Het leven na een burnout: Echt herstel of blijvende klachten?
arrow_drop_up arrow_drop_down

Het leven na een burnout: Blijvende stressklachten of volledig herstel?

Het leven na een burnout is vaak een stuk lastiger als gedacht. Tijdens een burnout heb je de wil om weer beter te worden. Niet zo gek als je beseft dat je helemaal leeg bent en geen enkele puf hebt uit je stoel te komen en iets te gaan doen. Wanneer je je dieptepunt in een burnout bereikt hebt kun je weer afzetten op weg naar een herstel.

Bij de een duurt het herstel zeven maanden, waar bij de ander twee jaar nodig heeft, maar in elk geval wenst iedereen weer beter te worden en gewoon aan het dagelijks leven mee te kunnen doen.

Lees meer over: Hoe herstel je van burn out?

Het dieptepunt

Veel mensen ervaren een dieptepunt wanneer ze burnout gaan. Dit gebeurt doordat het lichaam dan zijn grenzen op een hardhandige manier aangeef. Het zegt dan: Stop! Het kan nu echt niet meer verder’.

Ervaringsverhalen:

‘ik kwam overgevend op mijn werk aan, gaf over in de wc en probeerde toch de vergadering deel te nemen. Zweet kwam uit alle poriën en ik kreeg echt helemaal niks meer mee. Ik moest me ziekmelden, maar zelfstandig naar huis rijden bleek niet meer mogelijk’

’s Nachts werd ik wakker met hevige hartkloppingen. Ik raakte compleet in paniek en al snel stond er een ambulance naast mijn huis. Een week later kwam ik van de hartbewaking af. Het was kantje boord zei de verpleger. Mijn lichaam was op, leeg en mijn herstel heeft 2 jaar geduurd’

Lees hier meer ervaringen met burn out

Na het dieptepunt (zoals hierboven omschreven) start de weg naar herstel. Die gaat vaak met ups en downs. Keer op keer wordt er toch weer over een grens gegaan en wordt iemand weer een eindje teruggeworpen in het hersteltraject.

Veel voorkomende klachten tijdens herstel:

 

Hoe weet je dat je volledig hersteld bent van burn out?

Dit doe je door de symptomen goed in de gaten te houden

Download hiervoor ons E-book: Symptomen burn out

 

 

Blijvende klachten na burnout

Het gebeurt regelmatig dat mensen blijvende klachten houden na een burnout.

Het lichaam reageert over-alert om nogmaals een burnout te voorkomen. Zo kan het zijn dat veel paniek en angst gevoelens terugkomen in bepaalde situaties. Soms gaat dit pas na jaren weer over, soms slijt het nooit.

In mijn eigen geval heeft het jaren geduurd voordat ik weer volledig durfde te sporten. Desalniettemin lukken sommige sporten nog steeds niet. In dit geval is dat niet zo spannend: er zijn zat andere sporten die ik wel durf en prima kan doen.

Lees ook: Een levensdoel schrijven 

blijvende klachten na burnout

 

Gedragsverandering na een burnout

Er zal wat moeten veranderen wanneer je hersteld bent, maar dat kost moeite. Vaak hangt een groot deel van eigenwaarde aan alle prestaties die je voor de burnout neerzette. Je kon alles en werkte altijd maximaal. Het continu presteren op 120% zorgde ervoor dat je burnout ging. Toch gaf dat presteren je vaak een goed gevoel. Mensen kenden je en bewonderden je hierom.

Hoewel je ontzettend vaak tegen je eigen grenzen bent aangelopen, is het ontzettend lastig om nu op maximaal 100% (overigens ben je op maximaal 70% vele malen effectiever) te gaan presteren.

