Niets is zo vervelend als jeuk. De enige oplossing voor jeuk lijkt krabben, krabben en nog harder krabben. Je voelt tijdelijk verlichting van de jeuk totdat deze in nog ergere mate terugkomt.

Er zijn verschillende oorzaken van de jeuk. Je kunt bijvoorbeeld een huidaandoening, zoals eczeem hebben. Maar zou stress ook de oorzaak kunnen zijn? Of is jeuk dan slechts iets wat tussen je oren zit?

Wat doet stress met ons?

We hebben allemaal weleens stress. Je hart gaat sneller kloppen, je begint misschien wat te trillen of je gaat overmatig zweten. Maar zodra het stressvolle moment voorbij is, verdwijnen de stresssymptomen. De klachten worden ernstiger naarmate de stress langer aanhoudt.

Stress kan zich dan op verschillende manieren gaan uiten. Je kunt lichamelijke klachten krijgen, zoals vermoeidheid, een verhoogde hartslag, hoofdpijn of darmklachten. Anderen hebben meer last van emotionele stressreacties, zoals angstklachten of depressieve gevoelens.

Daarnaast kun je je door stress minder goed concentreren of vergeetachtig zijn. Wanneer je deze stresssignalen van je lichaam negeert kun je uiteindelijk overspannen of burn-out raken.

Hoe ontstaat het gevoel van jeuk?

Jeuk is een van de meest voorkomende huidklachten. Soms is de jeuk van korte duur en gaat deze vanzelf weer over, maar soms kan het heel hevig zijn en een lange tijd aanhouden. Daarnaast kun je jeuk over je hele lichaam hebben of op een specifieke plaats. Hoe ontstaat dit vervelende gevoel?

Histamine

Jeuk ontstaat doordat de jeukzenuwen in de huid worden geprikkeld door een natuurlijk eiwit, zoals histamine. Histamine is betrokken bij verschillende processen in je lichaam. Je lichaam geeft bij een allergische reactie automatisch histamine vrij om de afweerreactie van je lichaam te versterken en de doorlaatbaarheid van je bloedvaten te vergroten.

Lichamelijke oorzaak jeuk

Een allergische reactie kan door veel dingen ontstaan, zoals een insectenbeet, stofdeeltjes of pollen. Het kan ook zijn dat je een voedselallergie of een intolerantie hebt. Meestal heeft de jeuk een achterliggende oorzaak, maar soms kan het lastig zijn de oorzaak te achterhalen.

Raadpleeg daarom altijd de huisarts om erachter te komen of je een chronische huidaandoening, een allergie of een inwendige aandoening hebt.

Jeuk door stress : geestelijke oorzaak

Wat nu als er geen aantoonbare oorzaak gevonden kan worden? Zou stress dan de oorzaak kunnen zijn of zit de jeuk gewoonweg ‘tussen je oren’? Je hebt toch echt jeuk, dat beeld je je niet in. Stress kan een oorzaak van de jeuk zijn en ook kan stress de bestaande prikkelingen verergeren waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Jeuk door stress

Wanneer je gestrest bent, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon is nuttig bij gezonde stress, maar bij ongezonde stress kan het hormoon niet goed worden afgebroken. Een te hoog cortisolgehalte kan vervolgens jeukende bultjes veroorzaken of andere huidaandoeningen. 

Jeuk verergert door stress

Daarnaast kan stress jeuk verergeren. Wanneer je stress hebt, bouw je veel spanning in je lichaam op. Hierdoor reageert je lichaam heftiger dan normaal en kan de jeuk nog intenser worden. Je kunt de irritatie slechter verdragen waardoor je meer krabt en de jeuk vervolgens nog erger wordt. Bovendien kan het zijn dat een huidaandoening verergert door stress.

Andere lichamelijke symptomen van stress

Het is bekend dat stress een grote impact op je lichaam heeft. Dit is een andere reden waarom jeuk door stress niet tussen je oren zit. Iedereen ervaart stress anders en niet iedereen kan stress even goed verwerken. De een krijgt spanningshoofdpijn, een ander krijgt een prikkelbare darm en sommigen krijgen huidproblemen.

Afleiding zoeken helpt tegen stress.

Wat doet stress met je huid?

Wanneer je een lange periode last hebt van veel stress, maakt je lichaam te veel cortisol aan. Dit stresshormoon kan de oorzaak zijn van verschillende huidproblemen Je kunt bijvoorbeeld door een overschot van het hormoon cortisol netelroos of psoriasis krijgen. En chronische stress kan nog andere gevolgen hebben voor je huid.

Acné

Cortisol stimuleert de talgproductie, waardoor je poriën sneller verstopt raken en je last van acné krijgt. Maar dat is niet het enige. Je lichaam maakt ook meer testosteron aan waardoor een enzym vrijkomt die meer talgproductie veroorzaakt. Daarnaast heb je door stress ook nog eens een verminderde weerstand waardoor de ontstekingen niet geremd worden en je huid niet kan herstellen.

Huidveroudering

Normaal gesproken zorgen collageen en elastine voor een stevige huid. Maar cortisol zorgt voor een afname van de hoeveelheid collageen in je huid. Je huid wordt minder elastisch, kan sneller beschadigd raken en je kunt rimpels en fijne lijntjes krijgen.

Huidproblemen

Cortisol heeft ook een negatieve invloed op chronische huidaandoeningen, zoals eczeem, rosacea en ontstekingen en kan de huidaandoening verergeren. Je huid kan gevoeliger worden en je krijgt meer last van roodheid bij rosacea. Bij eczeem krijg je meer jeuk en bij psoriasis kun je ook meer last krijgen van schilfering, roodheid en jeuk.

Wat doet stress met je huid?

Wat kan ik doen aan jeuk door stress?

Wanneer je veel last van jeuk hebt, is het verstandig eerst naar de huisarts te gaan. De dokter kan uitsluiten of de jeuk geen andere oorzaak naast de stress heeft. Wordt er geen huidaandoening of inwendig probleem gevonden, is het belangrijk afleiding te zoeken en de stress proberen terug te dringen.

Niet krabben

Ook al lijkt krabben de enig oplossing om de jeuk te kalmeren, dat is het niet. Krabben helpt alleen op korte termijn. De jeuk zal snel terugkomen en soms zelfs in ergere mate. Bovendien beschadig je je huid door het vele krabben. Probeer daarom niet te krabben, zodat de jeuk sneller weggaat.

Afleiding zoeken

Het is belangrijk dat je niet te veel op de jeuk let. Hoe meer je er bewust van bent, hoe moeilijker het is om je te beheersen en niet te krabben. Zoek daarom afleiding en probeer je op iets anders te concentreren

Jeuk verlichten

Je kunt de jeuk verminderen door een neutrale zalf of crème te gebruiken. Ga niet te vaak, te lang en te heet douchen, zodat je huid niet uitdroogt. En gebruik beter weinig of geen zeep. Een koude douche of een ijsblokje op de jeukende plek, kan verlichting geven. Na het douchen kun je het beste voorzichtig de huid droog deppen. Is de jeuk echt ondragelijk, gebruik dan een zachte borstel.

Waarom symptoombestrijding niet voldoende is

Je kunt de jeuk verlichten en je kunt afleiding zoeken, maar dit is helaas geen blijvende oplossing. Je kalmeert de prikkeling tijdelijk, maar deze zal terugkomen als de oorzaak niet wordt aangepakt.

Wanneer je eenmaal weet dat stress de jeuk veroorzaakt of verergert, weet je ook de blijvende oplossing. Je kunt stress helaas niet volledig uit je leven bannen, maar je kunt wel de stress in je leven verminderen en er beter mee om leren gaan. Probeer daarom eerst de oorzaak van stress te achterhalen en kijk vervolgens welke veranderingen je kunt aanbrengen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

6 tips om stress vandaag de baas te worden

Ben je de jeuk door stress helemaal zat? Begin dan vandaag nog aan de blijvende oplossing. De volgende tips kunnen je helpen om je vandaag minder gestrest te voelen.

#1 Diep ademhalen

Haal een paar keer diep adem. Adem in door je neus en adem uit door je mond gedurende twee minuten. Diep ademhalen zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat, waardoor je je meer ontspannen en rustiger in je hoofd voelt.

#2 Notificaties uitzetten

Check je ook regelmatig je telefoon op een appje of een mailtje? Op je telefoon kijken kan een gewoonte zijn geworden waardoor je constant afgeleid raakt. Zet daarom je notificaties eens uit en leg je telefoon even weg als je geconcentreerd aan de slag wilt.

#3 ‘Nee’ zeggen of afzeggen

Heb je vandaag eigenlijk te veel op je planning staan? Is er iets wat je kunt schrappen of kunt afzeggen? Vaker ‘nee’ zeggen of iets afzeggen kan je veel meer rust geven. Als je uitlegt dat je eigenlijk te moe bent of het niet kunt opbrengen, zullen de meesten je begrijpen en misschien stiekem zelf ook opgelucht zijn.

#4 Ontspannen

Om de spanning in je lichaam los te laten, moet je ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen of iets anders waar jij van ontspant. Waar word jij nu echt relaxed van? Maak daar vandaag dan nog tijd voor.

#5 Bewegen en sporten

Het is bekend dat voldoende beweging helpt om minder gestrest te zijn. Maak daarom vandaag nog een wandeling in de natuur als dat lukt of ga sporten.

#6 Goed genoeg is voldoende

Het kan zijn dat je jezelf veel stress op de hals haalt, omdat je erg perfectionistisch bent. Probeer in dat geval vandaag bewust iets niet perfect te doen. Rond een opdracht sneller af dan normaal en zeg tegen jezelf dat goed genoeg voldoende is.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Ja, uit onderzoek blijkt dat stress zijn weerslag heeft op de huid. Stress kan jeuk veroorzaken en verergeren. Een te hoog cortisolgehalte kan jeukende bultjes of andere huidaandoeningen veroorzaken.

Jeuk is een gevoel van de huid dat je de drang geeft om te krabben. Je kunt bijvoorbeeld jeuk hebben na een muggenbeet. Sommigen hebben zo’n erge jeuk dat ze zich tot bloedens toe krabben.

Meestal heb je jeuk op een specifieke plek, maar is sommige gevallen kun je het over je hele lichaam hebben. Er kunnen verschillende factoren jeuk veroorzaken, zoals een droge huid, eczeem, een allergie, galbulten en stress.

Je kunt het beste eerst naar de huisarts gaan om andere oorzaken van de jeuk uit te sluiten, vooral wanneer het heel heftig is en niet overgaat. Zit je momenteel in een stressvolle periode? Dan is de kans groot dat stress de jeuk veroorzaakt of verergert.

Bronnen

  1. ncbi.gov – The Vicious Cycle of Itch and Anxiety – gevonden op 06/01/2023
    Link naar pagina op ncbi.gov
  2. Prevention.com – Stress and Itching… – gevonden op 06/01/2023
    Link naar pagina op prevention.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *