Werkloos en burn out: Je hebt een gezin, opgroeiende kinderen, een partner en je bent kostwinnaar. Jarenlang was je aan het zwoegen. Op diverse vlakken heb je heel wat te verwerken gehad. Je partner is ernstig ziek geweest.

Gelukkig gaat dit nu weer beter. Je bent je baan kwijtgeraakt, maar vond redelijk snel een andere. Het leek erop dat je alles onder controle had, maar toen begonnen je kinderen te puberen en raakte je – na jaren van reorganisaties, die niet geruisloos aan jou voorbij zijn gegaan – alsnog je baan kwijt.

Werkloos en burnout

Vertrekpremie

Je had een goede vertrekpremie, dus alle tijd om rust te nemen, te genieten van welverdiende vrije tijd, na te denken over je toekomst en je te oriënteren op volgende stappen. Een heerlijke periode zou je zeggen. Maar niets was minder waar.  Je had nergens energie voor, kreeg te maken met diverse fysieke klachten en een jaar was voorbij voor je het goed en wel in de gaten had.

Toen je terugkeek vroeg je jezelf af wat je eigenlijk allemaal gedaan had. Je kon weinig opsommen. Het was een waardeloos jaar. Deze gedachte leek de druk nog meer te vergroten. De druk om te willen slagen als liefdevolle echtgenoot, inspirerende vader, goede werknemer, et cetera…

Werkloos en burn out en wat nu?

Totdat je besefte dat jouw klachten wel erg veel leken op die van een burn-out.  Maar wat nu? Je hebt nog steeds weinig energie, je partner is nog niet in staat alles weer op te pakken en het pubergedrag van je kinderen kost veel tijd en jouw laatste restje energie. Sporten met vrienden deed jou altijd goed, maar ook dit geeft de laatste tijd meer spanning dan ontspanning.

Goedbedoelde vragen (‘hoe gaat het met solliciteren?’) en adviezen (‘maak schema’s en goede planningen’) bevestigen jouw gevoel gefaald te hebben en geen nuttige bijdrage te leveren aan de maatschappij. Waarom lukt het anderen wel en jou niet? Je bent volledig uitgeput. Je bent jezelf totaal kwijt geraakt. Maar hoe vindt je jezelf weer terug?

Ontslagen en burnout

Werkloos en burn out

Welke gebeurtenissen hebben ertoe geleide dat je bent waar je bent, doet wat je doet en voelt wat je voelt? Hoe zou je leven eruit zien als je kon kiezen wat je wilde? Als je met het zogenaamde ‘toverstokje’ alles kon wensen? De tijd is gekomen om je af te vragen wat jij echt belangrijk vind, wat jij echt nodig hebt om gelukkig te worden en hoe jij ervoor kunt zorgen dat het tij gaat keren.

Lees ook: hoe weet je wat je nodig hebt?

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Gerelateerde artikelen

Heb je het gevoel dat je burn-out door de prestatiemaatschappij raakt? We hebben meer voor je geschreven:

Ons aanbod

Blijf je bij de pakken neerzitten? Of ga je aan de gang met de huidige situatie, op weg naar een beter leven? Gun jij jezelf een leven waarbij je zelf aan het roer staat? Zoek de hulp die bij je past!

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Wij kunnen jou helpen en bieden je verschillende diensten aan.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *