In een wereld waar de massa druk, drukker, drukst is, nemen we steeds minder tijd voor échte verbinding. Partners groeien uit elkaar, vriendschappen verwateren en je hebt minder contact met je familieleden. Door het individualisme daalt de verbondenheid, terwijl de kracht van verbinding juist is dat het bijdraagt aan meer geluk en zingeving. De kwaliteit van je relaties en dus je verbondenheid, bepaalt de kwaliteit van je leven. En dat niet alleen, want wist je dat verbondenheid ook helpend is om je stress te verminderen? Dus hoe creëer je juist meer verbinding met energiegevende gelijkgestemden om je sociale relaties zinvol te onderhouden? In dit artikel lees je hoe je meer liefde en aandacht deelt met je dierbaren! 

Wat is verbondenheid?

Verbondenheid is het gevoel van saamhorigheid, dat je ergens bij hoort en onderdeel van bent. Dat je een hechte en respectvolle band hebt met mensen die je lief hebt, zoals je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, teamleden bij je sportclub of je huisdier. Je voelt je gezien, gehoord, gewaardeerd en gesteund voor wie je bent. Geven en ontvangen is in balans, waardoor je naastenliefde ervaart. Sociaal verbonden voelen hangt af van zowel de kwaliteit als kwantiteit van je betekenisvolle relaties.

Verbondenheid, met wie?

In een tijd van toenemende polarisatie is het des te belangrijker om naar je diepste verlangens naar verbinding te voelen, luisteren en handelen. Dit kan je doen door eerst de kwaliteit en kwantiteit van je relaties in kaart te brengen, want: 

  • Met wie wil je tijd doorbrengen, wanneer, hoe vaak en in welke vorm?
  • Welke familieleden, vrienden, collega’s of buren geven of kosten je energie?
  • Welke vriendschappen zijn verwaterd door de waan van de dag en waarom?
  • Hoe is de band met je ouders en wat wil je doen om je ouder-kind relatie te versterken?
  • Welke familiebanden willen je versterken en wat wil je doen om een hechtere familieband te creëren? 
  • Hoe wil je je vriendschappen opbouwen, onderhouden en tot bloei brengen?
  • Zijn er relaties die je liever wilt beëindigen en waarom wil je het contact verbreken? 

Als aanvulling is het waardevol om bij jezelf te voelen hoe en wanneer je quality time met iemand wilt doorbrengen. Je tijd is kostbaar, dus ga er zorgvuldig mee om. Spreek je verlangens uit en geef je grenzen op tijd aan, zodat je ervoor zorgt dat de verbinding met je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, teamleden bij je sportclub of je huisdier vreugdevol en zinvol is. Maak sociale relaties leuk voor jezelf op jouw eigen voorwaarden. 

Verbondenheid met je familie als antwoord op stress

Dus vind je het gezellig om op het terras te zitten, uit eten te gaan of naar festivals te gaan? Kies je liever voor een avondje naar de bioscoop, bowlingbaan, sauna, theater of concert? Of gaat je voorkeur uit naar een sportieve activiteit, zoals wandelen, fietsen, skiën of zwemmen? Deel waar je zin in hebt om de verbondenheid met je familie, kennissen en vrienden gezellig te maken. 

En niet te vergeten: ga per persoon die je lief hebt en dicht bij je staat na hoe je meer verdieping in jullie onderlinge relatie wilt creëren. Wie wil je zelf zijn en wat wil je doen om een dierbare meer te zien, horen, waarderen en steunen voor wie hij of zij is? Meer diepgang creëren in jullie gesprekken kan al gemakkelijk door: 

  • Vaker je telefoon aan de kant te leggen en in het moment samen te zijn
  • Kwetsbare, open en eerlijke persoonlijke verhalen te vertellen
  • Meer oprecht te luisteren, samenvatten en door te vragen met open vragen
  • Non-verbale communicatie met een open houding, aandachtig oogcontact en een vriendelijke toon
  • De verleiding te weerstaan om ongemakkelijke stiltes op te vullen met onzinnige opmerkingen en vragen
  • Het vragen van toestemming als je goedbedoeld advies wilt geven
  • Belangstelling te tonen door attent op een onderwerp terug te komen

De positieve effecten van je verbonden voelen

Hoe meer je je verbonden voelt, des te meer je lichaam het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. In de volksmond staat dit bekend als het knuffelhormoon, waardoor je stresslevel daalt en je verhoogt je zelfvertrouwen door sociale interactie. Indirect heeft dit ook nog eens een positieve invloed op de aanmaak van serotonine, wat je humeur en stemming verbetert.

Meer diepgaande verbinding is dus een oplossing voor het verminderen van stress en angst, waardoor je beter in je vel gaat zitten. Het waarborgen van emotionele veiligheid in sociale relaties is alleen wel cruciaal voor je mentale gezondheid, want daardoor voel je je thuis in jezelf. Zo kan je vanuit authenticiteit en onvoorwaardelijke liefde verbinden in plaats van dat je sociaal wenselijk gedrag vertoont om ergens bij te horen of erkenning te krijgen. Dan wordt anders je verbinding voorwaardelijk, omdat je iets van iemand nodig hebt om je verbonden te voelen. De ander vult dan een tekort, gemis of innerlijke leegte bij je op, dus check bij jezelf: verbind je vanuit voorwaardelijke of onvoorwaardelijke liefde?

Nog een voordeel is dat kwalitatieve verbinding gaat over gelijkwaardigheid. Dan voel je je niet beter of minder dan een ander. Je verbindt op dezelfde golflengte, waardoor je aan één of een paar woorden genoeg hebt om elkaar te begrijpen. Je lacht om dezelfde grappen en bent op elkaar afgestemd, omdat het resoneert wat de ander zegt of doet. Daardoor voel je een diepere klik en bouw je een vertrouwensband op. Sterke verbinding is daarom een onmisbare bron voor geluk, zingeving, blijdschap, avontuur, steun en troost in je leven.

Verbinding met vrienden

Hoe helpt verbondenheid bij stress?

Een gebrek aan sociale verbinding leidt mogelijk tot mentale struggles. Dus zodra je stress wilt loslaten, helpt het om tijd te nemen voor een goed verbindend gesprek of een gezellige activiteit met je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, teamleden bij je sportclub. Specifiek als je extravert bent, omdat je van nature graag je dan omringt met gelijkgestemden. Spontaan afspreken en verbinden geeft je een flinke dosis energie, waardoor je minder moe, futloos en uitgeput voelt. Jezelf opladen werkt dan juist als je snel op mensen afstapt, welbespraakt bent en zin hebt in social talk. Dit geeft je meer energie dan dat het je energie kost, waardoor je makkelijker kan herstellen van te veel stress. 

Let alleen wel op als je een introvert bent, want dan laad je juist op door me-time in plaats van verbinding met dierbaren. Hoe minder prikkels, des te meer je je verbindt met jezelf. Jezelf terugtrekken met meditatie, yoga, mindfulness, ademhalingsoefeningen of journaling creëert meer rust in je hoofd, verbetert je werk-privé balans en vermindert je gevoel van sociale druk. Het voordeel? Je leeft trouw aan jezelf en kiest op ieder moment vanuit liefde voor jezelf hoe en wanneer je wel of niet wilt verbinden met bekenden.

Bedreigingen voor het gevoel van verbondenheid

Bindingsangst weerhoudt je om liefdevolle verbindingen aan te gaan. Zowel in de liefde, op je werk en met vriendschappen. Dan lukt het je niet om langdurige, hechte relaties te creëren vanwege een sterke drang om vrij en onafhankelijk te leven.

Verbinding en commitment ga je uit de weg met bindingsangst, waardoor je al snel de neiging voelt om emotioneel afstand te nemen. Je doet er alles aan om niet je vrijheid te verliezen, waardoor je je zelfs gereserveerd en opstelt. Het liefst wil je van alles ‘open’ laten zonder direct je agenda vol te plannen met sociale afspraken. Dit voelt anders benauwd of beklemmend, waardoor je niet een verbinding aangaat. 

Daarentegen houdt verlatingsangst je ook tegen om vanuit onvoorwaardelijkheid te verbinden, want je bent dan te gehecht aan je partner, familie, kinderen, vrienden of collega’s. Je wilt allesbehalve mensen in je omgeving verliezen, waardoor je er alles aan doet om niet afgewezen, verlaten of in de steek gelaten te worden. 

Met als gevolg dat je op zoek blijft naar bevestiging, aandacht en houvast bij de ander. Je voelt je met verlatingsangst sneller afgewezen en ongelukkiger als je geen liefde en aandacht. Door een laag zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen ben je te loyaal aan je directe omgeving en geef je te weinig je eigen grenzen aan, want je schuift je eigen behoeftes in een relatie aan de kant. De vraag is dan vooral: hoe gelijkwaardig zijn je relaties überhaupt, omdat je zo graag met verlatingsangst gezien, gehoord en geliefd wilt voelen?

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Hoe kan ik werknemers meer verbonden laten voelen

Betrokken werknemers zetten net dat ene stapje extra, want ze voelen intrinsieke motivatie om grenzen te verleggen in het belang van het team. Maar hoe kan je de betrokkenheid bij je werknemers stimuleren voor meer verbinding op de werkvloer? Een sterk team vertrouwt elkaar. Alleen is er ongetwijfeld werk aan de winkel om het onderlinge vertrouwen te verbeteren, want in hoeverre staan teamleden nu al écht voor elkaar klaar? Gaan werknemers met elkaar in gesprek als iets niet lukt of als ze iets niet weten? Door meer verbinding vragen ze sneller om hulp, zodat werknemers niet alleen voor staan. Teamleden moeten zich durven uitspreken.

Ga aan de slag met het delen van je missie, visie, doelstellingen, kernwaarden, groeikansen en uitdagingen. Zo neem je je werknemers mee in wat er in jouw binnenwereld speelt, zodat ze enthousiast raken van je groeiambities en toekomstdromen. Dit prikkelt werknemers om te voelen hoe ze willen bijdragen aan het grotere gemeenschappelijke doel, waardoor ze het verlangen voelen om het verschil te maken met hun competenties.

Zorg ook voor heldere afspraken, zodat elke werknemer weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Creëer duidelijkheid over de richting en prioriteiten. Want wat is per persoon de toegevoegde waarde aan het grotere geheel? Dit kan natuurlijk per maand of kwartaal verschillen, dus open communicatie is de sleutel naar meer verbinding. Zodra je persoonlijke en gezamenlijke doelstellingen als teamleden van elkaar weet, kan je ook meer op elkaar inspelen. Je kan elkaar scherp houden, met een ander strategisch meedenken of je toont zo sneller belangstelling in iemands werkzaamheden.

Verbinding op de werkvloer

Tips om als werknemer bij te dragen aan een goede sfeer

Hoe meer verbinding je voelt op de werkvloer, des te meer werkgeluk je ervaart. Daardoor ga je met meer zin naar je werk zonder dat je wekelijks al vroegtijdig uitkijkt naar het weekend. Blijf er dus ten alle tijden voor zorgen dat je voldoende uitdagingen en afwisselingen in je werkzaamheden hebt, zodat je werkplezier blijft voelen. 

Ga regelmatig in gesprek met je werkgever, manager of leidinggevende om de gang van zaken en je persoonlijk ontwikkelingsplan te bespreken. Spreek ook je verlangens uit over hoe je graag als team wilt verbinden. Wat heb je nodig om je potentieel te benutten? Heb je ideeën voor een gezellig teamuitje voor meer teambuilding? Zit iets je dwars, waardoor je je onvoldoende gezien, gehoord, gewaardeerd of gesteund voelt? Of voel je dat er onderlinge frustraties aanwezig zijn? Toon moed en maak het bespreekbaar met je empatisch vermogen, want in hoeverre deel je nu écht wat je denkt of voelt? Stel je kwetsbaar, open en eerlijk op om je verhaal te delen voor meer verbinding. Dat is het belangrijkste wat telt als je de werksfeer wilt verbeteren en een negatieve roddelcultuur wilt voorkomen.  

Veelgestelde vragen

Verbondenheid is het gevoel van saamhorigheid, dat je ergens bij hoort en onderdeel van bent. Dat je een hechte en respectvolle band hebt met mensen die je lief hebt, zoals je partner, kinderen, familie, vrienden, collega’s, teamleden bij je sportclub of je huisdier.

Autonomie, competenties en verbondenheid zijn volgens Edward Deci en Richard Ryan, de grondleggers van de zelfdeterminatietheorie, de drie natuurlijke basisbehoeftes van de mens. Dus wil je optimaal uit de verf komen en in je kracht staan in je relaties? Hoe meer je je deze basisbehoeftes bevredigt, des te meer welzijn je voelt en ervaart. 

Hoe meer diepgaande verbinding je voelt en ervaart, des meer je lichaam de gelukshormonen serotonine en oxytocine aanmaakt. Betekenisvolle relaties verlagen je stress, geven je meer zelfvertrouwen en versterken je mentale gezondheid voor een gelukkig verbonden leven.

Tijdens je burn-out kan je het gevoel hebben dat je er alleen voor staat. Door verbinding voel je je gezien, gehoord, gewaardeerd en gesteund. Je kan je fysieke, mentale of emotionele zorgen delen, want troost, hulp, steun, liefde, aandacht en een luisterend oor van mensen om je heen werkt kalmerend.

Bronnen

  1. Libelle – Verbondenheid: wat is het en hoe kan je eraan werken? – Gevonden op 11-11-2022
    Link naar de pagina op Libelle
  2. Wikipedia – Verbondenheid – Gevonden op 11-11-2022
    Link naar de pagina op Wikipedia
  3. Arboned.nl – werkstress – Gevonden op 11-11-2022
    Link naar de pagina op arboned.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *