Intakegesprek: We bieden mensen die last hebben van stress of burn-out een gratis en vrijblijvend intakegesprek. Voor heel veel mensen is het een enorme stap om zo’n intakegesprek aan te vragen. Wellicht geeft het een gevoel dat je gefaald hebt, of dat je het zelf niet meer kunt. De stap is dus soms best heel groot om je bloot te geven.
De reden dat we dit gratis en vrijblijvend doen is tweeledig. Aan de ene kant willen we als coach de situatie goed kunnen inschatten zodat we er zeker van zijn dat we iemand echt goed kunnen helpen. Aan de andere kant vinden we het cruciaal dat mensen met klachten het vertrouwen hebben dat wij de aangewezen partij zijn om te kunnen helpen. Vertrouwen is de crux.

Het intakegesprek
Door middel van het voorbeeld van Klaas (fictieve naam), willen we een voorbeeld laten zien hoe zo’n intakegesprek verloopt:
Klaas heeft al enkele weken geen fut meer, kan zich nauwelijks meer tot activiteiten zetten en voelt zich uitgeblust. Hij heeft de hele medische molen al doorlopen en ze hebben niets kunnen vinden. De huisarts heeft het over een burn-out. `Hoe kan dat nou? Een burn-out krijg je toch alleen als je veel problemen hebt en werk doet wat niet meer bij je past waardoor je daar op leegloopt? Toch?`
Klaas heeft zijn ‘accu’ gedurende enkele jaren langzaam maar zeker steeds verder leeggetrokken en nu wil ‘zijn auto’ niet meer starten. Hij wil wel door, maar zijn lijf laat hem in de steek. Hij snapt er niks van, want hij was altijd bruisend van energie, deed zijn werk vol enthousiasme en met veel gedrevenheid. En ook in zijn vrije tijd was hij lekker bezig met sporten, leuke dingen doen met vrienden en ook nog eens een hartstikke actieve vader voor z´n kinderen.
De kennismaking
Klaas vulde een contactformulier in op onze website. Binnen 24 uur werd Klaas gebeld door een coach (in dit geval Han) en werd er een afspraak gemaakt om elkaar binnen een week te treffen op plek met veel natuur (buiten)
Han: Tijdens ons eerste contact laat ik Klaas zijn ademhaling tellen gedurende 1 minuut. Hij telt 18 ademhalingen in 1 minuut waardoor ik al een vermoeden krijg over wat bij Klaas mogelijk aan de hand is. Dat vermoeden wordt ondersteunt door wat testjes met een zuurstofsaturatiemeter en de gemeten hartslagvariabiliteit (HRV): chronische hyperventilatie en zijn lijf staat zelfs in rust overduidelijk op AAN.
Op mijn vraag of hij goed kan ontspannen, kijkt hij me wat glazig aan. Eigenlijk weet hij dat niet zo goed. Ik vraag door op zijn nachtrust waarop hij aangeeft dat hij al een tijd steeds vroeger wakker wordt en hij al lang niet meer echt uitgerust wakker wordt. Ik leg hem uit hoe chronische hyperventilatie een structureel energielek voor je lijf vormt. En chronische hyperventilatie in combinatie met onvoldoende slaap is al voldoende om je accu langzaam leeg te laten lopen.
Lees meer over stressgerelateerde klachten

Uitleg van de burn-outcoach
Han: Er is natuurlijk niets mis met veel inspanning leveren en regelmatig op AAN staan, maar bedenk dat voldoende ontspanning en herstel daarbij essentieel is. Je mag best gas geven, maar af en toe moet je ook remmen, en als de auto ook af en toe tot stilstand komt, kan alles weer een beetje afkoelen. Jezelf met regelmaat afremmen en ontspannen is essentieel om te kunnen herstellen van geleverde inspanning.
Zelfs topsporters weten dit maar al te goed: het belangrijkste onderdeel van de training is de rust. Anders raken ze overtraind. En om onze eigen Tour de France-winnaar Joop Zoetemelk te citeren ‘De Tour wordt in bed gewonnen’ .
Ja, daar valt natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Klaas snapt de boodschap dan ook gelijk; ook van teveel leuke dingen doen kun je oververmoeid raken.
Deze uitleg stelt Klaas gerust: hij weet nu wat hem te wachten staat, maar de grote vraag van Klaas is: Hoe doe ik dat dan?
Han: Wanneer de accu zo goed als leeg is en je wilt die accu opladen, dan moet je daarvoor wel de juiste omstandigheden helpen realiseren. Want als je een accu wilt laten opladen en het groot licht, de ruitenwissers en de radio staan allemaal vol aan, dan wordt dat een beetje dweilen met de kraan open. Klaas hoeft geen moeite te doen deze vergelijking te snappen.
‘Maar hoe zet je al die energielekken bij jezelf dan uit? En hoe lang duurt het dan voordat die accu weer op volle kracht is?’ Ik hoor in Klaas zijn manier van vragen een gretigheid die het herstel nog eens in de weg kan komen te staan. Een quick fix zit er waarschijnlijk niet in, en als het herstel tijd blijkt te gaan kosten, kan zijn haast en ongeduld het herstel juist in de weg staan.
Soms moet de stekker eruit om te herstellen van burn-out
Het herstelproces
Het is dan zaak om Klaas eerst gerust te stellen dat die accu wel weer opgeladen kan raken, en dat het hierbij flink gaat helpen als hij accepteert dat zijn lijf daar enige tijd voor nodig heeft met als motto ‘haastige spoed is zelden goed’. Eerst maar eens de juiste omstandigheden creëren waarmee het lichaam eindelijk weer kan gaan opladen.
Dat betekent onder andere weer leren normaal te ademen en echt te ontspannen. Daarnaast gaan we ook in kaart brengen hoe de kwaliteit van zijn slaap is, aangezien het effect van de nachtrust niet alleen bepaald wordt door de hoeveelheid uren die je slaapt, maar ook door de kwaliteit van je slaap. En als we de kwaliteit van zijn slaap + de hoeveelheid slaap helpen verbeteren, in combinatie met de nodige fysieke ontspanning, dan zijn enkele belangrijke voorwaarden voor het opladen van Klaas zijn accu gerealiseerd.
Uiteraard besteden we ook gelijk de nodige aandacht aan zijn voeding en drankgebruik, beweegpatroon, manier van denken en manier van doen. Dat doen we om een herhaling van zetten in de toekomst te voorkomen. We willen namelijk niet alleen dat Klaas zijn accu weer krijgt opgeladen en weer als vanouds is, maar dat Klaas 2.0 weet hoe hij een herhaling in de toekomst kan voorkomen. Een blijvend goed resultaat, dat is wat we willen!
Het herstelproces wordt ondersteund door 4 pijlers: Beweging, Eten, Rust en Gedrag. Lees meer over de BERG-methode
Een plan van aanpak
Na de intake geeft Klaas aan veel vertrouwen in Han te hebben. Zijn expertise op het gebied van burn-out en daarbij de persoonlijkheid van Han, doen hem besluiten graag met Han verder te willen.
De volgende dag heeft Klaas een gedegen plan van aanpak in zijn mailbox. Deze is geschreven door Han, en belicht precies de punten waar Klaas graag aan wil werken en die zijn herstel gaan bevorderen. In overleg met Han wordt besloten de werkgever van Klaas te betrekken bij de financiële afwikkeling. Han steunt Klaas hierbij en laat de kosten van een burn-out aan de werkgever van Klaas zien.
Het vertrouwen van Klaas, de expertise van Han inclusief het krachtig onderbouwde plan van aanpak, met daarbij een zeer complete website/ expertise van Meulenberg Training & Coaching, doen de werkgever besluiten deze kosten te dragen. (veelal zijn deze kosten een fractie van de totale kosten voor ziekteverzuim).
Als extra deelt Han de praktische toolbox voor de leidinggevende van Klaas. Die toolbox bevat handige handvaten om het re-integratieproces voor Klaas te bevorderen, en de kans op uitvallen van andere werknemers te verkleinen.
Werkgever? Download de toolbox hier
Re-integratie
Re-integratie is altijd spannend voor alle betrokken partijen. Als Han ziet dat Klaas de eerste stapjes kan zetten richting een gedoseerde re-integratie, dan deelt hij dat met Klaas. Ook biedt Han de mogelijkheid om te overleggen met de leidinggevende van Klaas, om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen.
Gerelateerde artikelen
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Ik probeer via de knop direct contact, contact op te nemen, door het vragen formulier in te vullen, druk ik op de knop verzenden krijg ik error 404 steeds..?
Mvgr. Ellen
Hoi Ellen,
gelijk even gecheckt: hij is goed binnengekomen hoor! We doen ons best je morgen te contacten