/Burn-out/Verlies van concentratie en aandacht: wat gebeurt er met ons geheugen tijdens stress of een burn-out?
Concentratievermogen: Vooraf aan een burn-out hoor je veel mensen zeggen dat ze zich minder goed kunnen concentreren. Dat ze dingen vergaten, dat het hen duizelde, dat ze niet meer wisten wat ze het laatste uur nu precies hadden gedaan, dat hun partner vaker klaagde, vaker iets kwijt zijn, dat ze niet meer op woorden konden komen.
Ook tijdens het herstellen van een burn-out is concentratie iets wat zeker niet vanzelf gaat. Sterker nog; het kost enorm veel energie, zorgt voor stress, zorgt voor wanhoop, zorgt zelfs voor angst. En dit is logisch, de prefrontale cortex, het voorste gedeelte in je hersenen, is overbelast geweest. Dit stuk van je hersenen zorgt ook voor je concentratie.
De prefrontale cortex kun je zien als een soort dirigent. Hij zorgt en kiest voor de juiste aandacht en concentratie op de juiste tijd en plaats. Maar door je burn-out kan hij geen pap meer zeggen, laat staan dirigeren. Deze dirigent moet weer langzaam getraind worden, vertrouwen krijgen, herstellen en langzaamaan weer op krachten komen om het juiste muziekinstrumenten te laten spelen.
Ook de bedrijfsarts is altijd nieuwsgiering hoe het met de dirigent, jouw concentratie, gaat. Maar hoe weet je dat, hoe maak je dat meetbaar, hoe train je dat? Daar vertellen we graag iets over.
Let op: Een verminderd concentratievermogen kan een oorzaak zijn van een burn-out.
Aandachtspunt: wat veroorzaakt onze concentratieproblemen?
Dat is een goede, maar ook lastige vraag. Hiervoor moeten we wederom even in de werking van onze hersenen duiken. Ons brein is een complex orgaan dat onderdeel is van het centraal zenuwstelsel. Het controleert en reguleert de meerderheid van onze lichaamsfuncties en is onder andere verantwoordelijk voor onze concentratie en ons geheugen.
Heb je langdurig last van veel stress gehad en weinig kunnen ontspannen, dan ontstaat er chronische stress. Hierdoor krijg je problemen met het korte termijn geheugen en met concentreren.
De hippocampus is een deel van je hersenen dat onder andere verantwoordelijk is voor informatieverwerking. Door de aanmaak van het stresshormoon cortisol verschrompelt de hippocampus, wat de concentratieproblemen en een slecht korte termijn geheugen veroorzaakt. Deze verandering kan zelfs zichtbaar worden gemaakt via een scan.
Een boeiend animatiefilmpje hierover:
Het ineenschrompelen van de hippocampus zorgt er bovendien voor dat je rem op stress (HPA-as) slechter werkt. Iets wat je nou juist helemaal niet kan gebruiken: je stresslevel blijft te hoog, waardoor je cortisol blijft aanmaken. Hierdoor trekken de uiteinden van de zenuwcellen zich terug en verschrompelt je hippocampus verder, neemt de rem op de stress verder af etc. etc.
BDNF: krachtvoer die helpt je hippocampus te herstellen
BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) is een belangrijk neuronaal groeihormoon. Deze stof is krachtvoer voor ons geheugen, leervermogen en onze emoties. Is het BDNF-niveau te laag, dan heeft dat invloed op onze emoties en kan er een depressieve stoornis ontstaan. BDNF heeft de eigenschap in de lente en de zomer toe te nemen (meer zonuren en langere dagen) om vervolgens in de herfst en winter weer af te nemen.
Dit bijzondere groeihormoon is in staat de schade aan jouw hippocampus te herstellen. Maar allereerst is het van belang te zorgen dat je minder cortisol aanmaakt, zodat het schadelijke proces in je hersenen stopt.
Vervolgens moet je je lichaam gaan stimuleren BDNF aan te gaan maken. Maar hoe doe je dat?
Concentratie verbeteren: het aanmaken van extra BDNF
Gelukkig kunnen we nu het slechte nieuws achter ons laten. Want het aanmaken van extra BDNF is allesbehalve een straf! Allereerst is lichaamsbeweging een trigger voor het aanmaken van dit groeihormoon. Variatie in je trainingen en het maken van korte sprintjes is uitstekend voor het herstel van je hippocampus. Ook yoga, dansen en hardlopen hebben een positieve invloed.
Blootstelling aan de zon heeft aangetoond dat het de hoeveelheid BDNF verhoogt. Dus breng je tijd zoveel mogelijk door in de zon en je krijgt niet alleen een mooi kleurtje, maar ook je hersenfuncties worden beter. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat naar muziek luisteren een positief effect heeft op de BDNF-productie.
Tot slot is wetenschappelijk aangetoond dat sociale relaties de hoeveelheid BDNF verhoogt. Tijd doorbrengen in goed gezelschap is overigens een remedie tegen vele klachten die horen bij stress en depressiviteit.
Bewegen waarbij je hartslag nauwelijks stijgt (zoals wandelen en fietsen) helpt helaas niet om de extra productie van BDNF en andere groeistoffen voor je hersenen in gang te zetten.
Verder blijkt uit onderzoek dat hardlopen meer BDNF-productie tot gevolg heeft dan krachttraining of High Intensity Interval Training. (HIT)
Te vaak en te intensief sporten werkt juist averechts. Intensief sporten veroorzaakt namelijk een toename van de stresshormonen adrenaline en cortisol en die toename wil je juist voorkomen. Die stresshormonen heb je al genoeg aangesproken en je wilt je bijnieren niet onnodig (over)belasten. Het is dus raadzaam om ‘matig intensieve inspanning’ op te zoeken, dus zeker niet stevig sporten. Misschien voel je je vlak na een stevige training wel heel lekker, maar vergis je niet wat je daarmee van je lichaam vraagt. Datzelfde lichaam is juist bezig de accu weer op te laden. En dan wil je niet gelijktijdig diezelfde accu ook weer leegtrekken. Het lekkere gevoel na een zeer intensieve training komt namelijk onder andere door de hoge adrenalinespiegels in je bloed als gevolg van deze intensieve inspanning.
Slechter slapen is een andere veelvoorkomende stressklacht. Nu blijkt sporten niet alleen goed voor de extra aanmaak van BDNF, maar helpt het ook nog eens om je slaapprobleem aan te pakken. En een goede nachtrust is echt van essentieel belang voor je herstel. Dus nu heb je nog een reden om met regelmaat te gaan bewegen. Ook hierbij zijn een aantal aandachtspunten van belang. Bijvoorbeeld: niet te vroeg en niet te laat op de dag dat je het sporten wilt gebruiken om je slaap te helpen verbeteren. En ook weer niet te intensief.
Ga je in de tuin werken, doe dit een half uur en kijk dan of het gelukt is; ben je alleen met tuinieren bezig geweest? Hoe voel je je nu? Kun je na een pauze nog eens 30 minuten werken, of is het genoeg geweest voor vandaag? Ga je boodschappen doen? Doe dit in etappes: eerst je briefje, even rust, dan naar de winkel, even rust en dan opruimen. Ga bewust met je energie om!
Gedurende je herstel zal je merken dat je concentratie zal verbeteren. Het kost je minder moeite, je dwaalt minder af, je stelt minder uit, je krijgt minder klachten, je partner heeft minder het gevoel dat woorden je het ene oor ingaan en het andere weer uit.
Tijdens mijn coaching vraag ik mensen om, als ze zich gaan concentreren, de wekker te zetten. Ze mogen van mij niet langer achter een laptop of stuk papier gaan zitten dan 15 minuten. Binnen deze 15 minuten moeten ze zich dan ook echt proberen te concentreren; bij afleiding steeds weer terugkeren naar de concentratie taak.
Bij afleidende gedachten leren ze om deze op papier te zetten. Leer afleidende prikkels zodoende te herkennen. Na 15 minuten gaan ze via een bodyscan na wat deze 15 minuten ze gedaan heeft. Waar zit spanning, waar zit vermoeidheid en hoe groot is deze spanning en vermoeidheid? Wat waren afleidende prikkels en gedachten, hoe ga je daar de volgende 15 minuten mee om, zodat je er minder last van hebt?
Via deze manier gebeuren er een paar dingen: Je kunt jezelf na 15 minuten steeds een compliment geven (dopamine, wat weer goed voor concentratie is).
Inzicht krijgt de overhand: je leert hoeveel je kunt doen binnen 15 minuten.
Je leert hoeveel energie 15 minuten energie je gekost heeft.
De uitkomsten van 2 en 3 kun je doorgeven aan de bedrijfsarts, waar hij heel blij mee zal zijn
Je traint je concentratie. De volgende week doe je 2 keer 15 minuten, overleg dit met je coach of behandelaar.
Maak taken waar je tegenop ziet kleiner en hak ze in kleine stukjes van 15 minuten.
Je kunt herstellen waardoor je je weer sneller goed kunt concentreren.
Je hebt nu zelf meegemaakt dat concentratie energie kost, wat je niet zomaar voor lief moet nemen. Straks als je weer gaat werken, blijf dan in blokken werken en blijf je bewust van je symptomen van vermoeidheid na een concentratietaak. De voordelen van het werken in tijdseenheden blijven ook nu bestaan:
Je geeft het werkgeheugen (deel van de prefrontale cortex) de kans om zich te legen.
Groter bewustzijn bij je werk.
Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!
Overtraind zijn of Burn-out door sport? Sporten is gezond, zoveel is wel duidelijk. Regelmatig lekker sporten is goed voor hart en bloedvaten. Bovendien knapt het humeur er van op en wordt stress door de endorfines…
Een time-out bij een burn-out: We hebben het al eens eerder gehad over de impact van een burn-out op de omgeving. Een burn-out heb je nooit alleen, we zijn allemaal verbonden met iemand. Zo iemand reageert…
Verschillende soorten burn-out: Een burn-out (ook wel uitputtingssyndroom genoemd) kent verschillende vormen. Worstel je zelf met een burn-out, ken je iemand die erdoor wordt getroffen of wil je simpelweg meer weten over dit onderwerp, lees…
Het feit dat je een burn-out hebt is moeilijk voor jou en voor je omgeving. Je hebt behoefte aan iemand die met je meeleeft en begripvol is. Daarom is het tijdens een burn-out belangrijk dat…
Wat er met ons in onze kindertijd gebeurt, heeft effect op wie we worden als volwassenen. Het geldt zowel voor goed als slecht: beloningen, presentjes, mishandeling of misbruik hebben allemaal impact. Maar er is nog…
Oorsuizen wordt vaak ervaren als een stevige, irritante en overheersende klacht, maar wanneer het samengaat met stress of een burn-out, kan het nog ingrijpender zijn. Het continue gepiep of gesuis in je oren kan je…