“Herstellen van een burnout voelt als het opblazen van een reeds gebruikte ballon. Zolang die niet weer helemaal opgeblazen staat voelt het alsof hij niet vol is”

Lees ook: waarom veranderen zo lastig is

 

Nieuwe vaardigheden aanleren

Hiervoor doe je er goed aan om vaardigheden aan te gaan leren als:

Maar nog beter is het om te gaan kijken naar je eigen strenge normen en waarden:

  • Wat is de reden ervan dat je vindt dat je altijd maar 120% moet geven?
  • Waarom heb je zoveel discipline dat je jezelf helemaal uitgeput hebt?
  • Heb je in de gaten dat het anderen naar de zin maken ervoor zorgt dat je eigen sterke eigenschappen ondersneeuwen?

Je er in verdiepen in wat jou maakt als mens, wie je bent, wat je bijzonder maakt en waar je juist energie van krijgt, zullen ervoor gaan zorgen dat je ballon op een gezonde wijze weer gevuld gaat worden.

Gevolg hiervan is dat je niet alleen vele malen effectiever bent, maar ook een hoop gelukkiger. Op het moment dat je je ballon weet te vullen met gezonde, inspirerende activiteiten en goede balans weet te houden tussen inspanning en (emotioneel) herstel, kun je pas zeggen dat je blij bent dat je een burnout hebt gehad.

Lees ook de kern van herstel van burn out: Autonomie

 

Veranderd door burn out?

Mensen die net uit een burn-out hebben gehad zullen ongetwijfeld zeggen dat ze dat nooit meer willen meemaken. Toch gebeurt het regelmatig dat iemand een 2e burn-out ervaart. Hoe kan dat?

Op het moment dat iemand alleen maar herstelt van zijn burn-out, en niet inziet dat hij dingen anders moet doen plus andere vaardigheden zal moeten aanleren om opnieuw een burn-out te krijgen, heeft coaching geen nut. Structurele stappen zijn genoodzaakt om je echt verder te helpen

Realiseer je wel: De aard van het beestje ga je niet veranderen. Je kunt wel vaardigheden aanleren om beter met je zelf om te gaan.

Jouw thuis hoort het rustmoment te zijn in jouw leven. De plek waar jij jezelf kunt zijn en waar je kunt ontspannen. De strijd tegen een burn-out begint dus thuis!

Lees ook: een 2e burn out voorkomen

 

word je weer de oude na burn out?

 

Terugkeer op het werk

Velen die herstellende zijn van een burn-out ervaren moeilijkheden als ze terugkeren in hun oude werksituatie. Niet omdat je niks geleerd heeft, maar omdat de omgeving je kent, en dus dezelfde prestatie van jou verwacht, van voor de Burn-out.

Het is verstandig om vooraf te bedenken dat de die ambitie die je altijd heeft gehad niet meer volledig waar kunt maken.

Lees ook: re-integratie na burn out

 

 

Let op: Herstel jij niet volledig van burn out?

Hou je specifieke angstklachten en burn out symptomen?

Blijf daar dan niet mee lopen, volledig herstel is mogelijk!

Bekijk: coaching voor burn out

 

 

Veranderen van werkgever na burnout

Voor sommigen is dit de reden om te veranderen van werkgever na een burn-out.

Anderen grijpen deze mogelijkheid aan om echt te gaan doen wat ze leuk vinden/ of altijd al hadden willen doen

Lees ook: Weten wat je wilt. Broodnodig!

 

Het leven na een burnout

Misschien heb je het gevoel dat je nog niet helemaal hersteld bent van jouw burnout, of ken je iemand die nog regelmatig kampt met de gevolgen van een burnout.

Persoonlijk zou ik het zonde vinden als jij (of hij/zij) hiermee rond zou blijven lopen. Gun jezelf (of hen) een mooier leven na een burnout

Lees ook: waarom duurt burn out herstel zo lang?

 

Bekijk ons aanbod voor:

Herstel je volledig van burn out?

 

Gerelateerde artikelen:

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Nicolas

Door

Nicolas

op 15 February 2018

Waarom ben je effectiever op 70%?

Ruud Meulenberg
Jose

Door

Jose

op 21 February 2018

Conplimenten! Wat leuk dat je nu mensen helpt die dezelfde klachten hebben! Ik heb dat gevoel ook wanneer ik iemand zie die aanloopt tegen een depressie / burnout heel erg te willen helpen om degene beter te willen laten voelen. Gewoon omdat ik het niemand gun om zicht langdurig zo te voelen!

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 22 February 2018

Helemaal waar Jose, Je snapt mensen beter als je het zelf ook hebt gehad (en er goed uitgekomen bent)

Olav

Door

Olav

op 2 April 2018

Beste Ruud, ik heb 3 keer een burn out gehad. Ik heb nu mijn leven in*rijpend veranderd maar ik ben nog steeds snel moe en krijg lichamelijke klachten. Is het mogelijk dat ik mijn lichaam en geest zo heb uitgeput dat dit blijvend zal zijn.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 3 April 2018

Hoi Olav, Eigenlijk kan dat niet. Wat ik wel vaak zie gebeuren is dat de 'alarmbellen' in een lichaam te strak raken afgesteld. Angst zorgt er dan voor dat je niks meer kunt ondernemen. Dit zorgt voor enorme vermoeidheid. In feite raak je dan onderbelast

Marissa

Door

Marissa

op 11 February 2019

Interessant...! Hoe kunnen die alarmbellen afgezet worden? Door psychische inzichten of door een lichamelijke aanpak?

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 13 February 2019

Vaak is dit psychisch, maar hoeft niet super diepgravend te zijn. Het laten helen van de wond die je oploopt door burnout, door positieve ervaringen is belangrijk, maar ontzettend lastig. Het herdefiniëren van moeheid is het eigenlijk.

sonja

Door

sonja

op 12 June 2018

Ja het kan echt heel lang blijven doordat er een hersenbeschadiging is ontstaan door de op hol geslagen stress cyclus. Kans te herstellen door langdurige rust en meditatie.

Latifa

Door

Latifa

op 9 April 2018

Ik heb een vraag. Ik ben voor de tweede keer herstellende van een burnout. Ben pas weer begonnen met 2 x 2 uur in de week. Dat valt vies tegen ben erg moe en heb hoofdpijn en pijnlijke ogen. Is dit een normale reactie van het lichaam als je weer probeert te beginnen.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 11 April 2018

Dag Latifa, Dat kan inderdaad. Anderzijds doe je er goed aan je stressfactoren in kaart te brengen

Lisa

Door

Lisa

op 23 May 2018

Hoii Ruud, Sinds een aantal weken weer begonnen met reintegreren. Eerst vervangend werk gedaan (alleen) wat goed ging. Nu terug in mijn eigen werk (IC verpleegkunfige). Ik vind het fijn om weer te kunnen werken alleen heb ik weer last van oa hartkloppingen, spierpijn, pijn borststreek. Waar het allemaal mee begon. En natuurlijk weer meer moe. Is dit een logische reactie? Ik voel me verder erg goed alleen mijn lijf wil blijkbaar nog niet.. Groetjes Lisa

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 29 May 2018

Hoi Lisa, Dat kan heel goed. Veelal zijn de 'alarmbellen' in een lichaam heel strak afgesteld na een burn-out. Je lichaam wil koste wat het kost een nieuwe burn-out voorkomen. Met veel geduld en goede begeleiding is daar vanaf te komen, maar eenvoudig is dat niet

Tom

Door

Tom

op 14 June 2018

Dag Ruud. Heel fijn deze site! Ikzelf heb pas een burn out gehad. 3 maanden volledig thuis en nu terug 5 maanden deeltijds ah werk. Eerst 3/5 nu 4/5. Ik krijg heel veel begrip op het werk en ga met kleine stappen weer vooruit. Ik heb het idee dat ik positief vooruit ga. Toch heb ik ook het idee dat ik mezelf continu in vraag aan het stellen ben omdat ik tegen mijn eigen goede karaktereigenschappen aan het vechten ben. Dit zijn immers ook de eigenschappen die mezelf hebben 'genekt': positief en bevlogen zijn, hard werken, denken dat het allemaal wel lukt. Wat is jouw ervaring met deze gedachten na burn out?

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 19 June 2018

Hoi Tom, Het is een kwestie van balans. Je verandert niet door een burnout, wel leer je nieuwe dingen. Je zult je sterke punten sterk moeten leren houden. Dat doe je niet door er in door te slaan. ;)

Nanette

Door

Nanette

op 15 July 2018

Ik ben in januari 2016 burn-out geraakt. Na 4 maanden heel voorzichtig weer begonnen met 2 uurtjes in de week. Eind 2016 weer voor 32 uur gaan werken. Ik merk dat ik heel goed op moet letten om niet over mijn grens te gaan. Nog steeds na 2 jaar. Ook kan ik geen spannende films of series meer kijken. Ik word daar erg nerveus van. Kunnen dat restverschijnelen zijn van mijn burn-out?

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 18 July 2018

Hoi Nanette, Dat kan heel goed. het vertrouwen terugkrijgen in je lijf kan best even duren

Mirelle

Door

Mirelle

op 2 August 2018

Hoi Ruud, Wat vreselijk fijn om je site te lezen! Vorig jaar okt heb ik een burn out gekregen. Vanuit mijn werk ben ik in het ziekenhuis beland met een torenhoge bloeddruk die kantje boord was. In maart ben ik bij een nieuwe werkgever begonnen met maar 12 uur per week. Afgelopen maand was ik ivm vakantiedrukte 4 volle dagen gaan werken. Dit viel mij zwaar: geen concentratie, slecht geheugen en moe. Waar ik normaal dol ben op muziek, kon ik geen muziek meer horen, en zeker niet te hard. Resultaat: weg zelfvertrouwen, gevoel hebben dat ik faalde, nog meer moe. Ik heb met mijn werkgever gesproken en mijn uren zijn teruggedraaid naar 16 uur in de week. Dit is goed, er is weer balans in mijn energie. Ik weet dat ik blij moet zijn dat ik dit zelf aangegeven heb, maar waarom voelt het nog steeds als een falen?? Ik ben zo bang dat ik nooit meer fulltime kan functioneren.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 27 August 2018

Hoi Mirelle, Zou je het 'falen' kunnen verruilen voor het maken van handige keuzes? Het leven bestaat tenslotte niet uit werken...

Yvonne

Door

Yvonne

op 26 August 2018

Hoi rund, ik lees jou site al maanden. Het geeft me hoop en hoop doet leven. Ik zit al 9 mnd in burn out. Compleet ingestort op alle vlakken. Bij het kleinste dingetje ga ik al in onbalans, of m.n adem schiet verkeerd. Ik kan maar heel kort staan, 5 min stil staan. Staan en praten tegelijk maakt me meteen duizelig. Douchen doe ik zittend. Schakelen van het een naar het ander lukt totaal niet en een constante druk op m.n hersenen of een heel zwaar lichaam. Liggen en slapen lijkt soms de enige optie maar ben er wel heel flauw van nu. Ik probeer van uit huis te werken, 10 min en moet dan meteen weer de ogen dicht hebben. Ik begin beetje weer tegen prikkels te kunnen, dat is de.enige herstel die ik ervaar. Van slapen en afsluiten in een wachtkamer, durf ik nu te luisteren en te kijken.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 27 August 2018

Hoi Yvonne Wat een vervelende situatie joh, Heb je al gedegen hulp hierbij? Want alleen aanmodderen is wellicht wel heel erg pittig voor je. (je mag Ruud zeggen trouwens hoor ;) )

Felix

Door

Felix

op 14 September 2018

Ik ben na 5mnd weer volledig aan het werk gegaan. Eerst vanaf begin april opbouwen tot eind juni via bedrijfsarts. Nu is mijn vraag ik ben hovenier best fysiek zwaar werk. Ik kom me nu nog steeds vaak tegen doordat ik denk o dat kon ik toen ook makkelijk dan kan ik het nu ook wel. Deze week veel energie gestoken in een nieuwe collega maar kom me nu weer tegen dat ik me nu al 2dagen uitgeblust voel. Wat kan ik hier aan doen of veranderen.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 18 September 2018

Hoi Felix, vaak liggen hier gedachtenpatronen aan ten onder waardoor je deze klachten houdt. Heb je goede begeleiding gehad destijds?

Diana

Door

Diana

op 19 December 2018

Hoi Ruud, ook ik heb een vraagje. Ik heb altijd topsport gedaan. Maar na mijn burn out 3 jaar terug kan ik mijn draai in de sport niet meer vinden. Nog steeds kost mij dat te veel energie. Maar omdat ik natuurlijk nog maar nauwelijks sport ben ik voor mijn doen wel iets voller geworden. Dat staat mij echt ontzettend tegen. Ik loop iedere dag tussen de 8 tot 10 km dus ik denk genoeg. Maar toch stoort het mij dat ik niet meer zo slank ben als voorheen. Terwijl ik dat wel heel graag weer zou willen. Moet ik mijzelf over het punt heen zetten dat ik denk dat ik er geen energie voor heb of komt dit vaker voor? Hartstikke bedankt voor het lezen alvast. Groetjes Diana

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 20 December 2018

Hoi Diana, Ik herken dat zeer: ik heb er zelf ook tijden mee geworsteld. De sleutel zat hem er bij mij in, dat ik van mezelf verwachtte weer te kunnen sporten op het ouden niveau. Dat geeft direct ook vervelende herinneringen met als gevolg dat je lijf bewust/ onbewust op slot gaat. Herken je dit? Bij mij was de oplossing in eerste instantie weer lekker te gaan genieten op de racefiets/ mtb. Naar mate dat beter ging en ik mijn lichaam weer leerde vertrouwen, is dit beter en beter gegaan

Diana

Door

Diana

op 20 December 2018

Ja dat snap ik... en ik denk ook dat ik bijvoorbeeld iets geheel anders zou moeten doen ipv dezelfde sport beoefenen. Eerst om maar gewoon weer vertrouwen en conditie inderdaad te krijgen. Fijn dat je zo snel reageert op reacties!

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 27 December 2018

Dat lijkt me een goed idee. Zelf ben ik destijds gestopt met survivalruns. Ik heb er laatst weer eentje geprobeerd, maar ben niet meer bereid om diep te gaan met deze sport. (in het geheel niet trouwens) Wielrennen en mtb-en is ook leuk ;)

Roos

Door

Roos

op 27 December 2018

Ongelofelijk.. wat een herkenning..... ik raakte in maart 2018 in shock... na jarenlange overmatige stress.... eind maart 2018 was er een piekstress... waardoor ik echt out ging de nacht van 30 maart op 01 april..... Mijn man vond mij 's nachts badend in een plas "water op de grond van het toilet".. hyperventilerend....... hartkloppingen.. ik dacht dat ik dood ging...... Ambulance gebeld...... die kwam maar er was gelukkig niets lich aan de hand..... Maandenlang ben ik geheel de weg kwijt geweest, had 8 oxazepam op een dag... slaappillen en hartpillen en later nog antidepressiva... Ik had een heel druk eigen bedrijf... zwaar autistisch kind nog thuis, een man met een beperking een jong kind... en een periode zelfs 3 banen en dat met een verhuizing erbij.... Ik vroeg om hulp.. grenzen al jaren lang.. maar werd niet echt erkend..... Nu ga ik echt werken aan mijn problemen...... Dit wil ik niet nog een x meemaken...

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 29 December 2018

Begrijpelijk Roos, Mochten we kunnen helpen, ben je welkom natuurlijk

Ron

Door

Ron

op 31 January 2019

In 2007 werd ik op een ochtend wakker, maar ik kon gewoon niet opstaan. Ik was toen 42 en begon elke dag om 04.00 uur. Elke dag was ik 'eruit' voor de wekker ging, maar die ene dag …..wat ik ook probeerde, het lukte me niet, mijn lichaam hield me echt tegen. Had geen idee wat er aan de hand was, en ben, geheel tegen mijn principe's in, thuis gebleven. Na een week maar eens de huisarts gebeld, die hoorde mijn verhaal aan, en kwam tot de conclusie dat ik een burn out had. Via de bedrijfsarts een heel traject gevolgd, en pas na een halfjaar ben ik weer met een paar uurtjes werken begonnen. Volgens de bedrijfsarts had ik 1 van de zwaarste burn-outs die je kan krijgen, en hij zei letterlijk : de kans dat je ooit weer de oude wordt is minimaal, je mag blij zijn als je ooit weer op 80% van je oude niveau komt ……….. Nu 12 jaar verder denk ik dat hij gelijk heeft gehad. Heb net als toen nog steeds een druk sociaal leven gecombineerd met een leuke baan, waarin vroeg beginnen 'normaal' is. Voor, en in 2007 zei ik nooit 'nee', nu MOET ik vaak 'nee' zeggen, omdat ik voel en weet dat het anders weer de verkeerde kant op gaat. Ben met name de laatste tijd toch wel vaak moe, prikkelbaar, en heb moeite met concentreren. Als ik even iets zit te lezen, en iemand zegt iets tegen me, moet ik het stukje weer opnieuw gaan lezen, want dan ben ik het kwijt ……. Dus een burn-out is best een ingrijpend iets, en het is moeilijk om anderen uit te leggen wat je voelt.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 13 February 2019

Hoi Ron, We streven vaak naar 'de oude worden', maar juist dat is super destructief. Anders gezegd: dat kan gewoon niet! Wellicht heb je hier wat aan: Presteren zonder stress

Eliza

Door

Eliza

op 1 April 2019

Hallo Ruud, Bedankt voor je inspiratie. Ik denk zelf mijn grenzen wel te kennen en werk maar 24 uur met daarnaast kleine kinderen thuis. Ik ben gevoelig voor overspannenheid. Nu voel ik dat het bijna misgaat. Migraine, constant dichtgeknepen gevoel in mijn keel, hyperventilatie, elke dag huilen. Ik heb me nu ziek gemeld met griep. Ik voel me zo uitgeput en kan geen dag vooruit denken. Maar hoe verder? Ik wil niet volledig in een burnout wegzakken. Hoe voorkom ik dat nu? Groetjes Eliza

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 1 April 2019

Hoi Eliza, Dank voor je reactie. Zouden we je kunnen helpen met een geschikte coach?

Hans

Door

Hans

op 8 April 2019

Hoi, Een interessante en fijne site om te lezen :-) Ik wil ook een klein stukje delen mbt mijn ervaring. Ikzelf heb ook een soort van burnout gehad (met nog wat problematiek meer). Hieraan heb ik hard gewerkt. Uiteindelijk vorig jaar in de WIA terecht gekomen. Nu wil ik weer gaan werken, ben aan het oriënteren wat. Omdat ik hier niet achter kwam, lonkt het oude werkveld toch weer. Het thuis zitten is even fijn, maar op een gegeven moment ook niet meer helpend en erg eenzaam (ja ik kan blijven wandelen, maar leuke dingen doen houden op een gegeven moment ook op). En dan is de vraag wat is beter? Weer gaan werken en onder de mensen zijn of nog langer wachten? Ik heb het gevoel dat ik weer wil, maar is dit de juiste wilskracht? Nu wil ik dus weer 24 uur gaan werken in m'n oude werkveld en het bij een andere werkgever gaan proberen. Alleen ben ik ook heel bang dat ik op een gegeven moment erachter komt dat dit weer niet werkt voor mij, dat ik weer ziek word en ik weer andere (inclusief mijzelf) moet teleurstellen. Daarom wil ik de lat ook niet zo hoog leggen, maar ook niet te laag. Het is voor mij echt een balans om niet onder te gaan presteren (te hard remmend / uitstellend en saai werk) of te veel gaan presteren (alles tegelijk doen). Het is echt heel moeilijk en ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit alleen kan door weer te gaan doen. Het is ook lastig want het liefst zou ik natuurlijk met 4 uur per dag beginnen en zo opbouwen naar 6 en 8. Alleen dat is weer heel moeilijk bij een nieuwe werkgever. Echt een vervelend iets die burnout… Ik gun het dus ook echt niemand, maar hopelijk kan ik over een tijdje zeggen dat ik blij ben dat ik er eentje gehad heb. Over een ding wil ik nog wel iets zeggen en dat is hardlopen. Sommige zeggen dat het stress verminderd. Voor mij werkt het alleen tijdelijk. Ik doe nu een tijdje hardlopen en na het hardlopen voel ik me goed, alleen ik merk ook dat het belastend is voor mijn lichaam (en ik leg de grens echt niet hoog voor hardlopen!). In mijn ogen werken de stofjes die vrijkomen door hardlopen even 'verdovend', maar ook met het gevaar dat jeje grenzen weer minder voelt. Wandelen werkt over het algemeen beter voor mij.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 14 April 2019

Hoi Hans, Misschien is ons instructiefilmpje over 'sjoggen' iets voor je?

Anne

Door

Anne

op 20 May 2019

Dag Ruud en team, Wat goed om deze site te bezoeken! Erg duidelijke informatie en allemaal zo waar. Ik heb zelf een ernstige burn out gehad en jet was zwaar en eenzaam. Het ergste vond ik dat je er alleen voor staat en er niemand is die de kennis heeft om te begeleiden. Hulpverleners weten vaak niet eens wat het is en hoe het voelt ze willen je alleen maar medicijnen geven. En dan is er nog je werk. Dat wat je zo goed kon, is als een blokkentoren in elkaar gedonderd. Er is natuurlijk structureel iets niet goed in de hardware van je denkwijze. Dit zul je moeten resetten/transformeren. Hiervoor is goede soms harde coaching nodig. (Je geest is koppig en je bent gewend hard te zijn voor jezelf.) Dit zorgt voor zelfinzicht en kun je begrijpen wat je anders moet doen! Zodra je dit door hebt komt de opbouwfase en hier kun je positief mee aan de slag. Dan nog is het met vallen en opstaan en bij mij; elke dag weer voelen hoe de energielevel is en doseren. Het is een ziekte en helaas moet ik leren er mee te dealen. Mijn leven anders ingericht en soepeler naar mezelf. Ik wil iedereen met klachten een hart onder de riem steken en hou vol en zoek zelf naar hulp die bij jou past. Laat je niets aanpraten. Graag zou ik jonge mensen advies willen geven die er alleen voor staan in een burn-out. Keep up the good work Anne

Ruud Meulenberg
Corrie

Door

Corrie

op 5 August 2019

Dag Ruud, Al veel aan jullie site gehad. Ik ben nu 5 maanden thuis door burnout, en heb al een aantal keren gehad dat het beter met me ging, maar ik zak steeds weer in terugvallen. Kost enorm veel energie. Op vakantie gaan gaf ook een enorme terugval, omdat ik al die prikkels niet aankon. Hoe kun je zorgen dat je niet steeds terugvalt? Het lijkt dan dat er niets helpt! Gr Corrie

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 7 August 2019

Hoi Corrie, Een terugval is een signaaltje dat je (nog) niet helemaal op de goede weg zit. Heb je ons artikel over autonomie al gelezen?

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies