Het is heel normaal als je je af en toe een dagje down voelt. Het gevoel kan om verschillende redenen ontstaan. Je kunt je rot voelen vanwege een bepaalde gebeurtenis. Of je hebt last van somberheid omdat je veel zorgen hebt. Maar je kunt je ook ineens neerslachtig voelen uit het niets. Wat kan de reden zijn waarom jij je ineens down voelt? Is het een gevoel dat regelmatig terugkomt? Wat kun je het beste doen als je met dergelijke gevoelens worstelt?

Wat is een down gevoel?

Je down voelen hoort helaas bij het leven. Iedereen heeft er af en toe last van. Soms kan het gevoel heel zwaar op je drukken, maar gelukkig is het gevoel meestal tijdelijk. Als je je down voelt, kun je je verdrietig en lusteloos voelen. Je hebt geen zin of weinig energie om de dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Je down voelen gaat vaak gepaard met veel piekeren en moeite met slapen. Ook kun je je naast het sombere gevoel, gespannen en nerveus voelen. Misschien vind je van jezelf dat je je niet zo moet aanstellen en probeer je de gevoelens te onderdrukken. Deze innerlijke strijd die je voert tegen je gevoelens kan je ook stress geven.

Verschil down voelen en depressief zijn

Als je momenteel in een dipje zit, hoef je je niet gelijk zorgen te maken. Het sombere gevoel gaat meestal vanzelf weer over. Wanneer de sombere stemming daarentegen langer dan twee weken aanhoudt en je je constant somber en leeg voelt en je de interesse in alle activiteiten hebt verloren, ben je waarschijnlijk depressief. Wees dan niet terughoudend om hulp in te schakelen.

Waarom voel je je vaak down?

Het neerslachtige gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Om erachter te komen hoe jij je beter kunt voelen, is het dan ook nuttig de oorzaak te achterhalen. Wellicht herken je je in een van de volgende omschrijvingen:

Je ineens down voelen

Wordt je plotseling overrompeld door een naar gevoel? Je hebt een leuke dag en je hebt goede redenen om je blij te voelen, maar ineens voel je dat de negativiteit je overvalt. Dan kan het zijn dat je onbewust aan een gebeurtenis zit te denken die je verdrietig maakt. Je gedachten hebben een grote invloed op je gemoedstoestand.

waarom voel ik me down

Gelukkig kun je leren om je gedachten te sturen. In plaats van gebeurtenissen uit het verleden continu te herleven in je gedachten of je teveel zorgen te maken over de toekomst, kun je leren om meer in het nu te leven.

Je down voelen door een nare gebeurtenis

Wanneer je iets vervelends meemaakt, heb je tijd nodig om de nare gebeurtenis te verwerken. Je mag je dan best even verdrietig of boos voelen. Neem de tijd die je nodig hebt en wees niet te streng voor jezelf.

Iedereen verwerkt nare gebeurtenissen op zijn eigen manier en je kunt veel verschillende emoties ervaren van boos tot verdrietig. Als jij je vooral down voelt door wat je hebt meegemaakt, is het belangrijk dat je je niet teveel afzondert. Probeer iemand in vertrouwen te nemen en praat over wat je hebt meegemaakt.

Je down voelen door stress

Stress is een grote boosdoener als het gaat om zowel fysieke als mentale klachten. Door stress kun je het gevoel krijgen dat alles je teveel wordt en misschien wil je gewoon opgeven. Bovendien kun je in de put zitten als je het gevoel hebt te falen.

Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam meer adrenaline aan en wordt het langetermijngeheugen extra geactiveerd om de stressvolle situatie zo snel mogelijk op te kunnen lossen. Daardoor loop je ook kans dat er negatieve gebeurtenissen in je geheugen terug worden gebracht die je een down gevoel geven.

Je down voelen door coronavirus

Sinds we met het coronavirus leven, hebben velen last van stress, onzekerheid en somberheid. Je dagelijkse structuur is waarschijnlijk veranderd en sociale activiteiten zijn afgenomen. Bezigheden die je voorheen misschien leuk vond en je uit een dip konden halen, worden na een lange periode pas weer toegestaan.

Maar het virus is de wereld nog niet uit en die onzekerheid kan je een down gevoel geven. Bovendien komt het thema nog volop in het nieuws en wordt er nog veel over gediscussieerd. Wat kun je doen om te voorkomen dat dit alles geen invloed op je stemming heeft? Lukt het jou om de omstandigheden te accepteren en je te focussen op dingen waar je wel invloed op hebt?

Je down voelen na vakantie

Heb jij ook pas weer een afterholidaydip gehad? Je hebt volop genoten op vakantie, maar het terugkeren naar de dagelijkse routine put je uit. Je voelt je down en eigenlijk kan het je allemaal maar weinig schelen. Waarom is het zo moeilijk de draad weer op te pakken na de vakantie?

Op vakantie maak je veel geluksstofjes aan zoals dopamine, endorfine en serotonine. Je bent samen met mensen van wie je houdt, je ontspant en hebt meer beweging. Het zijn allemaal factoren die de aanmaak van deze hormonen stimuleren. Zodra je terugkomt van je vakantie, begint je lichaam weer stresshormonen aan te maken. De aanmaak van de geluksstofjes in je hersenen raakt uit balans en dit geeft je een down gevoel. 

Je down voelen na alcohol

Wanneer je je erg down voelt, denk je misschien dat alcohol de oplossing is. Het is waar dat alcohol je helpt de negatieve gevoelens te onderdrukken. Maar het effect is tijdelijk. Zodra het effect van alcohol is uitgewerkt, komen de sombere gevoelens terug.

Je voelt je weer down na alcohol

Bij regelmatig alcoholgebruik kunnen je klachten zelfs erger worden, omdat alcohol psychische klachten kan versterken. Je down voelen na alcohol, wordt ook wel een mentale kater genoemd. Dan voel je je somber, verdrietig of zelfs angstig.

Je down voelen tijdens zwangerschap

Sommige vrouwen voelen zich regelmatig somber tijdens hun zwangerschap. Daar hoef je je zeker niet voor te schamen. Misschien denk je dat je je niet zo mag voelen als toekomstige moeder en dat je puur geluk moet uitstralen nu je zwanger bent. Maar in je lichaam gebeurt er veel en dat kan invloed hebben op je gemoedstoestand.

De hoeveelheid hormonen in je lichaam neemt enorm snel toe. Daarom kun je vooral in de eerste drie maanden klachten hebben als moe, geïrriteerd en labiel zijn en je down voelen. Meestal verdwijnen de klachten na het eerste trimester.

Je down voelen tijdens menstruatie

Vrouwen hebben elke maand opnieuw te maken met hormoonschommelingen. Het hormoon oestrogeen en progesteron spelen een belangrijke rol bij de menstruatie en zijn ook van invloed op hoe jij je voelt.

Twee weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze schommeling kan voor stemmingswisselingen zorgen, waardoor jij je ineens down voelt. Meestal verdwijnen de klachten of worden ze minder als je ongesteld wordt. Als de klachten zo erg zijn dat je niet meer de gewone dagelijkse dingen kunt doen, heb je waarschijnlijk PMS (Pre Menstrueel Syndroom).

Je down voelen zonder reden

De meesten van ons willen het liefst altijd de oorzaak achterhalen en onderzoeken waarom je je zo voelt. Een reden vinden geeft je duidelijkheid en je kunt dan naar een oplossing zoeken. Maar soms lijkt er gewoonweg geen reden te zijn. Wat dan?

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Iedereen heeft wel eens een rotdag en voelt zich weleens slecht. Ook al weet je niet waarom, het kan helpen het gevoel te accepteren. Kun je toegeven aan het gevoel en iets doen om jezelf te verwennen? Als dit gevoel echter lang aanhoudt, is het verstandig hulp in te schakelen.

Wat te doen als je down bent?

Wanneer je je slechts down voelt, kun je een aantal dingen doen om van je sombere bui af te komen. Afhankelijk van of je je down voelt om een specifieke reden of niet, kunnen de volgende tips je helpen.

Praat over je gevoelens

Het is niet altijd makkelijk om je gevoelens te uiten. Toch kan het je helpen als je je down voelt om daar met anderen over te praten. Neem een vriend of familielid in vertrouwen en vertel hoe je je voelt. Je zult zien dat het oplucht als je je door anderen begrepen voelt.

Schrijf over je gevoelens

Bij veel zorgen en piekergedachten kan het helpen erover te schrijven. Soms gaan er zoveel gedachten door je hoofd dat je lijkt te verdwalen in je eigen gedachten. Je gevoelens opschrijven helpt je ten eerste om een eind te maken aan het gepieker. Je hebt je gedachten opgeschreven, dus je hoeft er niet meer over te malen.

Maar schrijven helpt ook om meer inzicht te krijgen in waarom je je down voelt en om gericht een oplossing te zoeken. Soms begrijp je je eigen gevoelens en gedachten beter wanneer erover schrijft.

Zorg voor regelmaat in je leven

Bij sombere gevoelens ben je wellicht geneigd om van je dagelijkse routine af te stappen. Je blijft een groot deel van de dag in bed liggen, je slaat maaltijden over en vervalt in ongezonde gewoontes, zoals alcohol en drugs. En daardoor kun je nog verder in de put komen.

Probeer daarom voor regelmaat in je leven te zorgen. Hou zoveel mogelijk vast aan je dagelijkse routine door op normale tijden naar bed te gaan en op te staan. Blijf ook goed voor jezelf zorgen. Neem een douche, kleed je aan en eet drie maaltijden per dag.

Zorg voor voldoende nachtrust

Voldoende nachtrust is essentieel om je goed te voelen. Tijdens je slaap herstelt je lichaam van de inspanningen van de dag. Wanneer je niet aan voldoende nachtrust toekomt, heeft dat gevolgen voor je brein. Het serotoninesysteem in de hersenen verandert en serotonine is de stof die betrokken is bij het regelen van je stemming.

Je kunt je dus beter gaan voelen als je zorgt voor een goede slaaproutine. Je krijgt een beter slaapritme als je elke dag op vaste tijden gaat slapen en op vaste tijden opstaat. Ook voor het slapengaan kun je jezelf vaste gewoonten eigen maken, zodat je lichaam herkent dat het bedtijd is. Zo val je sneller in slaap en word je meer uitgerust wakker.

Zorg voor voldoende beweging

Waarschijnlijk heb je absoluut geen zin om aan lichaamsbeweging te doen als je je down voelt. Maar bewegen en sporten is wel een van de beste remedies om je stemming te verbeteren. Zorg daarom dat je dagelijks minimaal een halfuur beweging hebt. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen of tuinieren.

Wanneer je zorgt voor voldoende beweging en sporten, vindt er een toename plaats van neurotransmitters, zoals serotonine, dopamine en endorfine. Deze neurotransmitters hebben een grote invloed op je humeur. Daarom geeft beweging en sporten je een goed gevoel en helpt het je als je je down voelt.

Zorg voor voldoende afleiding en ontspanning

Je kunt je down voelen, omdat je teveel stress hebt. Het leven kan soms heel hectisch zijn waardoor er weinig tijd overblijft voor jezelf. Daarom zul je je beter voelen als je zorgt voor voldoende afleiding en ontspanning. Doe iets wat je leuk vindt, iets wat je normaal gesproken blij maakt.

Ga de natuur in

De natuur heeft een positieve uitwerking op je gemoedstoestand. De natuur is niet alleen goed voor je vanwege het inademen van frisse lucht en het feit dat je je in een prettige omgeving bevindt. Maar het schijnt ook dat je hersenen informatie beter kunnen verwerken als je in de natuur bent. Ga dus lekker regelmatig het bos of het park in. Het zal je ongetwijfeld goed doen.

Doe iets aardigs voor een ander

Wanneer je je somber voelt, kun je zo opgaan in je eigen verdriet en negativiteit dat je met jezelf in de knoop ligt en je omgeving vergeet. In plaats van jezelf terugtrekken met je nare gevoel, kun je daarom beter in contact met anderen blijven.

Heb je recent iets aardigs voor een ander gedaan? Iets vriendelijks voor een ander doen, maakt niet alleen anderen blij maar je helpt jezelf er ook mee. Ook al is het maar een kleinigheidje dat je geeft of doet. Schrijf bijvoorbeeld een kaartje, help de buurman met een klusje of bel je oudtante eens op. Geven maakt blij.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *