Heb jij het naar je zin op je werk? Waar zie je jezelf over vijf jaar? Wat zijn je doelen en hoe denk je die te kunnen bereiken? Keuzes maken over je werk kan een hele opgave zijn. Toch is het erg belangrijk dat je goede keuzes maakt in je loopbaan, omdat verkeerde keuzes je veel stress kunnen geven. Kan loopbaanbegeleiding je helpen bij het maken van keuzes? En is loopbaanbegeleiding iets voor jou?

Wat is loopbaanbegeleiding?

Persoonlijke loopbaanbegeleiding kan je helpen bij het maken van keuzes in je carrière. Een ervaren deskundige gaat met je in gesprek en helpt je om antwoorden te vinden op vragen over je loopbaan. Deze gesprekken helpen je om meer inzicht te krijgen in je sterke en zwakke punten, in wat je motiveert en energie geeft en in wat je vaardigheden en talenten zijn.

Een loopbaancoach of een loopbaanadviseur kan je bijvoorbeeld helpen richting te geven aan je loopbaan na het afstuderen of als je twijfelt om een carrièreswitch te maken. Loopbaanbegeleiding ka je helpen in je professionele ontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling. Je leert jezelf beter kennen en je doelen te identificeren.

Waarom is loopbaanbegeleiding belangrijk?

Je brengt een groot deel van je tijd en je leven op je werk door. Daarom is het belangrijk dat je het naar je zin hebt op je werk en er voldoening uit haalt. Maar wat nu als je vastgelopen bent tijdens je loopbaan? Je voelt je niet meer op je plek, je gaat met tegenzin naar je werk en je hebt geen motivatie meer. Moet je dan gelijk een nieuwe baan zoeken?

Hoe langer je met deze negatieve gevoelens naar je werk gaat, hoe meer stress je zult krijgen. Wanneer je een lange periode te veel stress hebt, loop je meer risico burn-out te raken. En wanneer je geen voldoening uit je werk haalt of wanneer je werk niet bij je interesses aansluit, kun je bore-out raken. Loopbaanbegeleiding kan je helpen om jezelf beter te leren kennen en om keuzes te maken die aansluiten bij je interesses en vaardigheden. Op die manier kun je stress- en burn-outklachten voorkomen of verminderen.

Loopbaanbegeleiding helpt je keusen te maken.

Hoe ontwikkel je een loopbaanplan?

Je begint je eigen loopbaanplan door een eerlijk zelfonderzoek te doen. Waar ben je wel en niet goed in? Wat zijn je kernkwaliteiten? Welke ontwikkelingspunten zijn op jouw van toepassing? Wat vind je nu echt leuk om te doen? Van welke activiteiten krijg je energie? Hoe zou je meer tijd kunnen besteden aan die activiteiten?

Vraag je vervolgens af waar jij jezelf over vijf jaar ziet. Welke stappen moet je nemen om daar te komen? Wat heb je nodig om je wensen te realiseren? Of is er iets dat je tegenhoudt? Schrijf je doelen op en ook de tussenstappen om je doelen te bereiken.

Bij het opstellen van je loopbaanplan kan het helpen om SMART-doelen te stellen. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Deze methode helpt je om je plan daadwerkelijk uit te voeren en je de gestelde doelen binnen een bepaalde periode te halen.

Hoe kan loopbaanbegeleiding helpen bij het maken van keuzes?

Loopbaanbegeleiding kan je helpen in het proces om je ontwikkelingsplan op te stellen. Om de juiste keuzes te maken, is het belangrijk dat je zelfbewust en goed georiënteerd bent.

Zelfbewustzijn

Het gesprek met een deskundige adviseur zal je helpen een goed beeld van jezelf en je eigen kunnen te krijgen. Om erachter te komen welke loopbaan bij je past, wordt er gekeken naar wat je competenties en je interesses zijn. Je krijgt meer inzicht in je eigen persoonlijkheid, je drijfveren, je waarden en de invloed van je familie en culturele achtergrond op je loopbaan.

Arbeidsmarktoriëntatie

Vervolgens is het belangrijk op de hoogte te zijn van de huidige arbeidsmarktsituatie. Je kunt grootse plannen hebben voor een bepaalde functie, maar is die functie schaars op de arbeidsmarkt? Kun je veilig overstappen naar je droombaan? En is omscholing mogelijk? Wat zul je in een bepaalde functie verdienen? Een professionele loopbaanbegeleider helpt je antwoorden te vinden op al deze vragen en kan je verwijzen naar de juiste bronnen.

Besluitvormingsproces

Op basis van de uitkomsten van de eerste twee fases, kunnen korte en lange termijndoelen worden opgesteld. Je kunt ten slotte nog hulp krijgen bij het opstellen of aanpassen van een cv en bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Voor wie is loopbaanbegeleiding nuttig?

Loopbaanbegeleiding is voor iedereen nuttig als je graag grip op je eigen loopbaan wilt hebben of als je twijfelt om van baan of functie te veranderen.

Loopbaanbegeleiding voor studenten

Wanneer je student bent of net bent afgestudeerd, wil je je oriënteren op je loopbaan of beginnen met solliciteren. Het is dan belangrijk dat je inzicht hebt in je kwaliteiten en je weet wat je loopbaanopties zijn. Loopbaanbegeleiding kan je helpen om beslagen ten ijs te komen, je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek en een krachtig cv of LinkedInpofiel te maken.

Loopbaanbegeleiding voor werknemers

Ook als je al een tijd actief bent op de arbeidsmarkt kun je baat hebben bij loopbaanbegeleiding. De coaching kan je bijvoorbeeld helpen om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. De coaching kan je ook helpen om je werk-privébalans te herstellen of om erachter te komen waarom je bent vastgelopen in je huidige baan.

Loopbaanbegeleiding voor ondernemers

Wil je eigen baas zijn? Het kan zijn dat je droomt van je eigen zaak, maar je hebt twijfels. Loopbaanbegeleiding kan dan nuttig zijn om een duidelijk beeld te krijgen van hoe je je droom waar kunt maken. Ook zal de loopbaanbegeleider je helpen twijfels uit de weg te ruimen, zodat je zeker kunt zijn van je beslissing.

Loopbaanbegeleiding tijdens re-integratie (bij burn-out)

Tijdens je loopbaan kun je ook tegen andere moeilijkheden aanlopen die van invloed zijn op je carrière. Wanneer je bijvoorbeeld een lange tijd ziekteverlof hebt gehad vanwege een burn-out, kan de terugkeer naar je werk een hele opgave zijn. Is het verstandig naar je huidige baan terug te keren? Of is een ander bedrijf of een nieuwe functie een beter idee?

Een coach kan je in zo’n geval helpen om je loopbaan uit te stippelen en om weer met vertrouwen terug te keren naar de werkvloer. Om terugval te voorkomen zul je samen met je coach je valkuilen in kaart brengen, zodat je die tijdig kunt herkennen en er op de juiste manier mee om kunt gaan.

Is een carrièreswitch de oplossing?

Is een carrièreswitch de oplossing?

De ideale baan vinden is niet makkelijk. Misschien dacht je die in het verleden gevonden te hebben, maar zijn je talenten en voorkeuren met de tijd veranderd. Heb je spijt van de baan waar je in gerold bent? Of ben je bang spijt te krijgen als je nu niet de sprong waagt naar een carrièreswitch?

Een carrièreswitch kan de perfecte oplossing lijken, maar het moet een weloverwogen beslissing zijn. Om een goede keuze te maken, is het belangrijk dat je een duidelijk beeld hebt van wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt in het werk.

Neem vervolgens ook andere opties in overweging. Je kunt een andere baan zoeken, maar misschien is een verandering in je huidige baan of een andere functie binnen hetzelfde bedrijf ook een optie voor jou. Of je zou voldoening kunnen halen uit een nieuwe hobby of vrijwilligerswerk en daar meer tijd aan besteden.

Loopbaanbegeleiding kan heel nuttig zijn als je twijfelt om een carrièreswitch te maken. Een goed loopbaanadvies kan je helpen een succesvolle carrièreswitch te maken. De loopbaanbegeleider helpt je in je zoektocht naar wat je wilt en wat de mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt.

Tips om je loopbaantraject te beginnen

Begin je loopbaantraject bij jezelf. Doe een eerlijk zelfonderzoek en vraag jezelf af wat je nu echt graag wilt en wat voor jou de ideale arbeidsomstandigheden zijn. Verdiep je vervolgens in de carrière die jou interessant lijkt. Verzamel informatie en probeer zoveel mogelijk te achterhalen wat het werk precies inhoudt.

Wanneer je op zoek gaat naar een loopbaanbegeleider is veiligheid en vertrouwelijkheid belangrijk. Kies daarom een loopbaanbegeleider die bij je past, bij wie je je op je gemak voelt en die je vertrouwt. Op die manier durf je je meer te uiten en kan de loopbaanbegeleider je beter advies geven.

Bedenk goed dat niemand – ook de loopbaanbegeleider niet – keuzes voor jou kan maken. Uiteindelijk maak jijzelf de keuzes en ben je zelf verantwoordelijk voor je loopbaan. Jij bent de regisseur over je eigen loopbaan. De loopbaanbegeleider stelt enkel de juiste vragen en reikt je de juiste handvaten aan, zodat jij antwoorden vindt en beslissingen kan nemen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Om te bepalen wat voor werk bij je past, moet je jezelf goed leren kennen. Je wilt immers een baan die aansluit bij je karakter en eigenschappen. Stel jezelf daarom vragen als: Waar word ik blij van? Waar krijg ik energie van? Waar ben ik goed in? Wat zijn mijn ambities? En wat vind ik belangrijk in een baan?

Het is belangrijk dat je een loopbaanbegeleider kiest bij wie je je op je gemak voelt en die je vertrouwt. Vaak merk je dit al tijdens een oriënterend gesprek. Verder kun je van tevoren informatie verzamelen over welke methodes ze gebruiken en of ze een bepaalde specialisatie hebben.

Het uurtarief van een loopbaancoach kan variëren van 50 euro tot 200 euro. Daarnaast zijn de kosten natuurlijk afhankelijk van het aantal gesprekken dat je gaat voeren.

Ja, bij loopbaanbegeleiding draait het niet alleen om keuzes omtrent je loopbaan. Factoren buiten je werk hebben namelijk ook invloed op je loopbaan. Een loopbaanadviseur houdt rekening met deze factoren bij het geven van loopbaanadvies, omdat ze van invloed zijn op jouw belastbaarheid en inzetbaarheid.

Bronnen

  1. Pubmed.gov – our ‘dirty words’ in career guidance… – 16/01/2023
    Link naar pagina op Pubmed.gov

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *