Heb je moeite om met veranderingen om te gaan? Hoe komt het dat veranderingen stress veroorzaken? De meeste mensen vinden veranderingen niet leuk. Je comfortzone voelt namelijk zo lekker veilig en vertrouwd en tijdens veranderingen wordt er ineens een beroep gedaan op verschillende vaardigheden. Toch kun je leren anders tegen veranderingen aan te kijken en er beter mee om te gaan. Het zijn namelijk niet de omstandigheden en de veranderingen die jouw levensgeluk bepalen. Het is hoe jij ermee omgaat.
Wat doen veranderingen met je?
De meesten vinden veranderingen spannend. Zelfs als de verandering positief is, kun je stress ervaren. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam dat reageert op veranderingen. Je zweet meer, je hebt piekergedachten of je slaapt minder goed. Je kunt je ook sneller geïrriteerd voelen of last krijgen van andere negatieve gevoelens.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Eigenlijk is het niet zo gek dat je lichaam zo reageert op een verandering. Veranderingen kunnen namelijk een grote invloed op je leven hebben. Zelfs kleine veranderingen kunnen verschillende aspecten van je leven beïnvloeden. En misschien zat je helemaal niet op zo’n uitdaging te wachten. Hoe reageer je op veranderingen? Kun je ze maar het beste uit de weg gaan? Of je er zoveel mogelijk tegen verzetten?
Veranderingen zijn noodzakelijk
Alles is constant aan het veranderen. Jij verandert en de wereld om je heen verandert. Veranderingen uit de weg gaan is daarom dus geen echte optie. Soms heb je te maken met grote veranderingen, zoals trouwen, het krijgen van kinderen, een nieuwe baan of een verhuizing. Maar daarnaast heb je ook te maken met kleine veranderingen. De seizoenen veranderen, je krijgt nieuwe buren, je kookt een nieuw recept of je begint een nieuwe hobby.
Helaas heb je ook af en toe te maken met negatieve veranderingen. Deze veranderingen vergen waarschijnlijk meer van je op emotioneel gebied en kunnen je meer stress geven. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding, het verlies van een dierbare of het krijgen van een ernstige ziekte.
De impact van veranderingen op het werk
Op het werk zul je ook regelmatig tegen veranderingen aanlopen. De meeste bedrijven willen vooruitstrevend en innoverend zijn en blijven groeien. De ene verandering zal meer impact hebben dan de andere. Voor jou kan dit betekenen dat de werkdruk toeneemt of dat je jezelf nieuwe competenties moet eigen maken.
De verandering van op kantoor werken naar thuiswerken kan een grote verandering zijn waar je aan moet wennen. Waarschijnlijk heb je hier tijdens de pandemie aan moeten geloven. Was dit voor jou een positieve of een negatieve verandering? Bovendien veranderde in 2022 zo’n een op de vijf werknemers van baan [1]. De kans is dus groot dat jij of iemand in je directe omgeving aan die verandering moest wennen.
Extra gevoelig voor veranderingen
Heb je het idee dat je meer stress dan anderen ervaart tijdens veranderingen? Het kan namelijk zo zijn dat je gevoeliger voor veranderingen bent. Mensen die bijvoorbeeld autisme of ADD hebben of hooggevoelig zijn, hebben meer moeite met veranderingen dan anderen.
Autisme
Wanneer je autisme hebt, heb je meer behoefte aan controle en structuur. Je hebt waarschijnlijk meer moeite met sociale interactie en het kan lastig zijn de wereld om je heen te begrijpen en alle prikkels te verwerken. Structuur en duidelijke afspraken helpen je om in balans te blijven. Maar veranderingen geven je het gevoel de controle kwijt te raken.
ADD
Veranderingen kunnen soms ook voor chaos zorgen. Bij een verhuizing gaat het om letterlijke chaos, maar soms veroorzaken veranderingen ook chaos in je hoofd. Je moet wennen en je aanpassen. Vooral onverwachte veranderingen kunnen je angstige gedachten geven. Je komt meer onder druk te staan of je moet iets doen waarvan je denkt dat je het niet kan.
HSP
Hoogsensitieve personen krijgen meer prikkels binnen en verwerken die prikkels diepgaander. Daardoor heb je meer stress bij veranderingen en heb je snel het gevoel dat de situatie je teveel wordt.
Stress en burn-out door veranderingen
Veranderingen geven altijd stress of ze nu positief of negatief zijn. Soms moet je uit je comfortzone stappen door een verandering, je moet je houvast loslaten of er gewoonweg op vertrouwen dat het goed komt. Dat kan heel spannend zijn en je stress geven.
Negatieve emoties
Allereerst kun je stress krijgen door de negatieve emoties die je voelt. Vooral wanneer jijzelf niet voor de verandering kiest, maar deze van je verwacht wordt of aan je opgedrongen wordt. Je kunt gevoelens van boosheid, frustratie en ergernis ervaren.
Negatieve gedachten
Daarnaast kun je last krijgen van negatieve gedachten. Je vraagt je af je wel over de capaciteiten beschikt om je aan te passen. Je kunt de situatie niet overzien en je denkt dat het nooit goed komt. Of je denkt aan mogelijke gevolgen van een verandering. Tijdens een veranderingsproces op het werk, begin je bijvoorbeeld te twijfelen aan je eigen kunnen en denk je dat je je baan zult verliezen. Het is dus eigenlijk niet de situatie die stress veroorzaakt, maar het zijn je eigen gedachten.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Onzekerheid en stressklachten
Al deze twijfels, emoties en gedachten die bij een verandering gepaard gaan, kunnen je erg onzeker maken. Wanneer je veel stress hebt tijdens veranderingen, zal je dat merken aan verschillende stressklachten. Je krijgt bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, buikpijn, spierpijn of je piekert meer en slaapt slechter.
Aanpassingsstoornis
Heb je last van aanhoudende stress na een ingrijpende verandering? Als je hierdoor drie maanden lang niet meer normaal kunt functioneren en de stress je leven ernstig beïnvloedt, heb je wellicht een aanpassingsstoornis. Je kunt last krijgen van een depressie, angst, lichamelijke klachten, overspannenheid of burn-out raken.
Aanpassen aan veranderingen kost tijd
Soms veroorzaak je zelf de stress tijdens veranderingen door niet de tijd te nemen om te wennen. Mensen houden over het algemeen van gewoontes en routine. Wennen aan een nieuwe situatie kost daarom altijd tijd. Zodra je dit kunt accepteren, is de kans groter dat je je sneller kunt aanpassen aan de verandering en je minder stress ervaart.
Bij negatieve gebeurtenissen gunnen we ons meestal de tijd om eraan te wennen. Maar bij positieve veranderingen beseffen we niet altijd dat we daar ook tijd voor nodig hebben. Als je bijvoorbeeld zelf solliciteert voor een nieuwe baan of als je gaat trouwen, dan moet je jezelf daar ook de tijd voor gunnen om te wennen.
Veranderen betekent uit je comfortzone stappen
Je tegen veranderingen verzetten, betekent dat je tot stilstand komt en niet verder kunt groeien. Wanneer je doet wat je al kunt, bevind je je in je comfortzone. Deze zone voelt veilig, maar om als persoon te blijven groeien, moet je soms uit je comfortzone stappen. Het is zelfs belangrijk om uitdagingen te hebben en verveling tegen te gaan om een bore-out te voorkomen.
Uit je comfortzone stappen hoeft niet altijd stressvol te zijn. Je kunt je grenzen verleggen door iets te doen wat je nog niet eerder hebt gedaan. Kies bijvoorbeeld een haalbare uitdaging die je de kans geeft nieuwe vaardigheden te leren en jezelf te ontwikkelen.
Veranderingen geven je pas stress en veroorzaken paniek wanneer je te ver uit je comfortzone getrokken wordt. Als je iets moet doen wat te ver buiten je comfortzone ligt, daalt je zelfvertrouwen. Je grenzen zijn zo ver overschreden dat je blokkeert en ook niets nieuws kunt leren.
5 tips om met veranderingen om te gaan
Hoe kun je het beste met veranderingen omgaan? Hoe voorkom je dat veranderingen je teveel stress bezorgen? De volgende tips zullen je helpen om veranderingen te omarmen en minder onrust te voelen.
Accepteer de verandering
De eerste stap is de verandering accepteren. Dat betekent niet dat je de verandering direct leuk moet vinden. Maar probeer je er in ieder geval niet tegen te verzetten. Accepteer ook dat je je soms ongemakkelijk, bang of gestrest voelt.
Bedenk geruststellende gedachten
Je kunt de verandering beter accepteren door positief te denken. Probeer bijvoorbeeld het doel van de verandering voor ogen te houden. Kijk verder dan jouw gedachten en kijk naar het grote geheel. Bedenk dat deze verandering ook weer voorbijgaat en dat je gevoelens ook weer zullen veranderen.
Hou aan nieuwe routine vast
Veranderingen zijn in het begin lastig en spannend omdat je je op onbekend terrein bevindt of omdat er nieuwe dingen van je gevraagd worden. Maar door aan nieuwe routines vast te houden, worden deze na een tijdje ook weer gewoon en voel je je sneller comfortabel. Je kunt ook zelf nieuwe routines creëren die je houvast geven tijdens een moeilijke verandering.
Vergroot je zelfvertrouwen
Veranderingen geven extra veel stress als je last hebt van faalangst en weinig zelfvertrouwen hebt. Investeer daarom in je persoonlijk groei, ken je positieve eigenschappen en sta stil bij je successen. Dit geeft je meer vertrouwen in je eigen kunnen. Bovendien helpt een sterk zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld je om veerkrachtiger te zijn.
Zorg goed voor jezelf
Jammer genoeg zijn velen harder voor zichzelf tijdens veranderingen, terwijl je juist liever voor jezelf moet zijn en goed voor jezelf moet zorgen. Je hebt bijvoorbeeld voldoende hersteltijd nodig om veranderingen te integreren. Zorg daarom voor voldoende nachtrust en beweging, zodat je lichaam stress kan afbouwen.
Conclusie: Waarom geven veranderingen mij zoveel stress?
Veranderingen geven stress, omdat veranderingen een grote invloed op je leven kunnen hebben. Soms moet je uit je comfortzone stappen, je houvast loslaten of erop vertrouwen dat het goed komt. Een beetje stress tijdens veranderingen is dus normaal. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam.
Teveel stress daarentegen is niet goed en kan je vervelende klachten geven. Je kunt gevoeliger voor stress zijn wanneer je hooggevoelig bent of als je autisme of ADD hebt. Sommigen hebben meer stress vanwege negatieve gedachten of onzekerheid. Wanneer je last hebt van aanhoudende stress door een verandering, is het goed om hulp in te schakelen.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Veelgestelde vragen
Referenties
- NOS.nl – UWV: een op de vijf werknemers wisselde vorig jaar van baan – gevonden op 04/12/2023
Link naar pagina op NOS.nl