Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Een super kort lontje bij burnout.

article content

Een super kort lontje bij burnout.

Een kort lontje bij burnout…. wie kent dat gevoel eigenlijk niet? Het gevoel dat je ‘om niets’ boos kan worden is niet een prettig gevoel. Je krijgt het idee dat je een situatie niet onder controle hebt, en erger nog dat je jezelf niet onder controle hebt. Ben je ook bang dat als je je woede echt uit, er een onherstelbare schade ontstaat in je relatie met iemand? Houd je je boosheid toch nog een beetje in? Heb je overigens wel voldoende energie om je boosheid te uiten?

Boos worden om te overleven Een kort lontje bij burnout

Weten waarom je snel boos kan worden kan erg opluchten. Als je opgebrand bent en erg moe na een lange tijd te veel doen, wanneer je het gevoel hebt te veel te moeten doen, ben je fysiek, mentaal en emotioneel leeg. Het stresssysteem draait overuren! Je zal en moet overleven en daarbij is het belangrijk dat je erg alert bent of er bedreigingen voor je zijn.

Het angstcentrum staat op code rood, alles wat je opmerkt zal wel eens gevaarlijk kunnen zijn.

 Je ervaart daarom ook veel mensen of werk dat op je afkomt als negatief. Het systeem denkt dat je maar beter één keer te veel kunt reageren op een gevaar dan één keer te weinig! Die scherpte van je stresssysteem zorgt ervoor dat je je dus eerder bedreigd voelt en als reactie daarop kun je ook eerder boos worden om het gevecht aan te kunnen gaan om te overleven.

Daarnaast werkt je stresssysteem heel fysiek. Je ratio is wat minder belangrijk in geval van nood, althans zo denkt het stresssysteem, dat nog steeds met beide voeten in de oertijd staat. Maar in de moderne tijd is je ratio juist belangrijk om je mentale angsten te dempen. Dat werkt dus niet! Je reageert wat ‘rauwer’, minder genuanceerd, bozer.

Boos worden om grenzen te bewaken

Boosheid heeft heel veel te maken met het bepalen van grenzen. Grenzen aangeven en bewaken is heel erg moeilijk. Soms voel je je een geïrriteerd, maar herken je niet dat dit te maken heeft met een grens. Het bewust zijn van grenzen is dus erg belangrijk

Irritatie is een eerste uitingsvorm van boosheid. Het is de moeite waard om te weten wat jouw onderliggende behoeften of verlangens zijn. Komt dit in de knel, dan voel je als eerste een irritatie, die verder kan groeien naar ergernis. Van ergernis naar boosheid, naar woede. De rem gaat er steeds meer vanaf, je voelt een steeds grotere druk om te ‘ontploffen‘.

Wanneer je leer irritaties op tijd te herkennen, leer je je eigen grenzen herkennen. Je zult uiteindelijk merken dat je genuanceerder kunt denken en jezelf beter kunt uiten. Leer op deze manier je energie goed in te zetten, om daarmee een stabiele basis voor jezelf op te bouwen.

Het is en blijft een uitdaging om jezelf te kennen en voor jezelf op te komen zonder daarbij je schuldig te voelen of angstig om iets of iemand te verliezen.

 

Comment Section

0 reacties op “Een super kort lontje bij burnout.

Plaats een reactie


*


Kiki Voncken
Kiki Voncken is burnoutcoach in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Naast haar specialisatie in burnout en stress, helpt Kiki regelmatig partners van mensen met een burnout. Kiki houdt van de natuur, wandelen en sporten.