Velen doorstaan een moeilijke tijd door de corona crisis. Zowel jongeren als ouderen hebben te maken met onzekerheid en eenzaamheid. Op het werk ervaren velen een hoge werkdruk en de sleur waarin we terecht zijn gekomen kan mentale problemen veroorzaken of verergeren. Ervaar jij veel stress door corona? Voel jij je eenzamer dan voorheen? Of heb je last van depressieve gevoelens? 

In dit artikel komen een paar veelvoorkomende problemen aan bod die kunnen opspelen door de corona crisis. De pandemie is nog niet over en dat kan moedeloosheid veroorzaken. Wat kun je doen om te voorkomen dat mentale problemen erger worden? Kun je leren de stress binnen de perken te houden en een burn-out te voorkomen?

Angstig en paniekaanvallen door corona

Mentale problemen kunnen zowel ontstaan als verergeren door corona. Als je voorheen bijvoorbeeld al last had van paniekaanvallen, kun je daar nu vaker last van hebben. Je kunt angst hebben voor besmetting of vanwege andere zorgen die de pandemie veroorzaakt. Bovendien vliegen de nieuwsberichten over het coronavirus je om de oren en die kunnen je ook angstig maken.

Wanneer je het coronavirus hebt gehad, kan je lichaam daar nu nog de gevolgen van ondervinden. Bekend is het effect van het virus op je ademhaling. Sommigen geven aan dat ze door het virus totaal anders zijn gaan ademhalen. Dat kan duizeligheid veroorzaken, maar ook paniekgevoelens.

Of je nu al een tijd met angst of paniekaanvallen worstelt of er recent tijdens corona mee te maken hebt gekregen, het is belangrijk om hulp te zoeken. Een paniekaanval kan heel eng zijn, maar door onder andere goede ademhalingsoefeningen te leren, kun je er beter mee omgaan.

Corona zorgt voor onzekerheid

Tijdens de corona crisis hebben we allemaal met onzekerheid te maken. Kan ik mijn baan behouden? Wanneer kan ik mijn familie weer zien? Wordt het leven ooit weer ‘normaal’. Deze onzekerheid is een belangrijke oorzaak van stress en kan zowel je psychische als je fysieke welzijn beïnvloeden.

Langdurige stress en onzekerheid kan tot lichamelijke en psychische klachten leiden. Wanneer de onzekerheid te hevig wordt, kun je vervelende gevolgen ondervinden, zoals somberheid, overmatig piekeren of angst.

Kun je iets doen tegen de onzekerheid die je tijdens de corona crisis ervaart? Afhankelijk van wat jou precies onzeker maakt, kun je leren om je niet te druk te maken over de toekomst en meer in het nu leven. Ook kan het helpen meer routines in te bouwen en beter met onverwachte gebeurtenissen leren omgaan.

Het gevaar van weinig sociaal contact

Niet alleen ouderen hebben meer met eenzaamheid te maken. Veel jongeren geven ook aan dat het gebrek aan contact ervoor zorgt dat ze mentaal in de knoop komen. Sociaal contact is enorm belangrijk om goed in je vel te zitten. Het is een fundamentele behoefte van de mens. Wanneer je niet aan die behoefte kunt voldoen, kan dat gevolgen hebben voor je psychische gezondheid. Je kunt je erg eenzaam voelen en eenzaamheid kan tot depressie leiden.

Ondertussen hebben velen wellicht alweer hun sociale activiteiten opgepakt. Maar wat nu als je ervoor kiest voorlopig nog voorzichtig te blijven? Veroorzaakt dat spanning met je vrienden en familie? Het niet op een lijn zitten over de corona crisis is een andere factor die veel onrust en stress veroorzaakt.

Wat jouw standpunt ook is, het is belangrijk in contact met anderen te blijven. Als je grotendeels thuis bent, kun je denken aan videobellen of gewoon bellen. Laat niet toe dat vriendschappen stuklopen door een meningsverschil. Respecteer elkaar en sta voor elkaar klaar juist nu het sociale contact extra belangrijk is geworden.

Hogere werkdruk door corona

Terwijl sommigen meer rust ervaren door het thuiswerken, ervaren anderen een werkdruk als nooit tevoren. Thuiswerken of een hybride werkomgeving betekent voor velen overwerken. Je hebt overdag misschien meer afleiding van de kinderen, de pakketbezorger of de klusjes in huis. Je kunt dan in de verleiding komen om in de avonduurtjes of in het weekend het achterstallig werk weg te werken.

Hogere werkdruk door corona

Maar is dat wel zo verstandig? Een te hoge werkdruk veroorzaakt niet alleen veel stress, vermoeidheid en slapeloosheid, maar kan ook tot psychische klachten leiden, zoals somberheid en depressie.

Probeer daarom ook bij thuiswerken zoveel mogelijk grenzen te stellen. Stel voor jezelf vast hoeveel je maximaal wilt werken, hou werk en privé zoveel mogelijk gescheiden en plan je rust en ontspanning in.

Blijf mentaal gezond

Natuurlijk wil je op de hoogte zijn van wat er in de wereld gebeurt. Maar het is voor je mentale gezondheid beter als je niet teveel bezig bent met het nieuws. Kijk of lees alleen het hoogstnoodzakelijke of vraag een vriend of familielid je van het noodzakelijkste op de hoogte te houden als je merkt dat je gevoelig bent voor de nieuwsberichten. Haal bovendien alleen informatie uit betrouwbare bronnen.

Een vaste dagindeling geeft je houvast en helpt je goed voor jezelf te blijven zorgen. Ook al heb je wellicht meer vrijheid als je van huis uit werkt, zal een dag- of weekplanning je meer structuur geven. Je krijgt meer gedaan en je hebt meer overzicht.

In je planning moet je ook voldoende ontspanning opnemen. Voor de pandemie schoot rust en ontspanning er al als eerste bij in, maar nu zijn we wellicht nog eerder geneigd in de avonden of in het weekend over te werken. Besef daarom hoe belangrijk ontspanning is voor je gezondheid en bezuinig daar niet op. Als je vooral veel last van angst en stress hebt, kan het je enorm helpen bepaalde ontspanningsoefeningen te leren.

Wanneer je van huis uit werkt, kan er zomaar een dag voorbij gaan dat je niet buitenkomt. Let er daarop extra op dat je voldoende beweging krijgt. Neem beweging en sporten op in je dagindeling, want beweging is cruciaal om goed in je vel te zitten.

Wat kun je zeggen over je huidige slaapritme? Kom je nog aan minstens 8 uur slaap? Word je veel vaker? Voldoende nachtrust heeft een grote invloed op hoe je je overdag voelt. Je kunt emoties beter verwerken en je kunt beter met stress omgaan als je uitgerust bent.

Blijf ten slotte contact houden met anderen. Een goed sociaal netwerk is belangrijk voor je mentale gezondheid. Stress is bijvoorbeeld heviger wanneer je alleen bent. Maar ook angst- en depressieve gevoelens worden sterker als je er niet over praat.

Word mentaal veerkrachtiger

Naast mentaal gezond blijven, kun je ook mentaal veerkrachtiger worden. Je voorkomt dan dat je diep in de put valt door een tegenslag en je profiteert van de omstandigheden om er sterker uit te komen. Hoe doe je dat?

Ten eerste kun je leren positief te denken. Je kunt negatieve dingen natuurlijk niet volledig uit je leven verwijderen en je kunt de pandemie helaas ook niet oplossen. Maar je hebt wel invloed op hoe je er tegenaan kijkt. Concentreer je bijvoorbeeld op wat jou hoop geeft en sta elke dag stil bij iets waar je dankbaar voor bent.

Probeer daarnaast de dingen waar je geen invloed op hebt, los te laten. Hoeveel je ook piekert of hoe rot je je er ook over voelt, je bereikt er niets mee. Je kunt daarom leren om je piekergedachten bij te sturen door je gevoelens te erkennen en er aandacht aan te besteden.

Zoek bovendien professionele hulp als je denkt dat je die nodig hebt. Wees daar niet terughoudend in. Door vroeg hulp in te schakelen kun je een hele hoop narigheid voorkomen. Besef dat je niet de enige bent die mentale problemen door corona heeft en soms kan iemand anders ons net de handvatten geven om op de been te blijven.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *