In de lente komt alles weer tot leven. De bomen worden groen, de eerste bloemen schieten uit de grond, de koetjes staan weer buiten en de lammetjes huppelen in de wei. Krijg je ook meteen zin om naar buiten te gaan? Geniet je ook zo van je eerste kopje koffie buiten in de zon? De lente is een mooi seizoen dat je kan helpen om stress in je leven terug te dringen. Wat kun je doen om van dit seizoen te profiteren? En hoe voorkom je dat je juist meer stress krijgt van al het werk dat op je afkomt en de sociale druk?

Positieve effecten van de lente

De zonnestralen en de frisse buitenlucht kunnen een positief effect op je gezondheid hebben. Je hebt minder last van stress, angst en depressie. Je hebt meer zin om activiteiten te ondernemen of om naar evenementen te gaan. En de natuur en de warmere temperaturen kunnen je inspireren waardoor je creatiever bent.

Meer zonlicht

De dagen worden langer en de zon schijnt meer. Daglicht speelt een belangrijke rol in je biologische klok en je hormoonhuishouding. Zonlicht bevordert onder andere de aanmaak van serotonine. Daardoor voel je je gelukkig en meer ontspannen. Bovendien kan je lichaam meer vitamine D aanmaken wat essentieel is voor je lichamelijke en je geestelijke gezondheid.

Meer beweging

Meestal ben je in de lente actiever en beweeg je meer. Door meer te bewegen, stimuleer je de aanmaak van endorfine. Endorfine is een hormoon dat je een goed gevoel geeft en je helpt om stress te verminderen. Daarnaast helpt wandelen in de natuur je lichaam om minder cortisol (stresshormoon) aan te maken en je bloeddruk te verlagen. Hierdoor kun je ernstige ziektes voorkomen zoals, hart- en vaataandoeningen. Bovendien kun je beter slapen als je overdag meer beweegt.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Meer energie

Buiten zijn versterkt je immuunsysteem en kan helpen om stress te verminderen. Je zit daardoor lekkerder in je veel en voelt je energieker. De frisse lucht en het zonlicht helpen je om je beter te kunnen concentreren en daardoor lever je betere prestaties.

Waarom kan de lente stress en burn-out veroorzaken?

Aan de andere kant zou de lente je juist meer stress kunnen geven. Je wilt een grote voorjaarsschoonmaak houden. Je moet nodig in de tuin aan de slag en ineens wil iedereen met je afspreken.

Seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)

Helaas kan niet iedereen volop genieten van de seizoensveranderingen. Bij sommigen roepen de veranderingen in het weer en de omgeving gevoelens van somberheid op. Mensen die last hebben van depressieve klachten tijdens de veranderingen van de seizoenen hebben een seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) [1]. Meestal komt SAD voor in de late herfst en winter, maar deze stoornis kan ook optreden in de lente en zomer.

Slaapproblemen in de lente

Hoewel de toename van zonlicht over het algemeen positief is, kan het ook een negatief effect hebben. Veranderingen in licht en temperatuur kunnen namelijk je slaap beïnvloeden. De plotselinge toename van zonlicht stimuleert je lichaam om minder melatonine aan te maken. Melatonine is een hormoon dat je helpt om in te slapen en de kwaliteit van je slaap je verbeteren.

Last van slaapproblemen in de lente

Wanneer je lichaam minder van dit hormoon aanmaakt, kan het moeilijker zijn om de hoeveelheid slaap te krijgen die je nodig hebt. Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale gezondheid. Door een gebrek aan slaap kun je minder goed functioneren, zit je minder goed in je vel en kun je stressklachten of depressieve klachten krijgen.

Sociale druk in de lente

Naarmate de dagen langer worden en het weer beter wordt, nemen ook de sociale activiteiten toe. Je neemt ’s avonds vaker een terrasje met collega’s en in het weekend een picknick of barbecue met familie en vrienden. Allemaal hartstikke gezellig! Socialisatie en het gevoel ergens bij te horen geeft je een goed gevoel.

Sociale activiteiten worden pas een probleem wanneer ze te veel worden en er te veel tijd van andere belangrijk zaken geroofd wordt. Je krijgt bijvoorbeeld steeds minder nachtrust of je hebt geen tijd meer voor jezelf om op te laden. Hierdoor kun je over je grenzen gaan en meer stress krijgen.

Werkstress in de lente

In sommige sectoren loopt de werkdruk hoger op in het voorjaar. Er komt meer werk binnen met strakkere deadlines en de verantwoordelijkheden kunnen toenemen. De lentemaanden kunnen ook voor scholieren en studenten stressvolle maanden zijn vanwege herkansingen en de eindtentamens die in zicht komen.

De oplopende werkdruk kan gevaarlijk zijn, omdat je denkt dat het straks wel weer rustiger wordt. Een korte periode van extra druk is niet erg. Maar zodra de werkstress langzaam blijft toenemen en je daar niet goed van kunt herstellen, kun je stressklachten krijgen.

Van lentestress naar burn-out?

Wanneer je een lange periode veel stress hebt, is het belangrijk dat je voor voldoende rust en ontspanning zorgt. Misschien denk je dat het maar tijdelijk is en negeer je de stresssignalen die je lichaam geeft en stop je je emoties weg. Maar wanneer je niet goed met de stress omgaat, kunnen de klachten een patroon worden en loop je het risico burn-out te raken.

Het risico op een burn-out wordt groter als je van nature een harde werker bent, niet gauw opgeeft en misschien zelfs perfectionistisch bent. Eigenlijk is het heel mooi dat je zo’n doorzetter bent, maar probeer hierin evenwichtig te zijn en leer ook naar je lichaam te luisteren.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Daarnaast is de kans groter op een burn-out wanneer je geen ‘nee’ kunt zeggen. Dit kan de werkdruk en ook de sociale druk in de lente groter maken. Je hebt het gevoel dat je letterlijk op elk verzoek in moet gaan en zo loop je jezelf voorbij.

Zijn er bepaalde factoren die jou stress geven? Heb je meer stress vanwege slaapproblemen? Heb je vooral stress op het werk? Of worstel je vooral met sombere gevoelens? Probeer dan zo snel mogelijk naar oplossingen te zoeken en zo nodig hulp in te schakelen.

De lente als startpunt in je strijd tegen stress en burn-out

De lente lijkt in vele opzichten een nieuw begin. Het is een begin van nieuw leven. De wereld wordt groener, bloemen beginnen te bloeien en sommige dieren ontwaken uit hun winterslaap. Het is een inspirerende periode!

Profiteer van dit mooie seizoen en kom zelf ook tot bloei. Je kunt deze tijd bezien als een nieuw begin voor jezelf. Stel jezelf bijvoorbeeld nieuwe doelen. Wil je een betere balans tussen werk en privé vinden? Wil je jezelf een goede gewoonte eigen maken? Of wil je minder uren werken om meer tijd voor je familie of een hobby te hebben? Ga lekker buiten in de frisse lentelucht zitten en schrijf je doelen en plannen op.

Neem ook bewust de tijd om op te laden in het voorjaarzonnetje en de buitenlucht. Dit zal je helpen om een positievere houding aan te nemen. Een positieve instelling kan het verschil betekenen in je strijd tegen stress en je helpen in je herstel van een burn-out. Geniet daarom bewust van alles wat de lente je te bieden heeft en wees er dankbaar voor.

5 tips om stress de baas te worden in de lente

Het is niet makkelijk goed om te gaan met stress. De volgende tips zullen je helpen om deze lente stress zo veel mogelijk terug te dringen. Het is het perfecte seizoen voor beweging en zelfzorg!

Ontspanningstechnieken voor de lente

De lente is het ideale seizoen om je bepaalde ontspanningstechnieken eigen te maken. Een manier om je relatief snel te ontspannen als je onder stress staat, is je meer bewust te worden van het hier en nu. Luister bijvoorbeeld aandachtig naar het gezang en gekwetter van de vogels. Doe je ogen dicht en voel de warmte van de eerste zonnestralen op je huid en ruik de geur van de lente.

Je kunt ook ontspannen door te gaan wandelen in de natuur. Wandelen helpt je om meer in het moment te leven en om te vertragen en te onthaasten. Hierdoor kan je lichaam de hoeveelheid cortisol (stresshormoon) verminderen.

Beweging in de lente

Bewegen en sporten geeft je een goed gevoel omdat je bezig bent. Tijdens het bewegen gaat er meer zuurstof naar je hoofd en wordt de hersenactiviteit gestimuleerd. Hierdoor wordt stress, depressie en angst verminderd. Zelfs na het bewegen of sporten hou je nog een meer ontspannen gevoel over.

In de lente is het gemakkelijker om aan voldoende beweging te komen. Je kunt vaker de fiets pakken naar het werk of boodschappen doen op de fiets. En als je een tuintje hebt is dit het perfecte seizoen om lekker te gaan tuinieren.

Voeding in de lente

Gezond eten helpt je om fit te blijven en zorgt ervoor dat je beter tegen stress kunt. In elk seizoen zijn er bepaalde voedingsmiddelen in overvloed beschikbaar. En seizoensgebonden producten zijn gezond en verser. In de lente kun je bijvoorbeeld goed aan asperges, radijsjes en rabarber komen.

In de lente zijn ook volop aardbeien te koop. Deze vrucht zit boordevol vitamine C wat heel goed is voor je weerstand. Voedsel dat rijk is aan vitamine C draagt bovendien bij aan het verminderen van stress.

Zelfzorg in de lente

In onze maatschappij moeten we allemaal altijd maar druk zijn. Je moet je tijd optimaal gebruiken, je moet efficiënt zijn en je mag geen minuut verspillen. Dit gehaaste leven zorgt voor veel stress en daarom is het heel belangrijk goed voor jezelf te blijven zorgen.

Dat betekent niet dat je meteen een luxe vakantie moet boeken of naar een wellness moet gaan. Voor jezelf zorgen betekent dat je nadenkt wat jij nodig hebt en dat je kleine momentjes voor jezelf inplant. Drink je kopje koffie bijvoorbeeld buiten in de lentezon en schrijf in je dagboek. Trakteer jezelf op een ijsje nu de ijssalon weer open is. Of ga gezellig met je gezin in het park picknicken.

Het belang van grenzen stellen in de lente

Neem ten slotte de tijd om na te denken waar jouw grenzen liggen. Doe een eerlijk zelfonderzoek en stel voor jezelf grenzen op. Dit is essentieel om stress en burn-out te voorkomen. Vooral nu er een periode aankomt van meer activiteit is het belangrijk dat je jezelf goed kent en naar je lichaam luistert.

Conclusie: Herken je stress? Gebruik de lente voor een boost!

Heb je momenteel last van spanningshoofdpijn? Heb je soms het gevoel dat alles je te veel wordt? Negeer je gevoel dan niet en luister naar je lichaam. Aan de ene kant zou de lente stressvol kunnen zijn als je meer werkdruk of sociale druk ervaart. Maar aan de andere kant is de lente het ideale seizoen om de stress in je leven te verminderen en persoonlijke doelen te stellen. Geniet daarom met volle teugen van dit mooie seizoen. Probeer regelmatig in de natuur te gaan wandelen en neem voldoende tijd voor ontspanning.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

In de lente schijnt de zon meer en ben je meer buiten. Ook verandert de natuur en wordt alles weer groen. Deze veranderingen kunnen een positieve invloed hebben op je stemming. Zonlicht bevordert bijvoorbeeld de aanmaak van serotonine waardoor je je gelukkig en meer ontspannen voelt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je lichaam door zonlicht vitamine D kan aanmaken. Vitamine D is essentieel voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Bovendien toont steeds meer wetenschappelijk onderzoek aan dat tijd doorbrengen in de natuur goed is voor je mentale gezondheid en in de lente zijn we over het algemeen meer buiten in de natuur.

De toename van licht zou je slaap kunnen beïnvloeden. Aangezien de dagen langer zijn dan in de winter zou je lichaam minder melatonine aan kunnen maken. Hierdoor kun je minder goed in slaap komen.

Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D. Een kwartier per dag in de zon is voldoende voor de aanmaak van vitamine D. Daarnaast zorgt de uv-straling dat je minder gespannen bent. Je lichaam maakt serotonine aan waardoor je je gelukkiger en minder gestrest voelt.

Referenties

  1. Anahana.com – Seizoensgebonden affectieve stoornis – gevonden op 14/04/2023
    Link naar pagina op anahana.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *