Jezelf serieus nemen of serieus genomen worden door anderen. Het is een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen. Vaak horen we de uitspraak: “wie zichzelf niet serieus neemt, zal door een ander ook niet snel serieus genomen worden.” Dit benadrukt hoe belangrijk het is om een sterk gevoel van eigenwaarde te hebben en je eigen capaciteiten te kennen. Wanneer je jezelf serieus neemt, straal je dit uit naar anderen, wat resulteert in meer respect en erkenning van je omgeving.

In dit blog lees je meer over de oorzaken en gevolgen van jezelf niet serieus nemen. We gaan dieper in op hoe dit gedrag je gevoel van welzijn en prestaties kan beïnvloeden en geven praktische tips om dichter bij jezelf te blijven. Door bewust te worden van de onderliggende redenen waarom je jezelf soms niet serieus neemt, kun je stappen ondernemen om je zelfvertrouwen te vergroten en een gezonder, gelukkiger leven te leiden.

Wat betekent jezelf niet serieus nemen?

Serieus betekent: ‘waarde hechten aan, gemeend, ernstig en oprecht’ [1]. Jezelf niet serieus nemen wil zeggen dat je niet luistert naar de signalen van je lichaam emoties en je gedachtes. 

Jezelf wel serieus nemen is onder andere:

  • Doen wat je het liefst wilt;
  • Weten wat je leuk vindt;
  • Eerlijk zijn naar jezelf;
  • Luisteren naar je gevoel;
  • Dingen bespreekbaar maken;
  • Jouw grenzen aangeven;
  • Opkomen voor jezelf.

Hoe herken je dat je jezelf niet serieus neemt?

Je kun het niet meteen herkennen of je jezelf wel of niet serieus neemt. Je kunt het zien door eerlijk in de spiegel te kijken. Stel dat je al een tijdje niet lekker in je vel zit, je blijft ‘koppig’ en geeft niet toe aan dat gevoel. Dan gaat het uiteindelijk mis, want de werkelijkheid past dan niet goed bij je gedrag. Het is daarom erg belangrijk jezelf en je gevoelens serieus te nemen. Zit jij je al een tijdje niet lekker in je vel, dan is het goed om stil te staan bij deze gevoelens en er naar te kijken (desnoods met behulp van een coach). 

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Oorzaken van jezelf niet serieus nemen en stress

Mensen die zichzelf niet serieus nemen hebben vaak onbewust een angst voor de consequenties van hun keuzes en acties. Deze angst kan voortkomen uit verschillende oorzaken, zoals perfectionisme, een laag zelfbeeld, of negatieve ervaringen uit het verleden. Wanneer je iets graag wilt bereiken maar niet weet hoe je dit kunt realiseren, kan dit leiden tot onzekerheid en zelftwijfel. Hierdoor ga je twijfelen aan je eigen capaciteiten en waarde, wat kan leiden tot het vermijden van uitdagingen en het onderschatten van je eigen potentieel.

Daarnaast kan sociale druk een grote rol spelen. De angst om niet aan verwachtingen van anderen te voldoen of bang zijn voor kritiek, kan ervoor zorgen dat je jezelf kleiner maakt en je eigen wensen en behoeften op de achtergrond plaatst. Dit leidt vaak tot stress en burn-out omdat je constant probeert te voldoen aan de verwachtingen van anderen in plaats van je eigen pad te volgen.

Wat zijn de gevolgen van voorbij lopen aan jezelf

Ook opvoeding en omgeving kunnen invloed hebben. Als je opgroeit in een omgeving waar je vaak bekritiseerd wordt of waar je prestaties nooit genoeg zijn, kun je deze negatieve boodschappen internaliseren. Dit kan leiden tot een diepgewortelde overtuiging dat je niet goed genoeg bent, waardoor je jezelf niet serieus neemt.

Tot slot speelt zelfzorg een belangrijke rol. Gebrek aan zelfzorg en aandacht voor je eigen welzijn kan je vermogen ondermijnen om jezelf serieus te nemen. Wanneer je jezelf niet de nodige rust, ontspanning en mentale ruimte gunt, is het moeilijk om de kracht en het vertrouwen te vinden om je eigen doelen na te streven en jezelf op waarde te schatten.

Wat als je jezelf niet serieus neemt?

Mensen met een burn-out hebben vaak al een tijd last van stress en ze werken steeds harder en harder om alle ballen hoog te houden. Mensen die continu doorgaan, nemen hun eigen gevoelens niet serieus. Dit is ernstig. Je hebt een grotere kans op burn-out wanneer je:

  • Vermoeidheid niet serieus nemen.
  • Je gevoelens niet serieus nemen.
  • Pijnklachten niet serieus nemen.
  • Je werkdruk niet serieus nemen.
  • Het niet serieus nemen dat je er steeds vermoeider uit begint te zien.

De signalen onderweg naar een burn-out worden steeds luider. Het lichaam schreeuwt om rust, maar mensen hebben zoveel wilskracht dat ze constant door blijven gaan. 

Wat zijn de gevolgen jezelf niet serieus nemen?

Sombere gevoelens en spanning ontstaan niet zomaar; ze zijn vaak een teken dat je voorbij loopt aan jezelf en je eigen behoeften negeert. Wanneer je niet stilstaat bij wat er daadwerkelijk speelt, mis je belangrijke signalen van je lichaam en geest. Het is essentieel om je lichaam te vertrouwen en de signalen die het geeft serieus te nemen. Vermoeidheid, bijvoorbeeld, is een duidelijk teken dat het tijd is om te stoppen en rust te nemen.

Door niet stil te staan bij je innerlijke toestand, bouw je onbewust stress en spanning op, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Het is daarom cruciaal om regelmatig in te checken bij jezelf en te luisteren naar wat je lichaam en geest nodig hebben, zodat je een evenwichtige en gezonde levensstijl kunt behouden.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Stress en burn-out

Stress en burn-out ontstaan wanneer je voortdurend voorbij loopt aan je eigen behoeften en grenzen. Dit gebeurt wanneer je de signalen van je lichaam negeert, zoals vermoeidheid en spanning, en blijft doorgaan zonder voldoende rust te nemen. Het negeren van deze signalen leidt tot een opbouw van chronische stress, wat uiteindelijk kan resulteren in een burn-out. Een burn-out is een toestand van extreme uitputting, zowel mentaal als fysiek, waardoor je niet meer in staat bent om goed te functioneren in je dagelijkse leven. Het is daarom van groot belang om aandacht te besteden aan wat je lichaam en geest je laten weten, en in te grijpen wanneer je merkt dat de druk te hoog wordt.

Serieus genomen worden

Veel mensen houden zich klein of nemen zichzelf niet serieus genoeg. Ze denken dat ze nog niet genoeg weten of niet goed genoeg zijn. Het voelt fijn om serieus genomen te worden, maar hoe zorg je ervoor dat mensen je vaker serieus nemen? 

Als jij uitstraalt dat je van jezelf houdt en dat je jezelf serieus neemt, dan pikken anderen dat op uit je lichaamstaal. Zij redeneren onbewust dat, als jij zo zelfverzekerd bent, je daar wel een goede reden voor zult hebben. Als jij zelf weet dat je goed genoeg bent, dat je in je eigen ogen succesvol bent, dat je je tevreden voelt met hoe je leven op dit moment in elkaar steekt, dan hoef je eigenlijk niets te meer bewijzen.

Conclusie: luister naar jezelf!

Richt je aandacht meer op jezelf en jouw ervaring. Sombere gevoelens, spanning, ze zijn er niet voor niets. Je kunt jezelf vragen waarom je je zo voelt. Wat vind je niet leuk? Waarom voel je je zo? Waar heb je precies last van? Door deze kritische vragen aan jezelf te stellen, neem je jezelf al eigenlijk serieus. Je hebt dan een moment om goed stil te staan bij je gevoelens en wat het met je doet. Dit is de ultieme manier om stress en een burn-out te voorkomen. Een burn-out krijg je niet meteen, maar pas als je te lang over je grenzen gaat.

Lukt het je niet om zelf goed deze vragen te stellen of kritisch in de spiegel te kijken? Je kunt dan samen met een coach zorgen dat je eigenwaarde toeneemt, je vertrouwen krijg in jezelf en jezelf serieus neemt.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Dicht bij jezelf blijven is cruciaal omdat het je helpt authentiek te zijn en trouw te blijven aan je eigen waarden en overtuigingen. Dit leidt tot een sterker gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, omdat je handelt in overeenstemming met wie je werkelijk bent. Bovendien vermindert het de kans op stress en burn-out doordat je niet constant probeert te voldoen aan externe verwachtingen en druk.

Om jezelf serieuzer te nemen, is het belangrijk om te beginnen met zelfreflectie en het erkennen van je eigen waarde. Stel realistische doelen en werk stap voor stap naar deze doelen toe, waarbij je je successen viert, hoe klein ook. Vervang negatieve zelfpraat door positieve affirmaties en zoek steun bij mensen die je aanmoedigen. Het helpt ook om assertiever te worden door je eigen behoeften en grenzen te respecteren.

Negatieve zelfpraat stoppen begint met het bewust worden van deze gedachten. Zodra je ze herkent, kun je ze uitdagen en vervangen door positieve en realistische affirmaties. Oefen regelmatig mindfulness of meditatie om je bewustzijn te vergroten en je gedachtenstroom beter te beheren. Schrijf positieve affirmaties op en herhaal ze dagelijks om je mindset geleidelijk te veranderen.

Stoppen met jezelf te vergelijken met anderen begint met het erkennen dat iedereen een unieke reis heeft. Richt je op je eigen doelen en prestaties en wees dankbaar voor wat je hebt bereikt. Beperk je tijd op sociale media om jezelf te beschermen tegen onrealistische beelden van het leven van anderen. Omring jezelf met mensen die je steunen en waarderen om wie je bent, en herinner jezelf eraan dat jouw waarde niet afhangt van vergelijking met anderen.

Referenties

  1. encyclo.nl – SERIEUS DEFINITIES – gevonden op 16/05/2024
    Link naar pagina op encyclo.nl

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Beste Ruud,

    Het is hulp krijgen van een coach omdat het grondwoord helpen is en een coach is een persoon.
    Met behulp van: gebruiken we als het géén mens of dier is, zelfstandig naamwoord bv lening, etc is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *