Wazig zien bij stress of burn-out. Troebel zien, droge, branderige ogen
Wazig zien bij stress of burn-out

Wazig zien bij stress of burn-out

Wazig zien bij stress of burn-out: Zie je wazig? Ziet de wereld om je heen er doffer uit? Dan is de kans aanwezig dat je lijdt aan vermoeidheid, al dan niet chronisch, of gestrest bent. Zelfs een burnout behoort tot de mogelijkheden.

Je ogen zijn heel vatbaar voor spanning. Wazig zicht is dan een veelvoorkomend probleem. Het komt bij talloze mensen voor en kent veel oorzaken. Het kan plotseling optreden; vaak met twee ogen, soms met één oog. Bij wazig zicht zie je alles doffer en zijn de contrasten vager. Afhankelijk van de oorzaak kunnen de klachten tijdelijk zijn of langdurig aanhouden.Wazig zien door stress

Wazig zien door stress

Tijdens onze dagelijkse bezigheden ervaren we allemaal in meer of mindere mate stress. Het is een soort spanning die in ons lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Meestal weten we er goed mee om te gaan en ervaren we geen lichamelijke of psychische klachten. Wie echter overmatig blootstaat aan spanning ervaart wel degelijk klachten. Zelfs bestaat de mogelijkheid dat je opgebrand raakt.

Wazig zien door burnout Wazig zien bij stress of burn-outWazig zien bij stress of burn-out

Door vermoeidheid, psychische spanning of omdat je opgebrand bent, spannen je spieren zich aan. Bij de oogspieren kan dit ertoe leiden dat je wazig gaat zien, waardoor je gezichtsscherpte afneemt. Wazig zien door vermoeidheid of spanning is over het algemeen een tijdelijke klacht. Zodra je minder gespannen bent, wordt het zicht weer helderder. Bij de lichamelijke en psychische klachten staan gevoelens van vermoeidheid en uitputting sterk op de voorgrond. Je klachten beperken je in je dagelijks functioneren. Dit geldt zeker als je wazig ziet.

Wij hebben een uitgebreid artikel voor je klaarstaan over de symptomen van een burnout. Hierin gaan we in alle op symptomen en bijbehorende klachten.

Het wazig zien kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals droge, jeukende of brandende ogen. Ook kan er sprake zijn van een verhoogde traanproductie in één of beide ogen, of overmatige oogafscheiding.

Wazig zien bij burn-out

Het is echt niet direct nodig om bij wazig zicht een opticien te bezoeken. Ook het grijpen naar oogdruppels of het deppen van de ogen met steriel (gekookt en afgekoeld) water bestrijdt slechts de symptomen. Als je vermoedt dat de klachten het gevolg zijn van vermoeidheid of spanning is het beter om de oorzaak van de klachten aan te pakken. Eventueel met behulp van je huisarts, die je mogelijk zal doorverwijzen naar een psycholoog.

Wazig zien bij stress of burn-out oplossen

Een oude gedachte is dat rust voldoende is om burn-outklachten te lijf te gaan. Tegenwoordig weten we dat naast rust een actieve aanpak nodig is om van stress of een burnout te herstellen. Het herstel verloopt daarbij in drie fasen. En in alle drie de fasen zijn er dingen die je zelf kunt doen. In de eerste fase moet je erkennen en accepteren dat je aan stress lijdt of opgebrand bent. Rust en ontspanning en bezinning zijn in deze fase essentieel. In de tweede fase ga je mogelijke oorzaken op een rijtje zetten en daar actief mee aan de gang. In de derde fase moeten met name het aangeleerde gedrag geborgd worden. Ook kun je in deze fase steeds meer de dagelijkse bezigheden weer oppakken. Lees meer over deze drie fasen in het herstel van burnout

Leer je leven in balans te brengen en onderschat niet de combinatie tussen wazig zien enerzijds en een gestrest bestaan of een burnout anderzijds. Bekijk de mogelijkheden: coaching bij stress OF Coaching bij burn-out

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).

Door

Sabine

op 19 January 2018

Ja dat herken daar heb ik al een tijd last van pff

Door

Paula

op 19 January 2018

Een heldere fysiologische verklaring van een symptoom dat bij deze psychische klachten voorkomt 👍Toevoeging: huisartsen hebben bijna allemaal een praktijk ondersteuner in dienst. 😎 Paula POH-GGZ

Door

marga

op 19 January 2018

Ik heb zelf heel veel aan de poh ggz gehad. Bijna 6mnd gesprekken gehad. En wazig zien herken ik zeker. Vooral in het begin van mijn burnout.

Door

Erica

op 19 January 2018

Wazig zien niet echt, maar wel andere oogproblemen. Op een gekke manier scheelkijken men dacht toen aan een TIA. Maar ook in de verte wel zien maar niet meer goed dichtbij kunnen zien.. Heel angstig was dat. En nu heb ik weer hele droge ogen. Ik moet er wel bij zeggen dat ik occulaire migraine heb.. Maar nooit op deze manier.

Door

Ruud Meulenberg

op 19 January 2018

Oei! dat klinkt wel ernstig Erica. Merk je dat stress er invloed op heeft?

Door

Monique

op 19 January 2018

Een jaar wazig zien, de klachten semi-negerend door blijven gaan, om uiteindelijk thuis te komen zitten met een flinke burn-out. Zoals de laatste maanden wel vaker in mijn gedachten oppopt: “had ik maar eerder...” 😞

Door

Ruud Meulenberg

op 19 January 2018

Ja dat geloof ik graag Monique. Anderzijds heb je nu wel de kans om het definitief anders te gaan doen!

Door

Annelies

op 19 January 2018

Ja ik herken deze klachten ook. Het begon met wazig zien, vooral tijdens het werken op de computer. Heb er nog regelmatig last van als ik moe wordt.

Door

Ruud Meulenberg

op 19 January 2018

Dat hoor je vaak Annelies. Een teken dat je het weer iets rustiger aan moet doen ;)

Door

Desiree

op 20 January 2018

Hmmmmm. Ben nu bijna 1 1/2 jaar aan de bril. Klachten zijn inderdaad ruim 4 1/2 jaar geleden begonnen. Vlek voor mijn burn-out. Maar leeftijd speelde grotere rol, werd gezegd. Brillen zitten in mijn tas. Komen er nauwelijks uit. Lezen gaat dan beter, dan slechter en ja, lijkt spanning gerelateerd. Sinds een paar weken beter. Voor kerst beduidend slechter. Ommezwaai lijkt me goed te doen.

Door

Henriette

op 20 January 2018

Ik herken dit zeker en heb een leesbril en verwegbril laten aanmeten. Ik kan niet buiten lopen zonder zakdoek. Er valt weer een kwartje

Door

Corine

op 20 January 2018

Dit is een eye-opener. Maar goed dat ik heb gewacht met het aanschaffen van een sterkere leesbril. Soms wel en soms geen last van wazig zien. Vooral als ik te lang gelezen had. Het gaat nu al beter. Ook een tranend oog als ik buiten liep, maar dacht dat het de kou was.

Door

Ruud Meulenberg

op 22 January 2018

Al die dingen bij elkaar helpen je stap voor stap vooruit Corine!

Door

Lola

op 22 January 2018

Precies dit! Wazig zien, starend gevoel..de wereld gaat te snel voor mijn ogen! Duizelingen daardoor..vreselijk!!

Door

Ruud Meulenberg

op 22 January 2018

Lastig Lola. Ik hoop dat je veel aan het artikel hebt gehad!

Door

Lola

op 23 January 2018

Jazeker!! En ohhh wil er heel graag vanaf, word er vaak paniekerig van! Vaak denken mensen bij een Burn out aan hele andere klachten dus dit is zeker een goeie post:)

Door

Lammie

op 11 March 2018

Zie vaak wazig en heb branderige ogen. Al bij het opstaan en weet dat ik me die dag "gedeisd" moet houden. Wanneer ik me lekker fit voel: geen last. Stress is bij mij zeker een grote factor. Ook de leeftijd speelt bij mij een rol. Zere ogen: geen laptop en weinig tv kijken.

Door

Ruud Meulenberg

op 25 June 2018

Hoi Lammie, Heb je al eens geprobeerd je stress te reduceren?

Door

jody

op 9 August 2018

Hoi ik heb last vanbwazig en vervelend branderige ogen heb je daar iets aan doen?

Door

Anne

op 19 June 2018

Wazig zien en na een jaar nog waziger zien ,is dat niet gewoon een kwestie van of overgang,bril nodig hebben ?! Dat je iets waziger zie de ene dag ,dan de andere snap ik maar Migraine aurs geeft ook wazig zicht ! Wazig zien heb ik nog nooit aan een Burn out gekoppeld.Heb er 17 jr geleden een inzinking gehad door scheiding en overlijden moeder en 2 keer verhuizen tegelijk ! Nooit wazig gezien ,echt nooit pas de laatste 2,5 jaar slechter gaan zien .Alleen heb nu plus 2 en dan nog kan ik niet aan de bril wennen en zet ik maar een kruidvat leesbril op ivm cylinder die maar 0.25 links is en 0.75 rechts! De overgang speelt ook een rol met 51 en ook de pc schijn je slechte van te gaan zien !! Mijn vraag is ; 'Waarom ga je waziger zien van stres '' of kan ik dat ergens terugvinden ?! Alvast hartelijk dank voor je reactie ,gr Anne

Door

Ruud Meulenberg

op 25 June 2018

Dag Anne, Er is een groot verband tussen wazig zien en stress. Maar dat geldt niet voor iedereen natuurlijk. Sommigen ervaren dit (gelukkig) niet. Dat er een relatie is tussen overgang en burn-out moge duidelijk zijn overigens. Zie hiervoor ons artikel hierover

Reactie plaatsen

Cookies