Wat zijn gevolgen van een te laag testosteron voor mannen: Ben je een man en voel je je traag en constant moe? Dan is de kans aanwezig dat je een tekort hebt aan het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Een tekort aan testosteron kan je ook een tekort geven aan energie, het lichaamsvet verhogen en je in het algemeen een slecht gevoel geven. Je kunt ook last krijgen van meer stress dan normaal, of zelfs een burn-out.

Hoewel een laag testosteronniveau normaal kan zijn als je een man bent op middelbare leeftijd of na de leeftijd van 60 jaar, is het belangrijk om stappen te ondernemen om je testosteronniveau zo snel mogelijk te verhogen als je jonger bent dan dat. In dit artikel gaan dieper in op diverse zaken die hiermee te maken hebben en wat je als man hieraan kunt doen.

Wat is testosteron?

Testosteron is vooral bekend als mannelijk geslachtshormoon. Hoewel het bij zowel mannen als vrouwen aanwezig is, is het bij mannen meestal hoger. In feite is testosteron bij de volwassen man verantwoordelijk voor het beheersen van zaken als spiermassa, botdichtheid, productie van rode bloedcellen en geslachtsdrift.

Wanneer vrouwen hoge niveaus van testosteron hebben, kunnen ze symptomen ervaren zoals acne of overmatige haargroei op hun gezicht. Gelukkig zijn er medicijnen die kunnen helpen om deze niveaus weer te normaliseren.

Wanneer een man een hoog testosteronniveau heeft, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen zoals prostaatkanker en haaruitval. Een verhoogde zin in seks en verminderde vruchtbaarheid is ook niet onbekend. Zelfs het gedrag van een man met een hoog testosteronniveau is anders dan bij een man met lage niveaus. De leiding willen nemen, controle willen hebben (dominantie) en in sommige gevallen agressief gedrag zijn dingen die regelmatig voorkomen. Dit is in tegenstelling tot de mannen met een tekort aan het geslachtshormoon, die in plaats daarvan erg rustig zijn (of zelfs lusteloos) en het liefste volgen.

Hoe wordt testosteron gevormd?

Het grootste deel van het testosteron in je lichaam wordt geproduceerd in de testikels en afgegeven aan de bloedbaan. Kleinere hoeveelheden worden gemaakt door de bijnieren, die bovenop je nieren zitten. Testosteron wordt ook gemaakt door kleine cellen in verschillende delen van de hersenen, waaronder een gebied dat de hypothalamus wordt genoemd en dat zich net boven de hersenstam bevindt. Deze cellen produceren zeer kleine hoeveelheden van twee hormonen: luteïniserend hormoon (LH) en follikelstimulerend hormoon (FSH).

wat zijn symptomen van een laag testosteron

LH stimuleert de aanmaak van testosteron, terwijl FSH de aanmaak van sperma stimuleert. De hypofyse, die zich aan de basis van de hersenen bevindt, geeft deze hormonen af ​​aan het bloed. Wanneer ze hun doelorganen bereiken (de testikels of eierstokken) geven de hormonen die organen het signaal om meer testosteron of oestrogeen aan te maken als dat nodig is. De hoeveelheid van elk hormoon dat vrijkomt, hangt af van hoeveel testosteron of oestrogeen je op dat moment nodig hebt. Als je meer nodig hebt dan normaal, dan zullen de niveaus van beide stijgen.

Wat doet testosteron voor een man?

Testosteron is verantwoordelijk voor mannelijke kenmerken en andere factoren die de gezondheid beïnvloeden, waaronder vruchtbaarheid. Testosteron beïnvloedt veel lichaamssystemen, met name spiermassa en kracht, energieniveaus, stemming, geslachtsdrift en botsterkte.

Het mannelijke geslachtshormoon kan ook worden omgezet in oestrogeen of dihydrotestosteron (DHT) dat een rol kan spelen bij het beschermen of bevorderen van de gezondheid van het hart of het verbeteren van de hersenfunctie en het libido. Deze omzettingen vinden plaats wanneer testosteron interageert met bepaalde enzymen.

Het is mogelijk om normale, lage niveaus of tekorten van alle drie de hormonen te hebben: testosteron, oestrogeen en DHT. Deze aandoening wordt hormonale onbalans of hormooninsufficiëntiesyndroom genoemd. Er zijn verschillende oorzaken van hormonale onbalans, zoals veroudering, obesitas, stress en overmatig alcoholgebruik. Deze oorzaken kunnen hoge niveaus van aromatase-enzymactiviteit in vetcellen veroorzaken. Aromatase zet testosteron om in oestrogeen in vetcellen.

Hoe kan een tekort aan testosteron ontstaan?

Er zijn verschillende oorzaken voor een tekort. Sommige van deze oorzaken zijn genetisch, maar andere kunnen gerelateerd zijn aan de levensstijl of bepaalde medicatie.

Een tekort aan het mannelijke geslachtshormoon kan ook worden veroorzaakt door obesitas, hoge bloeddruk, stress, en alcoholmisbruik. Als je denkt dat je een tekort hebt wat betreft je geslachtshormonen, raadpleeg dan sowieso je huisarts voor meer informatie over hoe je je kunt laten testen en wat je resultaten betekenen.

Wat zijn de symptomen van te weinig testosteron?

Wanneer een man een tekort heeft van het mannelijke geslachtshormoon (door hypogonadisme of een andere oorzaak), kan dit op verschillende manieren problemen veroorzaken. Mensen kunnen een verminderde zin in seks ervaren, evenals een gebrek aan energie en motivatie om taken uit te voeren. Ze kunnen ook een toename van lichaamsvet, veranderingen in haaruitval, depressie en geheugenproblemen opmerken. Indien onbehandeld, lopen mannen met een laag testosteron een verhoogd risico op osteoporose en hartaandoeningen.

Een tekort aan het geslachtshormoon kan zich bij de man op elke leeftijd ontwikkelen, maar het komt het meest voor bij oudere mannen. Ongeveer 40 procent van de 60-plussers heeft een verlaagd testosteronniveau, terwijl meer dan 5 procent lijdt aan het Klinefelter-syndroom dat wordt gekenmerkt door onvruchtbaarheid, kleine testikels en verminderd gezichts- en lichaamshaar.

De ontwikkeling van een testosterontekort is vaak te wijten aan natuurlijke oorzaken zoals veroudering of genetica. Echter, schade veroorzaakt door ziekten zoals aids of chemotherapie kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden die deze ook kunnen veroorzaken.

Wat kan ik doen aan een laag testosteron?

Als je testosteronniveau laag is, zijn er gelukkig stappen die je zelf kunt nemen om het weer binnen het normale bereik te krijgen. Het eerste dat je moet doen, is natuurlijk naar de dokter gaan en je testosteronniveaus laten controleren. Als ze laag zijn, zal je huisarts met je samenwerken om ze weer in balans te krijgen.

Zorg er allereerst voor dat je gezond eet. Probeer zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen te krijgen en eet zo min mogelijk ongezond voedsel. Tijdens deze aanpassing in je dieet, kijk dan vooral naar voedingsmiddelen die zink bevatten. Zink stimuleert namelijk de aanmaak van het mannelijke geslachtshormoon. Oesters en rood vlees zijn twee goede bronnen van zink.

Probeer ook zoveel mogelijk je stressniveaus te minimaliseren. Stress verlaagt de testosteronniveaus, dus probeer waar mogelijk stressvolle situaties te vermijden. Stress is over het algemeen slecht voor je, maar ook zeker voor je testosteronproductie. Vind verschillende manieren om je stressniveaus zo laag mogelijk te houden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Je kunt bijvoorbeeld gaan mediteren, wandelen, aan yoga doen, naar muziek luisteren en tijd doorbrengen met vrienden. Dit zijn allemaal geweldige manieren om te ontstressen. Mocht je hier toch problemen mee blijven ervaren, kun je uiteraard ook een coach opzoeken om samen manieren te vinden om van je stress af te komen. Dit is vooral belangrijk voor wanneer je in een burn-out zit, of aan het herstellen bent van een burn-out. Het is geen verrassing dat je testosteronniveaus lager zijn dan normaal wanneer je in een burn-out zit.

Een andere verandering die je in je leven kunt toepassen is regelmatig sporten. Lichaamsbeweging verhoogt de testosteronproductie, en niet alleen omdat het calorieën verbrandt; lichaamsbeweging verhoogt ook de circulerende insuline-achtige groeifactor (IGF-1), een ander belangrijk hormoon voor het verhogen van T-niveaus.

Het is ook van zeer groot belang dat, mocht je drugs gebruiken, je daar mee stopt. Drugs heeft ook een negatief effect op je testosteronspiegel. De ene drug verlaagt het testosteronniveau door de werkzame stoffen die erin zitten, de andere drug zorgt ervoor dat je niet kunt slapen en zo zijn er allerlei manieren waarop drugs een negatieve impact hebben op je testosteronspiegel. Mocht je kampen met een verslaving, is het heel belangrijk dat je hulp zoekt.

Tot slot is het erg belangrijk om voldoende te slapen. Te weinig nachtrust is ook slecht voor je testosterongehalte. Probeer zoveel mogelijk tussen de zeven en acht uur te slapen om bij te dragen aan de optimalisatie van je testosteronproductie.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Team MTC - Meulenberg Training en coaching
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

Het antwoord hangt af van je huidige testosteronniveau, gezondheid, medische conditie en hoe oud je bent, maar meestal gaat dit niet vanzelf over wanneer je je in dezelfde status bevindt als wanneer het niveau (te) laag was. Er moet eigenlijk altijd wel een bepaalde aanpassing plaatsvinden (medisch, dieet, levensstijl) om het niveau weer te laten stijgen.

Het mannelijke geslachtshormoon wordt over het algemeen gemeten door middel van een bloedtest. Het maakt meestal deel uit van een uitgebreidere test die niveaus van verschillende andere hormonen omvat, zoals oestrogeen, progesteron en cortisol. Bij mannen met normale testosteronniveaus zijn deze andere hormonen meestal niet significant van slag. De huisarts kan in ieder geval bloed afnemen en dit laten onderzoeken.

Ja. Vrouwen produceren dit hormoon ook, hoewel ze niet zoveel maken als mannen en hun lichaam het anders gebruikt. De eierstokken van vrouwen maken kleine hoeveelheden T aan – tussen 1% en 2% van wat mannen produceren – en de bijnieren van vrouwen maken zelfs nog kleinere hoeveelheden. Het meeste hiervan wordt omgezet in oestrogeen; slechts ongeveer 2% tot 3% blijft in zijn oorspronkelijke vorm over. De rest wordt omgezet in andere hormonen zoals progesteron of DHEA (dehydroepiandrosteron).

Een te laag testosterongehalte kan op veel manieren je gezondheid beïnvloeden. Een laag testosterongehalte kan je lusteloos, te zwaar, depressief en ongemotiveerd maken. Maar er zijn ook ernstigere gezondheidsrisico’s voor mannen met lage T-waarden, waaronder een verhoogd risico op diabetes, hartaandoeningen en prostaatkanker. Deze aandoeningen kunnen je levensverwachting aanzienlijk verkorten als ze onbehandeld blijven. Dus als je denkt dat je last hebt van een laag testosteron, is het belangrijk om je te laten testen. Het kan je leven redden!

Bronnen

  1. Apotheek.nl – testosteron – gevonden op 30-05-2022
    Link naar pagina op apotheek.nl
  2. Wikipedia.org – Testosteron – gevonden op 30-05-2022
    Link naar pagina op wikipedia.org
  3. Andros.nl – Testosterontekort – gevonden op 30-05-2022
    Link naar pagina op andros.nl
  4. mmc.nl – Testosterontekort – gevonden op 30-05-2022
    Link naar pagina op mmc.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *