Een ontwikkelingsstoornis is een verzamelnaam voor ADD, ADHD en ASS (autisme spectrum stoornissen). Dit artikel gaat over waarom burn out vaak voorkomt bij mensen met een ontwikkelingsstoornissen.

Burn out en AD(H)D

Wanneer er wordt gesproken over ADHD, wordt er al snel gedacht aan een zeer druk persoon die niet stil kan zitten. Echter, de kenmerken zijn heel veel breder dan enkel een druk persoon. Ook in het hoofd van iemand met AD(H)D spelen zich hele andere dingen af dan bij iemand zonder een ontwikkelingsstoornis

Het handboek psychiatrie geeft de volgende kenmerken over zowel ADD als ADHD weer:

  • Moeite met concentratie
  • Moeite met ordenen en plannen
  • Impulsiviteit
  • Bij ADHD: hyperactiviteit

Deze kenmerken bestaan omdat de filterfunctie in de prefrontale cortex minder goed werkt, dan bij mensen zonder AD(H)D.

Lees meer over de relatie tussen adhd en burn out

Ontwikkelingsstoornis en burnout

Kenmerken ASS

De kenmerken van ASS (autisme spectrum stoornis) zijn vaak wollig. We wenden ons hierom tot het handboek psychiatrie dat de kenmerken als volgt omschrijft:

  • Moeite met de Theory of Mind (empatisch vermogen)
  • Moeite met Centrale Coherentie (de kern van probleem zien)
  • Minder flexibel kunnen handelen of denken
  • Moeite met Executieve Functies (het uitvoeren wat hersenen bedenken)
  • Het anders functioneren van zintuigen (bv. Scherper ruiken of horen)

Lees meer over autisme en burn out

De relatie tussen ontwikkelingsstoornissen en burn out

We leven in een tijd en maatschappij waarbij er steeds meer prikkels komen en te verwerken zijn. Dit is niks nieuws. Het is ook niet nieuw, dat dit een reden is, waardoor er steeds meer mensen burn out raken. Alles moet sneller en het liefst ook nog tegelijkertijd. Dit terwijl de taken die aan ons gesteld worden zwaarder worden en complexer. Stel dat je ook nog eens een ontwikkelingsstoornis hebt, is het dan niet meer dan logisch dan je eerder burn out raakt?

Ontwikkelingsstoornis en burn out

Twee dagen in de week werk ik in een gespecialiseerd centrum voor ontwikkelstoornissen, waar we mensen diagnosticeren en kortdurend behandelen met een ontwikkelingsstoornis. Heel vaak komen ze bij ons na een periode van een burn out of overbelasting. Pas dan, vaak op de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar komen we er achter dat er sprake is van zo’n stoornis.

Dit zijn vaak mensen waarbij het vroeger niet is opgevallen dat ze “ anders” waren. Vaak zijn dit slimme mensen, die een gebrek aan concentratie of flexibiliteit konden compenseren door hun intelligentie. Vaak gaan een ontwikkelingsstoornis en burn out bij deze mensen hand in hand

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Een sterk veranderende omgeving

Maar op de genoemde leeftijd moeten ze gezinnen met kleine kinderen combineren met een drukke baan. Of komt iemand met ASS kenmerken te werken op een afdeling waar ineens wel heel veel veranderingen zijn. Of moet iemand met ADD ineens in een kantoortuin gaan werken, terwijl er hoge concentratie eisen aan hem gesteld worden.

Een vrouw met ASS kenmerken die ineens op een leidinggevende positie zit en waarbij empatische vermogens worden verwacht. Of die voortreffelijke ingenieur die nu twee dagen in de week werd gedetacheerd. Niet op vaste dagen, maar elke week weer anders. Hij was ingenieur, de gestelde eisen maken hem een stuk minder goe in zijn werk

Voor mensen met een ontwikkelstoornis is het topsport is om niet burn out te geraken

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Gerelateerde onderwerpen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Hoi Enrico, een tijdje geleden hebben wij telefonisch contact gehad en het was fijn om met iemand te praten die echt verstand heeft van ADHD/ADD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *