recht op betaalde arbeid door weigering ID plicht. Identificeren is gelijkheid aannemen of vaststellen, aantonen wie men is, vereenzelvigen. Kan mij zijnde mens niet identificeren met een stuk (overheids) administratie. Een mens kan immers wel een naam hebben/dragen maar een mens kan geen naam zijn. Een mens kan immers wel een nationaliteit hebben, maar een mens kan geen nationaliteit zijn enz.enz. Bij weigering ID plicht wordt men immers in deze maatschappij niet legitiem aanwezig geacht. Sinds 2005 administratief dood verklaard.

    1. Jessie Reitsema (coach MTC) schreef:

      Hoi Janet, ben je er voor jezelf wel uit waar je oorzaak in zit en lukt het je om te herstellen? Het lijkt mij best heftig om al ruim 10 jaar administratief dood verklaard te zijn. En de strijd die er onder lijkt te liggen als het gaat om identificatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *