Burn out door de prestatiemaatschappij: Veel mensen hebben het gevoel te moeten presteren. Zo ook deze jongeman: Een greep uit een gedicht van deze jongeman van 24 jaar, net afgestudeerd en in een burnout.
Burn out door de prestatiemaatschappij
- Angst om te kiezen en angst om te falen. Angst om uit te komen voor onze eigen idealen. Angst voor verveling en eenzaamheid. Angst om iets te missen of niet interessant te zijn raken we niet kwijt. Waarvoor zijn die prestaties die we allen nastreven? Waarvoor we zo ploeteren tijdens ons jongvolwassen leven? In het constant doorgaan sluipt gevaar. Het negeert de zorg voor jezelf en elkaar. Onze generatie is ontzettend ambitieus, maar tegelijkertijd bang voor een verkeerde keus. Want hoe vinden wij in de ontelbare mogelijkheden, de beste optie om voor aan te trede, onze rust is ver te zoeken, deadlines om te vervloeken. Stress die constant binnen in ons blijft bestaan, waardoor echt belangrijke dingen langs ons heen lijken te gaan. Niet je pure zelf binnen de grootste gezelschappen, Lichamelijk aanwezig maar je gedachten ontsnappen. Men blijft maar blaten over prestaties en voelt zich verheven. Maar waar is de echte diepgang gebleven?
Persoonlijke ervaring
Niet opgetekend uit boeken, niet gebleken uit een onderzoek, maar puur en alleen gebaseerd op de persoonlijke ervaring van deze jongen. Het is zo herkenbaar bij de andere mensen die bij ons aankloppen omdat ze zo veel van zichzelf gevraagd hebben, dat het licht even uit gaat. Burnout is altijd een beladen woord, maar we komen het steeds meer tegen in onze praktijk. (Lees ook het persoonlijke verhaal van Ruud)
Burn out door de prestatiemaatschappij?
Welke thema’s spelen er in het gedicht?
- Goed willen presteren
- Niets willen missen
- Bang zijn om te falen
- De lat (te) hoog leggen
Goed willen presteren
Ieder mens is op zoek naar liefde, aandacht en waardering. Kinderen en jongeren zijn in eerste instantie op zoek naar waardering van degene die ze het meest na staan, hun ouders. En hoewel vele ouders aangeven dat ze het liefst willen dat hun kind gelukkig is, vinden de meesten ook een goede opleiding belangrijk.
Dus kinderen willen heel graag goed presteren niet alleen voor hun ouders, maar ook voor familie en vrienden. Daarbij weten ze ook heel goed, dat het lastig is om een leuke baan te vinden, zonder dat er een papiertje is.
Lees ook over de lat onrealistisch hoog leggen
Niets willen missen
Sociale media staan bol van leuke, interessante, gezellige en vrolijke dingen. Wat moet het als jongere lastig zijn om dan keuzes te maken. Want als je niet aanwezig bent, dan ben je een loser en dan tel je niet mee. Terwijl het soms zo fijn is om even tijd voor jezelf te nemen en niets te doen of te hoeven.
Maar door de snelle berichtgeving, met alle prachtige beelden en verhalen durven mensen die keus niet meer of te weinig te maken. Uitputting ligt dan op de loer.
Bang zijn om te falen
Mensen die bang zijn om te falen stoppen vaak zo veel energie in hun opdrachten dat ze zeker weten dat ze een goed resultaat halen. En juist dat geeft angst om het fout te doen! Want deze mensen leren nooit wat er nou eigenlijk gebeurt als iets niet lukt.
En als je het niet hebt ontdekt, dan blijft het angstig. Ze ‘gunnen’ zich namelijk geen momenten om te leren dat er niets gebeurt als je geen 10 of een voldoende haalt. Het is een uitstekende (niet dus) manier om snel door al je energie te raken en steeds angstiger te worden.
De lat (te) hoog leggen
Wat is het verschil tussen goed willen presteren en de lat te hoog leggen? De lat te hoog leggen heeft alles te maken met de persoonlijkheid van iemand. De ene mens kan gemakkelijker relativeren en kan onvolkomenheden beter accepteren dat de andere mens.
Mensen met veel discipline, veel verantwoordelijkheidsgevoel en een groot doorzettingsvermogen, lopen een grotere kans om de lat (te) hoog te leggen. Als dit langdurig gebeurt, dan ligt het gevaar van uitputting, over de grenzen gaan en burnout, op de loer.
Wat kun je doen aan een burn out door de prestatiemaatschappij?
Dat lijkt helder. Begin bij het begin: Geef iedereen de kans en de ruimte om fouten te mogen maken. Volwassenen staan maar al te snel klaar met een oordeel, pas op, kijk uit, zou je dat nou wel doen, weet je het wel zeker. En daarmee leren we kinderen dat het belangrijk is om foutloos te leven.
En de jongeren zelf? Die mag leren om toe te geven aan wat ze echt willen. Misschien is dat wel tevreden zijn met een zesje en een keer een avond gezellig thuis blijven in het weekend. Sommige hebben een steuntje in de rug nodig om die stappen te kunnen en durven zetten en een burnout te voorkomen. We helpen daar graag bij.
Gerelateerde artikelen
Heb je het gevoel dat je burnout door de prestatiemaatschappij raakt? We hebben meer voor je geschreven:
- Burnout onder jongeren – In de bloei van het leven maar toch opgebrand!
- Er niet mogen zijn – De relatie met burnout
- Omgaan met onzekerheid – Poets jezelf op!
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Ons aanbod
Blijf je bij de pakken neerzitten? Of ga je aan de gang met de huidige situatie, op weg naar een beter leven? Gun jij jezelf een leven waarbij je zelf aan het roer staat? Zoek de hulp die bij je past!
“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”
Wij kunnen jou helpen en bieden je verschillende diensten aan.