Iedereen is weleens zenuwachtig. Je voelt je gespannen voor een examen. Je staat onder tijdsdruk om je werk af te leveren of je voelt je ongemakkelijk bij mensen die je niet goed kent. Een beetje zenuwachtig zijn is normaal. Maar wat nu als je constant nerveus bent? Of als je bang bent voor sociale situaties waarin je je zenuwen niet onder controle kunt houden? Wanneer je vaak of lang last hebt van nervositeit kan dat slecht zijn voor je gezondheid. Is er iets wat je kunt doen om je minder nerveus te voelen?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Lichamelijke en psychische klachten

De klachten van nervositeit verschillen per persoon. Maar welke klachten je ook hebt, het is belangrijk de waarschuwingssignalen van je lichaam serieus te nemen. Als je de klachten namelijk negeert, kunnen ze erger worden en kun je overspannen of burn-out raken. De symptomen die veel voorkomen bij nervositeit kunnen we onderverdelen in lichamelijke en psychische klachten.

Het kan zijn dat je je vaak slapjes voelt, vaak buikpijn hebt of een versnelde harstslag. Anderen ervaren moeilijkheden met hun ademhaling en gaan soms hyperventileren. Ook duizeligheid, hoofdpijn en migraineaanvallen zijn kenmerkend. Een typische klacht van nervositeit is ook overmatig zweten. Velen geven aan bijvoorbeeld last te hebben van zweethanden in sociale situaties. Je eetlust kan ook verdwijnen of je kunt veel spierpijn hebben in je armen, je benen of je rug. Ten slotte zijn slaapproblemen kenmerkend voor nervositeit.

Gevoelig en prikkelbaar

Nerveuze mensen zijn vaak heel gevoelig en prikkelbaar. Deze eigenschappen kunnen in stressvolle situaties overdreven geuit worden in irritatie, angst of extreme onzekerheid. Je kunt sterke stemmingswisselingen hebben of innerlijke onrust ervaren. Ook kun je concentratieproblemen krijgen en als je niet ingrijpt, kun je in een depressie belanden. Om het niet zover te laten komen, is het goed de oorzaak van je zenuwen te achterhalen. Hoe kom je toch aan deze klachten? Wat veroorzaakt het nerveuze gevoel?

Zie ook: zit je niet lekker in je vel?

Nervositeit of nerveus voelen, stress en burnout

Oorzaken van nervositeit

Iedereen is anders. Daarom kunnen de oorzaken van nervositeit heel uiteenlopend zijn. Wat voor de een als gezonde spanning voelt, kan door de ander als enorm stressvol ervaren worden. Het is daarom een persoonlijke zoektocht om de oorzaak van je nervositeit te achterhalen. Ben je bijvoorbeeld iemand die het altijd druk heeft? Ben je een echte stresskip op je werk en staat je agenda altijd vol? Of ben je misschien een vreselijke binnenvetter? Krop je al je gevoelens op en vind je het moeilijk erover te praten? Of zou je jezelf juist als erg onzeker omschrijven? Heb je weinig zelfvertrouwen? Door jezelf eens onder de loep te nemen, kun je de oorzaak achterhalen en weet je wat je kunt doen om minder nerveus te zijn.

Externe factoren

Relatieproblemen of conflicten met je collega’s kunnen ook veel spanning geven. Als dat bij jou het geval is, probeer de onenigheid dan zo snel mogelijk uit te praten. Je kunt je ook nerveuzer voelen door stressvolle gebeurtenissen in je leven. Het verlies van een dierbare in je omgeving kan bijvoorbeeld een grote impact op je hebben. Mocht je met zo’n ingrijpende gebeurtenis te maken hebben, zul je met de tijd minder spanning in je lichaam voelen.

Voortdurende stress

Als je een blijvend nerveus gevoel hebt, heb je vaak voortdurend stress. Kan stress bij jou de oorzaak zijn van de nervositeit? Het kan zijn dat er momenteel iets in je leven veel stress veroorzaakt, maar het kan ook zijn dat je je nerveus blijft voelen over iets wat al voorbij is. De gebeurtenis blijft zich maar in je hoofd opnieuw afspelen en je blijft piekeren over hoe je situatie beter had moeten aanpakken.

Meestal heeft nervositeit geen lichamelijke oorzaak. Maar er is een kleine kans. Nervositeit kan namelijk een van de symptomen zijn van een te snel werkende schildklier. Ook veranderingen in je hormonale huishouding, zoals tijdens de menstruatie, de puberteit of zwangerschap, kan je nerveuzer maken. Als je veel last hebt van nervositeit en het moeilijk vindt de oorzaak te achterhalen, kun je het beste een arts raadplegen.

Nervositeit of nerveus voelen, stress en burnout

Je nervositeit overwinnen

Afhankelijk van wat jou nerveus maakt, kun je de zenuwen overwinnen. In het algemeen kan het helpen om minder cafeïne en alcohol te drinken. Cafeïne en alcohol zullen het zenuwachtige gevoel alleen maar versterken. Maar je kunt meer doen om je minder nerveus te voelen.

Wees minder druk

Als jouw nervositeit wordt veroorzaakt door een stressvol bestaan, is de oplossing voor de hand liggend. Maar de drukte in je leven verminderen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je verandert niet van de ene op de andere dag van baan en je zet niet je gezinsverantwoordelijkheden aan de kant. Wat je wel kunt doen is reorganiseren. Plan eerst in wat voor jou prioriteit heeft en daarna de rest. Probeer je agenda beter bij te houden en plan voldoende tijd in voor elke activiteit. Kun je bepaalde taken delegeren? Kun je meer rustmomentjes inplannen? Je zult zien dat wanneer je beter georganiseerd bent en de tijd neemt om tot rust te komen, je minder zenuwachtig en gestrest door het leven gaat.

Uit je gevoelens

Je gevoelens uiten kan voor jou een hele opgave zijn als je gewend bent alles voor jezelf te houden. Toch is het heel belangrijk om je gevoelens te leren uiten. Als je altijd maar alles opkropt, kun je de spanning niet kwijtraken waardoor je je nerveus voelt. Terwijl als je iemand in vertrouwen neemt, je de spanning kwijt kunt raken en je beter in je vel komt te zitten. Spreek daarom af met een vriend, vriendin, familielid bij wie je je op je gemak voelt en van wie je weet dat hij of zij je serieus zal nemen en goed kan luisteren, en lucht je hart.

Vergroot je zelfvertrouwen

Als je weinig of geen zelfvertrouwen hebt, voel je je snel zenuwachtig. Je voelt je niet op je gemak in sociale situaties of je hebt geen vertrouwen dat je kunt slagen voor een examen. Om je zelfvertrouwen te vergroten, moet je allereerst jezelf goed leren kennen. Wat zijn je sterke en minder sterke eigenschappen? Vervolgens is het belangrijk jezelf te accepteren en te waarderen. Je hoeft niet perfect te zijn. Je mag fouten maken. Je zult zien dat naarmate je zelfvertrouwen toeneemt, je relaxter door het leven gaat en minder nerveus bent.

Zie ook: zelfvertrouwen vergroten

Hulp bij burn out en stress

Het omgaan met stress en burn-out is niet altijd eenvoudig. Natuurlijk wil je graag doen waar je goed in bent en bezig zijn met de dingen die je energie geven en jezelf opbouwen. Echter zijn er altijd factoren die dit weer in de weg staan. Een grote behoefte om een ander een plezier te doen bijvoorbeeld, of je wens een taak geweldig uit te voeren.

Om stress en burn-out de baas te zijn, doe je er goed aan om het wiel niet opnieuw uit te gaan vinden. Velen proberen dit namelijk wel. Ze gaan zelf op zoek naar antwoorden, terwijl deze antwoorden voor het oprapen liggen bij een goede coach. Een coach helpt je bovendien inzicht te krijgen in jezelf, waardoor je een gezond en evenwichtig zelfbeeld opbouwt en zelf de regie over je leven opbouwt.

Ben jij hier klaar voor?

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *