Merk je dat je veel stress hebt of gedurende een langere tijd overspannen bent? Lijkt het alsof niks meer wil lukken? Dan is de kans groot dat je met een burn-out te maken hebt. Het lichaam kan zich na deze overspannenheid zich niet goed herstellen van de stress, waardoor je lichaam en geest uitgeput raken. Het is in dat geval cruciaal om jezelf ziek te melden om te kunnen herstellen. In dit artikel gaan we in op alles wat te maken heeft met het ziek melden bij een burn-out of overspanning.

Hoe herken ik een burn-out?

Een burn-out krijg je niet van de een op de andere dag, maar gebeurt heel geleidelijk. Er kunnen een paar maanden of zelfs jaren vooraf gaan voordat dit zich ontwikkeld. De meest simpele taken kunnen voor stress en overspannenheid zorgen en voelen als een onmogelijke opgave.

Het is belangrijk dat je deze aandoening op tijd weet te herkennen. We hebben een aantal symptomen voor je op een rijtje gezet die gepaard gaan met deze ziekte:

  • Snel overprikkeld
  • Moe
  • Piekeren
  • Sneller geïrriteerd
  • Onrust
  • Slecht slapen
  • Gejaagd gevoel
  • Concentratieproblemen
  • Emotionele labiliteit
  • Lichamelijke klachten (zoals hoofdpijn of spierpijn)

Geeft jouw lichaam bovenstaande signalen af? Lees dan snel verder waarop je moet letten bij het ziekmelden bij langdurige stress over overspannenheid.

Pas op de plaats door burn-out

Het is zeer belangrijk dat als er een burn-out is geconstateerd, je niet door wilt blijven gaan maar de ziekte accepteert. Dit is stap één. We begrijpen dat dit lastig is, maar pas als je de situatie accepteert en pas op de plaats neemt, kun je gaan kijken naar wat je anders wilt of kunt doen.

Neem een pas op de plaats dag

Met een pas op de plaats dag wordt bedoeld dat je even wacht waar je mee bezig bent om te kijken hoe ver je bent gekomen en hoe je daarna eventueel verder gaat. Zie het als een ‘mental health day’ of rustdag die preventief werken om ergere stress of overspanning te voorkomen. Onderschat het belang van dit type dagen niet. De impact van kan dermate ingrijpend worden dat professionele actie is vereist. Hoe langer hiermee wordt gewacht, hoe ingrijpender het ziek zijn zal worden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat is de ziektewet precies?

Via de ziektewet kunnen zieke werknemers die geen loon krijgen, toch inkomen hebben in de vorm van een uitkering. Meestal bedraagt de uitkering circa 70% van het maximumdagloon. De ziektewet heet ook wel vangnetvoorziening, en een werknemer die in aanmerking komt heet een vangnetter. Ook met een burn-out kunt u in aanmerking komen voor de ziektewet. De ziektewet duurt maximaal twee jaar.

Waarom ziek melden bij burn-out?

Zoals we hierboven al aangeven is de eerste stap om te herstellen om het ziek zijn te accepteren. Pas als je jezelf ook daadwerkelijk rust en hersteltijd gunt, kun je weer rehabiliteren en is re-integratie een mogelijkheid. Je herstelt niet zomaar, dit vraagt veel tijd. Je hebt een langdurige roofbouw op je lichaam en mentale gezondheid gepleegd, wat vaak langer dan een jaar heeft geduurd. Als je je niet ziek meldt, dan zal herstel uitblijven en blijf je met stressklachten zitten die zich alleen maar zullen opstapelen. Dit kan ook uitmonden in andere zware geestelijke en lichamelijke klachten.

het is belangrijk je ziek te melden bij burn-out

Vaak zien we veel van dezelfde eigenschappen bij werknemers die een burn-out ervaren. Zo zijn ze vaak perfectionistisch, hooggevoelig, intelligent en hebben ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Voor je werkgever ben je daarmee een zeer grote aanwinst, maar helaas loop je jezelf hiermee soms helemaal voorbij. Als jij beter met deze (goede) eigenschappen leert om te gaan, zul je er vanzelf achter komen dat het niet durven ziek melden volledig omslaat.

Waarom durven werknemers zich niet ziek te melden?

Je bent lang niet de enige werknemer waarbij ziekmelden lastig voelt. Voor veel mensen met voelt ziek melden bij de werkgever als een enorme drempel. Dit ligt verschillend van persoon tot persoon. Sommigen voelen zich bijvoorbeeld schuldig als er een hoge werkdruk heerst of hebben het gevoel dat ze ‘onmisbaar’ zijn. Je wilt je collega’s niet in de steek laten en bent misschien bang dat je de relatie met je werkgever op het spel zet. Er kunnen van allerlei zaken spelen die het voor jou moeilijk maken om je ziek te melden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Maar kloppen deze gedachten wel? Vat jouw werkgever het ook allemaal zo zwaar op, of spelen deze gedachten vooral spelletjes in jouw hoofd? En hoe zwaar telt het als jij jezelf niet ziek meld? Probeer je op de lange termijn te focussen, in plaats van enkel op de korte termijn te kijken. Als jij even de tijd voor jezelf neemt kom je hierna alleen maar energieker en beter gefocust terug. Daar wordt niet alleen jij blij van, maar ook je werkgever en collega’s!

Ik ben in de ziektewet, maar hoe lang nog?

Een ziektewet is geldig voor 104 weken, oftewel maximaal twee jaar. Je ziektewet-uitkering stopt pas als u volgens het UWV weer je oude werk kunt oppakken. Ook kan de uitkering stoppen als je na de Eerstejaars Ziektewet-beoordeling geen recht meer op de uitkering hebt.

Tot slot stopt de uitkering als je de AOW-leeftijd hebt bereikt of langer dan een maand gedetineerd bent. Ben je weer beter, maar ben je binnen 4 weken opnieuw ziek? Dan worden de dagen van de voorgaande en nieuwe ziekteperiode bij elkaar opgeteld.

Wat zijn mijn rechten en plichten in de ziektewet?

Als jij wegens langdurige stress uitvalt, dan heb jij recht op doorbetaling van je salaris via de ziektewet. Het niet durven ziek melden is een groot obstakel bij veel ondernemers. Maar jij hebt gewoon recht op ziekmelding en de ziektewet bij langdurige uitval door stress of overspannenheid. Je zult gewoon doorbetaald krijgen, ook al ben je niet in staat om te werken.

Arbeidsongeschikt door burn-out?

Door een burn-out kun je kampen met zware geestelijke en lichamelijke problemen. Dit maakt het in de meeste gevallen onmogelijk om te kunnen blijven werken. Je raakt arbeidsongeschikt verklaard en komt dus thuis te zitten. Een burn-out duurt gemiddeld negen maanden, waardoor je negen maanden arbeidsongeschikt zult zijn. Toch kan het herstellen zelfs jaren duren, dit verschilt per persoon. Sommige mensen beginnen na een maand weer met werken, waar anderen langdurig last hebben en pas na een jaar weer langzaam opstarten met hun werk.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Het antwoord hierop is: ja, je mag je ziek melden. Veel werknemers voelen zich helaas bezwaard om zich ziek te melden. Echter, de risico’s die je oploopt bij het niet ziek melden wegen een stuk zwaarder dan gewoon je gangetje blijven gaan!

Een werknemer met stressklachten heeft het recht zich ziek te melden. Je hoeft eigenlijk zelfs geen reden te geven zodra jij je ziek meldt. Je werkgever zal waarschijnlijk wel vragen hoe lang je afwezig denk te zijn en mag vragen of je ook wel echt thuis zit.

In principe mag jij je bij stressklachten gewoon ziek melden zonder te hoeven doorgeven waar jij last van hebt. Je werkgever mag wettelijk geen medische informatie van je vragen. Vaak zijn mensen wel open van zichzelf en zullen ze dit openlijk aan de werkgever vertellen. Het is bovendien wel verstandig om te melden dat je een burn-out hebt. De bedrijfsartsen kunnen in dat geval de burn-out vaststellen en je helpen weer alles op de rails te krijgen. Dit hoef je niet helemaal alleen te doen.

Het is fijn als er erkenning en begrip komt vanuit werkgevers of vanuit de leidinggevende, zo kunnen de werkgever en werknemer meer begrip voor elkaar krijgen. Bedenk je daarnaast dat een organisatie nooit instort na een ziekmelding van jou.

Na je ziekmelding gelden er een paar regels, zoals dat je moet doen wat de bedrijfsarts adviseert. Ben je het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts? Dan kun je nog altijd een second opinion bij een andere bedrijfsarts aanvragen. Hij of zij maakt dan een nieuw advies. Je werkgever betaalt hiervoor de kosten. Daarnaast kun je een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen. Je betaalt hier circa €100,- voor.

Je mag tevens gewoon de deur uit na je ziekmelding, je werkgever mag je niet verplichten om de hele dag thuis te blijven zitten. Wel mag je werkgever je vragen om je aan de regels te houden van het bedrijf zoals die in de cao staan. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je tijdens je ziekteperiode op een vast moment beschikbaar moet zijn voor een controle.

Om juridisch te kunnen aantonen dat je last hebt van een burn-out moet een arts via medische richtlijnen vaststellen dat je overspannen bent of een burn-out hebt. Het laten vaststellen hiervan door een arts is belangrijk bij het verkrijgen van het juiste medische behandelplan. Tegenwoordig is het zelfs objectief vast te stellen of je een burn-out hebt, namelijk door je hoeveelheid cortisol (stresshormoon) te meten bij een speekseltest.

Bronnen

  1. ArboNed.nl – Werkstress – gevonden op 19-04-2022
    https://www.arboned.nl/wat-u-moet-weten/verzuim-verlagen/werkstress
  2. Overheid.nl – Ziektewet – gevonden op 19-04-2022
    https://wetten.overheid.nl/BWBR0001888/2022-01-01
  3. Swart.legal – De rechten en plichten van de werknemer bij een burn-out – gevonden op 19-04-2022
    https://swart.legal/nl/arbeidsconflict/ontslag/rechten-plichten-werknemer-burn-out
  4. Tempo Team – Burn-out of overspannen? Alle verschillen en hoe je het herkent – gevonden op 19-04-2022
    https://www.tempo-team.nl/verzuim/burn-out/burn-out-of-overspannen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *