Rustgevende medicatie of medicijnen zijn middelen tegen stress die je helpen om meer rust in je lichaam en hoofd te voelen. Door de kalmeringsmiddelen, die ook wel bekend staan als benzodiazepinen, kalmeer je je emoties. Vooral als je last hebt van angsten, onzekerheden, spanning, stress en onrust zijn anti-stress pillen ideaal om aansluitende lichamelijke klachten te voorkomen of verminderen, die vaak gepaard gaan met heftige emoties. Denk aan: hartkloppingen, trillingen in je handen of benen, benauwdheid, hoofdpijn, buikpijn, pijn op de borst of tintelingen in je lichaam. Dus welke medicatie helpt je tegen stress en wat zijn de bijwerkingen van kalmeringsmiddelen? Dit artikel maakt je wegwijs over de beste anti-stress pillen!
Wanneer stress je te veel wordt
Stress is de afwezigheid van energie en plezier in je leven. Zodra je de lat te hoog legt voor jezelf en leeft vanuit ‘moeten’ in plaats vanuit ‘willen’, geeft de zelfopgelegde prestatiedruk je meer stress. Je wilt al snel voldoen aan de verwachtingen van buitenaf, zoals van je ouders, werkgever, collega’s, familie, vrienden, buurtgenoten of de maatschappij. Perfectionisme is dan nogal een grote valkuil, wat leidt tot nog meer spanning, onrust en bezorgdheid.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Door een optelsom van lichamelijke, mentale en emotionele stress symptomen nemen je stressklachten alsmaar toe. Dit maakt de kans op een vicieuze cirkel groter, want door teveel stress neem je minder tijd en ruimte om te ontspannen. Je eet minder gezond, drinkt meer alcohol of beweegt minder vaak of lang. Met als gevolg dat je stressniveau blijft stijgen door minder zelfzorg en zelfliefde, want je loopt jezelf sneller voorbij. Hierdoor leef je minder trouw aan je kernwaarden en prioriteiten. Achteraf merk je vaak pas dat je compleet vergeet om naar de stress signalen van je lichaam te luisteren. Dus is medicatie tegen stress dan alsnog de oplossing om je stressklachten te verminderen?
Welke medicijnen kunnen helpen?
Benzodiazepinen werken kalmerend, ontspannen je spieren en verminderen je angstgevoelens. Zo zijn bij angsten, onzekerheden, spanning, stress en onrust dit de 4 meest voorgeschreven kalmeringsmiddelen: alprozalam, bromazepam, diazepam en lorazapam. Diazepam en lorazapam werken vooral ook nog goed bij angst- en paniekstoornissen, slapeloosheid, een alcoholverslaving, krampen in je spieren, epileptische aanvallen en rusteloosheid. Plus lorazapam helpt je lichaam ontspannen bij misselijkheid en braakneigingen.
Daarnaast zijn onderstaande medicijnen tegen stress aanraders voor meer innerlijke rust:
- Tricyclische antidepressiva als clomipramine remt de heropname van de noradrenaline en vooral van serotonine. Dit zijn neurotransmitters in je hersenen die verantwoordelijk zijn voor de zenuwprikkels tussen je zenuwen. Dit beïnvloed je stemming en emoties in positieve zin, want je vermindert je neerslachtigheid en angsten. Clomipramine werkt alleen niet direct. Pas na een aantal weken merk je verschil in je gemoedstoestand.
- Serotonineheropnameremmers (SSRI’s) regelen de hoeveelheid serotonine in je lichaam. Zo merk je een serotonine-tekort aan agressieve, depressieve, eenzame, frustrerende, gehaaste, ongelukkige of onrustige gevoelens. Van alle serotonineheropnameremmers wordt paroxetine het vaakst voorgeschreven voor minder piekeren en prikkelbaarheid.
- Bètablokkers ontlasten je hart, want ze vertragen je hartslag en verlagen je bloeddruk. Daarom zijn bètablokkers ideaal bij hartkloppingen en trillingen in je lichaam, want sta je op het punt om te presteren onder druk? Met een belangrijke presentatie voor een groep, een sollicitatie voor een nieuwe baan of het behalen van een deadline? Door bètablokkers circuleert het bloed in je lichaam rustiger rond en hoeft je hart minder hard te werken. De meest voorgeschreven bètablokkers zijn oxprenolol en propranolol.
Hoe werken anti-stress medicijnen?
Medicatie bij stress helpt je om de weerstand te versterken tegen externe stressfactoren, die je juist stressklachten geven. Met kalmeringsmiddelen kan je onrustige, angstige en opgejaagde gevoelens en emoties minder krachtig maken. Door de medicatie rem je overactieve hersenactiviteiten af, waardoor je meer rust en ontspanning begint te voelen.
Benzodiazepinen vullen de hoeveelheid GABA in je hersenen aan. GABA is een afkorting voor gamma-aminoboterzuur, een neurotransmitter die je van nature aanmaakt in je lichaam, waarmee je je zenuwstelsel kalmeert. Het verschilt alleen hoe snel benzodiazepinen als alprozalam, bromazepam, diazepam en lorazapam werken in je lichaam. Dit lees je op elke bijsluiter van de benzodiazepinen.
Wat zijn nadelen van een pil tegen stress?
Een misvatting is dat kalmeringsmiddelen je stressklachten genezen. Medicatie tegen stress werkt tijdelijk om lichamelijke, mentale of emotionele klachten te onderdrukken, maar het is zeker geen duurzame oplossing voor de lange termijn. Onderliggende oorzaken van je angsten, onzekerheden, spanning, stress en onrust kan je beter behandelen met professionele stress coaching en begeleiding, want anders ben je teveel gefocust op korte termijn symptoombestrijding. Rustgevende medicatie is dus niet het antwoord voor het duurzaam verminderen van stress.
De nadelen van kalmeringsmiddelen zijn ook niet voor niets dat je anti-stress pillen slechts maximaal 2 à 4 weken je emoties minder sterk maken. Daarna neemt de werking en het effect af, maar je raakt alleen wél snel gewend aan het innemen van kalmeringsmiddelen. Voor je het weet ben je te verslaafd aan de medicatie en is stoppen ineens een uitdaging.
Alleen als je abrupt stopt met je medicatie, kan je ontwenningsverschijnselen krijgen. Daarom is het belangrijk om de inname van je medicijnen rustig af te bouwen, want anders krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen als:
- Diarree
- Benauwdheid
- Rusteloosheid
- Slapeloosheid
- Hartkloppingen
- Prikkelbaarheid
- Zweetaanvallen
- Hooggevoeligheid
- Trillingen in je lichaam
- Spierkrampen en spierpijn
Zijn anti-stress pillen gevaarlijk?
De grootste nadelen van medicijnen tegen stress, zijn de bijwerkingen aangezien de kalmeringsmiddelen zo’n twee dagen in je bloed actief blijven. Met als gevolg dat je mogelijk last krijgt van:
- Concentratieproblemen en een vertraagd reactievermogen
- Vergeetachtigheid na het innemen van je medicatie
- Minder alertheid, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit
- Mentale afwezigheid, verwardheid en weinig levensenergie
- Hoofdpijn, vermoeidheid, somberheid en duizeligheid
- Lager libido, waardoor je minder of geen zin hebt in seks
- Een verhoogde kans op slaapapneu, snurken en slapeloosheid
Let op: vermijd het gebruik van kalmeringsmiddelen in combinatie met slaapmiddelen, drugs, alcohol of meerdere soorten anti-stress pillen. De kans op bijwerkingen wordt anders alsmaar groter.
En ga niet zomaar de weg op met je fiets, auto, bus, camper, brommer, scooter of scootmobiel, omdat in het verkeer elke seconde telt. Helemaal doordat je met kalmeringsmiddelen suf en slaperig wordt, waardoor de kans aanwezig is dat je onveiliger rijdt. Dan ben je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving een gevaar op de weg. Het is juist belangrijk dat je je aandacht erbij houdt als je rijdt of beweegt na het innemen van medicijnen tegen stress. Gebruik dus echt alleen maar medicatie bij een overmatige hoeveelheid stress en overleg met je huisarts of je mag rijden in het verkeer.
Tot slot is het uiterst belangrijk om geen gebruik te maken van kalmeringsmiddelen tijdens je zwangerschap of als je borstvoeding geeft aan je pasgeboren baby. Anders geef je de kalmeringsmiddelen via het bloed of de moedermelk door aan je zoontje of dochtertje!
De rol van medicatie tegen stress- Wat is handig?
Soms is de stress zó groot dat je vast blijft zitten in een neerwaartse spiraal. Je bent dan zoekende in hoe je kan omgaan met stress. Medicatie kan je gelukkig kort en snel helpen bij je stressmanagement, want je kan de grootste mate van angsten, onzekerheden, stress, spanning en onrust tijdelijk onderdrukken.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Des te belangrijker is wél dat je bewust bent dat je anti-stress pillen slechts een quick-fix zijn voor de korte termijn. Niet meer dan dat. Ondertussen raden we je aan om meer zelfreflectie en onderzoek te doen naar de dieperliggende stress oorzaken om later aan de slag te gaan met een duurzame oplossing voor de lange termijn.
Check ook bij jezelf hoe zuiver en eerlijk je keuze is om medicatie te nemen, want: “In hoeverre is medicatie tegen stress een vorm van vluchtgedrag om negatieve emoties en gevoelens te onderdrukken en vermijden?” Het is misschien ongemakkelijk en confronterend om rond te blijven lopen met je stressklachten. Vluchten bij stress is daarom makkelijk om te doen, maar ontken je daarmee niet je emoties en gevoelens? Hoe meer je de consequenties van stress accepteert en een plekje geeft, des te meer je open staat voor je herstel en om te leren over stressmanagement.
Alternatieven voor medicatie tegen stress
#1: Maak gebruik van 100% natuurlijke kruiden
Wil je meer kalmte voelen in stressvolle situaties? Met 100% natuurlijke kruiden verhoog je je weerstand tegen fysieke, mentale en emotionele stressfactoren. Het is de ideale aanvulling op een gezonde leefstijl voor het versterken van je immuunsysteem, gemoedstoestand, stressniveau en energieniveau. Zo helpen 100% natuurlijke kruiden je ook bij beter slapen, zodat je een gezonde nachtrust hebt met minder of geen angsten, onzekerheden, spanning, stress en onrust.
Dit zijn in een notendop de beste anti-stress pillen en 100% natuurlijke kruiden als alternatief voor medicatie tegen stress:
- Rhodolia
- Melatonine
- Valeriaan
- Ashwagandha
- Kava
- Magnesium
- Zink
- Visolie
- Fosfatidylserine
- Theanine
- Ginseng
#2: Gas terugnemen en tijd voor jezelf nemen
Je kinderen, je partner, je werk, je hond: alles en iedereen krijgt je aandacht. Maar hoeveel tijd neem je nou eigenlijk voor jezelf? Stop met multitasken en stel prioriteiten. Is iets niet belangrijk of urgent? Laat het links liggen, want niet alles is relevant. Maak je agenda vrij van sociale verplichtingen die je geen energie opleveren en plan juist me-time momenten in je agenda. Sta eerst op ‘s ochtend voor jezelf met een ochtendritueel in plaats van dat je opstaat voor een ander.
#3: Leer jezelf spiritueel opladen
Jezelf opladen vraagt om aanpassingen in je leefstijl. Met gezonde ontspanningsoefeningen, zoals yoga, meditaties en mindfulness maak je jezelf energieker en laat je stress los. Naast dat yoga-oefeningen ontspannend zijn voor je lichaam, verbindt yoga je ook met je geest. Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’ en is een mix van lichamelijke, meditatie, ademhalings- en concentratieoefeningen. Door mindfulness leef je bewuster. Je staat meer stil bij ieder moment. In plaats van dat je geleefd wordt, beleef je bewust in kalmte de dag. Daardoor voel je je minder opgejaagd en gehaast, omdat je minder prikkels ervaart.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Bronnen
- Thuisarts – Ik wil misschien kalmeringsmiddelen gaan slikken – Gevonden op 07-12-2022
Link naar de pagina op Thuisarts