Page content

ADD en burn-out

ADD en burn-out

We laten je graag door middel van dit artikel zien wat de relatie is tussen add en burn-out.

Wanneer je ADD hebt, kost het je moeite om je te concentreren voor de dingen die je eigenlijk niks interesseren. Het heet daarom vaak een concentratiestoornis die we graag wat willen nuanceren. Het is namelijk heel goed mogelijk om je juist super goed te kunnen concentreren op de dingen die je juist erg leuk vindt. Dit super goede concentreren en fantastische dingen bereiken door middel van deze superconcentratie heet een hyperfocus

Helaas gaat ADD vaak samen met andere problemen. Ongeveer 70% heeft last van depressiviteit, angsten en dwangstoornissen.

Hoe voelt ADD?

ADD is eigenlijk best grappig. Het vervelende is echter dat het je wat anders maakt dan anderen. Ergens wordt er iets geroepen en in je hoofd worden er allemaal linkjes gelegd waardoor je met de meest vreemde opmerkingen komt (voor je omgeving dan he!) In je hoofd past het plaatje prima!

Voorbeeld:

Ergens hoor je een verhaal over een trein, knopje AAN

 • Die ene keer dat je op het perron stond dat je je kaartje vergeten was
 • Dat je toen besloot een app bij te houden zodat het je niet weer overkomt
 • Dat je daarvoor wel een telefoon nodig hebt terwijl die van jou net gevallen is
 • Je er eigenlijk een hoesje om heen moet doen.
 • Dat je toch nog naar boodschappen moet doen en die winkel met de hoesjes er vlakbij zit.

Jouw antwoord op de trein? ‘ik moet nog boodschappen doen’

Je omgeving kijkt je verbaasd aan en heeft echt geen idee waar je dat nou weer vandaan haalt.

Onbegrip door ADD

Niet zo vreemd dat je door heel veel mensen onbegrepen wordt wanneer je ADD hebt: al die gedachtensprongen in je hoofd maken ook dat je niet bij te houden bent voor een ander. Een buitenstaander ziet niet wat er omgaat in je hoofd. Ze noemen je dan ‘overwegend onoplettend’. De kans is groot dat je dit zelf onzin vindt: Je krijgt heus wel mee wat er om je heen gebeurt, maar ondertussen gaan je gedachten van retteketetettteket!

Je krijgt heus wel mee wat er om je heen gebeurt, maar ondertussen gaan je gedachten van retteketetettteket!

De kenmerken die een ADD-er onderscheiden bestaan uit chaotisch, grote passie voor dingen die interesseren (Hyperfocus) en hier ook fantastische dingen mee kunnen bereiken, creatief (in je hoofd gaat het proces razendsnel) denker, emotioneel, vaak te laat (plotseling was de tijd alweer om)

Het probleem waar je met ADD tegenaanloopt is dat je wat anders bent dan anderen. Je denkt anders, houdt je vaak wat meer op de achtergrond en bent niet zo’n extravert type dat op elk feestje vooraan staat. Lekker je gedachten laten gaan en je eigen dingetjes doen!

Add en burn-out

De kans op ADD met burn-out is groter dan bij iemand zonder ADD. Dit komt door een aantal kenmerken:

 • Het gevoel dat je anders bent en je best moet doen om mee te komen met de rest
 • ADD en de lat hoog leggen
 • Jezelf tot het uiterste pushen om maar niks te vergeten
 • Anderen naar de zin maken als een excuus voor je chaotische gedrag zo af en toe
 • Extreem veel energie verliezen door hyperfocus op iets wat je erg interesseert.
 • Niet kunnen stoppen met denken en daardoor piekeren
 • Geen begrip vanuit de omgeving, je voelt je verloren tussen de mensen
 • Overbetrokkenheid bij de omgeving

Wat kun je doen?

Je leven houdt niet op wanneer je ADD hebt. Sterker nog, ADD in goede handen is goud waard! Einstein had ook ADD maar kon op z’n 5e nog niet praten, laat staan een dop op een tube tandpasta draaien. Acceptatie dat leren en ontwikkelen bij jou iets anders gaat dan bij anderen is vaak een mooi begin. Je bent dus zeker niet dom! Je leert anders.

De kracht om te mogen dromen levert vaak onverwacht mooie resultaten op!

Je doet er goed aan jezelf goed te kennen, je grenzen te (h)erkennen en een werkbaar schema voor jezelf te maken, waar je je eenvoudig aan kunt houden.

Lees ook: Wordt add erger bij stress?

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Direct contact

Burnoutcoaching

Comment Section

13 reacties op “ADD en burn-out


Door Harald op 22 mei 2018

Een mooie en kernachtige verwoording / omschrijving over ADD met gelijk ook de valkuilen erin. Uiteraard herkenbaar, helaas ook confronterend anders was ik niet hier beland, zoekende naar mogelijkheden om uit mijn burn-out te komen.
Mooie, goede website overall waar ik al veel heb uitgehaald om verder te gaan!!Door Monica op 8 augustus 2018

Mijn dromen probeer ik uit te laten komen, met veel pieker gedachtes met veel dingen wil ik de lat gelijk te hoog voor mezelf leggen maar door open te staan om mezelf te leren kennen en daar mee leren om te gaan gaat het mij steeds beter af waardoor ik steeds meer met mijn gezin samen mooie resultaten kan bereiken. In de afgelopen jaren twee opleidingen gehaald waarbij ik me hoofd nog wel eens stootte omdat ik alles meteen goed op papier wil zetten maar de stap hiervoor te zetten ook weer moeilijk was, en ben je er mee bezig denk je aan allerlei dingen tegelijk waarbij je met 10 dingen bezig bent i.p.v. 1 opdracht. Heb ik vaak gehuild omdat ik zoveel wou en weet dat ik het kan maar niet weet hoe ik het weg moet zetten. Grote planbord in huis en agenda’s om geen dubbele afspraken te maken met school, werk en gezin 🙈 uit eindelijk een droom werkelijkheid, verpleegkundige en straks aan het werk als zorgcoordinator! Ambitie maakt ons sterk! Met de juiste mensen om je heen, nog sterker ❤️


Door Jeannette op 15 maart 2019

Wat een herkenbaar artikel. Na twee keer een burnout is verder gezocht naar de oorzaak en kwam ADD naar voren. Inmiddels gestart met methylfenidaat (soort Ritalin), maar omdat dit een ‘upper’ is voelt het dubbel. Ja, ik heb nu meer energie en alles beter op een rijtje, maar ik word er ook heel onrustig van en ik blijf bezig. En nu na een week griep (en even geen medicijnen), merk ik dat ik toch wel weer heel moe ben geworden in de afgelopen periode. Wie heeft er ervaring met slikken van methylfenidaat tijdens een burnout. Is dat wel slim of is het beter eerst helemaal te herstellen? Zowel mijn huisarts als psychiater kunnen er geen goed advies over geven. ‘Als je liever wilt stoppen, kan dat altijd’, krijg ik te horen… Ben daarom benieuwd naar ervaringen van lotgenoten.


Door Lizzy op 20 april 2019

Hier ben ik ook erg benieuwd naar jeannette.
Zit met de zelfde vraag.
Ik heb dan de diagnose ad(h)d gekregen en het medicijn dexamfetamine. Ik merkte dat ik na de diagnose vrij snel aan elkaar probeerde te rijgen wat zo’n medicijn met mij doet als ik al oververmoeid en eigenlijk burn out ben. Ik vraag steeds: maar raakt mijn lichaam dan juist niet meer uitgeput omdat ik het steeds met die medicijnen een beetje energie ga geven en dan toch weer de dag soort van door kom. Maar zodra k het niet pak ik dus mijn échte uitputting dus echt voel. Ik krijg geen antwoord op deze vraag, krijg vooral te horen ja je vermoeidheid komt door je onbehandelde ad(h)d en daarom pakken we dat nu aan. Maar om eerlijk te zijn ik twijfel er heel erg over of ik het er voor mijn lichaam niet erger mee maak…
Miss dat ik wel iets minder nadenk of beter kan concentreren. Maar ik hou mijn lichaam nu eig voor de gek. Ik persoonlijk denk dat het niet gezond is op deze manier. Maar volgens de artsen ja is het juist goed..


Door Lizzy op 20 april 2019

Dexamfetamine is ook een upper en ervaar tot nu toe vrijwel alleen nare bijwerkingen. Hartkloppingen vooral heel sterk. En onrustig gevoel in mijn borst/buikgedeelte vooral, en bezig willen blijven of iets.. merk dus wel dat ik dan dus als k het neem mijn ogen verder open gaan en mijn ogen dus minder vermoeid zijn maar daardoor heen voel ik evengoed nog mijn vermoeidheid sterk. Slaapproblemen versterkt ook wat vicieuze cirkeltje mooi rond maakt weer


Door Jet op 7 mei 2019

Ik ben daar ook erg benieuwd naar, Ik zit met precies hetzelfde!
Het voelt zo dubbel, vgl mijn bedrijfarts kan het geen kwaad…. wie kan ons helpen hiermee?


Door Enrico de Krijger op 8 mei 2019

Beste mensen, als voorschrijver ben ik altijd wat terughoudend met het voorschrijven van stimulantia (methylfenidaat en dexamfetamine) als mensen net in een burn-out zitten. Het gevaar is inderdaad dat je teveel doet. Ik leg het altijd zo uit: Wat je wil bereiken met een stimulantium is de prefrontale cortex beter zijn werk laten doen. Ik noem die altijd de dirigent. Bij AD(H)D is deze dirigent niet zo streng en kan strenger worden gemaakt door medicatie. Maar bij een burn-out is de dirigent ook heel moe. Hier moet wel respect voor zijn, hem alleen maar oppeppen is dan niet goed. Je moet hem wel de rust gunnen. Is de dirigent weer een beetje uitgerust dan is een stimulantium een goed idee, omdat hij dan wat gemakkelijker zijn werk kan doen (concentreren en aandacht vasthouden) en minder moe wordt en je dus minder snel in de neergaande spriraal komt. Als het niet duidelijk is, reageer aub, dit is wel een belangrijke vraag. Het is eigenlijk maatwerk. Wanneer help je de dirigent en wanneer pep je de dirigent teveel op, waardoor hij vermoeider wordt.


Door M. Swinkels op 13 september 2019

Wat prachtig mooi uitgelegd!


Door Mark op 2 januari 2020

Hoi enrico,

Reken je daar Wellbutrin ook onder?


Door Frida op 26 januari 2020

Idd valt wellburtin hier ook onder?


Door Frida op 26 januari 2020

Wellbutrin


Door loza op 23 oktober 2020

Herkenbaar. Ik ben door gegaan ondanks twijfels omdat ik “door moest” voor mijn gevoel en niemand mijn twijfels bevestigde. Nu burnout en toch maar gestopt met elvanse omdat ik het niet aan mezelf verkocht krijg meer zo. Ik ben extreem vergeetachtig en heb vaak behoefte het wel te nemen omdat de mist in mijn hoofd zo groot is. Ben erg verdrietig, net gescheiden kleine kinderen werk en studie lopen vast terwijl ik zo hard gewerkt heb. Zelfbeeld is laag nu. Vertrouw op je gevoel zou ik zeggen.

Plaats een reactie


*