Ben je soms eigenzinnig of halsstarrig? Geef je niet snel toe en blijf je je eigen standpunt verdedigen? Dan ben je misschien een beetje koppig. Je laat je mening niet gauw los en geeft niet snel toe. Koppig zijn kan je in sommige situaties helpen, maar deze eigenschap kan ook een valkuil zijn en je behoorlijk wat stress bezorgen. Is het een goede of een slechte eigenschap?
Wat betekent het om koppig te zijn?
Het woord ‘koppig’ is een bijvoeglijk naamwoord om aan te geven dat iemand vasthoudend of star is en niet snel van mening verandert. Ook al komen anderen met sterke argumenten en proberen je te overtuigen van andere ideeën, jij blijft bij jouw eigen mening.
Het feit dat je koppig bent, laat zien dat je ergens voor staat en niet zomaar met de stroom meegaat. Op zulke momenten is koppig zijn een waardevolle eigenschap. Maar deze eigenschap kan ook een valkuil zijn als je de bereidheid verliest om naar anderen te luisteren. Wat zijn de gevolgen van vasthouden aan je eigen wil? En waarom is het soms juist goed om een beetje koppig te zijn?

Koppig zijn
Wordt jou weleens verweten dat je koppig bent? Om tot koppig gekwalificeerd te worden moet een persoon standvastig zijn over een mening. Een koppig mens houdt vast aan zijn eigen standpunt. Koppig zijn betekent:
- dat je dwars bent.
- dat je niet graag toegeeft dat je fout zit.
- dat je eigenwijs bent.
- dat je niet snel zoekt naar een compromis.
- dat je vaak eigenzinnig gedrag vertoont.
Koppig zijn hoeft niet te betekenen dat je geen waarde hecht aan een andere mening. Het kan zijn dat je de mening van anderen zorgvuldig afweegt maar toch je eigen mening daarboven stelt.
Oorzaken van koppigheid
Zit koppig zijn bij jou in de familie? Koppigheid kan erfelijk zijn en misschien zie je het wel terug bij je kinderen. Bij het opvoeden van koppige kinderen is het belangrijk om consequent te zijn, zodat zij duidelijkheid en structuur ervaren.
Je kunt een koppig persoon zijn geworden vanwege slechte ervaringen uit het verleden. Misschien heb je weinig vertrouwen in anderen of je bent bang om ongelijk te hebben. Je probeert jezelf te beschermen tegen kritiek of twijfel. Het kan ook zijn dat je behoefte hebt aan controle of erg perfectionistisch bent.
Kwaliteit of valkuil?
Je mag een afwijkende mening hebben. Daar is niets mis mee. Vasthoudendheid is goed. Koppigheid komt eigenlijk voort uit een hele positieve eigenschap: je bent standvastig. Het wordt als positief gezien als je trouw blijft aan je overtuigingen. Je praat niet zomaar met iedereen mee en hebt een eigen mening.
Maar termen als stijfhoofdig en halsstarrig klinken niet erg positief en die worden vaak als synoniemen van koppig gebruikt. Koppigheid is bijvoorbeeld negatief als je vasthoudt aan je gelijk tijdens een discussie. Of je blijft op het werk volhouden dat jouw manier van werken de beste is, ook al heeft je collega een goed alternatief aangedragen.
Halsstarrig zijn kan de sfeer gespannen maken en stress veroorzaken. Koppig zijn wordt dan je valkuil en komt niet je relaties ten goede met je partner, vrienden, collega’s of familie. Als je te veel vasthoudt aan je eigen zienswijze, verdwijnt de openheid in het gesprek. Je relaties komen hierdoor onder druk te staan, omdat de ander zich niet gehoord of gewaardeerd voelt.
Het is daarom belangrijk om het verschil te zien tussen koppigheid en eigenwijsheid: waar een koppig persoon blijft proberen te overtuigen, is een eigenwijs persoon niet eens bereid om het gesprek aan te gaan. Sta daarom altijd open voor de mening van anderen en wees bereid te luisteren om te voorkomen dat koppigheid je relaties schaadt.
Kies voor de hulp die bij jou past
Positieve kanten van koppigheid
Toch is koppig zijn niet alleen maar negatief. Het kan juist een sterke eigenschap zijn die je helpt om te volharden en je doelen te bereiken. Je laat je niet snel van de wijs brengen en gaat door, ook als het tegenzit. Je geeft niet op bij de eerste tegenslag en daardoor zul je succesvol zijn.
Koppig zijn helpt je ook om trouw te blijven aan je eigen waarden en overtuigingen, zelfs als de druk van buitenaf groot is. Maar het is natuurlijk wel belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe feiten en andere zienswijzen. Als je luistert naar argumenten van anderen en je mening aanpast als dat nodig is, laat je alleen de positieve kant van koppigheid zien: standvastigheid en groei. Zo wordt koppigheid een waardevolle eigenschap die je helpt om verder te komen, zonder dat het ten koste gaat van je relaties of communicatie met anderen.
Doorslaan in koppig zijn
Als deze koppigheid doorslaat, kan het veranderen in een negatieve karaktereigenschap, vooral voor je omgeving. Dit wordt ook wel halsstarrigheid genoemd: je blijft dan zo sterk vasthouden aan je eigen standpunt dat je niet meer bereid bent om naar anderen te luisteren. Je mag standvastig zijn, maar compromis en samenwerking zijn ook belangrijk.
Het is voor je omgeving erg vervelend als je altijd koppig bent. Je komt over alsof je alleen naar jezelf luistert. Je hebt constant discussies, waarbij je sterk vasthoudt aan je standpunt. Je vindt jouw standpunt belangrijker dan de relatie met de ander. Anderen gaan denken: ‘het zal wel’ of ‘ik ga geen gesprek aanknopen, daar is geen beginnen aan’.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Omgaan met koppigheid
Merk je dat jouw koppigheid vervelend begint te worden voor je omgeving? Word je minder uitgenodigd voor feestjes en merk je dat er minder met je gepraat wordt? Misschien is het tijd om er op te gaan letten. Hier 6 tips:
- Luister niet alleen naar jouw kant, maar ook naar de andere kant van het verhaal. Je hoeft het niet eens te zijn met het standpunt, maar misschien zijn er wat puntjes waarvan je wel denkt dat er iets in zit. Hierdoor kom je sneller tot overeenstemming. Onderbreek je gesprekspartner dan ook niet, maar probeer echt goed te luisteren.
- Onthoud dat je niet altijd gelijk hebt. Probeer te accepteren dat je elke dag iets nieuws leert. En het is niet erg om af en toe je mening te veranderen. Veel mensen hechten sterk aan hun overtuiging, maar het kan waardevol zijn om nieuwe inzichten toe te laten.
- Houd een open instelling in een discussie. Door een neutrale, open geest te houden in de discussie laat je zien dat je bereid bent te luisteren naar de ander. Luister niet om te antwoorden, luister om echt te luisteren. Soms houdt iemand vast aan wat hij heeft gezegd, ook als anderen hem met sterke argumenten proberen te overtuigen.
- Beschouw de ander als gelijkwaardig.
- Laat zien dat je de mening van de ander waardeert. Geef de ander geen gevoel alsof hij of zij een dom argument geeft – zelfs als je dat wel vindt. Een goede manier om dit te doen is door het herhalen van argumenten. Je zou het volgende kunnen zeggen. ‘Ik vind het een goed idee om naar Griekenland op vakantie te gaan. Ik ben gek op het eten en vind de sfeer daar heerlijk. Maar…’
- Onthoud dat koppigheid echt niet altijd slecht is. Als je zeker weet dat je gelijk hebt over een onderwerp waar jij veel voor voelt, is koppigheid gepast. In de juiste situatie kan koppigheid dan ook echt van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die volhoudt dat de som goed is, ondanks tegenargumenten van anderen.
Stress door koppigheid
Koppigheid kan in de praktijk een bron van voortdurende stress zijn. Zowel in werk- als privérelaties kan koppig gedrag spanningen veroorzaken. De belangrijkste stressfactoren zijn:
1: Conflicten met anderen
Koppig zijn veroorzaakt botsingen met collega’s, leidinggevenden of partners, omdat er weinig ruimte is voor andere zienswijzen.
2: Gebrek aan flexibiliteit
Veranderingen worden als bedreigend ervaren, wat leidt tot spanning, controlebehoefte en angst voor het onbekende.
3: Interne strijd
Wanneer je diep vanbinnen weet dat je mag of moet meebewegen, maar je vasthoudt aan je standpunt uit trots of angst om een ‘verliezer’ te zijn.
4: Gevoel van eenzaamheid
Koppig gedrag kan ertoe leiden dat anderen afstand nemen, waardoor je je onbegrepen of geïsoleerd voelt.
5: Verminderde samenwerking
Op het werk kan koppigheid teamprocessen belemmeren en leiden tot frustratie of uitsluiting.
6: Verhoogde mentale druk
Altijd controle willen houden en weerstand bieden tegen compromissen kost veel energie, wat kan leiden tot chronische stress.
Als je koppig bent, zit je onbewust gevangen in patronen die energie kosten en relaties onder druk zetten. Leren loslaten en openstaan voor andere perspectieven is niet zwak, maar juist een krachtig middel tegen stress.

Conclusie
Ben jij een koppig persoon? Dan bezit je een mooie karaktereigenschap wanneer je die goed gebruikt. Je kunt niet veranderen wie je bent, maar je kunt wel leren voorkomen dat je anderen kwetst en dat nare gevolgen heeft voor je relaties of je werk. Wees niet al te eigenwijs en blijf openstaan voor de mening van anderen. Voorkom halsstarrigheid door oprecht naar anderen te luisteren. En denk af en toe aan het eeuwenoude, maar nog steeds geniale gezegde: ‘Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden’.
Koppigheid kan krachtig zijn, maar ook een bron van stress als je te veel hooi op je vork neemt of moeilijk hulp toelaat. Wil je ontdekken wat er onder jouw vasthoudendheid schuilt? Neem contact op met één van onze professionals – we denken graag met je mee.
Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen

Veelgestelde vragen
Referenties
- Wikipedia.org – Rigidity (psychology) – Gevonden op 03/07/2025
Link naar de pagina op wikipedia.org - Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov – Understanding Psychological Reactance: New Developments and Findings – Gevonden op 03/07/2025
Link naar de pagina op pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Ruud Meulenberg
Over de auteur:
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!