Dat een burn-out vervelend is, is een understatement. Als je een burn-out hebt gehad dan heb je nogal wat doorgemaakt. Vervelend genoeg is dat lastig uitleggen aan iemand die nog nooit een burn-out heeft gehad.

Vaak denken mensen dat het een erge moeheid is, of een forse vorm van overspannenheid. Maar dat is niet zo. Je bent niet alleen volledig opgebrand, ook het hele hormonale systeem is uit balans. Door dit onbalans en een verschrikkelijke vermoeidheid, komen er regelmatig andere klachten om de hoek kijken als:

Meestal herstellen deze klachten tijdens het herstel uit een burn-out. Vertrouwen in een geschikt herstel vergroot de kans op een volledig herstel. De herinnering blijft vaak wel en kan later voor problemen zorgen.

Herstel na een burn-out

Op het moment dat je gaat herstellen, ben je in principe van je burn-out af. Je kampt alleen nog wel met de negatieve gevolgen. Stapje voor stapje merk je dat je meer kunt. Maar niet alleen merk je dat je meer kunt, ook je omgeving moet mee in dit proces. Je moet over je angst heen om weer wat te gaan doen. Bovendien merk je dat een terugval er voor zorgt dat de schrik je om het hart slaat. Maar op ten duur ebt deze angst weg en merk je dat je, ondanks offdays, wel weer wat aankunt.

Matige beweging die het lichaam niet uitputten (training) zorgen voor een gezonde balans in zowel het hormonale systeem als in de geest. Een natuurlijk groene omgeving zorgen voor ontspanning en schone, gezonde lucht. Dit bevordert het herstel natuurlijk ook.

In de praktijk merk ik dat mensen het erg lastig vinden om weer aan de gang te gaan. Het is alsof het lichaam schreeuwt om rust, terwijl het verstand zegt: joh, laten we het eens proberen. Stapje voor stapje kom je dichterbij een volledig herstel.

Je wordt nooit weer de oude

Toen ik hoorde dat ik nooit weer de oude zou worden, was ik geschokt. Ik had toch gedacht alles weer op een rijtje te krijgen en op een (iets) mindere voet door te gaan. Maar je merkt dat je een ander mens bent geworden.

Persoonlijk merkte ik het volgende:

  • Ik ben meer om relaties gaan geven. Bij mij stonden voor mijn burn-out prestaties op een belangrijk plan. Ik koos mijn omgeving zo, dat ze mijn prestaties konden evenaren, of in ieder geval mee wilden doen. Ik vind het nu juist prettig ook andersdenkenden in mijn omgeving te hebben
  • Beter gaan relativeren: Wat is er nog belangrijk als je zo ziek bent geweest dat je tijden in bed hebt gelegen omdat je niks meer kunt? De basisbeginselen (voedsel, kleding, onderdak) waren voor mij belangrijk en nog steeds. Niet dat ik daarvoor een kapitalist was, maar de betrekkelijkheid van materie zijn me heel duidelijk geworden
  • Ik weet beter wat ik wil: Ik merk dat ik veel meer dan mijn leeftijdgenoten bezig ben met wat ik echt wil. Er komen soms wat eigenwijze keuzes uit, waar ik wel heel veel energie en blijdschap van krijg
  • Ik ben veel meer grenzen aan gaan geven: Als het niet kan, houdt het op. Nog steeds probeer ik het allerbeste van mezelf te geven. Ik kan het nog steeds niet over mijn hart verkrijgen een coachingstraject ‘af te raffelen’ of een coachee geen 100% te geven. Maar wat me nu wel lukt is een grens te trekken bij het aantal mensen dat ik begeleid. Het mooie voordeel is: De kwaliteit is er veel hoger door geworden, waardoor ik mijn tarieven wat omhoog kon gooien. Uiteindelijk verdien ik dus hetzelfde als dat mijn agenda uit zou puilen.
  • Ik durf anders te zijn: Niet dat je mij in een pipo-broek over straat heen zult zien lopen hoor! Maar op sommige punten die ik belangrijk vind, kies ik voor mezelf, of voor mijn zeer naasten. Ik ben daardoor anders, met meer tevredenheid, gaan leven.

Vertraging

De gemene deler die ik van iedereen hoor die een burn-out heeft gehad is dat ze door hun burn-out wel hebben moeten vertragen. Door deze noodgedwongen vertraging (ik gebruik het drieluik wel eens: Stop, Kijk, Luister) is je bewustzijn intens vergroot. Je snapt het hier en nu, maar je kijkt ook anders naar de toekomst. Wellicht leef je meer met de dag en neem je de toekomst zoals die is.

Anders na een burn-out

Het kan zijn dat je nu nog in het proces zit om helemaal uit een burn-out te komen. Wellicht kan ik je nog een eind op weg helpen (Neem dan contact op: je krijgt een gratis adviesgesprek) Op weg helpen omvat: Beter snappen wie je bent en wat je doet, inrichting geven aan je leven, trots zijn op jezelf en sturing geven aan de toekomst

Een mooie quote om dit blog mee af te sluiten:

A ‘No’ uttered from the deepest conviction is better than a ‘Yes’ merely uttered to please, or worse, to avoid trouble.

Mahatma Ghandi

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

6 reacties

  1. Henk Fransen schreef:

    Wat een herkenbare uitleg. 16 jaar geleden is het nu. Maar wat heeft het hardlopen mij veel gebracht. Daar kan geen Prozac tegenop.

    1. Dank Henk!

      We hebben een artikel geschreven over burnout en sport. Wellicht vind je het leuk om de onderbouwing te kunnen lezen

  2. Ik heb geen burn-out gehad maar een TIA. Maar neemt niet weg dat het ‘onwennige’ en daardoor soms ‘onveilige’ gevoel herkenbaar is. Wat mij veel balans heeft gebracht is een hond(je). Ze bengt regelmaat en geeft rust en ontspanning…… en ja moet 4 x per dag uit. Lekker buiten en elke dag een nieuwe dag opsnuiven. Mooie beschrijving Ruud.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *