Veel mensen hebben moeite met het wakker worden ’s ochtends. Een gebrek aan energie, algehele misère en een negatief gevoel. Dit kan een productieve en energieke dag flink in de weg staan. Wist je dat moeilijk wakker worden in de ochtend en een ochtenddepressie vaak gelinkt is aan hevige stress of een burn-out? In dit artikel lees je precies wat een ochtenddepressie is, waar deze vandaan kan komen en ook handige tips om beter wakker te worden ’s ochtends

Wat is een ochtenddepressie?

Ben je echt geen ochtendmens en bloei je ’s avonds pas op? Dit is helemaal niet vreemd. Jouw hoogste energiepunt komt pas later op de dag. Toch is er een groot verschil tussen een avondmens zijn en een ochtenddepressie.

Een ochtenddepressie wordt gekenmerkt door moeilijk wakker worden en een algeheel gevoel van misère wanneer je opstaat. Vanaf het moment dat je wakker wordt, heb je het gevoel dat alles al te veel is. Het maakt niet uit of je een drukke dag voor de boeg hebt of een slome zaterdag. Je wordt wakker, maar voelt je niet uitgerust en zou het liefst de hele dag weer in bed gaan liggen.

De kleinste tegenvallers in de morgen, kunnen voor hevige emotionele reacties zorgen. Het ontbreken van schone sokken of een leeg pak ontbijtgranen zijn al genoeg om je overstuur te krijgen. Depressieve gevoelens horen bij een ochtenddepressie. Door deze zeer negatieve start van de dag, kan dit een grote invloed hebben op de rest van de dag.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Symptomen van een ochtenddepressie

Niet alleen moeite met het ontwaken is een symptoom waaraan je een ochtenddepressie kunt herkennen, ook de volgende symptomen zijn kenmerkend voor een ochtenddepressie:

 • Hoofdpijn bij het ontwaken
 • Een angstig gevoel
 • Neerslachtigheid
 • Extreem emotioneel (de kleinste dingen zijn al te veel)
 • Lichamelijk uitgeput (dit kan zich uitten in spier- en gewrichtspijn)
 • Huilbuien
 • Afspraken afzeggen
 • Koud en rillingen
 • Geen trek in eten of juist enorme honger in de ochtend
Symptomen van een ochtenddepressie

Hoe ontstaat een ochtenddepressie?

Was je voorheen juist een ochtendmens, maar word je nu standaard met een depressief gevoel wakker? Helaas is iedereen vatbaar voor een ochtenddepressie. Dit gevoel van misère vanaf het ontwaken, wordt deels gelinkt aan een overmatig gevoel van stress of een burn-out. Jouw lichaam en geest hebben niet genoeg tijd gehad om te herstellen van de drukte. Hierdoor kan het opstaan als een echte aanval op jouw lichaam en geest lijken. Door extreme stress en burn-out kan een extreme vermoeidheid ontstaan. Hierdoor voel je je niet fit genoeg wanneer je wakker wordt.

Ook wordt deze ochtenddepressie voor een deel gelinkt aan de mentale spanning. Wanneer je het druk hebt, kun je het soms mentaal niet meer overzien. Je hebt te veel ballen om in de lucht te houden. Hierdoor kun wakker worden met een gevoel van stress voor de rest van de dag. Hierdoor kun je op de vroege ochtend al de totale energie kwijt zijn om aan de dag te moeten beginnen.

Zie ook: Waarom mentale problemen en fysieke problemen nooit losstaan van elkaar

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Achterhaal de oorzaak van jouw ochtenddepressie

Herken jij je in het bovenstaande? Word jij ook iedere ochtend wakker met een slopend gevoel in jouw lichaam en geest? Kun jij de energie er niet voor opbrengen om weer aan de slag te gaan? Dan is de kans groot dat jij te maken hebt met een ochtenddepressie. De beste manier om deze ochtenddepressie tegen te gaan, is door te achterhalen wat de oorzaak is van de depressie.

Ben jij momenteel drukker dan voorheen? Of werk je eigenlijk al een lange tijd op een te hoge stand? Ook moet je nooit de impact van emotionele momenten in jouw leven vergeten. Het kan goed zijn dat een verlies van een dierbare, scheiding, ontslag of ander emotioneel moment, een grote impact op jouw leven hebt dan je wellicht denkt. Ook jaren na dato kan zoiets nog naar boven komen, wanneer dit niet goed is verwerkt.

Je kunt het beste professionele hulp zoeken wanneer je last hebt van een ochtenddepressie. Dit kan namelijk een vroeg symptoom zijn van een burn-out of beginnende depressie. Hoe eerder je aan de bel trekt, des te eerder kun je hulp ontvangen.

oorzaak van jouw ochtenddepressie

Tips om een ochtenddepressie tegen te gaan

Naast het zoeken van hulp bij een deskundige, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om een ochtenddepressie tegen te gaan. Wanneer je de oorzaak van de ochtenddepressie hebt weten te achterhalen, kun je een stuk effectiever aan de slag gaan. Is de oorzaak van de depressie in de ochtend dat je het te druk hebt op een dag?

Dan kun dit eenvoudig aanpakken door jouw agenda wat vaker vrij te maken. Verdeel jouw taken beter over de week en zeg eens wat vaker plannen af. Zo heb je het minder druk en hoef je niet iedere ochtend met stress en neerslachtigheid wakker te worden.

Goed slapen

Een reden waardoor je lichamelijk en fysiek moe kunt zijn wanneer je wakker wordt, is een slecht slaapritme. Je slaapt te weinig of niet genoeg met regelmaat. Zorg ervoor dat je minstens 8 uur slaap per nacht krijgt.

Wanneer je je lichamelijk en fysiek uitgeput voelt, kan extra slaap het beste medicijn zijn. Zorg ervoor dat je je ontspant voordat je gaat slapen en ga op tijd naar bed. Zorg voor een duidelijk slaapritme en probeer hier zo weinig mogelijk van af te wijken. Zo kan jouw lichaam en geest iedere dag genoeg rusten om weer energie te krijgen voor de volgende dag.

Eerder opstaan en op vaste tijden

Eerder opstaan klinkt wellicht vreemd bij een ochtenddepressie, maar het kan werkelijk wonderen doen. Door eerder op te staan, kun je het ’s ochtends rustiger aan doen. Je kunt rustig douchen, ontbijten en hebt nog wat tijd voor jezelf. Zo start je de dag rustig en hoef je niet direct te haasten of overspannen te voelen.

Ochtenddepressie: niet uit bed kunnen komen in de ochtend

Relativeren

Een gezond portie relativeringsvermogen kan ook de oplossing zijn voor jou. Probeer je minder druk te maken en het allemaal wat luchtiger in te zien. Hierdoor kun je flexibeler in het leven staan en word je minder snel overspannen door drukte.

Overzicht creëren

Merk je dat je vaak wakker wordt met een ochtenddepressie omdat je de dag niet kunt overzien? Zorg dan voor een betere planning en deel de dag op in stukken. Ben jij ’s ochtends niet op je best? Plan dan de rustigere taken in voor de ochtenden en de zwaardere taken voor een later tijdstip.

Zo kun je een beter overzicht krijgen van de dag. Dit kan de spanning enorm verlichten. Plan ook genoeg pauzes en uitloop in voor de dag. Dan hoef je niet in de stress te raken, wanneer niet alles volgens planning loopt door jouw ochtenddepressie.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Cora Kriek schreef:

  Ik had een adviesgesprek ingetikt, maar ik kan het niet terug vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *