Page content

ADD en burnout

ADD en burnout

ADD en burnout. We laten je graag door middel van dit artikel zien wat de relatie is tussen add en burnout.

Wanneer je ADD hebt, kost het je moeite om je te concentreren voor de dingen die je eigenlijk niks interesseren. Het heet daarom vaak een concentratiestoornis die we graag wat willen nuanceren. Het is namelijk heel goed mogelijk om je juist super goed te kunnen concentreren op de dingen die je juist erg leuk vindt. Dit super goede concentreren en fantastische dingen bereiken door middel van deze superconcentratie heet een hyperfocus

Helaas gaat ADD vaak samen met andere problemen. Ongeveer 70% heeft last van depressiviteit, angsten en dwangstoornissen.

Hoe voelt ADD?

ADD is eigenlijk best grappig. Het vervelende is echter dat het je wat anders maakt dan anderen. Ergens wordt er iets geroepen en in je hoofd worden er allemaal linkjes gelegd waardoor je met de meest vreemde opmerkingen komt (voor je omgeving dan he!) In je hoofd past het plaatje prima!

Voorbeeld:

Ergens hoor je een verhaal over een trein, knopje AAN

 • Die ene keer dat je op het perron stond dat je je kaartje vergeten was
 • Dat je toen besloot een app bij te houden zodat het je niet weer overkomt
 • Dat je daarvoor wel een telefoon nodig hebt terwijl die van jou net gevallen is
 • Je er eigenlijk een hoesje om heen moet doen.
 • Dat je toch nog naar boodschappen moet doen en die winkel met de hoesjes er vlakbij zit.

Jouw antwoord op de trein? ‘ik moet nog boodschappen doen’

Je omgeving kijkt je verbaasd aan en heeft echt geen idee waar je dat nou weer vandaan haalt.

Onbegrip door ADD

Niet zo vreemd dat je door heel veel mensen onbegrepen wordt wanneer je ADD hebt: al die gedachtensprongen in je hoofd maken ook dat je niet bij te houden bent voor een ander. Een buitenstaander ziet niet wat er omgaat in je hoofd. Ze noemen je dan ‘overwegend onoplettend’. De kans is groot dat je dit zelf onzin vindt: Je krijgt heus wel mee wat er om je heen gebeurt, maar ondertussen gaan je gedachten van retteketetettteket!

Je krijgt heus wel mee wat er om je heen gebeurt, maar ondertussen gaan je gedachten van retteketetettteket!

De kenmerken die een ADD-er onderscheiden bestaan uit chaotisch, grote passie voor dingen die interesseren (Hyperfocus) en hier ook fantastische dingen mee kunnen bereiken, creatief (in je hoofd gaat het proces razendsnel) denker, emotioneel, vaak te laat (plotseling was de tijd alweer om)

Het probleem waar je met ADD tegenaanloopt is dat je wat anders bent dan anderen. Je denkt anders, houdt je vaak wat meer op de achtergrond en bent niet zo’n extravert type dat op elk feestje vooraan staat. Lekker je gedachten laten gaan en je eigen dingetjes doen!

Add en burnout

De kans op ADD met burnout is groter dan bij iemand zonder ADD. Dit komt door een aantal kenmerken:

 • Het gevoel dat je anders bent en je best moet doen om mee te komen met de rest
 • Add en de lat hoog leggen
 • Jezelf tot het uiterste pushen om maar niks te vergeten
 • Anderen naar de zin maken als een excuus voor je chaotische gedrag zo af en toe
 • Extreem veel energie verliezen door hyperfocus op iets wat je erg interesseert.
 • Niet kunnen stoppen met denken en daardoor piekeren
 • Geen begrip vanuit de omgeving, je voelt je verloren tussen de mensen
 • Overbetrokkenheid bij de omgeving

Wat kun je doen?

Je leven houdt niet op wanneer je ADD hebt. Sterker nog, ADD in goede handen is goud waard! Einstein had ook ADD maar kon op z’n 5e nog niet praten, laat staan een dop op een tube tandpasta draaien. Acceptatie dat leren en ontwikkelen bij jou iets anders gaat dan bij anderen is vaak een mooi begin. Je bent dus zeker niet dom! Je leert anders.

De kracht om te mogen dromen levert vaak onverwacht mooie resultaten op!

Je doet er goed aan jezelf goed te kennen, je grenzen te (h)erkennen en een werkbaar schema voor jezelf te maken, waar je je eenvoudig aan kunt houden.

Wil je weten hoe we jou kunnen helpen bij jouw ontwikkeling? (om zo ook burnout te voorkomen/ herstellen) Vraag een vrijblijvend advies gesprek aan: Naar de contactpagina

 

Lees ook: Wordt add erger bij stress?

Gerelateerde artikelen

Maak je met ADHD meer kans op een burnout?

Hoogbegaafd maar toch burnout. Hoe kan dat?

Ontwikkelingsstoornis en burnout

 

Comment Section

3 reacties op “ADD en burnout


Door Harald op 22 mei 2018

Een mooie en kernachtige verwoording / omschrijving over ADD met gelijk ook de valkuilen erin. Uiteraard herkenbaar, helaas ook confronterend anders was ik niet hier beland, zoekende naar mogelijkheden om uit mijn burn-out te komen.
Mooie, goede website overall waar ik al veel heb uitgehaald om verder te gaan!!Door Monica op 8 augustus 2018

Mijn dromen probeer ik uit te laten komen, met veel pieker gedachtes met veel dingen wil ik de lat gelijk te hoog voor mezelf leggen maar door open te staan om mezelf te leren kennen en daar mee leren om te gaan gaat het mij steeds beter af waardoor ik steeds meer met mijn gezin samen mooie resultaten kan bereiken. In de afgelopen jaren twee opleidingen gehaald waarbij ik me hoofd nog wel eens stootte omdat ik alles meteen goed op papier wil zetten maar de stap hiervoor te zetten ook weer moeilijk was, en ben je er mee bezig denk je aan allerlei dingen tegelijk waarbij je met 10 dingen bezig bent i.p.v. 1 opdracht. Heb ik vaak gehuild omdat ik zoveel wou en weet dat ik het kan maar niet weet hoe ik het weg moet zetten. Grote planbord in huis en agenda’s om geen dubbele afspraken te maken met school, werk en gezin 🙈 uit eindelijk een droom werkelijkheid, verpleegkundige en straks aan het werk als zorgcoordinator! Ambitie maakt ons sterk! Met de juiste mensen om je heen, nog sterker ❤️

Plaats een reactie


*