Ben je moe, futloos en uitgeput? Is je energie ver te zoeken? En wil je jezelf opladen om te voorkomen dat je oververmoeid raakt? Een laag energieniveau is één van de oorzaken van stress en burn-out klachten, omdat je je fysieke, emotionele, mentale of spirituele gezondheid niet op peil is. Dus dan is het de hoogste tijd om een energieboost bij vermoeidheid te krijgen, maar waar begin je en hoe kan je jezelf effectief opladen? Meer energie geeft je een levenslustig, krachtig, vitaal en gezond gevoel. Ontdek 18 praktische oplossingen om jezelf op te laden!
Wat betekent het om energie te hebben?
Als je helemaal opgeladen bent, voel je je energiek. Hoe energieker, des te beter. Meer energie verhoogt je levenskwaliteit en zingeving. Op alle fronten in je leven: op je werk, thuis met je gezin, in je relatie, tijdens het sporten en als je samen bent met familie of vrienden.
Door een fijne energiebalans kan je meer bergen met werk verzetten in minder tijd, je hebt meer aandacht voor jezelf, je zorgt beter voor je eigen gezondheid, denkt positiever door een positieve mindset en bent je stressbestendig. Ook versterkt het je immuunsysteem, want je weerstand is groter en jezelf opladen stimuleert de aanmaak van serotonine.
De verschillende soorten van energie
Op vier niveaus kan je aan je gezondheid werken om je op te laden als je vermoeid bent:
Fysieke energie
Je lichaam leeft altijd in het hier en nu. Er is geen verleden of toekomst. Het liegt niet. Alleen als je teveel in je hoofd zit, negeer je de signaal of herken je niet eens meer je lichaamssignalen. En dat terwijl je lichaam misschien al dagen, weken, maanden of zelfs jaren je erop wijst dat het tijd is voor herstel. Des te belangrijker om te leren luisteren en voelen naar je lichaam om je fysieke gezondheid te verbeteren.
Emotionele energie
Er is sprake van emotionele gezondheid als je in staat bent om je emoties en gedrag te beheersen. Juist als je haast, druk, spanning of stress ervaart, is het des te belangrijker om je emotionele welzijn te verbeteren. Want hoe ga je om met blijdschap, boosheid, angsten, onzekerheden, verdriet, schuld, schaamte en oordelen?
Mentale energie
Als je je mentale energie verhoogt, draagt dit bij aan meer focus, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, wilskracht. Je bent gemotiveerd, kan omgaan met tegenslagen en bent bereid om uit je comfortzone te stappen door moedig leiderschap. Hoewel iets spannend kan zijn, toon je toch de moed om je grenzen te verleggen, omdat avontuurlijke uitdagingen je leven verrijken en energiek maken.
Spirituele energie
Bij spiritualiteit draait het om bewustzijn over je bewust zijn. In plaats van te leven vanuit dualiteiten en polariteiten, ontstijg je je ego. Je bent in verbinding met wie je in essentie bent en wilt zijn. Zo verhoog je je frequenties en vibraties, omdat je afgestemd bent op je ziel. Niet voor niets maakt dit je zielsgelukkig, omdat je in alignment leeft met je zielsmissie.
Wat zijn je energieslurpers?
Voordat je direct op zoek gaat naar oplossingen en praktische tips om jezelf op te laden, is het verstandig om eerst bewust stil te staan bij de dieperliggende oorzaak. Want wat maakt dat je last hebt van een laag energieniveau? Heb je te hard, te veel en te lang gewerkt? Durf je geen nee te zeggen als je iets niet wilt? Vertoon je nog te vaak sociaal wenselijk gedrag? Blijft het aangeven van je grenzen een uitdaging om te voldoen aan sociale verplichtingen en verwachtingen?
Let op! De reden dat je je moe, futloos of uitgeput voelt, komt echt niet altijd doordat je teveel energie verbruikt. Een hoge werkdruk en werkstress hoeft niet de aanleiding te zijn waardoor je opbrandt. Nee, het probleem is juist ook vaak dat je te weinig je energie bijvult. Met als gevolg een disbalans in je energie, wat impact heeft op je slaap, voeding en beweging en dus je fysieke, emotionele, mentale en spirituele energie.
Minder werken of zelfs minder hard werken is dus niet per se altijd de oplossing die voor lange termijn je structureel meer energie geeft. Breng juist in kaart wat je écht energie kost. Welke gewoontes en patronen dragen niet bij aan een energieke leefstijl en zorgen juist voor energiedips? Komt het door je overmatige telefoongebruik, een ongezond slaapritme, energieslurpende mensen waar je je mee omringt, een negatief zelfbeeld, een verstrikte relatie met je partner, zorgen over de toekomst van je kinderen of een gebrek aan zelfliefde?
Of ligt je vermoeidheid aan dat je te weinig eet, onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, vergeet om een gezonde hoeveelheid dagelijks te drinken, teveel stilzit in plaats van beweegt en niet verbonden met je lichaam doordat je een wandelend hoofd bent?
De gevolgen van altijd maar door moeten gaan
Door een druk leven te leiden, waarbij je meerdere ballen in de lucht houdt, plan je ongetwijfeld te weinig rustmomenten in op een dag. Je gaat maar door, door en nog eens door. Stoppen doe je niet of nauwelijks. Er zit geen rem op, terwijl jezelf opladen juist de oplossing is als je te weinig rust en ontspanning neemt.
De vraag is alleen: “Van wie moet je doorgaan en waarom? Van jezelf of iemand anders?” Zelfopgelegde prestatiedruk is funest voor je energieniveau, omdat je energie blijft weglekken. Door een structureel overvolle agenda, zelfs ook in het weekend, raak je opgebrand. Voor je het doorhebt en weet, ervaar je dagelijks stress, heb je een burn-out of loop je rond met een depressie. Want wanneer is het tijd voor jezelf? Wat is je laatste vrije dag of weekend geweest, waarin je écht tijd nam om te ontspannen?
Wanneer is het tijd om in te grijpen?
Als je dagelijks je smartphone oplaadt en je vult je auto met diesel of benzine, dan is het toch ook logisch om je persoonlijke batterij op te laden?
Een tekort aan energie leidt anders tot:
- Concentratieproblemen
- Verlaagde productiviteit
- Neerslachtige gevoelens
- Negatieve emoties
- Onrust in je hoofd
- Piekergedrag
- Minder zin in seks
- Weinig levenskracht
- Somberheid
- Uitstelgedrag
- Een overprikkeld brein
- Nergens zin in hebben
- Disfunctionele ademhaling
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Wat kan ik doen om mezelf weer op te laden?
Meer energie krijgen begint met volledige verantwoordelijkheid nemen. Het is makkelijk om je baan, werkgever, klanten, collega’s, partner, kinderen, familieleden of buurtgenoten de schuld te geven van je vermoeidheid. Alleen dan leg je de verantwoordelijkheid over je energiebalans buiten jezelf.
Jezelf opladen vraagt om aanpassingen in je leefstijl, zodat je je energie kan verhogen. Hieronder lees je 18 gezonde gewoontes die je fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel energieker maken:
Jezelf fysiek opladen
- Water ontspant je lichaam
Neem een warm bad, ga lekker zwemmen bij het dichtstbijzijnde zwembad of in de zee, geniet van een dagje sauna of ga ontspannen floaten, waarbij je drijft op zout water. Desnoods ga je aan het water zitten, want door water vertraagt je hartslag en hersencapaciteit. Dit geeft je de kans om te ontspannen in een drukke wereld vol impulsen en prikkels. - Eet gezonde voeding
Om je actief en vitaal te voelen, is het belangrijk dat je lichaam voldoende natuurlijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Grote kans dat je namelijk onbewust door drukte, spanning of stress een vitaminetekort hebt. Let er dus vooral op dat je je lichaam voedt en aanvult met gezonde groenten, fruit, granen, noten en zaden. Inclusief vezelrijke tussendoortjes in plaats van dat je tijdens een energiedip geneigd bent om een suikerrijke snack te eten. Voorkom en vermijd een suikerverslaving, overmatig alcohol gebruik en onnatuurlijke voedingsstoffen. - Wandelen in de natuur
Een bosrijke omgeving heeft een kalmerend effect. Je spieren en gewrichten worden soepeler. Je vergroot het vermogen van je longen om frisse lucht en dus zuurstof op te nemen. De conditie van je hart en bloedvaten verbetert. Plus het daglicht heeft een positieve invloed op je humeur.
- Beoefen je favoriete sport
Sporten als hardlopen, fietsen, voetballen, fitness, hockey, tennis, basketbal, handbal, zwemmen of dansen zijn een vorm van actief opladen. Hoewel het je energie kost, geeft het je meer energie. Dit maakt je fitter, sterker en vrolijker, omdat je serotonine, adrenaline en endorfine in je lichaam aanmaakt. - Creëer een gezond slaapritme
Hoe belangrijk slapen ook is, vaak vergeet je er bewust aandacht aan te besteden. Slapeloosheid en slaaptekort door stress creëert uiteindelijk nóg meer stress. Met een gezond slaapritme verhoog je je slaapkwaliteit- en kwantiteit. Om sneller in een zeer diepe slaap te belanden die je nodig hebt om overdag normaal te functioneren. Houd 7,5 à 8 uur slaap per nacht aan als richtlijn als volwassene. Overdag kan je met een 20-minuten powernap je energie ook verhogen als aanvulling op je nachtrust.
Jezelf emotioneel opladen
- Maak je hoofd leeg door te schrijven
Een gezonde manier om bewuster te worden van je gedachten en gevoelens, is door – alles wat in je hoofd rondspookt – uit te schrijven in een dagboek. Journaling verlicht stress, maakt je mindful, geeft je geheugen en zorgt ervoor dat je je hoofd leegmaakt. Het voordeel? Dankzij minder kopzorgen slaap je ook nog eens beter! - Focus je op het positieve met dankbaarheid oefeningen
Ben je door je ambities altijd bezig met hoe iets beter of sneller kan? Is het nooit goed genoeg? De aandacht ligt onbewust al direct op wat er nog niet is of wat je nog niet kan, toch? Doordat je ijverig toewerkt naar de stip op de horizon om je zakelijke en persoonlijke doelstellingen te bereiken, kan je vergeten wat allemaal al wél goed verloopt. Dus train jezelf met dankbaarheid door simpel jezelf een vraag te stellen als: “Waar ben ik vandaag dankbaar voor, wat is er goed gedaan waar ik blij mee ben?” - Muziek luisteren of maken
Muziek zorgt voor ontspanning, verlaging van je bloeddruk, brengt je in het hier en nu en vermindert je stress. Zo is zingen is ideaal voor je stembevrijding, waarbij je op natuurlijke en moeiteloze wijze jezelf uit. Ervaar dat je er mag zijn, precies zoals je bent. Dit geldt ook voor het bespelen van een instrument, zoals een piano, gitaar, saxofoon, blokfluit, handpan, drumstel of viool. Of zet je favoriete Spotify-playlist op om te relaxen.
- Benut je creativiteit
Tekenen, schilderen, haken, breien en knutselen zijn manier om uit je hoofd te stappen. Meer in je lichaam zijn door met je handen te werken, maakt je kalm. Desnoods ga je tuinieren en je tuin onderhouden. Of ga je auto wassen, masseer je partner, vouw in alle rust je wasgoed op of ga je kleding strijken. Dit lijken ogenschijnlijk saaie tijdsbestedingen, maar het is wel rustgevend als je je eraan overgeeft.
Jezelf mentaal opladen
- Gas terugnemen en tijd voor jezelf nemen
Je kinderen, je partner, je werk, je hond: alles en iedereen krijgt je aandacht. Maar hoeveel tijd neem je nou eigenlijk voor jezelf? Stop met multitasken en stel prioriteiten. Is iets niet belangrijk of urgent? Laat het links liggen, want niet alles is relevant. Maak je agenda vrij van sociale verplichtingen die je geen energie opleveren en plan juist me-time momenten in je agenda. Sta eerst op ‘s ochtend voor jezelf met een ochtendroutine in plaats van dat je opstaat voor een ander.
- Verlaag je smartphone gebruik
24/7 online bereikbaar via WhatsApp, scrollen door je verslavende social media apps en je mails checken voor je werk spelen een grotere rol op je mentale gezondheid dan je misschien denkt. Zet vaker je notificaties uit en stel je grenzen richting je directe omgeving. Wil je écht eens ervaren hoe is het om offline te leven? Start met een social media detox, waarbij je afstand neemt continu ‘aan’ staan. Je werk kan ook uit, net zoals dat je jezelf meer terugtrekt in je sociale relaties. - Positief denken met positieve affirmaties
Het ontwikkelen van een positieve mindset helpt je om met een positieve kijk op jezelf en de wereld het leven te beleven. Door positieve gedachten kan je negativiteit loslaten en sta je meer open voor positiviteit in je leven. In plaats van te denken in moeilijkheden denk je in mogelijkheden. Met krachtige affirmaties kan je een positieve mindset trainen om van positief denken een dagelijkse gewoonte te maken!
- Lees een inspirerend boek of volg een training, workshop of opleiding
Een zelfhulpboek verrijkt, inspireert, motiveert en activeert je bewust te worden van je leefstijl. Net zoals een inhoudelijke training, workshop of opleiding die je verder op weg helpt in je transformatie om een gelukkiger en gezonder persoon te zijn. Dit moedigt je aan om bewuster te leven, waardoor je ervan oplaadt. Persoonlijke groei is immers een basisbehoefte van de mens. - Ruim je huis op voor een opgeruimd hoofd
Ken je dat gevoel van een lekker opgeruimd en schoon huis? Een opgeruimd huis, zorgt voor rust in je hoofd. Het bevordert je creativiteit en levenslust. Ook maakt het je blij, omdat je door het ontspullen en schoonmaken van je huis ruimte en overzicht creëert. Zonder dat je last hebt en je ergert aan rondslingerende spullen.
Jezelf spiritueel opladen
- Breng je geest tot rust met yoga
Naast dat yoga-oefeningen ontspannend zijn voor je lichaam, verbindt yoga je ook met je geest. Yoga betekent letterlijk ‘verbinden’ en is een mix van lichamelijke, meditatie, ademhalings- en concentratieoefeningen. Tegelijkertijd neem je met yoga een rustgevend moment voor jezelf.
- De kracht van ademen
Door een verhoogde ademhalingsfrequentie, waarbij je oppervlakkig en snel ademhaalt, raak je sneller opgebrand. Tijd dus voor ademhalings- en ontspanningsoefeningen om weer op adem te komen. Dit verlaagt je stressniveau en leert je beter omgaan met druk en spanning van externe factoren.
- Begin met mediteren
Mediteer zonder verwachtingen. Laat je gedachten los. Neem oordeelvrij waar wat er in je binnenwereld omgaat. Wat voel je? Door meditatie train je bewust je aandacht. Je leeft meer in het hier en nu. Je kan er voor kiezen om begeleide meditatie te volgen inclusief meditatie muziek op de achtergrond om meer de stilte in jezelf toe te laten en omarmen. Geniet!
- Mindfulness integreren in je dagelijks leven
Door mindfulness leef je bewuster. Je staat meer stil bij ieder moment. In plaats van dat je geleefd wordt, beleef je bewust in kalmte de dag. Daardoor voel je je minder opgejaagd en gehaast, omdat je minder prikkels ervaart. Zo daalt je stressniveau en kan je jezelf opladen.
Hoe je voorkomt dat je motor leeg raakt
Leer jezelf kennen, want ben je een introvert of extravert? Dit is cruciaal om te weten als je jezelf wilt opladen, want een extravert laad op door te verbinden met familie, collega’s, vrienden of kennissen. Je stapt snel op mensen af, bent welbespraakt en altijd in voor een social talk. Dit geeft je meer energie dan dat het je energie kost.
Als introvert ben je juist gevoeliger voor prikkels van buitenaf, waardoor je liever met regelmaat alleen bent. Door je hoogsensitiviteit heb je dan een sterker verlangen naar zo min mogelijk afleidingen en gesprekken over koetjes en kalfjes. Je hebt tijd nodig om bij te komen na een drukke dag. Een prikkelarme omgeving helpt je dus onwijs om jezelf terug te trekken voor als je even je energie wilt bijtanken.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Bronnen
- Sylvia Caubergh – Hoe laad je jezelf op? 9 tips voor meer energie! – Gevonden op 28-10-2022
Link naar de pagina op sylviacoach.nl - SoChicken – Jezelf helemaal opladen – Gevonden op 28-10-2022
Link naar de pagina op SoChicken - A4Works – Hoe laad jij jezelf op? Gevonden op 28-10-2022
Link naar de pagina op A4Works - wikiHow – Opladen – Gevonden op 28-10-2022
Link naar de pagina op wikiHow